1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti hungarikumok (dedikált példány)

Stratégiai tanulmányok a Magyar Tudományos Akadémián II. Az agrárium helyzete és jövője

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Glatz Ferenc: Hungarikumok az élelemtemelsében, környezetgazdálkodásban (előszó)9
Kovács Ferenc: Bevezető
Andrásfavy András - Nyéki József - Papp János: A hungarikum mint a magyar kertészeti termékek sajátos minősége (összefoglalás)13
A hungarikum jellegű kertészeti termékek piaci versenyképességének fejlesztése15
A magyar termékek exportjának elhelyezése az EU- és a környező országok piacain16
Hungarikumok tegnap és ma
Papp János: Hungarikumok a kertészeti stratégiában21
Andrásfalvy András: A kertészeti hungarikumok sajátos minősége 25
Mi nevezhető hungarikumnak?25
A hungarikumok forrásai: a tájtermesztés és az őshonos magyar fajták26
A hungarikumok mint minőséget meghatározó ismérv27
A hungarikummal kitüntetett termékek köre és a felhasználás korlátai28
A hungarikumokkal való gazdálkodás módszerei29
Csoma Zsigmond: A hungarikumok története és szerepe31
Bevezetés31
A kertészeti termesztőtájak és a hungarikumok történeti kialakulása34
A szaporítóanyag-törvéynek és a hungarikum tájfajták kiszorulása38
Hungarikumok a kertészeti ágazatokban
Balázs Sándor - Füstös Zsuzsanna - Géczi László - Győrfy Júlia - Kapitány József - Kristóf Lászlóné - Már János - Márkus Ferenc - Nagy József - Terbe István - Zatykó Ferenc: Zöldségnövényeink mint hungarikumok47
A magyar fűszerpaprika49
A hajdúsági torma55
A vecsési savanyúkáposzta63
A makói vöröshagyma72
Konzeruborka79
A magyar görög- és sárgadinnye84
A magyar gomba97
A zöldségtermesztés fejlesztési lehetőségei107
Soltész Miklós - Nyéki József - Papp János - Szabó Zoltán: Hungarikum gyümölcsök111
Bevezetés111
A hungarikum gyümölcsök és termékek kritériumai113
Hungarikum gyümölcsök és gyümölcstermékek117
A hungarikum gyümölcsök és termékek versenyképességének növelése137
Botos Ernő Péter - Hajdu Edit - Szabó Attila - Müller István: Hungarikumok a szőlő- és borágazgatban141
Bevezetés141
A hungarikum foglma a magyar szőlészetben és borászatban142
Magyarország és borvidékeinek ökológiája144
Alföldi borvidékek144
Dél-dunántúli borvidékek149
Észak-magyarországi borvidékek152
Észak-dunántúli borvidékek155
Hungarikumok a szőlészetben161
Fajtaleírás - a régóta termesztett, honos szőlőfajták164
Nemesített, új szőlőfajták169
Hungarikum borok és borvidékek172
Egyedi karakterű kárpát-medencei termőhelyek174
A hungarikum borok piaca205
A hungarikum borok marketingje213
Bernáth Jenő - Zámboriné Németh Éva: Gyógy- és aromanövényhungarikumok221
A hazai gyógy- és aromanövény-ágazat kialakulása221
A hazai ökológiai potenciál elemzése228
Biológiai háttér232
A termesztés- és feldolgozástechnológia korszerűsítése236
A hungarikum-előállítás joptimális körzeteinek fejlesztési lehetősége, prioritások240
Országcsoportonkénti marketingstratégia kidolgozása (eredetjelölés, márkázás)242
Javaslatok és tennivalók az EU-csatlakozás tükrében245
Kováts Zoltán - Maráczi László - Retkes József - Schmidt Gábor: Tájtermesztés a dísznövénytermesztésben253
Hungarikumok a dísznövénytermesztésben253
A hungarkumok mint a magyar dísznövénytermesztés kitörési lehetőségei255
Tájtermesztés - hungarikumok a díszfaiskolákban 257
Magyar fajták a díszfaiskolai termesztésben259
Helyzetértékelés, a jövő alakulása, az EU-csatlakozás feladatai262
A dísznövények fejlesztésének szükségessége és a hungarikumok263
Dísznövény-hungarikumok és a nemzetközi fajtavédelem270
Összegzés273
Marketing, piac, versenyképesség
Pallóné Kisérdi Imola: A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyűjteménye281
A magyar gyűjtemény követelményrendszerének általános elvei283
Az általános elvek megvalósítására kidolgozott követelményrendszer legfontosabb elemei284
Farnadi Éva - Máté Valéria - Szüts Menyhért - Totth Gedeon:287
Az Agrármarketing Centrum Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjteménye287
Az EU-tagállamok termékvédelme291
Rácz Endre: A hungarikum gyümölcs- és zöldségtermékek piaci versenyképessége295
A hungarikumok védelmi rendszerének alapkövetelményei295
Az Európai Unió rendszerei295
A hazai védelmi rendszerek299
A magyar rendszer működésének problémái, változtatási javaslatok304
Irodalomjegyzék307
A kötet szerzői317
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem