Általános rész | 3 |
A kertészeti zöldség-, gyümölcs-, és szőlőtermesztő tájai | 4 |
Zöldségtermesztő tájaink | 4 |
Gyümölcstermesztő tájaink | 7 |
Szőlőtermesztő tájaink | 10 |
Agrotechnika | 13 |
Talajművelés | 13 |
A talajművelés célja és jelentősége | 13 |
Talajművelés rendszere | 14 |
Alap vagy őszi talajművelési rendszer | 14 |
Vetés előtti talajművelési rendszer | 18 |
Trágyázás | 20 |
A trágyázás alapelvei | 20 |
A kertészeti termelésben használt trágyák ismertetése | 22 |
Szerves trágyák | 22 |
Szervetlen vagy műtrágyák | 30 |
A trágyázás technikája | 31 |
Szervestrágyázás | 31 |
Műtrágyázás | 35 |
Ápolási technikák | 37 |
Öntözés | 38 |
A talajtényezők és a növények vízgazdálkodása | 38 |
Műszaki ismeretek | 40 |
Az öntözendő területek kijelölése | 40 |
Az öntözés tervezése | 41 |
Az öntözőműhelyek karbantartása | 42 |
Az öntözés céljai | 43 |
Az öntözés módjai | 43 |
Talajápolás | 54 |
Általános növényvédelem | 57 |
A növényvédelem jelentősége és feladatai | 57 |
A kertészeti növények ellenségei | 58 |
Gombabetegségek, növényi élősködők | 58 |
Állati kártevők | 58 |
Élettani megbetegedések | 60 |
A növényvédelem módszerei | 60 |
A megelőzés módjai | 61 |
A védekezés módjai | 61 |
A védőszerek csoportosítása és felhasználása | 62 |
A védőszerek csoportosítása | 62 |
A védőszerek felhasználásának módja | 63 |
A fontosabb védőszerek | 64 |
Réztartalmú védőszerek | 64 |
Kéntartalmú védőszerek | 65 |
Gyomormérgek | 67 |
Idegmérgek | 69 |
Bőrmérgek | 70 |
Olajos permetezőszerek | 72 |
Fertőtlenítő- és csávázószerek | 72 |
A védőszerek felhasználása, a permetezés és porozás technikája | 73 |
A védőszerek kezelése és tárolása | 73 |
A permetezési (porozási) munka előkészítése | 73 |
A védekezés végrehajtása | 74 |
A kémiai védekezés veszélyei | 74 |
Zöldségtermesztés | |
Általános zöldségtermesztés | 76 |
A zöldségtermesztés feladata s jelentősége | 76 |
A zöldségfélék életfeltételei | 77 |
A hő szerepe | 77 |
A fény szerepe | 81 |
A víz szerepe | 82 |
A talajigény | 85 |
A zöldségnövények szaporítása | 86 |
A szaporítás módjai | 86 |
Ivaros szaporítás | 87 |
Ivartalan szaporítás | 87 |
A vetőmag | 87 |
A tenyészterület | 89 |
A tenyészterület jelentősége és megállapítása | 89 |
A vetőmagszükséglet kiszámítása | 91 |
A vetőmag előkészítése | 91 |
A vetés | 93 |
Palántanevelés | 94 |
A palántanevelő telep elhelyezése és berendezése | 94 |
A palántanevelő ágyak csoportosítáa | 95 |
Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök | 96 |
Palántanevelő ágyak csoportosítása | 98 |
Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök | 100 |
Palántanevelő ágyak készítése | 104 |
Melegágyi palántanevelés | 104 |
A palánták kiültetése | 106 |
A növényápolási munkák | 106 |
Kedvezőtlen időjárás elleni védekezés | 108 |
Egyelés | 109 |
Fattyazás, csonkozás, magszár kitördelése | 109 |
Szedés és eltartás | 109 |
A különböző zöldségfélék termesztése | 115 |
Káposztafélék | 115 |
Fejes káposzta | 115 |
Kelkáposzta | 118 |
Karalábé | 119 |
Karfiol | 120 |
Kisebb jelentőségű káposztafélék | 122 |
Brokkoli | 122 |
Bimbós kel | 122 |
Leveles kel | 123 |
Gyökgumósok | 123 |
Sárgarépa | 123 |
Petrezselyem | 126 |
Zeller | 127 |
Pasztinák | 128 |
Fekete gyökér | 128 |
Retek | 129 |
Cékla | 131 |
Mangold | 132 |
Csucsorfélék | 132 |
Paradicsom | 132 |
Paprika | 136 |
Kobakosok | 139 |
Cukordinnye | 139 |
Görögdinnye | 141 |
Uborka | 142 |
Tök | 145 |
Hüvelyesek | 146 |
Borsó | 146 |
Bab | 148 |
Hagymafélék | 150 |
Vöröshagyma | 150 |
Fokhagyma | 152 |
Téli sarjadékhagyma | 152 |
Metélőhagyma | 153 |
Salottahagyma | 153 |
Póréhagyma | 153 |
Csemegekukorica | 154 |
Levélzöldségek | 156 |
Fejes saláta | 156 |
Kötöző saláta | 157 |
Tépő saláta | 157 |
Endivia saláta | 157 |
Spenót | 158 |
Újzélandi spenót | 159 |
Évelő zöldségfélék | 159 |
Spárga | 159 |
Sóska | 162 |
Torma | 163 |
Csiperkegomba | 164 |
Gyümölcstermesztés | |
Általános gyümölcstermesztés | 166 |
A gyümölcstermesztés jelentősége és feladatai | 166 |
A gyümölcsfa részei és a gyümölcstermő növények csoportosítása | 166 |
Az almagyümölcsűek termő részei | 168 |
A csonthéjas gyümölcsűek termő részei | 172 |
Gyümölcstermő növényeink szaporítása és nevelése | 173 |
A szaporítás célja és módjai | 175 |
Gyümölcsfaiskola létesítése, magiskola, dugványiskola, anyatelep, erősítő iskola, oltványiskola | 175 |
Magiskola | 184 |
Dugványiskola | 184 |
Anyatelep | 185 |
Erősítő iskola | 186 |
Oltványiskola | 186 |
A gyümölcsös telepítése | 190 |
A telepítés feltételei, a gyümölcsös formái és a terület beosztása | 190 |
A terület előkészítése | 193 |
A fák helyének kijelölése | 194 |
Az ültetés | 195 |
A telepítés ápolása és védelme | 196 |
A koronaalakító metszés | 198 |
A metszésről általában | 198 |
Gyümölcstermelő növények gondozása | 202 |
A termőfelület mérése | 202 |
Koronaritkítás | 203 |
Elhanyagolt fák metszése | 205 |
A törzs és a vastagabb koronaágak tisztogatása | 205 |
Ifjítás | 206 |
Átoltás | 207 |
Talajművelés, köztestermelés, trágyázás | 208 |
A talajművelés módja és időpontja | 208 |
Köztestermelés | 211 |
Trágyázás, tápanyagigény | 212 |
Fiatal gyümölcsös öntözése | 214 |
Különböző gyümölcsnemek termesztése | 214 |
Az almagyümölcsűek | 214 |
Az alma | 214 |
Fiatal fák metszése | 220 |
A körte | 238 |
A birs | 248 |
A naspolya | 249 |
A csonthéjas gyümölcsűek | 250 |
A cseresznye | 250 |
A meggy | 256 |
A szilva | 261 |
A kajszi | 267 |
Az őszibarack | 274 |
A héjas gyümölcsűek | 281 |
A mandula | 281 |
A dió | 285 |
A mogyoró | 289 |
A bogyós gyümölcsűek | 290 |
A köszméte | 292 |
A ribizli | 294 |
A málna | 297 |
A szamóca | 300 |
Szőlőtermesztés | |
A szőlő telepítése és termesztése | 304 |
A szőlőművelés népgazdasági jelentősége | 304 |
Éghajlati és talajviszonyok | 305 |
A szőlőnövény részei és életműködése | 308 |
A szőlő szaporítása | 324 |
Szaporítóanyag-termelés | 324 |
A szőlő telepítése | 338 |
A telepítés előkészítése | 338 |
A szaporítóanyag előkészítése az ültetésekhez | 343 |
Az ültetés és a vele kapcsolatos munkák | 345 |
Fiatal növények kezelése | 349 |
Gyümölcsfa és egyéb köztes a szőlőben | 351 |
A szőlő támaszberendezése | 352 |
A tőke kialakítása és a művelés más módjai | 354 |
Termőszőlők átállítása más művelési módra | 361 |
A szőlő metszése és a metszési módok | 362 |
A metszési módok | 364 |
A szőlő évi munkái és trágyázása | 368 |
A szőlő zöldmunkái | 372 |
A szőlő trágyázása | 373 |
Különleges szőlőművelési eljárások | 376 |
Elhanyagolt szőlő rendbehozása | 376 |
A szőlő betegségei és állati kártevői | 382 |
A legfontosabb gombabetegségek | 382 |
Állati kártevők | 387 |
Élettani betegségek | 391 |
Időjárás okozta károk | 391 |
A csemegeszőlő szüretelése, csomagolása és eltartása | 392 |
A szüret | 395 |
A szüreti munkák | 395 |
A termés feldolgozása | 398 |
Borgazdaság | 401 |
Borgazdasági üzemek berendezése és felszerelése | 401 |
A must kezelése és erjesztése | 405 |
Borkezelés | 407 |
Egyszerű pinceműveletek | 408 |
Iskolázó pinceműveletek | 412 |
Borbetegségek és borhibák | 414 |
Borbetegségek | 415 |
Borhibák | 416 |
Melléktermékek | 418 |
Általános tudnivalók | |
Tűzrendészeti alapismeretek | 420 |
A tűz keletkezésének leggyakoribb okai | 421 |
A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete | 426 |
A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti alapelvei | 426 |
Az istállók és ólak tűzvédelme | 428 |
A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete | 429 |
A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai | 431 |
A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete | 432 |
A tűzoltás eszközei és módjai | 434 |
Egyszerű kézi tűzoltó eszközök és használatuk | 434 |
Különleges kézi tűzoltó eszközök és használatuk | 439 |
A cséplés dolgozóinak kötelessége tűzesetnél | 444 |
A kombájnon keletkezett tűz oltása | 444 |
A traktoron keletkezett tűz oltása | 444 |
A mezőgazdasági épülettüzek oltása | 445 |
A mentési munka szabályai tűz esetén | 445 |
Az emberélet mentése | 445 |
Az állatok mentése | 446 |
A tárgyak mentése | 446 |
Egészségügyi ismeretek | 446 |
Testápolás | 447 |
Egyéb fontos tudnivalók | 451 |
Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés | 454 |
A falu károsítói a patkányok és egerek | 456 |
Belső élősdiek | 456 |
Balesetelhárítás és munkavédelem | 458 |
Mezőgazdasági eszközök használata közben előforduló balesetek | 458 |
Az álló mezőgazdasági gépek által okozható balesetek | 458 |
Mezőgazdasági járművek és mozgó gépek által okozható balesetek | 459 |
Állatok által okozható balesetek | 459 |
Egyéb balesetek | 460 |
Egészségártalmak | 461 |
Állatról emberre terjedő betegségek | 462 |
Élelmiszerek által okozott mérgezések | 464 |
Egészségügyi tennivalók télen | 465 |
Mezőgazdasági intézmények | 465 |
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 465 |
Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet | 467 |
Mezőgazadasági szakoktatási intézmények | 468 |
Felsőfokú szakoktatási intézmények | 468 |
Középfokú szakoktatási intézmények | 468 |
Alsófokú szakoktatási intézmények | 469 |
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások | 471 |
Mértékegységek | 471 |
Területszámítás | 472 |
Köbtartalom számítás | 473 |
Irodalom | 477 |