kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 615 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-138-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 13 |
A kertészeti termesztés jelentősége, jellemzése és fejlesztésének kérdései | 15 |
A kertészeti termesztés élelmezési jelentősége | 17 |
A zöldségfélék élelmezési jelentősége | 18 |
A gyümölcsök élelmezési jelentősége | 19 |
A szőlő és a bor élelmezési jelentősége | 21 |
A kertészeti termesztés jellemzése | 24 |
A zöldségtermesztés jellemzése | 28 |
A gyümölcstermesztés jellemzése | 33 |
A szőlőtermesztés jellemzése | 36 |
A kertészeti termesztés néhány sajátossága üzemformák szerint | 39 |
Az egyéb kertészeti ágazatok jelentősége | 41 |
Zöldségtermesztés | 43 |
A zöldségtermesztés története | 45 |
A zöldségnövények rendszerezése | 50 |
A zöldségnövények származása | 50 |
A hő szerepe a zöldségtermesztésben | 52 |
A zöldségnövények rendszertani csoportosítása | 54 |
A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása | 55 |
A zöldségnövények csoportosítása felhasználásra szánt részeik alapján | 56 |
Szaporító- és termesztőberendezések | 59 |
A palántanevelő- és termesztőberendezések fejlődése | 59 |
A berendezések telepítése | 62 |
Palántanevelő- és hajtatóberendezések kezelése | 63 |
Palántanevelő- és hajtatóberendezések hasznosítása | 65 |
A zöldségnövények szaporítása | 67 |
A szaporítóanyag különleges kezelése | 67 |
A zöldségnövények vetésének, ültetésének ideje és feltételei | 68 |
Vetési módok | 70 |
A palántanevelés célja és lehetőségei | 71 |
A palántanevelés munkái | 72 |
A palántanevelés különleges módjai | 73 |
A palánta kiültetése állandó helyére | 74 |
Növényváltás, tápanyagellátás, növényápolás | 77 |
Növényváltás a zöldségtermesztésben | 77 |
A tápanyagellátás egyes kérdései a zöldségtermesztésben | 79 |
Növényápolás | 82 |
Növényvédelem | 83 |
A zöldségnövények öntözése | 85 |
A növény vízigényének jellemzése | 85 |
A vízfelhasználás dinamikája | 87 |
A víz hozzáférhetősége a növény számára | 89 |
A vízigény kielégítésének lehetőségei | 91 |
A zöldségnövények öntözésének vízforrásai | 92 |
Öntözési célok a zöldségtermesztésben | 93 |
Öntözési módok, öntözési technika | 94 |
Az öntözővíz mennyiségének tényezői | 95 |
Az öntözés idejének megállapítása | 96 |
Az öntözés hatása a termésre | 101 |
A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra | 103 |
A szedés ideje | 103 |
A szedés módja és eszközei | 104 |
Előkészítés értékesítésre, előfeldolgozás | 105 |
Csomagolás, szállítás | 106 |
A zöldségnövények tárolása, eltartása | 107 |
Zöldségmagtermesztés | 109 |
Története és jelentősége | 109 |
Termesztőfajtái, termőhelyi igényei | 112 |
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 113 |
Vetés és kiültetés | 114 |
Megtermékenyülés, izolálás | 115 |
Szelekció | 117 |
A dugványok és maghozók átteleltetése | 117 |
Aratás, cséplés, magfejtés | 118 |
Tisztítás, tárolás | 119 |
Káposztafélék | 120 |
Fejes káposzta | 120 |
Kelkáposzta | 120 |
Karalábé | 129 |
Karfiol | 137 |
Bimbóskel | 140 |
Gyökérzöldségfélék | 142 |
Sárgarépa | 142 |
Petrezselyem | 150 |
Pasztinák | 153 |
Zeller | 153 |
Retek | 156 |
Cékla | 162 |
Hagymafélék | 166 |
Vöröshagyma | 166 |
Fokhagyma | 177 |
Póréhagyma | 178 |
Téli sarjadékhagyma | 178 |
Metélőhagyma | 179 |
Csucsorfélék | 180 |
Paradicsom | 180 |
Paprika | 191 |
Tojásgyümölcs | 205 |
Kabakosok | 206 |
Sárgadinnye | 206 |
Görögdinnye | 212 |
Uborka | 216 |
Spárgatök | 225 |
Sütőtök | 227 |
Laskatök | 228 |
Hüvelyesek | 229 |
Borsó | 229 |
Bab | 238 |
Levélzöldségfélék | 246 |
Fejes saláta | 246 |
Spenót | 254 |
Évelő zöldségfélék | 259 |
Spárga | 259 |
Torma | 262 |
Sóska | 264 |
Rebarbara | 267 |
Gyümölcstermesztés | 271 |
A gyümölcstermesztés története | 273 |
A világ gyümölcstermesztésének története | 273 |
A magyar gyümölcstermesztés története | 274 |
A világ gyümölcstermesztésének jelenlegi helyzete | 277 |
A magyar gyümölcstermesztés jelenlegi helyzete | 279 |
Magyarország gyümölcstermesztése tájanként és megyénként | 281 |
Magyarország gyümölcstermő tájai | 281 |
Magyarország gyümölcstermesztése megyénként | 283 |
A gyümölcstermő növények rendszertana és gyakorlati csoportosítása | 287 |
A gyümölcstermő növények rendszertana | 287 |
A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása | 288 |
A gyümölcstermő növények alaktana | 290 |
A gyümölcstermő növények részei | 290 |
A gyökérrendszer | 290 |
A hajtásrendszer | 292 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 297 |
A szaporítás módjai a gyümölcstermesztésben | 297 |
A faiskolai termesztés szerkezete, felépítése | 305 |
A gyümölcstermő növények élettani jellemzői | 310 |
A gyümölcstermő növények életszakaszai | 310 |
A gyümölcstermő növények évi biológiai ciklusai | 312 |
A gyümölcstermő növények termékenyülési viszonyai | 315 |
Gyümölcsültetvények létesítésének feltételei | 318 |
A gyümölcstermő növények környezeti igénye | 318 |
Környezeti tényezők | 319 |
Közgazdasági tényezők | 326 |
A fajta megválasztása | 326 |
Gyümölcsültetvények létesítése | 327 |
Területkiválasztás és a tervezés | 327 |
Terület-előkészítés és a táblák kijelölése | 328 |
Ültetési rendszerek | 330 |
Fajtatársítás | 332 |
Az ültetés menete | 333 |
A gyümölcstermő növény termőfelületének alakítása és fenntartása | 336 |
Termőfelület-alakítás | 336 |
Koronaformák kialakítása | 340 |
Termő gyümölcsfák termésszabályozása | 347 |
Talajerő-gazdálkodás a gyümölcsösben | 350 |
Talajművelés a gyümölcsösben | 350 |
A gyümölcsösök tápanyagellátása | 355 |
A gyümölcsösök öntözése | 358 |
Termésbetakarítás és gyümölcstárolás | 363 |
A szedés idejének megállapítása | 363 |
A szedés tervezése | 364 |
A szedés | 364 |
A gyümölcs szedés utáni kezelése | 368 |
A gyümölcs tárolása | 369 |
Almagyümölcsűek termesztése | 371 |
Almatermesztés | 371 |
Körtetermesztés | 381 |
Birstermesztés | 389 |
Naspolyatermesztés | 389 |
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 390 |
Cseresznyetermesztés | 390 |
Meggytermesztés | 396 |
Szilvatermesztés | 401 |
Kajszibarack-termesztés | 405 |
Őszibarack-termesztés | 411 |
Bogyósgyümölcsűek termesztése | 421 |
Szamócatermesztés | 421 |
Málnatermesztés | 425 |
Szedertermesztés | 430 |
Ribiszketermesztés | 431 |
Köszmétetermesztés | 437 |
Jostatermesztés | 440 |
Héjasgyümölcsűek termesztése | 441 |
Diótermesztés | 441 |
Mandulatermesztés | 443 |
Mogyorótermesztés | 446 |
Gesztenyetermesztés | 447 |
Szőlőtermesztés | 449 |
A szőlőtermesztés kialakulása és története | 451 |
A szőlő termesztésbe vétele | 451 |
A szőlő földrajzi elterjedése az ókortól napjainkig | 451 |
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete | 453 |
Magyarország szőlőtermesztése és jellemzése | 456 |
A magyar szőlőtermesztés története | 456 |
Szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése | 462 |
Szőlőtermő tájak, borvidékek, borhelyek | 463 |
A szőlő növényrendszertani besorolása | 470 |
A szőlő leírása | 472 |
Gyökérrendszer | 472 |
Szárrendszer | 473 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 478 |
Éghajlati tényezők | 478 |
Az éghajlatot módosító környezeti adottságok | 486 |
A szőlő talajigénye | 486 |
A szőlő élő környezete | 487 |
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai | 488 |
Szőlőtőke életszakaszai | 488 |
A szőlő évi biológiai ciklusa | 489 |
A szőlő szaporítása | 496 |
Ivaros - generatív - szaporítás | 496 |
Ültetési anyag előállítása | 496 |
Gyökeres vesszők előállítása | 501 |
Szaporítás tőkepótlás céljából | 504 |
Szőlőültetvények létesítése | 508 |
Az ültetvények létesítésének legfontosabb szempontjai | 508 |
A telepítés előkészítésének munkái | 509 |
A szőlőfajták megválasztása | 515 |
A telepítési anyag megválasztása és előkészítése | 527 |
Az ültetés előkészítése és végrehajtása | 527 |
Az ültetvények gondozása a termőrefordulásig | 528 |
A szőlő támaszrendszere | 531 |
A tőkeművelésmódok megválasztása | 534 |
A tőkeművelésmód fogalma és a művelésmódok csoportosítása | 534 |
A tőkeművelésmódot meghatározó tényezők | 534 |
Az intenzív termesztésben alkalmazott tőkeművelésmódok | 535 |
Hagyományos tőkeművelésmódok | 543 |
A házikertekben alkalmazott lugasművelések | 545 |
A szőlőültetvények termesztéstechnológiája | 546 |
Agrotechnikai műveletek | 547 |
Fitotechnikai műveletek | 556 |
A szőlő növényvédelme | 570 |
A termés betakarítása | 576 |
Ültetvényállag-fenntartási műveletek | 581 |
Az ültetvény műszaki berendezésének karbantartása | 581 |
A szőlő feldolgozása | 582 |
A termelés és a feldolgozás kapcsolata | 582 |
A borászati üzem és berendezése | 583 |
A szőlő feldolgozása és borkészítés | 587 |
A borérlelése és kezelése | 594 |
Borbetegségek és borhibák | 602 |
A bor ellenőrző vizsgálata | 604 |
Irodalomjegyzék | 609 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.