kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 365 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9317-09-8 |
Bevezetés | 7 |
A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete és fogalma | 7 |
A gyümölcstermesztés helyzete, a fejlesztés lehetőségei | 9 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 10 |
Csoportosítás külső testalakulás szerint | 10 |
Csoportosítás növénytani és gyakorlati szempontból | 11 |
A gyümölcstermő növények részei | 11 |
A gyökérrendszer | 11 |
A törzs | 14 |
A korona és részei | 14 |
Az ültetési anyag előállítása a faiskolában | 27 |
Ivaros szaporítási mód | 27 |
A gyümölcstermő növények alanyai és előállításuk | 29 |
Csemetenevelés | 29 |
A gyümölcstermő növények alanyai | 29 |
Ivartalan szaporítási módok | 31 |
A növényi szövetek tenyésztése | 35 |
Szaporítás szövetek és szervek átültetésével | 36 |
Gyümölcs- faiskolai termékek előállítása | 42 |
A nemesebb szaporítóanyag előállítása | 42 |
Csemetetermelés | 42 |
Oltványnevelés | 43 |
A bogyós gyümölcsűek szaporítása | 46 |
Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása, értékesítése | 47 |
Faiskolai nyilvántartások | 48 |
Gyümölcsültetvény létesítése | 50 |
A termőhelyi adottságok szerepe az ültetvény létesítésében | 50 |
Gazdasági viszonyok | 54 |
Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása | 55 |
Az ültetvény telepítésének tervezése | 56 |
A telepítés előkészítése | 57 |
A telepítés menete | 59 |
A telepítést követő munkák | 61 |
A gyümölcsös gondozása | 63 |
A gyümölcsfák termőfelületének kialakítása | 63 |
Az alakító metszés célja | 63 |
A korona alakítását befolyásoló tényezők | 63 |
A metsés és a hajlítás elméleti alapjai | 64 |
A metszés elemei | 65 |
A hajtások helyzete | 67 |
A metszés és a hajtás lekötözés időszaka | 68 |
A metszésmódok hatása a növekedésre | 68 |
A metszés, a vesszőkötözés, a hajlítás hatása a termőképződésre és a termésre | 69 |
Termőegyensúly | 69 |
Koronanevelés és művelési mód | 70 |
A legelterjedtebb koronaforma kialakítása | 70 |
A gyümölcsfák termőfelületének fenntartása | 72 |
A termőfelület fenntartásának módjai | 72 |
Metszés | 72 |
Ritkító metszés | 72 |
Bogyóstermésűek termőkorú metszése | 81 |
Ifjító metszés | 81 |
Átoltás | 82 |
A tő- és gyökérsarjak eltávolítása | 82 |
A metszés eszközei | 82 |
A sebkezelés | 83 |
Nyesedék eltávolítása | 83 |
Gyümölcsritkítás, termésszabályozás | 83 |
A gyümölcsös trágyázása, talajművelése, öntözése | 85 |
A gyümölcsös trágyázása | 85 |
A trágyázás célja, a tápanyagellátást befolyásoló tényezők | 85 |
A gyümölcstermő növények tápanyag szükséglete | 86 |
A tápanyag ellátottság hatása a gyümölcs minőségére | 87 |
A gyümölcsös trágyázásának ideje, módjai | 90 |
Műtrágyázás | 91 |
A gyümölcsös talajművelése és talajápolása | 94 |
A talajművelés célja és feladata | 94 |
A talajművelés módja | 94 |
A gyümölcsös öntözése | 99 |
A gyümölcstermő növények vízigénye | 99 |
Az öntözés időpontjai | 100 |
Öntözési célok a gyümölcstermesztésben | 100 |
Öntözési módok a gyümölcstermesztésben | 101 |
A gyümölcsös növényvédelme | 104 |
A növény károsodása | 104 |
Élettelen nem fertőző okok | 104 |
Élő fertőző okok által kiváltott növénykárosodások | 106 |
A károsítók elleni védekezés módjai | 108 |
Az integrált gyümölcstermesztés | 111 |
A kórokozók előrejelzése | 111 |
A kártevők előrejelzése | 111 |
A gyümölcs betakarítása | 113 |
A gyümölcs érettsége és szedési ideje | 113 |
A szedés időpontját befolyásoló és meghatározó tényezők | 114 |
A szüret előkészítése, szervezése | 114 |
A gyümölcs kézi szedése | 115 |
A gyümölcs kézi és gépi mozgatása | 116 |
A betakarítás eszközei | 116 |
A gyümölcs áruvá készítése | 119 |
A gyümölcs csomagolása | 121 |
A gyümölcs tárolása | 122 |
Az almagyümölcsűek termesztése | |
Az alma termesztése | 127 |
Az almatermesztés jelentősége, jellemzése | 127 |
Az almatermesztés tájai | 127 |
Az almaültetvény létesítése | 127 |
A fajtákról általában | 128 |
Az alma telepítési rendszerei és művelési módjai | 130 |
Koronaformák | 131 |
Az alma karcsúorsó kialakítása | 132 |
Karcsú- (szabad) orsó kialakítása | 133 |
Az alma- és a körtegyümölcsös támberendezése | 134 |
A termőre fordulás gyorsítása | 135 |
Az alma termesztéstechnológiája | 136 |
A termő almafák metszése | 136 |
A metszés gyakorlata | 137 |
A metszés időpontja | 137 |
A nyesedék eltávolítása | 138 |
Sebkezelés | 138 |
Vegyszeres növekedés- és termésszabályozás | 138 |
Az alma tápanyagellátása | 139 |
A műtrágyázás | 139 |
A szerves trágyázás | 139 |
Az alma talajművelése | 140 |
Az alma öntözése | 140 |
Az alma növényvédelme | 141 |
Betakarítás | 145 |
Áruvá készítés | 146 |
Az alma tárolása | 146 |
Az alma ipari feldolgozása | 147 |
A körte termesztése | 149 |
A körtetermesztés jelentősége, helyzete | 149 |
A termesztés feltételei, termőtájai | 150 |
Körtefajták, fajtahasználat, fajtatársítás | 150 |
Alanyok | 150 |
A körte telepítési és művelési rendszerei | 151 |
A körtetermesztés technológiája | 152 |
A termőfelület kialakítása, fenntartása | 152 |
Talajművelés | 153 |
Tápanyag-utánpótlás | 153 |
Öntözés | 154 |
A körte növényvédelme | 154 |
A körte betakarítása, áruvá készítése, tárolása és feldolgozása | 157 |
Betakarítás | 157 |
Áruvá készítés | 158 |
Feldolgozás | 158 |
A birs termesztése | 160 |
A birstermesztés jelentősége | 160 |
A birstermesztés feltételei | 160 |
Birsfajták, fajtatársítás | 160 |
A birstermesztés technológiája | 161 |
Betakarítás | 161 |
Tárolás | 161 |
Feldolgozás | 162 |
A naspolya termesztése | 163 |
A naspolyatermesztés jelentősége | 163 |
A termesztés feltételei | 163 |
A naspolyatermesztés technológiája | 163 |
A csonthéjas gyümölcsűek termesztése | |
Az őszibarack termesztése | 167 |
Az őszibarack-termesztés jelentősége és feltételei | 167 |
Az őszibarack termőtájai | 167 |
Az őszibarack-gyümölcsös telepítése | 168 |
A fontosabb őszibarack fajták és használatuk | 168 |
Az őszibarack telepítési módja és művelési rendszerei | 168 |
Az őszibarack koronaformái | 169 |
Az őszibarack termesztéstechnológiája | 171 |
A termő őszibarackfák metszése | 171 |
Fásmetszés | 171 |
Ifjítás | 172 |
Zöldmetszés | 172 |
Termésszabályozás | 173 |
A csonthéjas gyümölcsösök ápolása | 174 |
Talajművelés | 174 |
Öntözés | 174 |
Tápanyag ellátás | 175 |
Az egyes csonthéjas gyümölcsfajok tápanyag igénye | 175 |
A csonthéjas gyümölcsösök pótlása | 176 |
Az őszibarack növényvédelme | 176 |
Betakarítás, áruvá készítés, feldolgozás | 178 |
Betakarítás | 178 |
Áruvá készítés | 179 |
Az őszibarack tárolása | 179 |
Az őszibarack ipari feldolgozása | 180 |
Kajszi termesztése | 182 |
A kajszi termesztés jelentősége | 182 |
A kajszi termesztés feltételei | 182 |
A kajszi gyümölcsös telepítése | 183 |
Alany- és fajta használat | 183 |
A kajszi telepítés módja és művelési rendszerei | 184 |
Koronaalak | 184 |
A kajszi termesztéstechnológiája | 184 |
A fiatal- és termő fák metszése | 184 |
Gyümölcsritkítás | 185 |
A kajszi növényvédelme | 185 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás, feldolgozás | 186 |
Betakarítás | 186 |
Áruvá készítés | 186 |
Tárolás | 188 |
A kajszi ipari feldolgozása | 188 |
A cseresznye és meggy termesztése | 190 |
A cseresznye- és a meggytermesztés jelentősége | 190 |
A csersznye- és a meggytermesztés feltételei, termőtájai | 190 |
A cseresznye és meggy alany- és fajtahasználata | 191 |
Alanyhasználat | 191 |
Fajtahasználat | 191 |
Termékenyülés, fajtatársítás | 191 |
A cseresznye és a meggy telepítési rendszere és művelési módja | 192 |
Koronaalak, metszés | 192 |
A gyümölcskötődés vegyszeres serkentése | 193 |
A cseresznye és a meggy növényvédelme | 194 |
Termés betakarítás | 195 |
Szedés, osztályozás | 195 |
Gépi betakarítás | 195 |
Tárolás | 195 |
A cseresznye és meggy feldolgozása | 196 |
A szilva termesztése | 198 |
A szilvatermesztés jelentősége | 198 |
A szilvatermesztés feltételei, termőtájai | 198 |
Alany- és fajtahasználat | 198 |
Alanyai | 198 |
Fajtái | 199 |
A szilva telepítési rendszer és művelési módjai | 199 |
Koronaalak, metszés | 199 |
Gyümölcsritkítás | 200 |
A szilva növényvédelme | 200 |
A termés betakarítása, osztályozása, csomagolása, tárolása | 201 |
Betakarítás | 201 |
Osztályozás | 202 |
Csomagolás | 202 |
Tárolás | 202 |
A szilva feldolgozása | 202 |
A héjasgyümölcsűek termesztése | |
A dió termesztése | 207 |
A dió táplálkozási és gazdasági jelentősége | 207 |
A diótermesztés feltételei | 207 |
Diófajták és alanyhasználat | 208 |
Telepítési- és művelési rendszer | 209 |
A diófa metszése | 209 |
Talajművelés, öntözés | 210 |
A dió növényvédelme és gyomirtása | 211 |
Termés betakarítás, tárolás | 212 |
A dió feldolgozása | 214 |
Mandula termesztése | 215 |
A mandula táplálkozási és gazdasági jelentősége | 215 |
A mandula termesztés feltételei | 215 |
Mandulafajták és alanyhasználat | 216 |
Koronaforma, ültetési rendszer | 216 |
A mandula metszése | 217 |
Talajművelés és trágyázás | 217 |
A mandula növényvédelme | 217 |
Termés betakarítás, tárolás | 219 |
A mandula feldolgozása | 219 |
Mogyoró termesztése | 221 |
A mogyoró táplálkozási és gazdasági jelentősége | 221 |
A mogyorótermesztés feltételei | 221 |
Mogyorófajták és alanyhasználat | 221 |
Metszés | 222 |
Talajművelés, trágyázás, növényvédelem | 222 |
A termés betakarítása, tárolása | 224 |
Gesztenye termesztése | 226 |
A gesztenye táplálkozási és gazdasági jelentősége | 226 |
A gesztenye termesztés feltételei | 225 |
Gesztenyefajták és alanyhasználat | 225 |
Koronaforma, ültetési rendszer, metszés | 226 |
Talajművelés, trágyázás, növényvédelem | 226 |
Termés-betakarítás, tárolás | 227 |
A bogyós gyümölcsűek termesztése | |
A bogyós gyümölcsűek általános jellemzése | 231 |
Málna termesztése | 231 |
A málna táplálkozási és gazdasági jelentősége | 231 |
A málna biológiája | 232 |
Málnafajták | 234 |
Telepítési rendszer és művelési mód | 234 |
Ültetés | 236 |
Metszés | 236 |
Talajművelés, vegyszeres gyomirtás | 237 |
Tápanyag ellátás | 238 |
A málna növényvédelme | 238 |
Termés betakarítás, tárolás | 240 |
A málna feldolgozása | 240 |
Szamóca termesztése | 242 |
A szamóca táplálkozási és gazdasági jelentősége, jellemzése | 242 |
A szamóca termesztés feltételei, termőtájak | 242 |
A szamóca biológiája | 242 |
Szamócafajták | 243 |
Telepítési rendszer és művelési mód | 243 |
A szamóca szaporítása | 243 |
Terület-előkészítés, ültetés | 244 |
Talajművelés, vegyszeres gyomirtás | 245 |
Indázás | 246 |
Tápanyag ellátás | 246 |
Öntözés | 246 |
A szamóca növényvédelme | 247 |
Termés betakarítás, osztályozás, tárolás | 247 |
A szamóca feldolgozása | 248 |
Ribiszke termesztése | 249 |
A ribiszke táplálkozási és gazdasági jelentősége | 249 |
A ribiszke termesztés feltételei, termőtájak | 249 |
A ribiszke és köszméte biológiája | 249 |
Ribiszkefajták | 250 |
Telepítési rendszer és művelésmód | 250 |
Ribiszkeültetvény létesítése | 251 |
Metszés | 251 |
Talajművelés, tápanyagellátás, öntözés | 251 |
Termés betakarítás, tárolás | 252 |
A ribiszke feldolgozása | 253 |
Köszméte termesztése | 255 |
A köszméte termesztés feltételei, termőtájak | 255 |
Telepítési rendszer és művelési mód | 255 |
Köszmétefajták, fajtatársítás | 256 |
Metszés, alakítás | 256 |
Talajművelés, tápanyag ellátás | 258 |
A ribiszke és köszméte növényvédelme | 258 |
Termés betakarítás, tárolás | 259 |
A köszméte feldolgozása | 259 |
Ribiszke-köszméte fajhibridek | 259 |
Szeder | 260 |
Szedermálna | 261 |
Szőlőtermesztés | |
Bevezetés | 265 |
A szőlőnövény részei | 268 |
A gyökérzet | 268 |
A tőke föld feletti részei | 269 |
Fás részek | 269 |
Zöld részek | 272 |
A szaporítás | 273 |
Az alanyvessző termesztése | 274 |
A vesző betakarítása | 276 |
Az európai vessző előállítása | 276 |
A vessző begyűjtése | 276 |
Az európai- és alanyvesszők feldolgozása | 277 |
A szaporítóanyag tárolása | 277 |
Gyökeres európai és alanyvesszők előállítása | 278 |
Gyökereztető iskola terület-megválasztása, talaj-előkészítés | 278 |
A vesszők előkészítése | 278 |
Az iskolázási módok | 279 |
A gyökereztető iskola kezelése | 280 |
A gyökeres vesszők felszedése az iskolából | 280 |
A gyökeres vesszők osztályozása | 280 |
A gyökeres szőlőoltvány | 280 |
Az alanyvesszők előkészítése | 281 |
Az oltványvesszők előkészítése | 282 |
Kézben oltás, angolnyelves párosítás | 282 |
Gépi oltás | 283 |
Az előhajtatás előkészítése | 283 |
Az előhajtatás | 284 |
Az oltványok iskolázása | 285 |
Az oltványiskola kezelése | 285 |
Az oltvány kitermelése | 286 |
A telepítés | 288 |
A telepítés természeti és közgazdasági feltételei | 288 |
Az éghajlat hatása a szőlőtermesztésre | 288 |
A talaj hatása a szőlőtermesztésre | 291 |
Előkészítés | 292 |
Telepítési terv | 292 |
Telepítési engedély | 293 |
A fajták megválasztása | 294 |
Tereprendezés | 294 |
Talajmintavétel | 294 |
Talaj-előkészítés | 294 |
A táblák kitűzése | 295 |
Az ültetés | 295 |
A szaporítóanyag | 295 |
A szaporítóanyag előkészítése ültetéshez | 295 |
Az ültetés ideje, mélysége | 296 |
Ültetés gödörbe | 296 |
Ültetés kézi fúróval | 297 |
Ültetés hidrofúróval | 298 |
Ültetés fóliatakarással | 298 |
A befejező munkák | 298 |
A telepítés gondozása | 298 |
A tőkeművelési módok | 300 |
Fejművelés | 300 |
Bakművelés | 300 |
Alacsony- és középmagas kordonművelés | 301 |
Ernyőművelés | 302 |
Az egyesfüggöny-tőkeművelési mód | 302 |
A magaskordon-művelés | 303 |
Metszés | 305 |
A termő szőlő metszése | 305 |
Alapfogalmak | 305 |
Metszésmódok | 305 |
A metszés ideje | 307 |
Alakító metszés | 308 |
A termő szőlő metszése | 308 |
A venyige eltávolítása | 308 |
A szőlő zöldmunkái | 309 |
A zöldmunka fogalma, célja, jelentősége | 309 |
A hajtásválogatás | 309 |
A kötözés | 310 |
Hajtásrögzítés huzalos támasz mellett | 310 |
Csonkázás | 312 |
Hónaljazás | 312 |
A termő hajtások bekurtítása | 312 |
Fürt ritkítás | 312 |
Levelezés | 312 |
Gyűrűzés | 312 |
Talajművelés és talajerő-gazdálkodás | 313 |
A széles sorközök művelése | 313 |
Hagyományos talajmunkák | 313 |
A szerves- és műtrágyázás | 314 |
Alaptrágyázás | 314 |
Fenntartó vagy kiegészítő trágyázás | 314 |
A trágyák felhasználása | 315 |
A szőlőnövény védelme | 315 |
A betakarítás | 319 |
Szüreti előkészületek | 319 |
A szüret | 322 |
A borszőlő | 322 |
A csemegeszőlő | 322 |
A borszőlő feldolgozása | 322 |
A vörösborszőlő feldolgozás sajátosságai | 324 |
Must- és borkezelés | 326 |
Az erjedés | 326 |
Egyszerű kezelés | 327 |
Feltöltés vagy töltögetés | 327 |
A kénezés | 328 |
Fejtések | 328 |
Iskolázó kezelések | 329 |
Függelék | |
Zöldségfajták | 335 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.