1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti ismeretek I.

A középfokú agrárszakképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9185-23-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. Tankönyvi szám: M-111/I.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A kert-, kertészet fogalma, kialakulása, felosztása5
A kertészeti termesztés helyzete8
Zöldségtermesztés
A zöldségnövények fogalma, jellemzői15
A zöldségnövények származása16
A zöldségtermesztés jelentősége, helyzete, fejlesztése17
A zöldségnövények környezeti igényei18
A hőmérséklet19
A fény20
A víz21
A levegő21
A talaj-tápanyag22
Szaporító- és termesztő berendezések24
A zöldségfélék termesztési módjai29
A termesztés helyének kiválasztása és előkészítése 30
Vetésforgó30
A trágyázás32
Talajművelés34
A zöldségnövények szaporítása39
Ivaros szaporítás39
Magvak vetés előtti kezelése40
A magvak vetése állandó helyre41
A vetőmag szükséglet kiszámítása42
A palántanevelés42
Ivartalan szaporítás47
Növényápolás49
A környezeti feltételeket szabályozó munkák49
A talajápolás54
A növényvédelem55
A növények egyedi kezelése62
A terménybetakarítása, értékesítése64
A szedés66
A termények előkészítése az értékesítésre66
A tárolás68
A zöldségfélék egyszerű tartósítása73
Általános magtermesztési ismeretek77
A vetőmag termesztés feladata és különleges munkálatai77
Az egyéves zöldségnövények vetőmag termesztése78
A kétéves zöldségnövények magtermesztése79
Az évelők magtermesztése80
A vetőmag aratása, cséplése, tisztítás, tárolása81
Termesztés-technológiai ismeretek
Burgonyafélék termesztése
Általános jellemzőjük82
A burgonyafélék táplálkozási és gazdasági jelentősége82
A burgonyafélék morfológiája82
Környezetigényük83
Kártevői84
Betegségei84
Korai burgonya84
Jellemzése84
Hajtatási körzetei84
Fajtái85
Korai szabadföldi termesztés85
Ápolás85
Szedés85
Hajtatás85
Paradicsom86
Jellemzése86
Fajtái86
A paradicsom szabadföldi termesztése87
Hajtatás91
Étkezési paprika95
Jellemzése95
Termesztése96
Hajtatás98
Fűszerpaprika100
Jellemzése100
Fajták101
Termesztése101
Tojásgyümölcs105
Jellemzése105
Fajták105
Termesztése105
Hajtatás106
A káposztafélék termesztése
Általános jellemzésük110
A káposztafélék táplálkozás-élettani, gazdasági jelentősége110
A káposztafélék morfológiája110
A káposztafélék környezetigénye111
Kártevői111
Betegségei111
A fejes káposzta termesztéstechnológiája112
Fajtái112
Vetésforgó, talaj-előkészítés, trágyázás112
Szaporítás112
Ápolási munkák113
Szedés113
Téli tárolás114
A káposzta hajtatása114
Fajták114
Ápolási munkák114
Szedés114
Vörös káposzta114
Jellemzése114
Fajtái114
Termesztése114
A kelkáposzta115
Jellemzése115
Fajtái115
Termesztése115
Karfiol116
Jellemzése116
Fajtái116
Termesztése116
Karfiol hajtatása117
Karalábé117
Jellemzése117
Fajtái117
Termesztése117
A karalábé hajtatása118
Bimbóskel119
Jellemzése119
Fajtái119
Termesztése119
Kínaikel119
Fajtái120
Termesztése120
A kínai kel hajtatása120
Különleges káposztafélék121
A káposztafélék növényvédelme121
Levélzöldségek termesztése
Általános jellemzésük124
A levélzöldségek morfológiája124
Kártevői125
Betegségei125
Fejes saláta125
Jellemzése125
Fajtái125
Termesztése125
Hajtatása126
Spenót126
Jellemzése126
Fajtái127
Termesztése127
Hajtatás127
Sóska127
Jellemzése127
Fajtái127
Termesztése127
Hajtatása127
Kötözősaláta128
Jellemzése128
Termesztése128
Endíviasaláta128
Jellemzése128
Termesztése129
Cikória129
Jellemzése129
Termesztése129
Hajtatása129
Rebarbara129
Jellemzése129
Termesztése130
Talaj-előkészítés, trágyázás130
Szaporítása130
Szedés130
Különleges levélzöldségek130
A levélzöldségek növényvédelme130
Gyökérzöldségfélék termesztése
Általános jellemzésük132
A gyökérzöldségek morfológiája132
Környezetigényük132
Kártevői132
Betegségei132
Sárgarépa133
Jellemzése133
Fajtái133
Termesztése134
Hajtatása135
Petrezselyem136
Jellemzése136
Fajtái136
Termesztése136
Hajtatása137
Pasztinák137
Jellemzése137
Termesztése138
Zeller138
Jellemzése138
Fajtái139
Termesztése139
Cékla140
Jellemzése140
Fajtái141
Termesztése141
Torma142
Jellemzése142
Termesztése142
Retek143
Jellemzése143
Fajtái144
Termesztése144
Hajtatása145
Különleges gyökérzöldségek145
A gyökérzöldségek növényvédelme145
A hagymafélék termesztése
Általános jellemzésük149
A hagymafélék morfológiája149
Környezetigényük149
Kártevői149
Betegségei149
Vöröshagyma150
Jellemzése150
Fajtái150
Termesztése150
Egyéves vöröshagyma termesztés151
Vöröshagyma termesztése dughagymáról152
Fokhagyma154
Jellemzése154
Fajtái154
Termesztése154
Póréhagyma155
Jellemzése155
Környezet igénye155
Fajtacsoportjai155
Termesztése155
Metélőhagyma156
Jellemzése156
Termesztése156
Téli sarjadékhagyma157
Jellemzése157
Termesztése157
Hajtatása157
Különleges hagymafélék157
A hagymafélék növényvédelme157
Kabakosok termesztése
Általános jellemzésük160
A kabakosok morfológiája160
Környezet igényük160
Kártevői161
Betegségei161
Uborka161
Jellemzése161
Fajtái161
Termesztése162
Támrendszeres uborka163
Hajtatása164
Főzőtökfélék166
Jellemzésük166
Termesztett fajták166
Szabadföldi termesztés167
Hajtatás168
Sütőtök168
Fajták168
Termesztése168
Sárgadinnye168
Jellemzése168
Fajtatípusok, fajták169
Termesztése169
Síkfóliás termesztése170
Görögdinnye171
Jellemzése171
Fajtái171
Termesztése171
Fóliatakarásos termesztés172
A kabakosok növényvédelme173
Hüvelyesek
Általános jellemzésük175
A hüvelyesek morfológiája175
Környezet igényük176
Kártevői176
Betegségei176
Zöldborsó176
Jellemzése176
Fajtái177
Termesztése177
Nyári termesztése180
Áttelelő termesztése180
Zöldbab181
Jellemzése181
Fajták181
Termesztése181
Lóbab183
Jellemzése183
Fajtái183
Termesztése183
A hüvelyesek növényvédelme184
Csemegekukorica186
Jellemzése186
Fajtái186
Termesztése186
A csemegekukorica növényvédelme188
Spárga189
Jellemzése189
Fajtái189
Termesztése189
A spárga növényvédelme191
Az étkezésre alkalmas gombák termesztése193
Általános jellemzésük193
Felépítésük sajátosságai193
Kártevői193
Betegségei193
Csiperkegomba194
Környezeti igények194
A termesztés feltételei194
A csiperkegomba termesztése194
Laskagomba197
Jellemzése197
Termesztése198
Egyéb termesztésbe vonható gombák198
A gomba növényvédelme198

Keszei Attila

Keszei Attila műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Keszei Attila könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem