1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kínai konyha

Szerző
Fordító
Kisújszállás
Kiadó: Pannon-Literatúra Kft.
Kiadás helye: Kisújszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: Ízvarázslat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 21 cm
ISBN: 963-9555-35-5
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kína csodálatos és hatalmas ország, mely több ezer éves kultúrával rendelkezik, nem csoda hát, hogy gasztronómiája kifinomult és sokoldalú, hiszen mélyen áthatja az egyensúlyra, a harmóniára és az... Tovább

Előszó

Kína csodálatos és hatalmas ország, mely több ezer éves kultúrával rendelkezik, nem csoda hát, hogy gasztronómiája kifinomult és sokoldalú, hiszen mélyen áthatja az egyensúlyra, a harmóniára és az ellentétekre épülő ősi kínai bölcselet. A kínait a világ legjelentősebb konyhái között tartják számon, noha maga is négy nagy, tájegységek szerinti stílusra bomlik. Az északi vagy pekingi konyhán a mongol hatás érződik leginkább, hirtelen sültek jellemzik, különlegessége a kacsahús; a szecsuáni fűszeres és csípős ételeiről híres, a csirke a legfontosabb húsforrása; a sanghaji konyha zsíros és olajos szívesen készíti ételeit sertéshúsból; a déli vagy kantoni pedig a természetes ízeket kedveli, nagyon sok zöldséget használ, és előnyben részesíti a tengeri élőlényeket. De ezen különbségek ellenére találunk közös vonásokat, s ez a filozófiai háttér, mely költészetté varázsolja a kínai szakácsművészetet. Négy állag, öt íz és hat aroma létezik, melyeket a mesterszakácsok harmóniába rendeznek. A négy állag: a sima, a ropogós, a leveses és a száraz. Az öt íz: az édes, a savanyú, a sós, a csípős és a keserű. A hat aroma pedig az illatos, a gazdag, a testes, az érlelt, a friss és a törékeny. Miként a jin és a jang ellentétes energiái egymást kiegyenlítve egyesülnek, és megalkotják a teljességet, úgy kombinálódnak a különböző ízek, aromák és állagok is. A kínai ételek éppen ezért mindig sokoldalúak. Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevők találkoznak egymással. Évezredes hagyomány foglalja rendszerbe a különféle alkotóelemeket, hogy azok megfelelő párosítással tökéletes összhangot hozzanak létre. A kínai konyha nagyon egészséges, fontos szerepet tulajdonítanak a szemes gabonának és egyéb, keményítőben gazdag tápanyagoknak, a húsok és zöldségek pedig együttesen és azonos mértékben alkotják az ételeket. A kínaiak már a régi időkben is tisztában voltak szakácstudományuk nagyszerűségével, i.e. 169-ben a filozófus-költő, Csia Ji az ellenséges hunokkal kapcsolatban javasolta, hogy népe építsen fogadókat a határvidékre. Csak ki kell várni - írta - míg "a hsziung-nukban olthatatlan étvágy gerjed a mi főtt rizsünk, húslevesünk, roston sült húsaink és boraink után". S most, több mint kétezer év elteltével, a kínai konyhaművészet az egész világ csodálatát a magáénak tudhatja. Vissza

Tartalom

A shangri-lai koldus csirkéje..................4
Asztalon főzött mongol bárányleves..................7
Csilis csirke..................9
Dús halízű padlizsán..................10
Édes-savanyú sertés..................12
Fűszeres sertésborda..................14
Gyorsan sütött szezámmagos zöldségek..................17
Gyorsan sütött zöldségek..................18
Gyömbéres csirkés wonton leves..................20
Gyömbéres, újhagymás sült tőkehal.................22
Halas tésztaleves.................25
Hongkongi dinsztelt marhahús.................26
Kacsasaláta.................28
Karamellizált sertéskaraj salátával.................31
Keleti gyümölcssaláta.................33
Kínai módra párolt tengeri hal.................35
Lime-os rumos bundás banán.................37
Mandarinos kacsa.................39
Marhahús feketebab mártásban.................40
Mézes-csilis garnéla.................42
Mogyorós tészta.................45
Pekingi kacsa.................47
Pekingi újhagymás palacsinta.................48
Ragadós-csípős csirkeszárnyak.................50
Részeges csirke.................52
Sertés és hokkien tál.................55
Sertéshúsos-gyömbéres sült tészta.................57
Shangdongi garnéla, hal, csirke, sertéstál.................59
Sistergős marhahús.................60
Tavaszi tekercsek.................62

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó Zsolt könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kínai konyha Kínai konyha Kínai konyha Kínai konyha
Állapot:
1.280 ,-Ft
19 pont kapható
Kosárba