1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti ismeretek

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 483 oldal
Sorozatcím: Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 214 fekete-fehér ábrát tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészeti termesztés a földművelés egyik ága. A kertészeti termesztés ismét több ágra oszlik, így megkülönböztetünk zöldség-, gyümölcs-, szőlő- és dísznövénytermesztést, valamint több kertészeti... Tovább

Előszó

A kertészeti termesztés a földművelés egyik ága. A kertészeti termesztés ismét több ágra oszlik, így megkülönböztetünk zöldség-, gyümölcs-, szőlő- és dísznövénytermesztést, valamint több kertészeti segédtermesztési ágat, mint pl. a kertészeti magtermesztés, faiskola, borgazdaság, technológia stb. Könyvünkben a népgazdaság számára legfontosabb három kertészeti termesztési ággal: a zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozunk.
A kertészeti termesztéssel hasznosított terület a mezőgazdaságilag művelt területnek (10 000 000 kh) mintegy 10%-a. Zöldségtermesztéssel 1954-ben 200 000 kh-at, gyümölcstermesztéssel 1949-ben 350 000 kh-at, szőlőtermesztéssel 1949-ben 406 000 kh-at hasznosítottak. A kertészeti termesztés fontosságát azonban területi kiterjedésével nem mérhetjük, mert ennél sokkal nagyobb. Vizsgáljuk meg sorban a három legfontosabb kertészeti termesztési ág jelentőségét. Vissza

Tartalom

Általános rész3
A kertészeti zöldség-, gyümölcs-, és szőlőtermesztő tájai4
Zöldségtermesztő tájaink4
Gyümölcstermesztő tájaink7
Szőlőtermesztő tájaink10
Agrotechnika13
Talajművelés13
A talajművelés célja és jelentősége13
Talajművelés rendszere14
Alap vagy őszi talajművelési rendszer14
Vetés előtti talajművelési rendszer18
Trágyázás20
A trágyázás alapelvei20
A kertészeti termelésben használt trágyák ismertetése22
Szerves trágyák22
Szervetlen vagy műtrágyák30
A trágyázás technikája31
Szervestrágyázás31
Műtrágyázás35
Ápolási technikák37
Öntözés38
A talajtényezők és a növények vízgazdálkodása38
Műszaki ismeretek40
Az öntözendő területek kijelölése40
Az öntözés tervezése41
Az öntözőműhelyek karbantartása42
Az öntözés céljai43
Az öntözés módjai43
Talajápolás54
Általános növényvédelem57
A növényvédelem jelentősége és feladatai57
A kertészeti növények ellenségei58
Gombabetegségek, növényi élősködők58
Állati kártevők58
Élettani megbetegedések60
A növényvédelem módszerei60
A megelőzés módjai61
A védekezés módjai61
A védőszerek csoportosítása és felhasználása62
A védőszerek csoportosítása62
A védőszerek felhasználásának módja63
A fontosabb védőszerek64
Réztartalmú védőszerek64
Kéntartalmú védőszerek65
Gyomormérgek67
Idegmérgek69
Bőrmérgek70
Olajos permetezőszerek72
Fertőtlenítő- és csávázószerek72
A védőszerek felhasználása, a permetezés és porozás technikája73
A védőszerek kezelése és tárolása73
A permetezési (porozási) munka előkészítése73
A védekezés végrehajtása74
A kémiai védekezés veszélyei74
Zöldségtermesztés
Általános zöldségtermesztés76
A zöldségtermesztés feladata s jelentősége76
A zöldségfélék életfeltételei77
A hő szerepe77
A fény szerepe81
A víz szerepe82
A talajigény85
A zöldségnövények szaporítása86
A szaporítás módjai86
Ivaros szaporítás87
Ivartalan szaporítás87
A vetőmag87
A tenyészterület89
A tenyészterület jelentősége és megállapítása89
A vetőmagszükséglet kiszámítása91
A vetőmag előkészítése91
A vetés93
Palántanevelés94
A palántanevelő telep elhelyezése és berendezése94
A palántanevelő ágyak csoportosítáa95
Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök96
Palántanevelő ágyak csoportosítása98
Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök100
Palántanevelő ágyak készítése104
Melegágyi palántanevelés104
A palánták kiültetése106
A növényápolási munkák106
Kedvezőtlen időjárás elleni védekezés108
Egyelés109
Fattyazás, csonkozás, magszár kitördelése109
Szedés és eltartás109
A különböző zöldségfélék termesztése115
Káposztafélék115
Fejes káposzta115
Kelkáposzta118
Karalábé119
Karfiol120
Kisebb jelentőségű káposztafélék122
Brokkoli122
Bimbós kel122
Leveles kel123
Gyökgumósok123
Sárgarépa123
Petrezselyem126
Zeller127
Pasztinák128
Fekete gyökér128
Retek129
Cékla131
Mangold132
Csucsorfélék132
Paradicsom132
Paprika136
Kobakosok139
Cukordinnye139
Görögdinnye141
Uborka142
Tök145
Hüvelyesek146
Borsó146
Bab148
Hagymafélék150
Vöröshagyma150
Fokhagyma152
Téli sarjadékhagyma152
Metélőhagyma153
Salottahagyma153
Póréhagyma153
Csemegekukorica154
Levélzöldségek156
Fejes saláta156
Kötöző saláta157
Tépő saláta157
Endivia saláta157
Spenót158
Újzélandi spenót159
Évelő zöldségfélék159
Spárga159
Sóska162
Torma163
Csiperkegomba164
Gyümölcstermesztés
Általános gyümölcstermesztés166
A gyümölcstermesztés jelentősége és feladatai166
A gyümölcsfa részei és a gyümölcstermő növények csoportosítása166
Az almagyümölcsűek termő részei168
A csonthéjas gyümölcsűek termő részei172
Gyümölcstermő növényeink szaporítása és nevelése173
A szaporítás célja és módjai175
Gyümölcsfaiskola létesítése, magiskola, dugványiskola, anyatelep, erősítő iskola, oltványiskola175
Magiskola184
Dugványiskola184
Anyatelep185
Erősítő iskola186
Oltványiskola186
A gyümölcsös telepítése190
A telepítés feltételei, a gyümölcsös formái és a terület beosztása190
A terület előkészítése193
A fák helyének kijelölése194
Az ültetés195
A telepítés ápolása és védelme196
A koronaalakító metszés198
A metszésről általában198
Gyümölcstermelő növények gondozása202
A termőfelület mérése202
Koronaritkítás203
Elhanyagolt fák metszése205
A törzs és a vastagabb koronaágak tisztogatása205
Ifjítás206
Átoltás207
Talajművelés, köztestermelés, trágyázás208
A talajművelés módja és időpontja208
Köztestermelés211
Trágyázás, tápanyagigény212
Fiatal gyümölcsös öntözése214
Különböző gyümölcsnemek termesztése214
Az almagyümölcsűek214
Az alma214
Fiatal fák metszése220
A körte238
A birs248
A naspolya249
A csonthéjas gyümölcsűek250
A cseresznye250
A meggy256
A szilva261
A kajszi267
Az őszibarack274
A héjas gyümölcsűek281
A mandula281
A dió285
A mogyoró289
A bogyós gyümölcsűek290
A köszméte292
A ribizli294
A málna297
A szamóca300
Szőlőtermesztés
A szőlő telepítése és termesztése304
A szőlőművelés népgazdasági jelentősége304
Éghajlati és talajviszonyok305
A szőlőnövény részei és életműködése308
A szőlő szaporítása324
Szaporítóanyag-termelés324
A szőlő telepítése338
A telepítés előkészítése338
A szaporítóanyag előkészítése az ültetésekhez343
Az ültetés és a vele kapcsolatos munkák345
Fiatal növények kezelése349
Gyümölcsfa és egyéb köztes a szőlőben351
A szőlő támaszberendezése352
A tőke kialakítása és a művelés más módjai354
Termőszőlők átállítása más művelési módra361
A szőlő metszése és a metszési módok362
A metszési módok364
A szőlő évi munkái és trágyázása368
A szőlő zöldmunkái372
A szőlő trágyázása373
Különleges szőlőművelési eljárások376
Elhanyagolt szőlő rendbehozása376
A szőlő betegségei és állati kártevői382
A legfontosabb gombabetegségek382
Állati kártevők387
Élettani betegségek391
Időjárás okozta károk391
A csemegeszőlő szüretelése, csomagolása és eltartása392
A szüret395
A szüreti munkák395
A termés feldolgozása398
Borgazdaság401
Borgazdasági üzemek berendezése és felszerelése401
A must kezelése és erjesztése405
Borkezelés407
Egyszerű pinceműveletek408
Iskolázó pinceműveletek412
Borbetegségek és borhibák414
Borbetegségek415
Borhibák416
Melléktermékek418
Általános tudnivalók
Tűzrendészeti alapismeretek420
A tűz keletkezésének leggyakoribb okai421
A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete426
A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti alapelvei426
Az istállók és ólak tűzvédelme428
A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete429
A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai431
A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete432
A tűzoltás eszközei és módjai434
Egyszerű kézi tűzoltó eszközök és használatuk434
Különleges kézi tűzoltó eszközök és használatuk439
A cséplés dolgozóinak kötelessége tűzesetnél444
A kombájnon keletkezett tűz oltása444
A traktoron keletkezett tűz oltása444
A mezőgazdasági épülettüzek oltása445
A mentési munka szabályai tűz esetén445
Az emberélet mentése445
Az állatok mentése446
A tárgyak mentése446
Egészségügyi ismeretek446
Testápolás447
Egyéb fontos tudnivalók451
Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés454
A falu károsítói a patkányok és egerek456
Belső élősdiek456
Balesetelhárítás és munkavédelem458
Mezőgazdasági eszközök használata közben előforduló balesetek458
Az álló mezőgazdasági gépek által okozható balesetek458
Mezőgazdasági járművek és mozgó gépek által okozható balesetek459
Állatok által okozható balesetek459
Egyéb balesetek460
Egészségártalmak461
Állatról emberre terjedő betegségek462
Élelmiszerek által okozott mérgezések464
Egészségügyi tennivalók télen465
Mezőgazdasági intézmények465
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok465
Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet467
Mezőgazdasági szakoktatási intézmények468
Felsőfokú szakoktatási intézmények468
Középfokú szakoktatási intézmények468
Alsófokú szakoktatási intézmények469
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások471
Mértékegységek471
Területszámítás472
Köbtartalom számítás473
Irodalom477
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem