1.062.184

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti ismeretek

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím: TSZ Elnökképző tanfolyam tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második, átdolgozott kiadás. Fekete-fehér illusztrációkkal és kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészeti termelés a földművelés egyik belterjes és intenzív formája. A szántóföldi növénytermeléstől elsősorban ez különbözteti meg. Jellegzetessége, hogy a növényekkel nem tömegben, hanem... Tovább

Előszó

A kertészeti termelés a földművelés egyik belterjes és intenzív formája. A szántóföldi növénytermeléstől elsősorban ez különbözteti meg. Jellegzetessége, hogy a növényekkel nem tömegben, hanem egyedileg foglalkozik. Egyenként ültetjük el a zöldségpalántákat, de külön-külön egyedi kezelésben kell részesíteni minden gyümölcsfát és szőlőtőkét is. Egyes ágai, mint pl. a dísznövénytermelés, a kertépítés, inkább ipari jellegű termelésnek számítanak, bár a kertészeti termelés ezen ágainak alapja is az élő növény és annak termelése, ápolása, gondozása, célszerű felhasználása.
Ez az egyedi kezelés a kertészeti termelés sajátossága és a kerti növények igényességéből adódik. A kertészeti termelés másik sajátossága, hogy ezeket a növényeket gyakran természetes tenyészidejüktől eltérő időben kényszerítjük fejlődésre, virágzásra, terméshozásra, hogy a dolgozók jobb ellátását biztosítani tudjuk. (Pl. üveg alatti zöldségtermelés.) De ugyanezért a nálunk vadon is elterjedt csiperkegombát leginkább téli időszakban termeljünk, pedig bármelyik időszakban előállítható. Zöldség és dísznövényeink zöme melegebb éghajlatú vidékekről származik (paprika, paradicsom, zeller stb.).
Tenyészidejük hosszabb és csírázásukhoz nagyobb meleget igényelnek, mint őshonos növényeink. Éppen ezért nem várhatjuk meg, míg a talaj kellő felmelegedése után szabadban is elvethetők, mert akkor nem marad őszig idejük, hogy kifejlődve elegendő termést adjanak. Melegágyi előneveléssel biztosítjuk, hogy mire az időjárás számukra kedvezővé válik, továbbfejlődésre alkalmas palántánként ültethessük ki azokat.
A kertészeti termelés főfeladata tehát, hogy ezeket a különleges igényű növényeket megtermelje és ezek termékeivel jó minőségben és a szükséges mennyiségben, a lehető legolcsóbban a dolgozók ellátását biztosítsa. A kerti növényeket felhasználásuk alapján csoportosíthatjuk és az egyes csoportok jelentik a kertészeti termelés ágait. így megkülönböztetjük a zöldségféléket, a gyümölcstermő növényeket, a szőlőt és a dísznövényeket. Ennek megfelelően a kertészeti termelés fő ágai a zöldségtermelés, a gyümölcstermelés, a szőlőművelés és a dísznövénytermelés. A kertészet körébe tartozik továbbá a zöldség- és a virágmagtermelés, a kerti termények feldolgozása, a borászat, a kertépítés, a virágkertészet és a gyógynövénytermelés. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
A kertgazdasági termelés jelentősége 4
Első rész
Zöldségtermelés
I. fejezet: A zöldségfélék és termelésük alaptényezői 8
A zöldségtermelés helyzete 8
A zöldségfélék csoportosítása 8
Az életfeltételek mint a termelés alaptényezői 9
Zöldségtermelési adottságaink 10
A zöldségtermelés éghajlati tényezői 10
Öntözési lehetőségeink 16
A zöldségtermelés talajtényezői 21
A zöldségtermelés gazdasági tényezői 22
Az ország zöldségtermelő tájai 24
Városellátó övezetek 24
A termelési módok megválasztása 25
II. fejezet: A zöldségtermelés agrotechnikája 27
A zöldségtermelés vetésforgói 27
Régi típusú vetésforgók 28
Herefüves vetésforgók 30
Zöldségtermő növényeink helye a vetésforgóban 31
A vetésforgó összeállítása 31
Trágyázás 32
Talajművelés 35
A zöldségnövények szaporítása 39
A vetőmag 39
A vetőmag előkészítése 40
A tenyészterület megválasztása 41
A vetőmag mennyiségének kiszámítása 41
A vetés 42
III. fejezet: Palántanevelés 44
A palántaneveléshez szükséges berendezések 44
A palántanevelő ágyak 40
A vetés és nevelés módszerei a palántanevelő ágyakban 49
A palántanevelés napi munkái 50
A palánták kiültetése 52
Az -üvegfelület kihasználása haj tatással 54
IV. fejezet : Ápolási munkák 56
Az öntözés . . . 56
A fejtrágyázás 59
Növényápolási munkák 60
Növényvédelem 61
A károsodások okozói 62
A növényvédelem alapja 65
A növényvédelem módszerei 66
V. fejezet: Legfontosabb védekező szereink 69
Gombaölő szerek 69
Réztartalmú szerek belső élősködő gombák ellen 69
Kéntartalmú szerek a külső élősködő lisztharmat, gombabetegségek ellen 70
Rovarölő szerek 71
Bőrmérgek a szívókártevők ellen 71
Gyomormérgek a rágókártevők ellen 71
Idegmérgek egyes kártevők ellen 72
Egyéb védekező szereink 72
VI. fejezet : A zöldségfélék legveszedelmesebb betegségei és kártevői 72
Élettani megbetegedések 72
Virus okozta megbetegedéseit 74
Kórokozó baktériumok által előidézett megbetegedések 75
Kórokozó gombák által előidézett megbetegedések 76
Külső élősködő gombák 76
Belső élősködő gombák 77
Gyökér- és tőbetegségek 77
A föld feletti részek betegségei 79
A zöldségfélék leggyakoribb állati kártevői 79
Rágókártevők 80
Szívórovar kártevők 83
VII. fejezet : Betakarítás, értékesítés, tárolás 83
A terményszedés 83
A termények szedés utáni kezelése 84
Tárolás 85
A tárolás módjai 85
VIII. fejezet: Egyes zöldségfélék termelése 87
Káposztafélék termelése 87
Gyökgumósok termelése 93
Hagymafélék 99
Kobakosok 102
Csucsorfélék 105
Hüvelyesek 108
Levélzöldségek 110
Évelő zöldségfélék 112
Második rész
Gyümölcstermelés
Bevezetés 116
IX. fejezet : Gyümölcstermő növényeink részei és életműködése 117
A gyökérzet 118
A törzs 119
A korona 120
Az ágrendszer 120
A hajtás és a levél 123
A virág és a termés 124
X. fejezet : Gyümölcstermő növényeink szaporítása 125
Ivartalan szaporítás gyökereztetéssel 126
Ivartalan szaporítás összenövesztéssel 128
Gyümölcsfáink alanyai " 129
A faiskola 130
XI. fejezet : Gyümölcsös létesítése 133
A telepítés előkészítése 133
A gyümölcsös helyének megválasztása 133
Éghajlati tényezők 134
A gyümölcsnem és fajták megválasztása 135
Ültetési távolság és rendszer megválasztása 136
A telepítés előkészítése 139
A telepítés 141
A fiatal (nem termő) gyümölcsös gondozása 141
A korona kinevelése 142
A fiatal fák ápolása 144
XII. fejezet : A termő gyümölcsös 146
A gyümölcsfák termőképessége 146
A termőegyensúly fogalma 147
A gyümölcsfák ápolása 148
A korona ápolása 148
A törzs ápolása 150
A termés ápolása 150
A talaj termőképességének fenntartása és fokozása 151
Termő gyümölcsös trágyázása 153
Talaj ápolás a termő gyümölcsösben 155
Termő gyümölcsös öntözése 157
Növényvédelem a termő gyümölcsösben 158
A károsodás okozói 159
A növényvédelem módszerei 160
XIII. fejezet : A gyümölcsfák leggyakoribb betegségei és kártevői 163
Élettani megbetegedések 163
A kórokozók által előidézett betegségek 164
A zöld részeket és a gyümölcsöt károsító gombabetegségek .164
Külső élősködő gombák 164
Belső élősködő gombák 165
Védekezés a zöld részeket és termést károsító gombabetegségek ellen 167
Fás részeket és gyökereket károsító gombabetegségek 169
Baktériumok által előidézett megbetegedések 169
Rovarkártevők 170
Szívókártevők 170
Rágókártevők 173
A rügy, a bimbó, a virág és a fiatal hajtás rágókártevői 172
A lomb rágókártevői 174
A gyümölcs rágókártevői 175
Fás részek és a gyökérzet rágókártevői 177
XIV. fejezet: Gyümölcsszüret és tárolás 178
A szüret előkészítése 178
A szedés technikája 178
A gyümölcs szedés utáni kezelése 180
A gyümölcs tárolása 181
XV. fejezet: Az egyes gyümölcsfélék termelése 181
Almástermésűek 181
Csonthéjas gyümölcsűek 183
Héjasgyümölcsűek 184
Bogyósgyümölcsűek 185
Harmadik rész
Szőlőművelés
Bevezetés 186
XVI. fejezet : A szőlőtermelés alaptényezői 187
A szőlőnövény részei és életműködése 187
A szőlőnövény gyökérzete 187
A szőlőnövény földfeletti része 188
Művelési módok 190
A szőlőnövény igényei 191
Szőlőtermelési adottságaink 192
XVII. fejezet: A szőlő szaporítása 198
A bujtás 198
A döntés 199
A dugványozás 200
A szőlő szaporítása oltással 201
Fásoltások 203
Zöldoltások 205
XVIII. fejezet: Szőlőültetvény létesítése 206
A telepítés tervezése 206
A telepítés előkészítése 207
A telepítés végrehajtása 209
A telepítés ápolása 210
A tőkék művelésmódok szerinti kialakítása 211
XIX. fejezet: A termő szőlőültetvény évi munkái 214
Növényápolási munkák 214
A harmatgyökerek eltávolítása 214
A szőlőtőkék metszése 215
A szőlő zöldmunkái 219
A szőlő trágyázása 220
A szőlő talaj munkái 222
A szőlő növényvédelme 223
Az élettani betegségek 223
A szőlő rovarkártevői 226
XX. fejezet: A szüret 228
A szüret előkészítése 228
A szüret időpontjának megállapítása 229
A termés betakarítása 230
A termés feldolgozása 230
A bor készítése 231

Tamás Gyula

Tamás Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamás Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem