1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kímélő étkezés a vendéglátásban

Kísérleti tananyag

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi Továbbképző és Módszertani Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím: Vendéglátó szakmunkás továbbképzés
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 550 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kímélő étkezés tudományosan szabályozott érkezést jelent, melynek keretében: a./ a különböző tápanyagokból az élettani szükségletnek megfelelő mennyiséget kell biztosítani, - b./ meg kell... Tovább

Előszó

A kímélő étkezés tudományosan szabályozott érkezést jelent, melynek keretében: a./ a különböző tápanyagokból az élettani szükségletnek megfelelő mennyiséget kell biztosítani, - b./ meg kell válogatni az ételkészítéshez felhasználásra kerülő élelmi anyagokat, - c./ az ételek elkészítésénél a tápanyagokat megőrző, az emésztést könnyítő technológiát kell alkalmazni, - d./ a fűszerezésnél kerülni kell az izgató, ártalmas anyagokat, - e./ alkalmazkodni kell a megszokáshoz, a hagyományoshoz és azt kell tovább fejleszteni.
A vendéglátás szakácsai ezeknek a feltételeknek akkor tudnak megfelelni, ha a szakmunkásképzés ismeretanyagára és a megszerzett gyakorlatra támaszkodva továbbképzik magukat. Megismerkednek a vendéglátás közeljövőbeni feladataival, a kímélő étkezést igénylő vendégkörrel, a gyógyélelmezés fejlődésének útjával, a hagyományos magyar konyha fejlesztésének irányával. Fel kell frissíteni a táplálkozás- élettani ismereteket, a kímélő étkezésben fontos élelmi anyagok, fűszerek ismeretét. Ugyancsak fel kell frissíteni azokat a technológiai ismereteket, melyek a napi munka során kevésbé fordulnak elő, de melyekre a kímélő étkezés során szükség lesz. Ki kell bővíteni a receptúrát olyan ételekkel, melyek a kímélő étkezés keretében szolgáltathatók. A szakácsművészetnek, a táplálkozástudománynak és a diétás konyhának hazánkban nagy irodalma van. A kímélő étkezés vendéglátóipari bevezetése iránti igény is már régen jelentkezett, de ennek a fontos szokásnak, - mely a mindennapok konyhája és a diétás konyha között foglal helyet - nincs irodalma. E füzet szerzői ezért arra kényszerültek, hogy a diéta és a hagyományos főzés irodalma, valamint sok konyha, sok szakácsának gyakorlata alapján összegezzék tapasztalataikat, - kezdetként. Számítanak arra, hogy a gyakorló szakácsok - ennek a hivatásnak, művészetnek művelői - munkájuk során alkotóan továbbfejleszthetik a füzetben felvázoltakat saját gyakorlati tapasztalataikra építve. Vissza

Tartalom

Bevezetés 1

I. A vendéglátás feladata az étkeztetéssel kapcsolatban 3
II. A diéta, a kimélő étrend és a magyar konyha 8
III. Táplálkozás-, tápanyagok 14
IV. A kímélő étkezésben jelentős áruk ismertetése 22
V. A fűszerek és ízesítő anyagok a kímélő étkezésben 36
VI. A kiméin étkezés konyhatechnikája 41
VII. A pörköltfélék készítése kímélő jelleggel 62
VIII. Gyermekek étkeztetése 65
IX. A kímélő ételek értékesítése 66
X. Az étkezési ritmus és a vendéglátás kínálata 70

RECEPTMINTÁK
Levesek 71
Köretek, Főzelékek 76
Saláta öntetek, SALÁTÁK 83
MÁRTÁSOK 88
Hideg előételek 91
Meleg előételek 94
Húsételek 100
Hagyományos magyar ételek, kímélő jelleggel 118
Zárófogások 120
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem