kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 203 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-9422-88-6 |
Megjegyzés: | További szerzők a könyvben. A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Előszó | 9 |
Bevezetés | 11 |
A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája | 15 |
Az ágazat gazdasági szerepe, üzemgazdasági sajátosságai | 15 |
Az ágazat mérete, vertikális és horizontális kapcsolatai | 17 |
A zöldségtermesztési technológiák alakulásának műszaki és ökonómiai szempontjai | 20 |
A szántóföldi paradicsomtermesztés szervezése és ökonómiája | 22 |
Gazdasgi szerepe, sajátosságai | 22 |
A termesztés szervezése | 23 |
A paradicsomtermesztés ökonómiai értékelése | 30 |
A szántóföldi z öldpaprika-termesztés szervezése és ökonómiája | 30 |
A zöldpaprika-termesztés szervezése | 31 |
A zöldpaprika termesztésének ökonómiai értékelése | 35 |
A fűszerpaprika termesztésének szervezése és ökonómiája | 35 |
A fűszerpaprika-termesztés szervezése | 36 |
A fűszerpaprika termesztésének ökonómiai értékelése | 39 |
A vöröshagyma termesztésének szervezése és ökonómiája | 40 |
A vöröshagyma-termesztés szervezése | 40 |
A vöröshagyma termesztésének ökonómiai értékelése | 43 |
A dinnye termesztésének szervezése és ökonómiája | 43 |
A termesztés szervezése | 44 |
A dinnyetermesztés költségei és jövedelmezősége | 49 |
A dinnyetermesztés fejlesztésének lehetőségei | 51 |
A zöldborsó termesztésének szervezése és ökonómiája | 51 |
A zöldborsótermesztés szervezése | 52 |
A zöldborsó termesztésének ökonómiai értékelése | 57 |
A zöldséghajtatás szervezése és ökonómiája | 59 |
A paprika fűtés nélküli hajtatásának költsége, hozama és jövedelme fóliasátorban | 60 |
A paprika fűtött fóliás hajtatásának költsége, hozama és jövedelme fóliasátorban | 63 |
A hidrokultúrás uborkahajtatás költsége, hozama és jövedelme | 64 |
A szalmabálás uborkahajtatás költsége, hozama és jövedelme | 68 |
A hidrokultúrás paradicsomhajtatás költsége, hozama és jövedelme hosszúkultúrás termesztés esetén | 70 |
A gyümölcstermesztés szervezése és ökonómiája | 73 |
A gyümölcstermesztés helyzete | 73 |
Helyünk a világban és Európában | 74 |
A gyümölcskivitel | 76 |
A gyümölcstermesztés fejlesztése | 78 |
Az ültetvény és az ültetvényberuházás | 78 |
Az ültetvénylétesítés ráfordításai | 79 |
Az ültetvényberuházás gazdaságossága | 81 |
A technológia szervezése és költségei | 85 |
A metszés szervezése és költségei | 85 |
A tápanyagpótlás szervezése | 87 |
A talajművelés és a vegyszeres gyomirtás szervezése | 89 |
Az öntözés szervezése és ökonómiája | 89 |
A növényvédelem szervezése és gazdaságossága | 92 |
Az alternancia és a termésszabályozás ökonómiája | 96 |
Az alma- és körtetermesztés szervezése és ökonómiája | 96 |
Az almatermesztés fejlesztése | 96 |
A fajta szerepe az alma- és körtetermesztés fejlesztésében | 98 |
A gyümölcsbetakarítás szervezése és ökonómiája | 98 |
Az alma és a körte betakarítása | 100 |
Az áruvá készítés változatai | 101 |
A léalmatermesztés és az almasűrítmény-gyártás | 103 |
Az almatermesztés költség-jövedelem viszonyai | 104 |
Az almatermesztés költség-jövedelem viszonyainak elemzuése (Az ÁKFN ár-költség-fedezet-nyereség struktúra) | 105 |
Az alma és a körte tárolásának szervezése | 109 |
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének szervezése és ökonómiája | 112 |
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének fejlesztése | 112 |
A csonthéjasok betakarítása | 114 |
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének jövedelmezősége | 118 |
A csonthéjas gyümölcsök tárolásának szervezése | 119 |
A bogyósgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómiája | 121 |
A bogyós gyümölcsűek termesztésének fejlesztése | 122 |
A szamócatermesztés szervezése | 123 |
A szamóca betakarítása | 123 |
A málnatermesztés szervezése | 124 |
A vesszőkötözés és a metszés | 125 |
A betakarítás | 125 |
A sarj- és a vesszőeltávolítás | 126 |
A szedertermesztés szervezése | 126 |
A szamóca-, málna-, szedertermesztés jövedelmezősége | 126 |
A piros, fehér, fekete ribiszke és a köszméte termesztésének szervezése | 127 |
A betakarítás szervezése | 127 |
A ribiszke- és a köszmétetermesztés jövedelmezősége | 129 |
A héjasgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómiája | 129 |
A héjasgyümölcsűek termesztésének szervezése | 130 |
A dió betakarítása | 130 |
A gyümölcsértékesítés szervezése, integrálása | 131 |
A termelés-értékesítés-feldolgozás integrációi | 131 |
A termesztők integrálásának feltételei | 132 |
A termelői értékesítés formáinak értékelése | 133 |
A szőlőtermesztés és a borászat szervezése és ökonómiája | 135 |
A szőlőágazat jellemzése | 135 |
A szőlő telepítésének és a támberendezés létesítésének szervezése | 136 |
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 138 |
A szőlőágazat üzemi mérete | 138 |
Az ültetvényszerkezet | 139 |
A termesztéstechnológia szervezése | 139 |
A tápanyag-visszapótlás | 139 |
A talajművelés | 141 |
A támrendszer javítása | 141 |
A fitotechnikai munkák | 142 |
A szőlő növényvédelmének szervezése | 144 |
Betakarítás | 147 |
A szőlőtermesztés költség- és jövedelemviszonyai | 149 |
Az árak növelésének és az önköltség csökkentésének lehetősége | 150 |
A borászat szervezése és ökonómiája | 150 |
A belföldi borpiac | 150 |
A borexport | 152 |
Borvidékek | 152 |
A szőlőfeldolgozás és a borászat vertikuma | 155 |
A szőlőfeldolgozás és a borászat költségeinek elemzése | 155 |
A dísznövénytermesztés szervezése és ökonómiája | 157 |
A dísznövénytermesztés nemzetközi helyzete és főbb tendenciái | 157 |
A dísznövénytermesztés alakulása Magyarországon | 159 |
A dísznövénytermesztés fontosabb növényeinek értékelése és versenyképessége | 161 |
Növényházi vágott virágok és vágott zöldek | 161 |
Üvegházi termesztés költségtényezői | 162 |
Díszfaiskolai termesztés | 162 |
Növényházi vágott virágok termesztésének szervezése | 163 |
Cserepes virágzó dísznövények termesztésének szervezése | 167 |
Díszfaiskolai nevelés szervezése | 170 |
A konténeres díszfaiskolai nevelés szervezése | 170 |
A szabadföldi díszfaiskolai nevelés szervezése | 177 |
A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztésének szervezése és ökonómiája | 183 |
A drogelőállítás általános helyzete | 183 |
A gyógynövények termelésének és forgalmazásának jellemzői | 184 |
Gyűjtés | 184 |
Termesztés | 184 |
Kereskedelem | 186 |
A termelés szervezésének sajátosságai a gyógynövényágazatban | 187 |
A drogelőállítás gazdaságosságát meghatározó tényezők | 189 |
A piaci elhelyezést és az árbevételt meghatározó tényezők | 189 |
Költségtényezők | 191 |
Irodalomjegyzék | 195 |
Fogalomtár | 199 |
Név- és tárgymutató | 201 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.