1.060.323

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti ágazatok szervezése és ökonómiája

Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája III.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-9422-88-6
Megjegyzés: További szerzők a könyvben. A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A főiskolai képzés elődeinktől örökölt nemes hagyománya a tudományos ismeretek alkotó alkalmazása a gyakorlati irányultságú felsőfokú szakképzésben. Az agrártudományi és gazdaságtudományi... Tovább

Előszó

A főiskolai képzés elődeinktől örökölt nemes hagyománya a tudományos ismeretek alkotó alkalmazása a gyakorlati irányultságú felsőfokú szakképzésben. Az agrártudományi és gazdaságtudományi oktatásunk változatos szakágaiban ezt érvényesítjük. E körbe tartozik a mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája, amelyet a hagyományos mezőgazdasági üzemtan és üzemgazdaságtan részének és egyben korszerű folytatásának tekintünk.
Könyvünknek - főiskolai oktatásunknak megfelelően - célja megismertetni a hallgatót és a gyakorlati gazdálkodót is, a termék és a technológia megválasztásától az értékesítésig terjedő termelési és értékképző folyamat ökonómiai szemléletű tudatos szabályozásával. A mintegy két évtizede formálódó tananyagunkat több mint húsz szerzőtárs és lektor munkájaként most gyakorlati megfontolásokból négy kötetben jelentetjük meg, amelyek átfogják a mezőgazdasági vállalkozások működésének, szántóföldi növénytermesztésének, kertészeti termesztésének, állattenyésztési termelésének szervezési és ökonómiai ismereteit.
E III. kötet a kertészeti termesztés szervezési és ökonómiai ismereteit nyújtja az agrár-felsőoktatásban résztvevő hallgatóinknak, a kertészeti vállalkozóknak és a téma iránt érdeklődő más gazdálkodóknak. Vissza

Tartalom

Előszó9
Bevezetés11
A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája15
Az ágazat gazdasági szerepe, üzemgazdasági sajátosságai15
Az ágazat mérete, vertikális és horizontális kapcsolatai17
A zöldségtermesztési technológiák alakulásának műszaki és ökonómiai szempontjai20
A szántóföldi paradicsomtermesztés szervezése és ökonómiája22
Gazdasgi szerepe, sajátosságai22
A termesztés szervezése23
A paradicsomtermesztés ökonómiai értékelése30
A szántóföldi z öldpaprika-termesztés szervezése és ökonómiája30
A zöldpaprika-termesztés szervezése31
A zöldpaprika termesztésének ökonómiai értékelése35
A fűszerpaprika termesztésének szervezése és ökonómiája35
A fűszerpaprika-termesztés szervezése36
A fűszerpaprika termesztésének ökonómiai értékelése39
A vöröshagyma termesztésének szervezése és ökonómiája40
A vöröshagyma-termesztés szervezése40
A vöröshagyma termesztésének ökonómiai értékelése43
A dinnye termesztésének szervezése és ökonómiája43
A termesztés szervezése44
A dinnyetermesztés költségei és jövedelmezősége49
A dinnyetermesztés fejlesztésének lehetőségei51
A zöldborsó termesztésének szervezése és ökonómiája51
A zöldborsótermesztés szervezése52
A zöldborsó termesztésének ökonómiai értékelése57
A zöldséghajtatás szervezése és ökonómiája59
A paprika fűtés nélküli hajtatásának költsége, hozama és jövedelme fóliasátorban60
A paprika fűtött fóliás hajtatásának költsége, hozama és jövedelme fóliasátorban63
A hidrokultúrás uborkahajtatás költsége, hozama és jövedelme64
A szalmabálás uborkahajtatás költsége, hozama és jövedelme68
A hidrokultúrás paradicsomhajtatás költsége, hozama és jövedelme hosszúkultúrás termesztés esetén70
A gyümölcstermesztés szervezése és ökonómiája73
A gyümölcstermesztés helyzete73
Helyünk a világban és Európában74
A gyümölcskivitel76
A gyümölcstermesztés fejlesztése78
Az ültetvény és az ültetvényberuházás78
Az ültetvénylétesítés ráfordításai79
Az ültetvényberuházás gazdaságossága81
A technológia szervezése és költségei85
A metszés szervezése és költségei85
A tápanyagpótlás szervezése87
A talajművelés és a vegyszeres gyomirtás szervezése89
Az öntözés szervezése és ökonómiája89
A növényvédelem szervezése és gazdaságossága92
Az alternancia és a termésszabályozás ökonómiája96
Az alma- és körtetermesztés szervezése és ökonómiája96
Az almatermesztés fejlesztése96
A fajta szerepe az alma- és körtetermesztés fejlesztésében98
A gyümölcsbetakarítás szervezése és ökonómiája98
Az alma és a körte betakarítása100
Az áruvá készítés változatai101
A léalmatermesztés és az almasűrítmény-gyártás103
Az almatermesztés költség-jövedelem viszonyai104
Az almatermesztés költség-jövedelem viszonyainak elemzuése (Az ÁKFN ár-költség-fedezet-nyereség struktúra) 105
Az alma és a körte tárolásának szervezése109
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének szervezése és ökonómiája112
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének fejlesztése112
A csonthéjasok betakarítása114
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének jövedelmezősége118
A csonthéjas gyümölcsök tárolásának szervezése119
A bogyósgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómiája121
A bogyós gyümölcsűek termesztésének fejlesztése122
A szamócatermesztés szervezése123
A szamóca betakarítása123
A málnatermesztés szervezése124
A vesszőkötözés és a metszés125
A betakarítás125
A sarj- és a vesszőeltávolítás126
A szedertermesztés szervezése126
A szamóca-, málna-, szedertermesztés jövedelmezősége 126
A piros, fehér, fekete ribiszke és a köszméte termesztésének szervezése127
A betakarítás szervezése127
A ribiszke- és a köszmétetermesztés jövedelmezősége129
A héjasgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómiája129
A héjasgyümölcsűek termesztésének szervezése130
A dió betakarítása130
A gyümölcsértékesítés szervezése, integrálása131
A termelés-értékesítés-feldolgozás integrációi131
A termesztők integrálásának feltételei132
A termelői értékesítés formáinak értékelése133
A szőlőtermesztés és a borászat szervezése és ökonómiája135
A szőlőágazat jellemzése135
A szőlő telepítésének és a támberendezés létesítésének szervezése136
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők138
A szőlőágazat üzemi mérete138
Az ültetvényszerkezet139
A termesztéstechnológia szervezése139
A tápanyag-visszapótlás139
A talajművelés141
A támrendszer javítása141
A fitotechnikai munkák142
A szőlő növényvédelmének szervezése144
Betakarítás147
A szőlőtermesztés költség- és jövedelemviszonyai149
Az árak növelésének és az önköltség csökkentésének lehetősége150
A borászat szervezése és ökonómiája150
A belföldi borpiac150
A borexport152
Borvidékek152
A szőlőfeldolgozás és a borászat vertikuma155
A szőlőfeldolgozás és a borászat költségeinek elemzése155
A dísznövénytermesztés szervezése és ökonómiája157
A dísznövénytermesztés nemzetközi helyzete és főbb tendenciái157
A dísznövénytermesztés alakulása Magyarországon159
A dísznövénytermesztés fontosabb növényeinek értékelése és versenyképessége161
Növényházi vágott virágok és vágott zöldek161
Üvegházi termesztés költségtényezői162
Díszfaiskolai termesztés162
Növényházi vágott virágok termesztésének szervezése163
Cserepes virágzó dísznövények termesztésének szervezése167
Díszfaiskolai nevelés szervezése170
A konténeres díszfaiskolai nevelés szervezése170
A szabadföldi díszfaiskolai nevelés szervezése177
A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztésének szervezése és ökonómiája183
A drogelőállítás általános helyzete183
A gyógynövények termelésének és forgalmazásának jellemzői184
Gyűjtés184
Termesztés184
Kereskedelem186
A termelés szervezésének sajátosságai a gyógynövényágazatban187
A drogelőállítás gazdaságosságát meghatározó tényezők189
A piaci elhelyezést és az árbevételt meghatározó tényezők189
Költségtényezők191
Irodalomjegyzék195
Fogalomtár199
Név- és tárgymutató201
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem