Előszó (dr. Dimény Imre) | 9 |
A kertészeti termelési rendszerek kialakulása (Péter Béla) | |
Az első kezdeményezések | 11 |
A termelési rendszerek hivatalos elismerése | 12 |
A termelési rendszerek szerkezete | 13 |
Kertészeti termelési rendszerek | 14 |
A termelési rendszerek kapcsolatai | 16 |
A termelési rendszerek szakmai ellátottsága és irányítása | 20 |
A vezetésszervezet | 21 |
A termelésfejlesztési célkitűzések megalapozása | 22 |
A taggazdaságok részére nyújtott szolgáltatások | 23 |
A szolgáltatások díjazása | 24 |
Műszaki fejlesztés | 24 |
Zöldségtermelési rendszerek | |
A zöldségtermelési rendszerek megalakulásának előzményei (Víg Péterné dr.) | 27 |
A zöldségtermesztés jellegének megváltozása | 27 |
Integrációs törekvések a zöldségtermesztésben | 29 |
A termelési rendszerek tevékenysége (Víg Péterné dr.) | 30 |
Termelési volumen | 31 |
Táj- és üzemi koncentráció | 34 |
Szervezet, kapcsolati formák | 36 |
Szolgáltatások és kötelezettségek | 38 |
Szántóföldi zöldségtermelési rendszerek (Víg Péterné dr.) | 39 |
Zöldborsótermelés | 39 |
Zöldbabtermelés | 49 |
Paradicsomtermelés | 56 |
Fűszerpaprika-termelés (Erdész Ferencné) | 69 |
Gyökérzöldség-termelés (dr. Kolozsvári Béla) | 86 |
Vöröshagyma-termelés (dr. Kolozsvári Béla) | 93 |
Zöldségtermesztés fedett felületen (dr. Winkler Katalin) | 104 |
Zöldséghajtatás | 104 |
Gombatermelés | 113 |
Zöldségvetőmag Termelési Modelltársulás (Tompos Lajos) | 119 |
Gyümölcstermelés rendszerek (dr. Z. Kiss László) | |
A gyümölcstermelési rendszerek jelentősége | 131 |
A gyümölcstermelési rendszerek fontosabb jellemzői | 132 |
A gyümölcstermelési rendszerek területe | 132 |
A termelési rendszerek ültetvényei | 137 |
Az állóeszköz-ellátottság | 142 |
A gyümölcstermelési rendszerek szakember-ellátottsága | 144 |
Az állandó dolgozók és a szakmunkások létszáma | 147 |
Az időszaki dolgozók létszáma | 148 |
Az értékesítés | 149 |
Almatermelés a rendszerekben | 150 |
Az alma átlagtermése a rendszerszervező gazdaságokban | 150 |
Az alma átlagtermése a termelési rendszerekben | 151 |
A termésátlagot befolyásoló tényezők | 153 |
A faj- és fajtaösszetétel tervezése lineáris programozással | 159 |
Az alma értékesítése | 162 |
Az almatermelés költsége | 166 |
Az almatermelés nyeresége | 173 |
A tárolás szerepe, jelentősége az almatermelésben | 177 |
Körtetermelés | 187 |
A körtetermelés jövedelme | 188 |
A csonthéjasok termelése a rendszerekben | 188 |
A hozamok alakulása | 190 |
A fajtakérdés | 192 |
A termelés költség- és jövedelemviszonyai | 194 |
A rázógépes betakarítás és jövedelmezősége | 199 |
A bogyósgyümölcsűek termelése a rendszerekben | 201 |
A fajtakérdés | 202 |
Költség- és jövedelemviszonyok a bogyósok termelésében | 204 |
Egyszerű együttműködések a gyümölcstermelésben | 208 |
Az együttműködések területe | 209 |
A termelés jövedelmezősége az együttműködésekben | 210 |
A különböző gyümölcsfajok jövedelmezőségének összehasonlítása | 214 |
A gyümölcstermelési rendszerek eredményei és továbbfejlesztésük | 216 |
A műszaki fejlesztés kérdései a rendszerekben | 216 |
A gyümölcstermelési rendszerek vezetésszervezete | 218 |
A gyümölcstermelés hatékonyságának változása a rendszerekben | 219 |
A gyümölcstermelési rendszerek eredményeinek, problémáinak összefoglalása | 225 |
Szőlő- és bortermelési rendszerek (Klenczner Andrásné dr.) | |
Az integráció alapvető ismérvei | 228 |
A területi elv | 228 |
A kapacitások gazdaságos kihasználása | 228 |
A kiegyenlített jövedelmezőségi szint | 229 |
A szőlő- és bortermelési rendszerek működésének mechanizmusa | 230 |
A szőlő- és bortermelési rendszerekkel szemben támasztott követelmények | 233 |
A teljes vertikum | 234 |
A megfelelő termelési színvonal | 234 |
Szakosodás és üzemi koncentráció | 238 |
A szőlő- és bortermelési rendszerek tevékenysége | 240 |
A rendszerközpont és a taggazdaságok közötti kapcsolati formák | 241 |
A szőlő- és bortermelési rendszerek szervezete | 243 |
A szőlő- és bortermelési rendszerek tevékenységének értékelése | 245 |
A termelési rendszerek területének változása | 245 |
A vertikális kapcsolatok alakulása a szőlő- és bortermelési rendszerekben | 249 |
Az elért termelési eredmények | 251 |
A szőlőtermelés költség- és jövedelemviszonyainak alakulása | 254 |
A szőlőtermelési technológiák értékelése | 258 |
A szőlőtermelési technológiák műszaki fejlesztése | 267 |
A termelési rendszerek borászati tevékenysége | 269 |
Az alkalmazott technológiák jellemzése | 270 |
A borászat és a palackos bor költségei | 271 |
Irodalom | 275 |