kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 323 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-151-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 8 |
A könyvben leggyakrabban használt rövidítések jegyzéke | 10 |
A könyvben leggyakrabban használt latin fogalmak magyarázata | 10 |
A mikroszaporításra vonatkozó általános ismeretek | 11 |
Történeti áttekintés | 11 |
Maróti Mihály: A növényi szövettenyésztés története | 11 |
Jámborné Benczúr Erzsébet: A hazai mikroszaporítás története és jelenlegi helyzete | 19 |
Jámborné Benczúr Erzsébet - Fári Miklós: A mikroszaporítás nemzetközi helyzete | 25 |
A mikroszaporítás sikerességét meghatározó tényezők | 32 |
A sterilitás | 32 |
Jámborné Benczúr Erzsébet: A táptalaj | 39 |
A tenyésztés fizikai körülményei | 55 |
Jámborné Benczúr Erzsébet: A mikroszaporítás szakaszai és módjai | 60 |
Előkészítő vagy 0. szakasz | 61 |
Indító szakasz | 62 |
Szaporító (sokszorozó, felszaporítási) szakasz | 63 |
Elongációs és gyökeresítési szakasz | 69 |
Akklimatizációs szakasz | 70 |
A növények különféle változásai a mikroszaporítás során | 76 |
Dobránszki Judit - Jámborné Benczúr Erzsébet - Reményi Mária Lujza: Szöveti változások a mikroszaporítás során | 76 |
Tóth Endre - Gémesné Juhász Anikó: Genetikai változások a mikroszaporítás során | 85 |
Kissimon Judit - Kissné Bába Erzsébet: fotoszintetikus sajátosságok változása a mikroszaporítás során | 87 |
Fári Miklós: A mikroszaporító laboratórium felépítése és felszerelése | 95 |
Bevezetés | 95 |
Terek kialakítása és a berendezések elhelyezése | 96 |
In vitro mikroszaporító laboratórium alapvető berendezései és eszközei | 100 |
Fári Miklós: Folyadékkultúrás szaporítási módok | 105 |
Dobránszki Judit: Mikrooltás | 108 |
Kriston Éva: In vitro növények esetében alkalmazható diagnosztikai eljárások | 112 |
Polgár Zsolt: A mikroszaporítási technikák jelentősége az alapkutatásban | 116 |
Mikroszaporítás a kertészeti ágazatokban | 118 |
Gyümölcsök | 118 |
Dobránszki Judit: Alma | 118 |
Balla Gáborné: Csonthéjasok | 123 |
Zatykó József: Málna és szeder | 130 |
Vágó Bernadett: Szamóca | 133 |
Mészáros Annamária: Ananász és banán | 136 |
Zöldségfélék | 145 |
Zarka Veronika - szalai József: görögdinnye | 145 |
Kissné Bába Erzsébet - Bisztray György: Sárgadinnye | 147 |
Bisztray György - Kissné Bába Erzsébet - Zarka Veronika: Tök | 149 |
Gémesné Juhász Anikó - Kirilla Zoltán: Uborka | 153 |
Gémesné Juhász Anikó: Vöröshagyma | 155 |
Burgonya | 156 |
Molnár Zoltán: Pillangósok | 166 |
Dísznövények | 179 |
Lágy szárú dísznövények | 179 |
Fás szárú dísznövények | 244 |
Haydu Zsolt: Szőlő | 281 |
Kertészné Dobos Éva: Gyógynövények | 294 |
Védett, veszélyeztetett gyógynövényfajok in vitro génmegőrzése | 295 |
Gyógynövények mikroszaporítása termesztésbevonás céljából | 299 |
Gyógynövények mikroszaporítása nemesítés céljából | 301 |
Tóth Endre: A mikroszaporítás gazdaságossági vonatkozásai | 307 |
Mellékletek | 309 |
Mészáros Annamária: A Magyar Növény-Mikroszaporítók Egyesülete tagnévsor, elérhetőség és szaporított növényfajok jegyzéke | 310 |
Tóth Endre: Átszámítási táblázatok és rövidítések jegyzéke, valamint a fontosabb táptalajok összetétele | 315 |
Függelék | 320 |
Név- és tárgymutató | 321 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.