1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti ismeretek

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 235 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 114 fekete-fehér ábrával illusztrált. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészeti termelés a földművelés egyik belterjes és intenzív formája. A szántóföldi növénytermeléstől elsősorban ez különbözteti meg. Jellegzetessége, hogy a növényekkel nem tömegben, hanem... Tovább

Előszó

A kertészeti termelés a földművelés egyik belterjes és intenzív formája. A szántóföldi növénytermeléstől elsősorban ez különbözteti meg. Jellegzetessége, hogy a növényekkel nem tömegben, hanem egyedileg foglalkozik. Egyenként ültetjük el a zöldségpalántákat, ffe külön-külön egyedi kezelésben kell részesíteni minden gyümölcsfát és szőlőtőkét is. Egyes ágai, mint pl. a dísznövénytermelés, a kertépítés, inkább ipari jellegű termelésnek számítanak, bár a kertészeti termelés ezen ágainak alapja is az élő növény és annak termelése, ápolása, gondozása, célszerű felhasználása. Ez az egyedi kezelés a kertészeti termelés sajátossága és a kerti növények igényességéből adódik. A kertészeti termelés másik sajátossága, hogy ezeket a növényeket gyakran természetes tenyészidejüktől eltérő időben kényszerítjük fejlődésre, virágzásra, terméshozásra, hogy a dolgozók jobb ellátását biztosítani tudjuk. (Pl. üveg alatti zöldségtermelés.) De ugyanezért a nálunk vadon is elterjedt csiperkegombát leginkább téli időszakban termeljünk, pedig bármelyik időszakban előállítható. Zöldség és dísznövényeink zöme melegebb éghajlatú vidékekről származik (paprika, paradicsom, zeller stb.). Tenyészidejük hosszabb és csírázásukhoz nagyobb meleget igényelnek, mint őshonos növényeink. Éppen ezért nem várhatjuk meg, míg a talaj kellő felmelegedése után szabadban is elvethetők, mert akkor nem marad őszig idejük, hogy kifejlődve elegendő termést adjanak. Melegágyi előneveléssel biztosítjuk, hogy mire az időjárás számukra kedvezővé válik, továbbfejlődésre alkalmas palántánként ültethessük ki azokat. A kertészeti termelés főfeladata tehát, hogy ezeket a különleges igényű növényeket megtermelje és ezek termékeivel jó minőségben és a szükséges mennyiségben, a lehető legolcsóbban a dolgozók ellátását biztosítsa. A kerti növényeket felhasználásuk alapján csoportosíthatjuk és az egyes csoportok jelentik a kertészeti termelés ágait. így megkülönböztetjük a zöldségféléket, a gyümölcstermő növényeket, a szőlőt és a dísznövényeket. Ennek megfelelően a kertészeti termelés fő ágai a zöldségtermelés, a gyümölcstermelés, a szőlőművelés és a dísznövény termelés. A kertészet körébe tartozik továbbá a zöldség- és a virágmagtermés, a kerti termények feldolgozása, a borászat, a kertépítés, a virágkertészet és a gyógynövénytermelés. Nyilvánvaló, hogy a szerteágazó kertészeti termeléssel alaposan és részletbemenően nem foglalkozhatunk a rendelkezésre álló rövid idő alatt, ezért a kertészeti termelés azon problémáira helyezzük a súlypontot, amelyek a kertgazdaság fogalomkörébe vonhatók össze és amelyeken keresztül a termelőszövetkezeti gazdaságok is részt vesznek a kertészeti irányú termésben. Vissza

Tartalom

Bevezetés ............3
A kertgazdasági termelés jelentősége......4
Első rész
Zöldségtermelés
1. fejezet: A zöldségfélék és termelésük alaptényezői 8
A zöldségtermelés helyzete .............. 8
A zöldségfélék csoportosítása . . . .........8
Az életfeltételek mint a termelés alaptényezői ...............9
Zöldségtermelési adottságaink.........................10
A zöldségtermelés éghajlati tényezői 10
Öntözési lehetőségeink ........................16
A zöldségtermelés talaj tényezői....................21
A zöldségtermelés gazdasági tényezői .... 22
Az ország zöldségtermelő tájai .....................24
Városellátó övezetek.........................24
A termelési módok megválasztása 25
II. fejezet: A zöldségtermelés agrotechnikája . . . . . 27
A zöldségtermelés vetésforgói.........27
Régi típusú vetésforgók..................................28
Herefüves vetésforgók .... .... ........30
Zöldségtermő növényeink helye a vetésforgóban 31
A vetésforgó összeállítása 31
Trágyázás ....................... . . 32
Talajművelés ....... 35
A zöldségnövények szaporítása ....... 39
A vetőmag ... ........39
A vetőmag előkészítése . ........................40
A tenyészterület megválasztása....................41
A vetőmag mennyiségének kiszámítása....................41
A vetés . . . ................... 42
III. fejezet: Palántanevelés............... 44
A palántaneveléshez szükséges berendezések ..................44
A palántanevelő ágyak...................45
A vetés és nevelés módszerei a palántanevelő ágyakban ...... 49
A palántanevelés napi munkái .............. 50
A palánták kiültetése.............................52
Az üvegfelület kihasználása hajtatással ........... 54
IV. fejezet: Ápolási munkák . . . .56
Az öntözés..............56
A fejtrágyázás.....59
Növényápolási munkák.........60
Növényvédelem.......61
A károsodások okozói . .62
A növényvédelem alapja .....65
A növényvédelem módszere.........66
V. fejezet : Legfontosabb védekező szereink ...........69
Gombaölő szerek................ 69
Réztartalmú szerek belső élősködő gombák ellen ....69
Kéntartalmú szerek a külső élősködő lisztharmat, gomba
betegségek ellen..................70
Rovarölő szerek............71
Bőrmérgek a szívókártevők ellen............71
Gyomormérgek a rágókártevők ellen.......71
Idegmérgek egyes kártevők ellen . . .......72
Egyéb védekező szereink..............72
VI. fejezet: A zöldségfélék legveszedelmesebb betegségei és kártevői ....72
Élettani megbetegedések................72
Vírus okozta megbetegedések............74
Kórokozó baktériumok által előidézett megbetegedések . . .75
Kórokozó gombák által előidézett megbetegedések......76
Külső élősködő gombák .............76
Belső élősködő gombák................77
Gyökér- és tőbetegségek...............77
A föld feletti részek betegségei............79
A zöldségfélék leggyakoribb állati kártevői .........79
Rágókártevők ....................80
Szívórovar kártevők...............83
VII. fejezet: Betakarítás, értékesítés, tárolás.......83
A terményszedés . .........83
A termények szedés utáni kezelése . .84
Tárolás ............85
A tárolás módjai..........85
VIII fejezet; Egyes zöldségfélék termelése........87
Káposztafélék termelése ....87
Gyökgumósok termelése . . . .93
Hagymafélék.........99
Kobakosok..........102
Csucsorfélék..........105
Hüvelyesek..........108
Levélzöldségek.........110
Évelő zöldségfélék ....112
Második rész
Gyümölcstermelés
Bevezetés . . . . ..............................116
IX. fejezet: Gyümölcstermő növényeink részei és életműködése.....117
A gyökérzet...................118
A törzs.....................119
A korona................. . . .120
Az ágrendszer ................120
A hajtás és a levél..............123
A virág és a termés .............124
A. fejezet; Gyümölcstermő növényeink szaporítása . . . ......125
Ivartalan szaporítás gyökereztetéssel .........126
Ivartalan szaporítás összenő vesztéssel ............ 128
Gyümölcsfáink alanyai.................129
A faiskola ........ ............. . 130
XI. fejezet ; Gyümölcsös létesítése ..................133
A telepítés előkészítése......................133
A gyümölcsös helyének megválasztása . . . .......133
Éghajlati tényezők ..................134
A gyümölcsnem és lajták megválasztása ......... 135
Ültetési távolság és rendszer megválasztása...........136
A telepítés előkészítése...................139
A telepítés ......................141
A fiatal (nem termő) gyümölcsös gondozása............141
A korona kinevelése...........................142
A fiatal fák ápolása..................144
-XII fejezet: A termő gyümölcsös.......... .......146
A gyümölcsfák termőképessége...............146
A termőegyensúly fogalma......................147
A gyümölcsfák ápolása ...................148
A korona ápolása. . . ............... . . 148
A törzs ápolása. . . ......................150
A termés ápolása ........................150
A talaj termőképességének fenntartása és fokozása......151
Termő gyümölcsös trágyázása ..............153
Talajápolás a termő gyümölcsösben...........155
Termő gyümölcsös öntözése . ..................157
Növényvédelem a termő gyümölcsösben.............158
A károsodás okozói .................159
A növényvédelem módszerei.....................160
XII. fejezet: A gyümölcsfák leggyakoribb betegségei és kártevői .... 163
Élettani megbetegedések..................163
A kórokozók által előidézett betegségek..............164
A zöld részeket és a gyümölcsöt károsító gombabetegségek . 164
Külső élősködő gombák.................164
Belső élősködő gombák . . . ..............165
Védekezés a zöld részeket és termést károsító gombabetegségek ellen.....................167
Fás részeket és gyökereket károsító gombabetegségek . . 169
Baktériumok által előidézett megbetegedések.......169
Rovarkártevők . ....................170
Szívókártevők ......................170
Rágókártevők................... . . . 172
A rügy, a bimbó, a virág és a fiatalhajtás rágókártevői . . 172
A lomb rágókártevői .................174
A gyümölcs rágókártevői . . ..............175
Fás részek és a gyökérzet rágókártevői ......... 177
XIV fejezet: (Gjümölcsszüret és tárolás.....................178
A szüret előkészítése....................178
A szedés technikája..................179
A gyümölcs szedés utáni kezelése..............180
A gyümölcs tárolása..........................181
I fejezet : Az egyes gyümölcsfélék termelése...........181
Almástermésűek......................181
Csonthéjas gyümölcsűek . ...............183
Héjasgyümölcsűek .........................184
Bogyósgyümölcsűek.......185
Szőlőművelés
Bevezetés ...........................186
XVI. fejezet: A szőlőtermelés alaptényezői.............187
A szőlőnövény részei és életműködése............187
A szőlőnövény gyökérzete............187
A szőlőnövény földfeletti része..............188
Művelési módok..............................190
A szőlőnövény igényei...................191
Szőlőtermelési adottságaink.................192
XVII. fejezet: A szőlő szaporítása.................198
A bujtás . . . .....................198
A döntés.......................199
A dugványozás......................200
A szőlő szaporítása oltással................ . . 201
Fásoltások . . . .......................203
Zöldoltások ............................205
XVIII. fejezet: Szőlőültetvény létesítése . . ..............206
A telepítés tervezése....................206
A telepítés előkészítése ...................207
A telepítés végrehajtása . . . ...............209
A telepítés ápolása.....................210
A tőkék művelésmódok szerinti kialakítása..........211
XIX fejezet: A termő szőlőültetvény évi munkái . ........214
Növényápolási munkák...........214
A harmat gyökerek eltávolítása..............214
A szőlőtőkék metszése ........215
A szőlő zöldmunkái..................219
A szőlő trágyázása..............................220
A szőlő talajmunkái.............................222
A szőlő növényvédelme ...................223
Az élettani betegségek.................223
A szőlő rovarkártevői .................226
XX fejezet: A szüret......................228
A szüret előkészítése....................228
A szüret időpontjának megállapítása.............229
A termés betakarítása...................230
A termés feldolgozása ......................................230
A bor készítése.......................231

Tamás Gyula

Tamás Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamás Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem