kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 187 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-10-6022-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 31627. |
| Előszó | 7 |
| Bevezetés | 9 |
| A kerámiaforgalom meghatározása | 9 |
| A kerámaitermékek csoportosítása | 10 |
| Fazekastermékek (fazekasáruk) | 10 |
| Kőagyag | 11 |
| Kőedény | 12 |
| Porcelán | 12 |
| Kerámiai nyersanyagok | 15 |
| Az agyagok fajtái és jellemzői | 15 |
| Az agyagok kiválasztása és alkalmazhatósága | 17 |
| Nemplasztikus kerámiai agyagok | 19 |
| Kvarc | 19 |
| Földpát | 21 |
| Mészpát | 22 |
| Samott | 24 |
| Cserépliszt | 25 |
| Kerámiai masszák előkészítése | 27 |
| Áztatás | 28 |
| Iszapolás | 29 |
| Az iszapolás elmélete | 29 |
| Kész masszák tárolása | 33 |
| Kerámiai masszák kézi formázása | 35 |
| Az agyagok képlékenysége és ennek okai | 35 |
| Masszakészítés | 37 |
| Formázás | 40 |
| Gyári és kézi formázás | 40 |
| Agyaglapok előállítása (lapok vágása) | 41 |
| Figurális formázás - mintázás | 42 |
| Kiformázás és kikenés | 43 |
| Korongolás | 44 |
| Mechanikus formázás | 59 |
| A beformázás és a ráformázás munkamenetei | 60 |
| Öntés | 64 |
| Döngölés, sajtolás, préselés | 66 |
| Szárítás | 71 |
| A szárítás fázisai | 71 |
| A szárítás folyamata | 73 |
| Természetes szárítás | 73 |
| Mesterséges szárítás | 74 |
| Utasítások a szárítási folyamathoz | 74 |
| Bőrkemény kerámiamasszák megmunkálása | 77 |
| Faragos (esztergályozás) | 77 |
| Polírozás | 78 |
| Fülezés | 79 |
| Díszítés (a felrakás technikája) | 84 |
| Gravírozás (a karcolás és bélyegzés technikája) | 85 |
| A cserép felületének díszítése bevonatokkal | 87 |
| Az engobok alapanyagai és előkészítésük | 88 |
| Szerszámok és az öntés technikája | 90 |
| Az engob alkalmazása festékként (írókázás) | 93 |
| Zsugorított engobok | 94 |
| Mázak | 97 |
| Összefüggés az üveg és a mázak között | 97 |
| A mázak lényege és célja | 98 |
| A máz alkotóelemei | 99 |
| A mázképződés folyamatai | 99 |
| Nyersmázak és fritmázak | 101 |
| Mázak előkészítése | 103 |
| A mázazás gyakorlata | 105 |
| A mázak és jellemzőik | 109 |
| Máz- és alapanyag-beszerzés | 119 |
| A mázak alapanyagai és hatásuk a mázképződésre | 119 |
| Tanácsok a mázkísérletek elvégzéséhez | 125 |
| A kerámiai festékek | 127 |
| Színező fém-oxidok | 127 |
| Színtestek | 128 |
| A színtestek alkalmazása | 130 |
| Máz alatti és máz fölötti festés | 131 |
| Engobok színezése oxidokkal és színtestekkel | 132 |
| Mázak színezése oxidokkal és színtestekkel | 133 |
| Égetés | 135 |
| Kemencerendszerek és az égetés folyamatai | 135 |
| Az előmelegítő zóna vagy az enyhe tűzű periódus | 143 |
| Az égetési szakasz 900 °C-ig | 144 |
| 900 °C fölötti égetés | 145 |
| A kemence előkészítése és az égetési segédeszközök | 146 |
| Az égetés ellenőrzése | 148 |
| Hőfokmérés a kerámiai termékek égetésekor | 150 |
| Az égetési hibák keletkezésének megelőzése | 153 |
| A kemence lehűtése | 154 |
| Kerámiai számítások | 155 |
| Kémiai alapok | 155 |
| Seger-képlet | 156 |
| Nyersmázak | 158 |
| Frittelt mázak | 158 |
| A mázösszetétel számítása Seger-képlettel | 158 |
| A Seger-képlet számítása a gyakorlati összetételből | 160 |
| Százalékos összetétel meghatározása a Seger képletből | 162 |
| A máz bázis-sav arányának számítása | 163 |
| Fritmázak számítása | 163 |
| Fajanszmázak számítása ón-oxid használata esetén | 164 |
| Észrevételek a mázszámításhoz | 166 |
| Technológiai műveletek, berendezések | 167 |
| Sziták | 167 |
| Gipszkészítés | 168 |
| Mellékletek | 172 |
| 1. Melléklet | 172 |
| 2. Melléklet | 175 |
| 3. Melléklet | 178 |
| Irodalomjegyzék | 183 |
| Tárgy- és névmutató | 184 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.