kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 573 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. |
Előszó az első kiadáshoz | 5 |
Előszó a második kiadáshoz | 7 |
A kertészeti termesztés jelentősége, helyzete és fejlesztésének kérdései (Dr. Cselőtei László) | 9 |
A kertészeti termesztés felosztása | 11 |
A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége | 12 |
A zöldségtermesztés népélelmezési jelentősége | 13 |
A gyümölcstermesztés népélelmezési jelentősége | 16 |
A szőlőművelés és a borászat népélelmezési jelentősége | 16 |
A kertészeti termesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 18 |
A zöldségtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 20 |
A gyümölcstermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 22 |
A szőlőtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége | 25 |
A kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései | 27 |
A zöldségtermesztés fejlesztésének kérdései | 29 |
A gyümölcstrmesztés fejlesztésének kérdései | 31 |
A szőlőtermesztés és a borászat fejlesztésének kérdései | 32 |
Az üzemen kívüli kertészeti termelés fejlesztésének kérdései | 33 |
Zöldségtermesztés (Dr. Cselőtei László) | 35 |
A zöldségnövények termesztésének története | 37 |
A zöldségnövények származása és fejlődése | 40 |
A zöldségnövények környezeti igényei | 42 |
A hő szerepe a zöldségtermesztésben | 42 |
A fény szerepe a zöldségnövények termesztésében | 45 |
A víz szerepe a zöldségnövények életében | 47 |
A tápanyag szerepe a zöldségnövények életében | 54 |
A széndioxid szerepe a zöldségnövények életében | 55 |
A zöldségtermesztésben használt szaporító- és termesztőberendezések | 56 |
A szaporítóberendezések elhelyezése az üzemben | 56 |
A termesztőberendezések elhelyezése a palántanevelő és hajtatótelepeken | 57 |
A palántanevelő és hajtatóágyak típusai | 59 |
Üvegháztípusok | 62 |
A termesztőberendezések hőellátása | 64 |
A termesztőberendezések vízellátása és levegőzése | 65 |
A melegágyak készítése | 66 |
A termesztőberendezések hasznosítása | 68 |
A zöldségnövények szaporítása | 71 |
A szaporítóanyag különleges kezelése | 71 |
A zöldségnövények szaporításának ideje és feltételei | 73 |
Vetési módok | 75 |
Palántanevelés | 75 |
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 82 |
Vetésforgók a zöldségtermesztésben | 82 |
A zöldségnövények trágyázásának alapjai | 84 |
Növényápolási munkák | 86 |
A zöldségnövények öntözése | 88 |
A zöldségnövények öntözési igénye | 90 |
A zöldségnövények öntözésének vízforrásai | 90 |
Az öntözés célja a zöldségtermesztésben | 91 |
A zöldségtermesztésben alkalmazott öntözési módok értékelése | 92 |
Az öntözővíz mennyiségét meghatározó tényezők | 94 |
Az öntözés időpontjának meghatározása | 95 |
Öntözési forduló, öntözési idénynorma | 96 |
Az öntözés hatása a termésre | 96 |
A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra | 103 |
A szedés ideje | 103 |
A szedés módja és eszközei | 104 |
Értékesítésre való előkészítés | 105 |
Csomagolás és szállítás | 106 |
A zöldségnövények eltartására ható tényezők | 107 |
A tárolás módja | 107 |
Zöldségmagtermesztés | 108 |
Történte és jelentősége | 108 |
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 110 |
Vetés és kiültetés | 111 |
Megtermékenyülés, izolálás | 113 |
Szelekció | 114 |
A dugványok felszedése és tárolása | 114 |
Aratás | 115 |
Behordás, cséplés, magfejtés | 116 |
Tisztítás, tárolás | 118 |
Káposztafélék | 119 |
Fejeskáposzta | 119 |
Kelkáposzta | 128 |
Karalábé | 130 |
Karfiol | 133 |
Bimbóskel | 137 |
Gyökérzöldségfélék | 138 |
Sárgarépa | 138 |
Petrezselyem | 145 |
Zeller | 147 |
Retek | 149 |
Cékla | 155 |
Mángold | 157 |
Hagymafélék | 158 |
Vöröshagyma | 158 |
