1.063.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti termelés - Gyümölcstermesztés

Gyöngyös
Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből

1. Magyarország gyümölcstermesztése
1.1. Gyümölcstermesztésünk múltja

Hazánkban a múlt században megjelenő faiskolák óta beszélhetünk árugyümölcs-termesztésről.
A XX.... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből

1. Magyarország gyümölcstermesztése
1.1. Gyümölcstermesztésünk múltja

Hazánkban a múlt században megjelenő faiskolák óta beszélhetünk árugyümölcs-termesztésről.
A XX. század elején a sokirányú feldolgozás lehetősége (lekvár, aszalás, a szeszipar és a kül-, valamint a belföldi kereskedelem kialakulása) fellendítették a termesztést.
A későbbiekben kiváló kertészek, pl. Mohácsy Mátyás munkássága révén a magyar gyümölcs nemzetközi szinten is elismerést nyert.
A tényleges nagyüzemi gyümölcstermesztés 1961-65 között indult meg, amelyben elévülhetetlen érdeme volt többek között Fejes Sándornak és Porpáczy Aladárnak is.
A jó ízű és zamatú hazai gyümölcs iránt egyre nagyobb lett a külföldi kereslet, így jelentős exportot bonyolítottunk, ami népgazdasági szempontból sem volt elhanyagolható.
A telepítési kedv fellendült, 1975-ben már 166 ezer ha gyümölcsterületünk volt (1950-ben mindössze 58 ezer ha) . Természetesen e nagyarányú fejlesztésnek hibái is voltak, többek között sok gyümölcsfaj nem a megfelelő termőhelyre került, például az alma Szabolcsba, a kajszi a Duna-Tisza közére, bár e gyümölcsösök népességeltartó szerepe vitathatatlan. Vissza

Tartalom

I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 2

1. Magyarország gyümölcstermesztése
1.1. Gyümölcstermesztésünk múltja 2
1.2. Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete 7
1.3. A gyümölcs táplálkozásbiológiai értéke 8
2. ültetvények tervezése, telepítése 11
2.1. A tervezés főbb elemei 11
3. Gyümölcsfajok csoportosítása 15
3.1. Almatermésűek 16
3.2. Csonthéjasok 16
3.3. Héjasok 16
3.4. Bogyósok 16
4. Fajtaismeret, fajtatársítás 16
5. Alanyhasználat 17
6. Koronaformák 18
6.1. Természetes koronák 18
6.2. Alakfák 18
6.3. Alakított természetszerű koronaformák 18
6.4. A koronaformák csoportosítása a korona alapvetülete szerint 19
7. A fény hatása a gyümölcstermesztésben 21
8. A gyümölcstermő növények termőrészei (termőalapjai) 23
8.1. Az almatermésűek termőrészei (termőalapjai) 23
8.2. A csonthéjasok termőrészei (termőalapjai) 25
8.3. A héjastermésűek termőrészei (termőalapjai) 27
8.4. A bogyósgyümölcsűek termőrészei (termőalapjai) 29
8.5. A piros ribiszke termőrészei (termőalapjai) 30
8.6. A fekete ribiszke termőrészei (termőalapjai) 30
8.7. A köszméte termőrészei (termőalapjai) 31
8.8. A szamóca termésképzése 31
9. A gyümölcsfák metszése 31
9.1. A metszés mértéke 32
9.2. A metszés időpontja 33
10. Koronanevelés 35
10.1. Sudaras ágcsoportos korona 35
10.2. Terinőkaros orsó 35
10.3 .Ferdekarú sövény 37
10.4. Karcsú orsó 38
10.5. Váza korona 39
10.6. Az őszibarack metszése 40
11. Talaj és tápanyag 41
11.1. Gyümölcsösök talajvizsgálati lehetőségei 41
11.2. A gyümölcsfák tápanyagigénye 42
11.3. A gyümölcsfák trágyázását befolyásoló tényezők 46
11.4. Pontosabb makroelemek talajbeli mozgása és felvehetősége 48
11.5. A szervestrágyázás jelentősége 50
11.6. Talajjavító meszezés ültetés előtt 51
11.7. Tápanyaghiányok 51
11.8. Permettrágyázás 58
11.9. Levélanalízis 59
12. Gyümölcstárolás 60
12.1. Előhűtés 61
12.2. Tárolás előtti vegyszeres kezelés 61
12.3. A hűtőtárolás technológiája gyümölcsfajonként 62

II. RÉSZLETES RÉSZ 64
1. Almatermesztés 64
1.1. Alanyhasználat 66
1.2. Fajtahasználat 67
1.3. Pontosabb fajták 68
1.4. Növényvédelem 73
2. Körte termesztése 73
2.1. A körte talaj és éghajlati igénye 7 3
2.2. A körte alanyai 74
2.3. Termesztett fajtáink 75
2.4. Növényvédelem 77
2.5. Termékenyülés, fajtatársítás 77
3. Cseresznye és meggy termesztése 78
3.1. A cseresznye és meggy éghajlati igénye 79
3.2. A cseresznye és meggy telepítése 79
3.3. A cseresznye és meggy alanyai 80
3.4. Cseresznyefajták 81
3.5. Meggyfajták 83
3.6. Cseresznye és meggyfajták társítása 84
3.7. Növényvédelem 85
4. Kajszibarack termesztése 85
4.1. A kajszi éghajlati igénye 86
4.2. A kajszibarack fajtái 87
4.3. A kajszi alanyai 89
4.4. Növényvédelem 90
5. Őszibarack termesztése 90
5.1. Az őszibarack éghajlati igénye 91
5.2. Az őszibarack telepítése 92
5.3. Az őszibarack fajtái 93
5.4. Az őszibarack alanyai 99
5.5. Növényvédelem 99
6. Szilva termesztése 100
6.1. A szilva termőhelyi igénye 101
6.2. Alanyai 102
6.3. Fajták 103
6.4. Növényvédelem 104
7. Dió termesztése 105
7.1. A dió termőhelyi igénye 105
7.2. Alanyai 106
7.3. Fajtái 106
7.4. Növényvédelem 106
8. A bogyósgyümölcsök termesztése 107
8. 1. Éghajlati és talaj igény 108
8.2. A bogyósültetvény talajelőkészitése 109
8.3. Szamócatermesztés 109
8.4. Málna és szedertermesztés 113
8.5. Ribizlitermesztés 118
8.6. Köszmétetermesztés 121
9 . Minimum kérdések 123
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem