Glatz Ferenc: Hungarikumok az élelemtemelsében, környezetgazdálkodásban (előszó) | 9 |
Kovács Ferenc: Bevezető | |
Andrásfavy András - Nyéki József - Papp János: A hungarikum mint a magyar kertészeti termékek sajátos minősége (összefoglalás) | 13 |
A hungarikum jellegű kertészeti termékek piaci versenyképességének fejlesztése | 15 |
A magyar termékek exportjának elhelyezése az EU- és a környező országok piacain | 16 |
Hungarikumok tegnap és ma | |
Papp János: Hungarikumok a kertészeti stratégiában | 21 |
Andrásfalvy András: A kertészeti hungarikumok sajátos minősége | 25 |
Mi nevezhető hungarikumnak? | 25 |
A hungarikumok forrásai: a tájtermesztés és az őshonos magyar fajták | 26 |
A hungarikumok mint minőséget meghatározó ismérv | 27 |
A hungarikummal kitüntetett termékek köre és a felhasználás korlátai | 28 |
A hungarikumokkal való gazdálkodás módszerei | 29 |
Csoma Zsigmond: A hungarikumok története és szerepe | 31 |
Bevezetés | 31 |
A kertészeti termesztőtájak és a hungarikumok történeti kialakulása | 34 |
A szaporítóanyag-törvéynek és a hungarikum tájfajták kiszorulása | 38 |
Hungarikumok a kertészeti ágazatokban | |
Balázs Sándor - Füstös Zsuzsanna - Géczi László - Győrfy Júlia - Kapitány József - Kristóf Lászlóné - Már János - Márkus Ferenc - Nagy József - Terbe István - Zatykó Ferenc: Zöldségnövényeink mint hungarikumok | 47 |
A magyar fűszerpaprika | 49 |
A hajdúsági torma | 55 |
A vecsési savanyúkáposzta | 63 |
A makói vöröshagyma | 72 |
Konzeruborka | 79 |
A magyar görög- és sárgadinnye | 84 |
A magyar gomba | 97 |
A zöldségtermesztés fejlesztési lehetőségei | 107 |
Soltész Miklós - Nyéki József - Papp János - Szabó Zoltán: Hungarikum gyümölcsök | 111 |
Bevezetés | 111 |
A hungarikum gyümölcsök és termékek kritériumai | 113 |
Hungarikum gyümölcsök és gyümölcstermékek | 117 |
A hungarikum gyümölcsök és termékek versenyképességének növelése | 137 |
Botos Ernő Péter - Hajdu Edit - Szabó Attila - Müller István: Hungarikumok a szőlő- és borágazgatban | 141 |
Bevezetés | 141 |
A hungarikum foglma a magyar szőlészetben és borászatban | 142 |
Magyarország és borvidékeinek ökológiája | 144 |
Alföldi borvidékek | 144 |
Dél-dunántúli borvidékek | 149 |
Észak-magyarországi borvidékek | 152 |
Észak-dunántúli borvidékek | 155 |
Hungarikumok a szőlészetben | 161 |
Fajtaleírás - a régóta termesztett, honos szőlőfajták | 164 |
Nemesített, új szőlőfajták | 169 |
Hungarikum borok és borvidékek | 172 |
Egyedi karakterű kárpát-medencei termőhelyek | 174 |
A hungarikum borok piaca | 205 |
A hungarikum borok marketingje | 213 |
Bernáth Jenő - Zámboriné Németh Éva: Gyógy- és aromanövényhungarikumok | 221 |
A hazai gyógy- és aromanövény-ágazat kialakulása | 221 |
A hazai ökológiai potenciál elemzése | 228 |
Biológiai háttér | 232 |
A termesztés- és feldolgozástechnológia korszerűsítése | 236 |
A hungarikum-előállítás joptimális körzeteinek fejlesztési lehetősége, prioritások | 240 |
Országcsoportonkénti marketingstratégia kidolgozása (eredetjelölés, márkázás) | 242 |
Javaslatok és tennivalók az EU-csatlakozás tükrében | 245 |
Kováts Zoltán - Maráczi László - Retkes József - Schmidt Gábor: Tájtermesztés a dísznövénytermesztésben | 253 |
Hungarikumok a dísznövénytermesztésben | 253 |
A hungarkumok mint a magyar dísznövénytermesztés kitörési lehetőségei | 255 |
Tájtermesztés - hungarikumok a díszfaiskolákban | 257 |
Magyar fajták a díszfaiskolai termesztésben | 259 |
Helyzetértékelés, a jövő alakulása, az EU-csatlakozás feladatai | 262 |
A dísznövények fejlesztésének szükségessége és a hungarikumok | 263 |
Dísznövény-hungarikumok és a nemzetközi fajtavédelem | 270 |
Összegzés | 273 |
Marketing, piac, versenyképesség | |
Pallóné Kisérdi Imola: A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyűjteménye | 281 |
A magyar gyűjtemény követelményrendszerének általános elvei | 283 |
Az általános elvek megvalósítására kidolgozott követelményrendszer legfontosabb elemei | 284 |
Farnadi Éva - Máté Valéria - Szüts Menyhért - Totth Gedeon: | 287 |
Az Agrármarketing Centrum Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjteménye | 287 |
Az EU-tagállamok termékvédelme | 291 |
Rácz Endre: A hungarikum gyümölcs- és zöldségtermékek piaci versenyképessége | 295 |
A hungarikumok védelmi rendszerének alapkövetelményei | 295 |
Az Európai Unió rendszerei | 295 |
A hazai védelmi rendszerek | 299 |
A magyar rendszer működésének problémái, változtatási javaslatok | 304 |
Irodalomjegyzék | 307 |
A kötet szerzői | 317 |