kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 415 oldal |
Sorozatcím: | Kertészet és szőlészet zsebkönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kihajtható melléklettel. |
Előszó | 3 |
Naptár | 4 |
A szőlő-, gyümölcs és borgazdálkodásról szóló 1959. évi 23. sz. törvényerejű rendelet ismertetése | 29 |
A szőlő és gyümölcsgazdálkodás | 30 |
Telepítés | 30 |
Szőlőátoltási kötelezettség | 39 |
Kivágás | 40 |
Szaporítóanyagok, szőlő- és gyümölcsfaiskolák | 42 |
A szőlő- és gyümölcsgazdálkodást elősegítő egyéb rendelkezések | 51 |
A bor előállítása és forgalombahozatala | 52 |
Előállítás és kezelés | 52 |
Forgalombahozatal | 64 |
Italmérési jogosítvány | 70 |
A tokaji borra vonatkozó külön rendelkezések | 70 |
Gyógyborok | 74 |
Párlatkészítés | 74 |
Eljárási rendelkezések | 75 |
Zárórendelkezések | 79 |
Hatálybalépés | 82 |
Borvidékek, borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek | 83 |
Borvidékek | 83 |
Borvidékbe nem sorolt jó termőhelyek | 89 |
Bortermőhelyek | 92 |
Csemegeszőlő-termesztési körzetek | 93 |
Termesztésre javasolt csemegeszőlőfajták | 94 |
Termesztésre javasolt egyéb minőségi borszőlőfajták | 95 |
Termesztésre felhasználható szőlőalanyfajták | 95 |
A gyümölcstermőtájak és az azokban telepíthető gyümölcsfajták | 96 |
A helyi ellátásra árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták | 102 |
Szőlőkben és gyümölcsösökben kötelező növényápolási, illetőleg növényvédelmi munkák | 103 |
Kötelező növényápolási munkák valamennyi gyümölcsfánál és gyümölcsbokornál | 103 |
Kötelező növényápolási, illetőleg növényvédelmi munkák szőlőben és gyümölcsösben | 104 |
A fokozott növényvédelmi rendszabályok hatálya alá tartozó területek | 107 |
Az Országos Borvizsgáló Szakértő Bizottság szervezti szabályzata és ügyrendje | 114 |
Mezőgazdasági termelőszövetkezetek szőlő- és gyümölcsös telepítéseinek támogatása | 116 |
Gyümölcstermesztés | |
Házikerti (háztáji) gyümölcsös | 117 |
Gyümölcsfák éghajlati- és talajigénye, gyakrabban használt gyümölcsfaalanyok | 119 |
Házikerti (háztáji) gyümölcsös létesítésének szempontjai | 134 |
Árugyümölcsös | 138 |
A termőtájat kialakító alapvető tényezők | 138 |
Fejlesztési bizottságok | 139 |
Telepítési rendszerek | 140 |
Gyümölcsfák területegységre eső darabszáma | 141 |
Az árugyümölcsösök kialakításának irányelvei | 144 |
Üzemtípusok | 145 |
Gyümölcsnemek érési ideje és átlagtermései | 148 |
A szüret és manipuláció munkanap-igénye (gépesítés nélkül) | 149 |
Árugyümölcstermesztő üzem szervezése | 149 |
Szőlőtermesztés | |
A világ szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai | 155 |
A világ összes szőlőterülete és bortermése | 155 |
A különböző országok szőlőterülete és bortermése | 156 |
A különböző országok csemegeszőlő termése | 158 |
A különböző országok szárított szőlő termelése | 159 |
Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása | 160 |
A fejenkénti borfogyasztás alakulása az utóbbi években | 161 |
A telepítésre javasolt és megengedett szőlőfajták jellemzése | 162 |
Szőlőfajtáink alaktani (morfológiai) bélyegei | 162 |
Szőlőfajtáink termesztési értékét meghatározó fontosabb tulajdonságok | 170 |
Néhány fontos tudnivaló a szőlő szaporításáról | 180 |
Az egy kat. hold területen eliskolázható vesszők vagy oltványok száma | 180 |
A szaporításra alkalmas vesszők jellemzői | 180 |
A szőlő szaporítóanyag szabványai | 182 |
A vesszőgyökereztetés legfontosabb szabályai | 184 |
Hasznos tanácsok a szőlő zöldmunkáihoz | 185 |
Régi, rendszertelenül telepített homoki szőlők átállítása üzemi kezelésre | 187 |
Munkaszervezési és jövedelemelosztási módok az újonnan alakult szőlészeti termelőszövetkezetekben | 190 |
A különböző művelésű szőlők kézimunkaerő igénye | 193 |
Szervestrágya pótló anyagok a szőlőben | 196 |
Borgazdaság | |
Boroshordók, bortartályok | 199 |
Fahordók előkészítése, ápolása és kezelése | 199 |
Cementhordók gondozása | 204 |
Elterjedtebb fa-, és ászokhordó méretek | 204 |
A bor fejlődése | 205 |
A jó pince kellékei | 206 |
A bor kezelése, pinceműveletek | 209 |
Egyszerű pinceműveletek | 209 |
Öntözés | |
Öntözőtelepek létesítése | 217 |
Termelőszövetkezetek öntözőtelepeinek létesítése | 217 |
Állami gazdaságok öntözőtelepeinek létesítése | 224 |
Öntözővíznormák | 225 |
Vízdíjak, vízszolgáltatási díjak | 226 |
Öntözési eljárások | 227 |
A különböző öntözési eljárások beruházási költségei | 228 |
Területkiesés a különböző öntözőberendezések alkalmazása esetében | 229 |
Öntözési módok | 229 |
Zöldségtermesztés | |
A kormány segítsége a zöldségtermesztő tsz-eknek | 233 |
Zöldségfogyasztás, tápanyagtartalom | 236 |
A zöldségtermesztés gépei | 238 |
Erőgépek | 238 |
Munkagépek | 240 |
Szabadföldi korai termesztésre alkalmas zöldségfajták | 243 |
Adatok a szabadföldi korai termesztéshez | 248 |
Palántanevelés időbeosztása | 248 |
Egy szaporítóládába vetendő magmennyiség | 250 |
Egy országos méretű melegágyi ablak alá tűzdelhető palánták | 251 |
Egy szaporítóládába tűzdelhető palánták | 251 |
1 kh növényhez szükséges melegágyi ablak mennyiség | 252 |
Tudnivalók a zöldséghajtatáshoz | 253 |
A hajtásban leggyakrabban szereplő zöldségfélék hőigénye | 253 |
1000 m2 hajtatáshoz szükséges szaporítófelület | 254 |
Zöldséghajtató ill. palántanevelő telepek elhelyezése, berendezése | 255 |
Idomacélok, ablakok, takarók | 257 |
Teljesítmények a palántanevelési munkákban | 260 |
Melegyágyi telepek nagyüzemi és kisüzemi munkamódszereinek összehasonlítása | 261 |
Útmutató a zöldségmagtermesztéshez | 262 |
A dugványok átteleltetése | 262 |
Dugványszükséglet | 264 |
Vetőmagszükséglet és a kat. holdankénti növényszám | 266 |
Termésbecslés | 269 |
Borsó és bab cséplése | 276 |
Termesztőberendezések | 278 |
Termesztőberendezések kihasználása | 278 |
Központi fűtés kazánjainak és fűtőcsöveinek fontosabb adatai | 283 |
A fűtőberendezések méretezése a fűtéshez szükséges hőmennyiség alapján | 306 |
A fűtési költségek kiszámítása és elosztása az egyes kultúrákra | 313 |
Dísznövénytermesztés | |
Ne feledkezzék meg | 321 |
Dísznövények hőigénye | 324 |
Vágott zöld termeszése | 325 |
Szabadföldi vágott zöldek | 325 |
Üvegházi vágott zöldek | 328 |
Szalmavirágok, száraz virágdíszek | 329 |
Munkahelyek, lakások díszítésére alkalmas cserepes növények | 333 |
Napos helyiségbe valók | 333 |
Árnyékos helyiségbe valók | 335 |
Díszfákról röviden | 338 |
Növényvédelem | |
Raktározott termények betegségei és kártevői | 351 |
Burgonya | 351 |
Hagymafélék | 355 |
Gyökérzöldségek | 357 |
Káposztafélék | 359 |
Hüvelyesek (bab, borsó) | 360 |
Aszalványok (szárított gyümölcs, zöldségfélék) | 362 |
Alma | 364 |
Szakirodalmi tájékoztató | |
Gyümölcstermesztés | 369 |
Szőlőtermesztés | 373 |
Borászat | 375 |
Zöldségtermesztés | 376 |
Dísznövénytermesztés és kertművészet | 379 |
Növényvédelem | 381 |
Általános kertészeti szakkönyvek | 383 |
Termelőszövetkezeti szakirodalmi tájékoztató | 387 |
A kertészettel kapcsolatos fontosabb intézmények | |
Szakigazgatás | 389 |
Szakoktatás | 389 |
Kutatás - kísérletügy | 390 |
Egyéb intézetek és intézmények | 392 |
Nevezetesebb kertészeti árutermelő állami gazdaságaink | 393 |
Általános tudnivalók | |
Postai díjszabások | 401 |
Mértékegységek | 402 |
Területszámítás | 404 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.