kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 227 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9185-23-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. Tankönyvi szám: M-111/I. |
Bevezetés | |
A kert-, kertészet fogalma, kialakulása, felosztása | 5 |
A kertészeti termesztés helyzete | 8 |
Zöldségtermesztés | |
A zöldségnövények fogalma, jellemzői | 15 |
A zöldségnövények származása | 16 |
A zöldségtermesztés jelentősége, helyzete, fejlesztése | 17 |
A zöldségnövények környezeti igényei | 18 |
A hőmérséklet | 19 |
A fény | 20 |
A víz | 21 |
A levegő | 21 |
A talaj-tápanyag | 22 |
Szaporító- és termesztő berendezések | 24 |
A zöldségfélék termesztési módjai | 29 |
A termesztés helyének kiválasztása és előkészítése | 30 |
Vetésforgó | 30 |
A trágyázás | 32 |
Talajművelés | 34 |
A zöldségnövények szaporítása | 39 |
Ivaros szaporítás | 39 |
Magvak vetés előtti kezelése | 40 |
A magvak vetése állandó helyre | 41 |
A vetőmag szükséglet kiszámítása | 42 |
A palántanevelés | 42 |
Ivartalan szaporítás | 47 |
Növényápolás | 49 |
A környezeti feltételeket szabályozó munkák | 49 |
A talajápolás | 54 |
A növényvédelem | 55 |
A növények egyedi kezelése | 62 |
A terménybetakarítása, értékesítése | 64 |
A szedés | 66 |
A termények előkészítése az értékesítésre | 66 |
A tárolás | 68 |
A zöldségfélék egyszerű tartósítása | 73 |
Általános magtermesztési ismeretek | 77 |
A vetőmag termesztés feladata és különleges munkálatai | 77 |
Az egyéves zöldségnövények vetőmag termesztése | 78 |
A kétéves zöldségnövények magtermesztése | 79 |
Az évelők magtermesztése | 80 |
A vetőmag aratása, cséplése, tisztítás, tárolása | 81 |
Termesztés-technológiai ismeretek | |
Burgonyafélék termesztése | |
Általános jellemzőjük | 82 |
A burgonyafélék táplálkozási és gazdasági jelentősége | 82 |
A burgonyafélék morfológiája | 82 |
Környezetigényük | 83 |
Kártevői | 84 |
Betegségei | 84 |
Korai burgonya | 84 |
Jellemzése | 84 |
Hajtatási körzetei | 84 |
Fajtái | 85 |
Korai szabadföldi termesztés | 85 |
Ápolás | 85 |
Szedés | 85 |
Hajtatás | 85 |
Paradicsom | 86 |
Jellemzése | 86 |
Fajtái | 86 |
A paradicsom szabadföldi termesztése | 87 |
Hajtatás | 91 |
Étkezési paprika | 95 |
Jellemzése | 95 |
Termesztése | 96 |
Hajtatás | 98 |
Fűszerpaprika | 100 |
Jellemzése | 100 |
Fajták | 101 |
Termesztése | 101 |
Tojásgyümölcs | 105 |
Jellemzése | 105 |
Fajták | 105 |
Termesztése | 105 |
Hajtatás | 106 |
A káposztafélék termesztése | |
Általános jellemzésük | 110 |
A káposztafélék táplálkozás-élettani, gazdasági jelentősége | 110 |
A káposztafélék morfológiája | 110 |
A káposztafélék környezetigénye | 111 |
Kártevői | 111 |
Betegségei | 111 |
A fejes káposzta termesztéstechnológiája | 112 |
Fajtái | 112 |
Vetésforgó, talaj-előkészítés, trágyázás | 112 |
Szaporítás | 112 |
Ápolási munkák | 113 |
Szedés | 113 |
Téli tárolás | 114 |
A káposzta hajtatása | 114 |
Fajták | 114 |
Ápolási munkák | 114 |
Szedés | 114 |
Vörös káposzta | 114 |
Jellemzése | 114 |
Fajtái | 114 |
Termesztése | 114 |
A kelkáposzta | 115 |
Jellemzése | 115 |
Fajtái | 115 |
Termesztése | 115 |
Karfiol | 116 |
Jellemzése | 116 |
Fajtái | 116 |
Termesztése | 116 |
Karfiol hajtatása | 117 |
Karalábé | 117 |
Jellemzése | 117 |
Fajtái | 117 |
Termesztése | 117 |
A karalábé hajtatása | 118 |
Bimbóskel | 119 |
Jellemzése | 119 |
Fajtái | 119 |
Termesztése | 119 |
Kínaikel | 119 |
Fajtái | 120 |
Termesztése | 120 |
A kínai kel hajtatása | 120 |
Különleges káposztafélék | 121 |
A káposztafélék növényvédelme | 121 |
Levélzöldségek termesztése | |
Általános jellemzésük | 124 |
A levélzöldségek morfológiája | 124 |
Kártevői | 125 |
Betegségei | 125 |
Fejes saláta | 125 |
Jellemzése | 125 |
Fajtái | 125 |
Termesztése | 125 |
Hajtatása | 126 |
Spenót | 126 |
Jellemzése | 126 |
Fajtái | 127 |
Termesztése | 127 |
Hajtatás | 127 |
Sóska | 127 |
Jellemzése | 127 |
Fajtái | 127 |
Termesztése | 127 |
Hajtatása | 127 |
Kötözősaláta | 128 |
Jellemzése | 128 |
Termesztése | 128 |
Endíviasaláta | 128 |
Jellemzése | 128 |
Termesztése | 129 |
Cikória | 129 |
Jellemzése | 129 |
Termesztése | 129 |
Hajtatása | 129 |
Rebarbara | 129 |
Jellemzése | 129 |
Termesztése | 130 |
Talaj-előkészítés, trágyázás | 130 |
Szaporítása | 130 |
Szedés | 130 |
Különleges levélzöldségek | 130 |
A levélzöldségek növényvédelme | 130 |
Gyökérzöldségfélék termesztése | |
Általános jellemzésük | 132 |
A gyökérzöldségek morfológiája | 132 |
Környezetigényük | 132 |
Kártevői | 132 |
Betegségei | 132 |
Sárgarépa | 133 |
Jellemzése | 133 |
Fajtái | 133 |
Termesztése | 134 |
Hajtatása | 135 |
Petrezselyem | 136 |
Jellemzése | 136 |
Fajtái | 136 |
Termesztése | 136 |
Hajtatása | 137 |
Pasztinák | 137 |
Jellemzése | 137 |
Termesztése | 138 |
Zeller | 138 |
Jellemzése | 138 |
Fajtái | 139 |
Termesztése | 139 |
Cékla | 140 |
Jellemzése | 140 |
Fajtái | 141 |
Termesztése | 141 |
Torma | 142 |
Jellemzése | 142 |
Termesztése | 142 |
Retek | 143 |
Jellemzése | 143 |
Fajtái | 144 |
Termesztése | 144 |
Hajtatása | 145 |
Különleges gyökérzöldségek | 145 |
A gyökérzöldségek növényvédelme | 145 |
A hagymafélék termesztése | |
Általános jellemzésük | 149 |
A hagymafélék morfológiája | 149 |
Környezetigényük | 149 |
Kártevői | 149 |
Betegségei | 149 |
Vöröshagyma | 150 |
Jellemzése | 150 |
Fajtái | 150 |
Termesztése | 150 |
Egyéves vöröshagyma termesztés | 151 |
Vöröshagyma termesztése dughagymáról | 152 |
Fokhagyma | 154 |
Jellemzése | 154 |
Fajtái | 154 |
Termesztése | 154 |
Póréhagyma | 155 |
Jellemzése | 155 |
Környezet igénye | 155 |
Fajtacsoportjai | 155 |
Termesztése | 155 |
Metélőhagyma | 156 |
Jellemzése | 156 |
Termesztése | 156 |
Téli sarjadékhagyma | 157 |
Jellemzése | 157 |
Termesztése | 157 |
Hajtatása | 157 |
Különleges hagymafélék | 157 |
A hagymafélék növényvédelme | 157 |
Kabakosok termesztése | |
Általános jellemzésük | 160 |
A kabakosok morfológiája | 160 |
Környezet igényük | 160 |
Kártevői | 161 |
Betegségei | 161 |
Uborka | 161 |
Jellemzése | 161 |
Fajtái | 161 |
Termesztése | 162 |
Támrendszeres uborka | 163 |
Hajtatása | 164 |
Főzőtökfélék | 166 |
Jellemzésük | 166 |
Termesztett fajták | 166 |
Szabadföldi termesztés | 167 |
Hajtatás | 168 |
Sütőtök | 168 |
Fajták | 168 |
Termesztése | 168 |
Sárgadinnye | 168 |
Jellemzése | 168 |
Fajtatípusok, fajták | 169 |
Termesztése | 169 |
Síkfóliás termesztése | 170 |
Görögdinnye | 171 |
Jellemzése | 171 |
Fajtái | 171 |
Termesztése | 171 |
Fóliatakarásos termesztés | 172 |
A kabakosok növényvédelme | 173 |
Hüvelyesek | |
Általános jellemzésük | 175 |
A hüvelyesek morfológiája | 175 |
Környezet igényük | 176 |
Kártevői | 176 |
Betegségei | 176 |
Zöldborsó | 176 |
Jellemzése | 176 |
Fajtái | 177 |
Termesztése | 177 |
Nyári termesztése | 180 |
Áttelelő termesztése | 180 |
Zöldbab | 181 |
Jellemzése | 181 |
Fajták | 181 |
Termesztése | 181 |
Lóbab | 183 |
Jellemzése | 183 |
Fajtái | 183 |
Termesztése | 183 |
A hüvelyesek növényvédelme | 184 |
Csemegekukorica | 186 |
Jellemzése | 186 |
Fajtái | 186 |
Termesztése | 186 |
A csemegekukorica növényvédelme | 188 |
Spárga | 189 |
Jellemzése | 189 |
Fajtái | 189 |
Termesztése | 189 |
A spárga növényvédelme | 191 |
Az étkezésre alkalmas gombák termesztése | 193 |
Általános jellemzésük | 193 |
Felépítésük sajátosságai | 193 |
Kártevői | 193 |
Betegségei | 193 |
Csiperkegomba | 194 |
Környezeti igények | 194 |
A termesztés feltételei | 194 |
A csiperkegomba termesztése | 194 |
Laskagomba | 197 |
Jellemzése | 197 |
Termesztése | 198 |
Egyéb termesztésbe vonható gombák | 198 |
A gomba növényvédelme | 198 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.