1.060.342

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészet és szőlészet zsebkönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 415 oldal
Sorozatcím: Kertészet és szőlészet zsebkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Naptár4
A szőlő-, gyümölcs és borgazdálkodásról szóló 1959. évi 23. sz. törvényerejű rendelet ismertetése29
A szőlő és gyümölcsgazdálkodás30
Telepítés30
Szőlőátoltási kötelezettség39
Kivágás40
Szaporítóanyagok, szőlő- és gyümölcsfaiskolák42
A szőlő- és gyümölcsgazdálkodást elősegítő egyéb rendelkezések51
A bor előállítása és forgalombahozatala52
Előállítás és kezelés52
Forgalombahozatal64
Italmérési jogosítvány70
A tokaji borra vonatkozó külön rendelkezések70
Gyógyborok74
Párlatkészítés74
Eljárási rendelkezések75
Zárórendelkezések79
Hatálybalépés82
Borvidékek, borvidékbe nem sorolt jó bortermőhelyek83
Borvidékek83
Borvidékbe nem sorolt jó termőhelyek89
Bortermőhelyek92
Csemegeszőlő-termesztési körzetek93
Termesztésre javasolt csemegeszőlőfajták94
Termesztésre javasolt egyéb minőségi borszőlőfajták95
Termesztésre felhasználható szőlőalanyfajták95
A gyümölcstermőtájak és az azokban telepíthető gyümölcsfajták96
A helyi ellátásra árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták102
Szőlőkben és gyümölcsösökben kötelező növényápolási, illetőleg növényvédelmi munkák103
Kötelező növényápolási munkák valamennyi gyümölcsfánál és gyümölcsbokornál103
Kötelező növényápolási, illetőleg növényvédelmi munkák szőlőben és gyümölcsösben104
A fokozott növényvédelmi rendszabályok hatálya alá tartozó területek107
Az Országos Borvizsgáló Szakértő Bizottság szervezti szabályzata és ügyrendje114
Mezőgazdasági termelőszövetkezetek szőlő- és gyümölcsös telepítéseinek támogatása116
Gyümölcstermesztés
Házikerti (háztáji) gyümölcsös117
Gyümölcsfák éghajlati- és talajigénye, gyakrabban használt gyümölcsfaalanyok119
Házikerti (háztáji) gyümölcsös létesítésének szempontjai134
Árugyümölcsös138
A termőtájat kialakító alapvető tényezők138
Fejlesztési bizottságok139
Telepítési rendszerek140
Gyümölcsfák területegységre eső darabszáma141
Az árugyümölcsösök kialakításának irányelvei144
Üzemtípusok145
Gyümölcsnemek érési ideje és átlagtermései148
A szüret és manipuláció munkanap-igénye (gépesítés nélkül)149
Árugyümölcstermesztő üzem szervezése149
Szőlőtermesztés
A világ szőlő- és bortermelésének fontosabb adatai155
A világ összes szőlőterülete és bortermése155
A különböző országok szőlőterülete és bortermése156
A különböző országok csemegeszőlő termése158
A különböző országok szárított szőlő termelése159
Magyarország szőlőterületének, bortermésének és kat. holdankénti átlagtermésének alakulása160
A fejenkénti borfogyasztás alakulása az utóbbi években161
A telepítésre javasolt és megengedett szőlőfajták jellemzése162
Szőlőfajtáink alaktani (morfológiai) bélyegei162
Szőlőfajtáink termesztési értékét meghatározó fontosabb tulajdonságok170
Néhány fontos tudnivaló a szőlő szaporításáról180
Az egy kat. hold területen eliskolázható vesszők vagy oltványok száma180
A szaporításra alkalmas vesszők jellemzői180
A szőlő szaporítóanyag szabványai182
A vesszőgyökereztetés legfontosabb szabályai184
Hasznos tanácsok a szőlő zöldmunkáihoz185
Régi, rendszertelenül telepített homoki szőlők átállítása üzemi kezelésre187
Munkaszervezési és jövedelemelosztási módok az újonnan alakult szőlészeti termelőszövetkezetekben190
A különböző művelésű szőlők kézimunkaerő igénye193
Szervestrágya pótló anyagok a szőlőben196
Borgazdaság
Boroshordók, bortartályok199
Fahordók előkészítése, ápolása és kezelése199
Cementhordók gondozása204
Elterjedtebb fa-, és ászokhordó méretek204
A bor fejlődése205
A jó pince kellékei206
A bor kezelése, pinceműveletek209
Egyszerű pinceműveletek209
Öntözés
Öntözőtelepek létesítése217
Termelőszövetkezetek öntözőtelepeinek létesítése217
Állami gazdaságok öntözőtelepeinek létesítése224
Öntözővíznormák225
Vízdíjak, vízszolgáltatási díjak226
Öntözési eljárások227
A különböző öntözési eljárások beruházási költségei228
Területkiesés a különböző öntözőberendezések alkalmazása esetében229
Öntözési módok229
Zöldségtermesztés
A kormány segítsége a zöldségtermesztő tsz-eknek233
Zöldségfogyasztás, tápanyagtartalom236
A zöldségtermesztés gépei238
Erőgépek238
Munkagépek240
Szabadföldi korai termesztésre alkalmas zöldségfajták243
Adatok a szabadföldi korai termesztéshez248
Palántanevelés időbeosztása248
Egy szaporítóládába vetendő magmennyiség250
Egy országos méretű melegágyi ablak alá tűzdelhető palánták251
Egy szaporítóládába tűzdelhető palánták251
1 kh növényhez szükséges melegágyi ablak mennyiség252
Tudnivalók a zöldséghajtatáshoz253
A hajtásban leggyakrabban szereplő zöldségfélék hőigénye253
1000 m2 hajtatáshoz szükséges szaporítófelület254
Zöldséghajtató ill. palántanevelő telepek elhelyezése, berendezése255
Idomacélok, ablakok, takarók257
Teljesítmények a palántanevelési munkákban260
Melegyágyi telepek nagyüzemi és kisüzemi munkamódszereinek összehasonlítása261
Útmutató a zöldségmagtermesztéshez262
A dugványok átteleltetése262
Dugványszükséglet264
Vetőmagszükséglet és a kat. holdankénti növényszám266
Termésbecslés269
Borsó és bab cséplése276
Termesztőberendezések278
Termesztőberendezések kihasználása278
Központi fűtés kazánjainak és fűtőcsöveinek fontosabb adatai283
A fűtőberendezések méretezése a fűtéshez szükséges hőmennyiség alapján306
A fűtési költségek kiszámítása és elosztása az egyes kultúrákra313
Dísznövénytermesztés
Ne feledkezzék meg321
Dísznövények hőigénye324
Vágott zöld termeszése325
Szabadföldi vágott zöldek325
Üvegházi vágott zöldek328
Szalmavirágok, száraz virágdíszek329
Munkahelyek, lakások díszítésére alkalmas cserepes növények333
Napos helyiségbe valók333
Árnyékos helyiségbe valók335
Díszfákról röviden338
Növényvédelem
Raktározott termények betegségei és kártevői351
Burgonya351
Hagymafélék355
Gyökérzöldségek357
Káposztafélék359
Hüvelyesek (bab, borsó)360
Aszalványok (szárított gyümölcs, zöldségfélék)362
Alma364
Szakirodalmi tájékoztató
Gyümölcstermesztés369
Szőlőtermesztés373
Borászat375
Zöldségtermesztés376
Dísznövénytermesztés és kertművészet379
Növényvédelem381
Általános kertészeti szakkönyvek383
Termelőszövetkezeti szakirodalmi tájékoztató387
A kertészettel kapcsolatos fontosabb intézmények
Szakigazgatás389
Szakoktatás389
Kutatás - kísérletügy390
Egyéb intézetek és intézmények392
Nevezetesebb kertészeti árutermelő állami gazdaságaink393
Általános tudnivalók
Postai díjszabások401
Mértékegységek402
Területszámítás404
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem