Fekete-fehér ábrákkal. Tankönyvi szám: I. kötet: N-708., II. kötet: Nv-711.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Tartalom
SZŐLŐTERMESZTÉS 5
Szőlőtermesztésünk jelentősége 7
A szőlőtőke részei 9
Földben levő részek 9
Gyökér 9
Föld feletti részek 10
Fás részek 10
Zöld részek 13
A szőlő és környezete 17
Környezeti tényezők 17
Klimatikus tényezők 18
Talajtényezők 20
A szőlő élő környezete 21
A szőlő szaporítása, a fertőzésmentes szaporítóanyag-előállítás 23
A szőlő szaporításának módjai 23
A szaporítóanyag megtermelése 25
A gyökeres (európai) vessző előállítása 28
A gyökeres oltvány előállítása 31
Bujtás 34
Döntés 35
Zöldoltás 36
A szőlőültetvény létesítése 39
A szőlőültetvények típusai 39
Területmegválasztás, talajvizsgálat 40
Dombvidéken 40
Homokon 41
Talaj-előkészítés, trágyázás 41
Tenyészterület 43
A szaporítóanyag megválasztása 44
Ültetés 45
Az ültetvények támberendezése 47
A fiatal szőlő gondozása 48
A szőlő metszése 30
Tőkeművelésmód, metszésmód 50
A metszés biológiai alapjai 51
Polaritás 51
Alakító metszés 53
A termő szőlő metszése 56
A metszésmódok 57
A metszés kivitelezése 63
A szőlő zöldmunkái 66
A zöldmunkák jelentősége és módjai 66
Hajtásválogatás 67
Kötözés és hajtásnevelés 68
Csonkázás 68
Egyéb zöldmunkák 69
A szőlő talajmunkái 71
A hagyományos és az intenzív termesztés talaj művelési sajátosságai 72
A talajmunkák sorrendje 73
Talajvédelem 74
A szőlő tápanyag-ellátottsága 76
A tápanyagszükséglet megállapítása 76
A trágyázás 78
Készletező és fenntartó trágyázás 78
A műtrágyázás és egyéb tápanyag-utánpótlási módok 80
A szőlő növényvédelme 83
A szőlő betegségei 83
A szőlő kártevő állatai 92
A szőlő legfontosabb gyomnövényei 109
Gyomnövénytársulások 109
A szőlő herbicidérzékenysége, vegyszeres gyomirtás 110
Felszívódó (szisztemikus) herbicidek 111
Triazinszármazékok 111
Totális hatású gyomirtó szerek 112
Egyéb gyomirtó szerek 112
A szőlő növényvédelmének sajátossága és a védekezés elvi alapjai 114
A szőlő öntözése 117
A szőlő öntözésének helyzete 117
Az öntözés célja a szőlőtermesztésben 118
Az öntözés sajátosságai 119
Az öntözés idejének, gyakoriságának és a víz mennyiségének meghatározása 119
Öntözési módok a szőlőtermesztésben 120
Az öntözés hatása 121
Szőlőfajta-ismeret 123
A fajták felismerését elősegítő fajtabélyegek 123
A borszőlő- és csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó
tulajdonságok 125
A termesztett szőlőfajták ismertetése 128
A szőlő betakarítása 135
A termésbetakarítás előkészítése 136
A szüreti időpont megállapításának szempontjai 136
A szüreti ütemterv, a szüretelés eszközei, szüretelőgépek 136
Az étkezési szőlő szedése, csomagolása 137
A borszőlő szüretelése 138
A szüret szervezése 138
Termelési rendszer 140
A termelési rendszer célja 140
A jelenlegi termelési rendszerek 141
GYÜMÖLCSTERMESZTÉS 143
A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentősége, jelenlegi helyzete 145
A gyümölcstermesztés fogalma 145
A gyümölcstermesztés célkitűzése 145
A gyümölcstermesztés bruttó termelési értéke 146
A gyümölcstermesztés területi adatai 146
A gyümölcstermés alakulása 146
A gyümölcstermés felhasználása 147
Gyümölcsfogyasztás 147
Tartósítóipari alapanyag-termelés 147
Gyümölcsexport 148
A főbb gyümölcstermesztő tájak 149
Optimális termőhely 150
A gyümölcstermő növények csoportosítása 151
A gyümölcstermő növények növénytani rendszerezése 151
A gyümölcstermő növények gazdasági rendszerezése 152
A gyümölcstermő növények csoportosítása a föld éghajlati övei szerint 152
A gyümölcstermő növények csoportosítása gazdasági értékük, felhasználásuk
szerint 153
A gyümölcstermő növények csoportosítása fontosabb tulajdonságaik és hasonló termesztési sajátosságaik alapján 153
A gyümölcstermő növények csoportosítása hajtásrendszerük alapján 153
A gyümölcstermő növények részei 155
A gyökér 155
Főgyökér-rendszerű gyümölcsfák 155
Járulékos gyökérrendszerű gyümölcsfák 156
A törzs 156
A gyümölcsfák koronaformái 157
Természetes koronaformák 157
Természetes jellegű alakított koronaformák 158
Alakfák 158
A korona részei 158
Ágak, gallyak 159
Rügyek 161
Levelek 162
Virágok 163
Termés és gyümölcs 164
A gyümölcstermő növények szaporítása 165
A fertőzésmentes szaporítóanyag előállítása 165
A szaporítás célja 165
A szaporítás módjai 166
A gyümölcstermő növények alanyai 167
Az alma alanyai 168
A körte alanyai 169
A cseresznye és a meggy alanyai 170
A kajszi alanyai 170
Az őszibarack alanyai 170
A szilva alanyai 171
A dió alanyai 171
A mandula alanyai 171
A gesztenye alanyai 171
A ribiszke és a köszméte alanyai 171
Vírusmentes szaporítóanyag előállítása 171
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában 174
Csemetenevelés 174
Csemeteiskola 174
Bujtványcsemete-nevelés 177
Sarjcsemete-nevelés 177
Indanövény-nevelés 177
Oltványnevelés 178
Oltványiskola 178
A csemete-, a mag-, a dugvány- és az oltványiskola növényvédelme 180
A gyümölcsös telepítése 183
Az ültetvénylétesítés előfeltételei 183
A telepítés természeti tényezői 183
A telepítés gazdasági tényezői 185
Biológiai tényezők 187
Szervezési, gazdálkodási tényezők 187
Ültetési rendszerek 188
Sor- és tőtávolság 188
Az ültetési rendszerek csoportosítása 189
Az ültetvény tőszáma 190
A telepítés kivitele 190
A telepítések növényvédelmi vonatkozásai 192
A fiatal gyümölcs! a k gondozása 194
Koronaalakító metszés 194
A koronaalakítás elméleti alapjai 194
A koronaalakító metszés gyorsított termőre fordítási módszerei 194
Koronanevelés 197
Orsókoronák alakító metszése 197
Nyitott koronák alakító metszése 198
Gyümölcssövények alakító metszése 199
Különleges koronaformák 201
Az almagyümölcsűek termesztése 205
Almatermesztés 203
Az almatermesztés népgazdasági jelentősége 205
Az alma környezeti igénye 205
Az almagyümölcsösök ápolása 206
Az almafák metszése 206
Talajerő-gazdálkodás az almaültetvényekben 210
Az alma szüretelése 212
Osztályozás, csomagolás 213
Az alma szállítása, rakodása 214
Az alma tárolása 215
Az alma fajtái 216
Körtetermesztés 218
A körte népgazdasági jelentősége 218
A körte környezetigénye 218
A körte ápolási munkái 218
A körte szedése, tárolása 219
A körte fajtái 219
Birstermesztés 221
A birs népgazdasági jelentősége, környezetigénye 221
A birs ápolási munkái 221
Birsfajták 221
Az almagyümölcsűek növényvédelme 223
Az almagyümölcsűek betegségei 223
Az almagyümölcsűek kártevő állatai 232
Gyomok 251
Az almatermésűek fontosabb gyomnövényei 251
Az almatermésűek herbicidérzékenysége 252
A vegyszeres gyomirtás gyakorlata 252
Az almafélék növényvédelmének sajátosságai és elvi alapjai 253
A csonthéjas gyümölcsűek termesztése 255
Cseresznye- és meggytermesztés 255
Népgazdasági jelentőségük 255
Környezetigényük 255
A cseresznye- és a meggyültetvények ápolása 256
A cseresznye és a meggy szedése, szállítása 256
A cseresznye- és a meggyfajták 257
Kajszitermesztés 259
Népgazdasági jelentősége 259
Környezetigénye 259
A kajsziültetvények ápolása 260
A kajszi szedése, szállítása 260
A kajszifajták 261
Szilvatermesztés 262
Népgazdasági jelentősége 262
Környezetigénye 262
A szilva ápolása 263
A szilva betakarítása 264
A szilva fajtái 264
Őszibarack-termesztés 265
Népgazdasági jelentősége 265
Környezetigénye 265
Az őszibarack ápolása 266
Metszése 266
Trágyázása, öntözése 267
Az őszibarack betakarítása, osztályozása, csomagolása 267
Az őszibarack fajtái 270
A csonthéjas gyümölcsűek növényvédelme 273
A csonthéjas gyümölcsűek betegségei 273
A csonthéjas gyümölcsűek kártevői állatai 285
A csonthéjas gyümölcsűek gyomirtása 303
A csonthéjas gyümölcsűek gyomosodásának sajátosságai 303
A vegyszeres gyomirtás gyakorlata 303
A csonthéjas gyümölcsűek növényvédelmének sajátosságai és elvi alapjai 303
A héjasgyümölcsűek termesztése 305
Diótermesztés 305
Népgazdasági jelentősége 305
Környezetigénye 305
A dió ápolása 305
A dió betakarítása 306
A dió fajtái 306
Mandulatermesztés 307
Népgazdasági jelentősége 307
Környezetigénye 307
A mandula ápolása, betakarítása 307
A mandula fajtái 308
Mogyorótermesztés 309
Környezetigénye, ápolása 309
A mogyoró fajtái 309
Gesztenyetermesztés 310
Környezet igénye, ápolása 310
A gesztenye fajtái 311
A héjasgyümölcsűek növényvédelme 313
A héjasgyümölcsűek betegségei 313
A héjasgyümölcsűek kártevő állatai 315
A héjasgyümölcsűek gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 319
A héjas gyümölcsűek növényvédelmének sajátosságai és elvi alapjai 319
A bogyósgyümölcsűek termesztése 321
Szamócatermesztés 321
Népgazdasági jelentősége 321
Környezetigénye 321
A szamóca ápolása 321
A szamóca betakarítása, szállítása 322
A szamóca fajtái 322
Málnatermesztés 323
Népgazdasági jelentősége 323
Környezetigénye 323
A málna ápolása 324
Metszése 324
Talajművelése 324
Trágyázása, öntözése 325
A málna betakarítása 325
A málna fajtái 326
Ribiszketermesztés 327
Népgazdasági jelentősége 327
Környezetigénye 327
A ribiszke ápolása 328
A ribiszke betakarítása 328
A ribiszke fajtái 329
Köszmétetermesztés 330
Népgazdasági jelentősége 330
Környezetigénye 330
A köszméte ápolása, szedése 330
A köszméte fajtái 331
A bogyósgyümölcsűek növényvédelme 333
A bogyósgyümölcsűek betegségei 333
A bogyósgyümölcsűek kártevő állatai 342
Gyomok 354
A bogyósgyümölcsűek gyomosodásának sajátosságai 354
A herbicidérzékenységet befolyásoló tényezők 354
A vegyszeres gyomirtás gyakorlata 355
A bogyósgyümölcsűek növényvédelmének sajátosságai és elvi alapjai 356
II. kötet:
ZÖLDSÉGTERMESZTÉS
Bevezetés 5
A zöldségnövény fogalma, szerepe a táplálkozásban 5
A zöldségnövény fogalma 5
A zöldségnövény táplálkozási jelentősége 6
A zöldségtermesztés fogalma 8
A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége 9
A zöldségtermesztés fejlesztésének fontosabb tényezői 18
A zöldségfélék növényrendszertani csoportosítása és származása 18
A zöldségfélék növényrendszertani besorolása 19
A zöldségfélék származása 21
A zöldségfélék elterjedése a Földön 24
A hazai zöldségtermesztés története, termesztőkörzetek 25
A zöldségfélék termesztési mód szerinti csoportosítása 31
Szaporító- és termesztőlétesítmények 33
A termesztőlétesítmények feladata 33
A növények hőigényének kielégítése 33
A fényellátás 36
Vízellátás a termesztőlétesítményekben 37
A fedett területek tápanyagellátása 38
A termesztőlétesítmények csoportosítása 39
Üvegházak és berendezések 40
Fóliás termesztőlétesítmények 42
A szaporító- és termesztőberendezések növényvédelmének helyzete 48
A nem fertőző betegségek okai 49
A fertőző betegségek okai 50
Kártevő állatok 51
Gyomok 52
Növényvédelmi eljárások 52
A termesztőberendezésekben alkalmazott növényvédelem 52
A zöldségfélék szaporítása 57
Ivaros (generatív) szervekkel való szaporítás 58
Ivartalan (vegetatív) szervekkel való szaporítás 59
A zöldségfélék ápolási, betakarítási, tárolási munkái 73
Ápolási munkák 73
Zöldségfélék betakarítása 76
A termények előkészítése értékesítésre 78
Zöldségfélék tárolása 78
A tárolás módjai 80
Vetőmagtermesztés 85
A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése 85
A vetőmagtermesztés helyzete, feltételei 86
A magtermesztés károsítói 89
AZ EGYES ZÖLDSÉGFAJOK LEÍRÁSA
ÉS TERMESZTÉSTECHNOLÓGIÁJA
Burgonyafélék 93
Paprika 95
A paprika jelentősége 95
A paprika növénytani jellemzése 95
A paprika környezeti igénye 97
Termesztett fajták 98
A paprika termesztéstechnológiája 100
Az étkezési paprika szabadföldi termesztése 100
Az étkezési paprika hajtatása 105
A fűszerpaprika termesztése 107
A paprika növényvédelme 109
A paprika betegségei 109
Kártevő állatok 116
A paprika fontosabb gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 124
Gyomnövénytársulások 124
Vegyszeres gyomirtás 124
Paradicsom 126
A paradicsom jelentősége 126
A paradicsom növénytani jellemzése 126
A paradicsom környezeti igénye 127
Termesztett fajták 128
A paradicsom termesztéstechnológiája 130
A paradicsom szabadföldi termesztése 130
A paradicsom hajtatása 133
A paradicsom növényvédelme 136
A paradicsom betegségei 143
Kártevő állatok 146
A paradicsom fontosabb gyomnövényei 146
Kabakosok 147
Uborka 149
Az uborka jelentősége 149
Az uborka növénytani jellemzése 149
Az uborka környezeti igénye 150
Termesztett fajták 151
Az uborka termesztéstechnológiája 152
Szabadföldi termesztés 152
Az uborka hajtatása 156
Sárgadinnye 160
A sárgadinnye jelentősége 160
A sárgadinnye növénytani jellemzése 160
A sárgadinnye környezeti igénye 160
A sárgadinnye termesztett fajtái 161
A sárgadinnye termesztéstechnológiája 161
Szabadföldi termesztés 161
A sárgadinnye hajtatása 163
Görögdinnye 164
A görögdinnye jelentősége 164
A görögdinnye növénytani jellemzése 164
A görögdinnye környezeti igénye 164
Termesztett fajták 165
A görögdinnye termesztéstechnológiája 165
Szabadföldi termesztés 166
Spárgatök 167
A spárgatök jelentősége 167
A spárgatök növénytani jellemzése 167
A spárgatök környezeti igénye 167
Termesztett fajták 167
A spárgatök termesztéstechnológiája 168
A kabakosok növényvédelme 169
A kabakosok betegségei 169
Kártevő állatok 176
A kabakosok gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 178
Gyomnövények 178
Gyomirtás 179
Káposztafélék 181
A káposztafélék növénytani jellemzése 182
Fejes káposzta 184
A fejes káposzta jelentősége 184
A fejes káposzta környezeti igénye 184
Termesztett fajták 185
A fejes káposzta termesztéstechnológiája 186
Szabadföldi termesztés 186
A fejes káposzta hajtatása 189
Kelkáposzta 190
A kelkáposzta jelentősége 190
A kelkáposzta környezeti igénye 190
Termesztett fajták 190
Karalábé 192
A karalábé jelentősége 192
A karalábé környezeti igénye 192
Termesztett fajták 193
A karalábé termesztéstechnológiája 193
Szabadföldi termesztés 193
A karalábé hajtatása 193
A karfiol jelentősége 197
A karfiol környezeti igénye 197
Termesztett fajták 197
A karfiol termesztéstechnológiája 198
Szabadföldi termesztés 198
A karfiol hajtatása 199
A káposztafélék növényvédelme 201
A káposztafélék betegségei 201
A kártevő állatok 208
A káposztafélék gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 216
Gyomnövények 216
Vegyszeres gyomirtás 217
Gyökgumós zöldségfélék 219
A gyökgumósok növénytani jellemzése 220
A gyökgumósok környezeti igénye 221
Sárgarépa 222
A sárgarépa termesztéstechnológiája 223
Petrezselyem 223
A petrezselyem jelentősége 225
Fajtái, termesztéstechnológiája 226
A zeller jelentősége 227
Környezeti igénye, fajtái, termesztéstechnológiája 227
Retek 228
A retek jelentősége 228
A retek termesztéstechnológiája 228
Cékla 230
A cékla jelentősége 230
A gyökér- és gumós zöldségfélék növényvédelme 232
A gyökér- és gumós zöldségfélék betegségei 232
Kártevő állatok 241
A gyökér- és gumós zöldségnövények gyomnövényei és vegyszeres
gyomirtásuk 245
Gyomnövények 245
Vegyszeres gyomirtás 245
Hagymafélék 247
A hagymafélék növénytani jellemzése 248
A hagymafélék környezeti igénye 248
Vöröshagyma 250
Termesztési módja 250
A vöröshagyma termesztéstechnológiája 25
Egyéves hagymatermesztés 251
Kétéves hagymatermesztés 251
Fokhagyma 254
A hagymafélék betegségei 255
Kártevő állatok 260
A hagyma gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 266
Gyomnövénytársulások 266
Vegyszeres gyomirtás 266
Levélzöldségfélék 269
Fejes saláta 270
A fejes saláta jelentősége 270
A fejes saláta növénytani jellemzése 270
A fejes saláta környezeti igénye 271
Termesztett fajták 271
A fejes saláta termesztéstechnológiája 272
Szabadföldi termesztés 272
A fejes saláta hajtatása 274
Spenót 276
A spenót jelentősége 276
Termesztett fajták 276
A spenót környezeti igénye 276
A spenót termesztéstechnológiája 277
A spenót hajtatása 277
A levél zöldségfélék növényvédelme 278
A levélzöldségfélék betegségei 278
Kártevő állatok 283
A saláta és a spenót gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 284
Gyomtársulások 284
Gyomirtás 284
Évelő zöldségfélék 287
Sóska
A sóska jelentősége 288
A sóska növénytani jellemzése 288
A sóska környezeti igénye 289
Termesztett fajták 289
A sóska termesztéstechnológiája 289
Spárga 290
A spárga jelentősége 290
A spárga növénytani jellemzése 290
A spárga környezeti igénye 291
Termesztett fajták 292
A spárga termesztéstechnológiája 292
Az évelő zöldségfélék növényvédelme 295
Az évelő zöldségfélék betegségei 295
Kártevő állatok 298
A sóska és a spárga gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 302
Vegyszeres gyomirtás 302
Kertészeti növények termesztése és növényvédelme I-II.
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.