1.062.463

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kerti fűszernövények

Enkhuizen
Kiadó: Royal Sluis
Kiadás helye: Enkhuizen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 52 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes képekkel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Fűszernövényeket évszázadok óta termesztenek és használnak. Eredetileg gyógyító, sőt varázshatást is tulajdonítottak nekik, s a néphitben a "füvek" meghatározott szerepet játszottak. Ma már ezekben... Tovább

Előszó

Fűszernövényeket évszázadok óta termesztenek és használnak. Eredetileg gyógyító, sőt varázshatást is tulajdonítottak nekik, s a néphitben a "füvek" meghatározott szerepet játszottak. Ma már ezekben a növényekben aligha az orvosságot, vagy éppen a csodaszert látják, de megújuló kedvvel használják őket a konyhában ételek ízesítésére. Mielőtt a Keleti fűszerek bevonultak Európába az ételeket itt honos fűszernövényekkel ízesítették. Amikor azonban a XVII. század folyamán élénk kereskedelem alakult ki Kelet és Nyugat között az olyan fűszerek, mint a bors, a szerecsendió, a szerecsendióvirág, a szegfűszeg kiszorították az enyhébb zamatú hazai fűszereket.
Országunkban ma a petrezselyem és a zeller a legismertebb és leggyakrabban használt kerti fűszernövény, de ki ismeri ma már a vérfüvet, vagy a szagosmügét?
A külföldi ételek megismerése, valamint a sokakban felébredt nosztalgikus kedvtelés, hogy kertjükben fűszernövényeket termesszenek, ismét konyhánkba hozza ezeket a hazai növényi fűszereket. Próbáljuk ki egyszer a kevésbé ismert növényi fűszereket is. Kezdetben ne bánjunk velük túlságosan bőkezűen. Ha az ízre és illatra kellőképpen ügyelünk - melyek akkor érvényesülnek a legjobban, ha minél frissebbek a növények - akkor a kellő mennyiségben fogjuk használni ezeket a fűszereket.
A hazai növényi fűszerek személyes jelleget adnak az ételeknek. Vissza

Tartalom

Ánizs 2
- Ánizsos sütemény
- Ánizslikőr
Bazsalikom 4
- Gyümölcssaláta<bazsalikommal
- lóbabsaláta bazsalikommal
Borágó 10
- Gyümölcssaláta borágóval
Borsfű 8
- Paradicsomszósz borsfűvel
Borsosmenta 34
- Borsosmenta tea
- Kelkáposzta borsosmentával
Citromfű 12
- Tengeri hal citromfűvel
Csabair /Vérfű/ 38
- Vinaigrett szósz csabairrel
- Marinált gomba
Édeskömény 48
- Gyógytea gyermekeknek
- Tojásragu édesköménnyel
Fodormenta 24
- Szamócakrém
- Relish almából és fodormentából
Kakukkfű 46
- Narancsos máj kakukkfűvel
Kapor 14
- Kaporszósz
Kömény 18
- Gulyás
- Köményes vagdalt
Koriander 22
- Korianderes kuglóf
Lestyán 26
- Burgonyapüré lestyánnal
- Makaróni lestyánnal
Majoranna 30
- Majorannás borda
Metélőnagyma 6
- Salátaöntet metélőhagymával
- Tojásrántotta metélőhagymával
Petrezselyem 36
- Petrezselyemszósz
Rozmaring 40
- Olasz bárányhús
Szagosmüge 28
- Mennyei dinnye
Tárkony 16
- Norvég halleves!
- Tárkonyecet
Turbolya 20
- Turbolyásvaj
- Turbolyaleves
Vadmajoranna 32
- Kenyérpizza
Zeller 44
- Vese zellerrel
Zsálya 42
- Hal zsályával
- Zsályatej
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem