kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 187 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-10-6022-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 31627. |
Előszó | 7 |
Bevezetés | 9 |
A kerámiaforgalom meghatározása | 9 |
A kerámaitermékek csoportosítása | 10 |
Fazekastermékek (fazekasáruk) | 10 |
Kőagyag | 11 |
Kőedény | 12 |
Porcelán | 12 |
Kerámiai nyersanyagok | 15 |
Az agyagok fajtái és jellemzői | 15 |
Az agyagok kiválasztása és alkalmazhatósága | 17 |
Nemplasztikus kerámiai agyagok | 19 |
Kvarc | 19 |
Földpát | 21 |
Mészpát | 22 |
Samott | 24 |
Cserépliszt | 25 |
Kerámiai masszák előkészítése | 27 |
Áztatás | 28 |
Iszapolás | 29 |
Az iszapolás elmélete | 29 |
Kész masszák tárolása | 33 |
Kerámiai masszák kézi formázása | 35 |
Az agyagok képlékenysége és ennek okai | 35 |
Masszakészítés | 37 |
Formázás | 40 |
Gyári és kézi formázás | 40 |
Agyaglapok előállítása (lapok vágása) | 41 |
Figurális formázás - mintázás | 42 |
Kiformázás és kikenés | 43 |
Korongolás | 44 |
Mechanikus formázás | 59 |
A beformázás és a ráformázás munkamenetei | 60 |
Öntés | 64 |
Döngölés, sajtolás, préselés | 66 |
Szárítás | 71 |
A szárítás fázisai | 71 |
A szárítás folyamata | 73 |
Természetes szárítás | 73 |
Mesterséges szárítás | 74 |
Utasítások a szárítási folyamathoz | 74 |
Bőrkemény kerámiamasszák megmunkálása | 77 |
Faragos (esztergályozás) | 77 |
Polírozás | 78 |
Fülezés | 79 |
Díszítés (a felrakás technikája) | 84 |
Gravírozás (a karcolás és bélyegzés technikája) | 85 |
A cserép felületének díszítése bevonatokkal | 87 |
Az engobok alapanyagai és előkészítésük | 88 |
Szerszámok és az öntés technikája | 90 |
Az engob alkalmazása festékként (írókázás) | 93 |
Zsugorított engobok | 94 |
Mázak | 97 |
Összefüggés az üveg és a mázak között | 97 |
A mázak lényege és célja | 98 |
A máz alkotóelemei | 99 |
A mázképződés folyamatai | 99 |
Nyersmázak és fritmázak | 101 |
Mázak előkészítése | 103 |
A mázazás gyakorlata | 105 |
A mázak és jellemzőik | 109 |
Máz- és alapanyag-beszerzés | 119 |
A mázak alapanyagai és hatásuk a mázképződésre | 119 |
Tanácsok a mázkísérletek elvégzéséhez | 125 |
A kerámiai festékek | 127 |
Színező fém-oxidok | 127 |
Színtestek | 128 |
A színtestek alkalmazása | 130 |
Máz alatti és máz fölötti festés | 131 |
Engobok színezése oxidokkal és színtestekkel | 132 |
Mázak színezése oxidokkal és színtestekkel | 133 |
Égetés | 135 |
Kemencerendszerek és az égetés folyamatai | 135 |
Az előmelegítő zóna vagy az enyhe tűzű periódus | 143 |
Az égetési szakasz 900 °C-ig | 144 |
900 °C fölötti égetés | 145 |
A kemence előkészítése és az égetési segédeszközök | 146 |
Az égetés ellenőrzése | 148 |
Hőfokmérés a kerámiai termékek égetésekor | 150 |
Az égetési hibák keletkezésének megelőzése | 153 |
A kemence lehűtése | 154 |
Kerámiai számítások | 155 |
Kémiai alapok | 155 |
Seger-képlet | 156 |
Nyersmázak | 158 |
Frittelt mázak | 158 |
A mázösszetétel számítása Seger-képlettel | 158 |
A Seger-képlet számítása a gyakorlati összetételből | 160 |
Százalékos összetétel meghatározása a Seger képletből | 162 |
A máz bázis-sav arányának számítása | 163 |
Fritmázak számítása | 163 |
Fajanszmázak számítása ón-oxid használata esetén | 164 |
Észrevételek a mázszámításhoz | 166 |
Technológiai műveletek, berendezések | 167 |
Sziták | 167 |
Gipszkészítés | 168 |
Mellékletek | 172 |
1. Melléklet | 172 |
2. Melléklet | 175 |
3. Melléklet | 178 |
Irodalomjegyzék | 183 |
Tárgy- és névmutató | 184 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.