Fokhagyma | 166 |
Póréhagyma | 167 |
Téli sarjadékhagyma | 167 |
Metélőhagyma | 169 |
Csucsorfélék | 170 |
Paradicsom | 170 |
Paprika | 181 |
Tojásgyümölcs | 187 |
Kobakosok | 188 |
Sárgadinnye | 188 |
Görögdinnye | 196 |
Uborka | 199 |
Spárgatök | 208 |
Sütőtök | 212 |
Hüvelyesek | 213 |
Borsó | 213 |
Bab | 220 |
Levélzöldségfélék | 227 |
Fejessaláta | 227 |
Tépősaláta | 233 |
Római vagy kötözősaláta | 233 |
Endivia saláta | 233 |
Cikóriasaláta | 233 |
Mezei vagy madársaláta | 234 |
Spenót | 234 |
Új-zélandi spenót | 236 |
Évelő zöldségfélék | 237 |
Spárga | 237 |
Torma | 241 |
Sóska | 243 |
Rebarbara | 245 |
Csiperkegomba (Láng Miklós) | 246 |
Gyümölcstermesztés (Csider László) | 246 |
A gyümölcstermesztés története | 257 |
A gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása | 259 |
Fontosabb gyümölcsfajaink termesztési igénye és helyzete | 260 |
Almagyümölcsűek | 260 |
Csonthéjas gyümölcsűek | 261 |
Héjasgyümölcsűek | 264 |
Bogyósgyümölcsűek | 265 |
A gyümölcstermű növények szervei és életműködésük | 267 |
Gyökérrendszer | 267 |
Hajtásrendszer | 268 |
A gyümölcsfák nyugalmi állapota és vegetációs időszaka | 270 |
Rügyfakadás és hajtásnövekedés | 271 |
Rügydifferenciálódás | 271 |
Virágzás | 271 |
Gyümölcsfejlődés | 274 |
Hajtásbeérés, lombhullás | 274 |
A gyümölcstermesztés természeti és közgazdasági feltételei | 275 |
Természeti tényezők | 275 |
Közgazdasági tényezők | 279 |
Gyümölcsfaiskola | 280 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 280 |
A gyümölcsfák alanyai | 285 |
A gyümölcsfák nevelése a faiskolában | 288 |
A gyümölcsös telepítése | 291 |
A gyümölcsös felosztása rendeltetésük szerint | 292 |
A zárt árutermelő gyümölcsös telepítése | 292 |
A nagyüzemi gyümölcsfajták leírása | 294 |
A gyümölcsös tervezési munkái | 305 |
A gyümölcsös talajelőkészítése | 308 |
Az oltványok beszerzése, minősége és gondozása | 311 |
A gyümölcsfák ültetése | 313 |
A gyümölcsfák gondozása | 316 |
A gyümölcsfák életszakaszai | 316 |
A gyümölcsfák kezelése termőrefordulásig | 317 |
A termőre fordult gyümölcsfák gondozása | 326 |
A bogyósgyümölcsűek ápolási munkái | 331 |
Köztes termesztés a gyümölcsösben | 332 |
A gyümölcsös talajművelése | 333 |
A gyümölcsös trágyázása | 335 |
A trágyázás ideje és végrehajtása | 335 |
Zöldtrágyázás | 337 |
A gyümölcsösök öntözése | 341 |
A gyümölcs betakarítása | 346 |
A szedés idejének megállapítása | 346 |
Az egyes gyümölcsfajok szedése | 346 |
A szedés eszközei | 347 |
A gyümölcs előkészítése értékesítésre | 347 |
Védekezés a gyümölcsösben | 354 |
Szőlőtermesztés és borkezelés (Dr. Buday László) | 373 |
A szőlőtermesztés története | 374 |
Magyarország borvidékei | 377 |
A szőlő (Vitis vinifera) leírása és élettana | 380 |
A szőlőtörvény szervei | 380 |
A tőke életszakaszai | 384 |
A szőlő évi vegetációs fázisai és nyugalmi állapota | 384 |
A szőlő környezeti igényei | 387 |
A szőlő szaporítása | 390 |
Ivaros (generatív) szaporítás | 390 |
Ivartalan (vegetatív) szaporításmódok | 391 |
Az ültetési anyag előállítása | 393 |
Új szőlőültetvény létesítése (telepítés) | 408 |
A fajta megválasztása | 408 |
A terület előkészítése, rendezése | 409 |
Üzemi épületek | 411 |
Talajelőkészítés, sor- és tőtávolság | 412 |
Ültetés | 413 |
A fiatal ültetvény kezelése | 414 |
A szőlő támaszrendszere | 415 |
Metszés- és művelésmódok | 417 |
Metszésmódok | 417 |
Művelésmódok | 419 |
Ifjítás | 424 |
Harmatgyökerezés | 425 |
Zöldmunkák | 426 |
Talajmunkák | 428 |
Trágyázás | 430 |
A szőlő öntözése | 433 |
Növényvédelem | 435 |
A szőlő rovarkártevői | 435 |
Vírusok | 437 |
A szőlő gombabetegségei | 437 |
Időjárás által okozott károk | 439 |
Köztes termelés | 441 |
Szőlőfajtaismeret | 442 |
Fehérborszőlőfajták | 443 |
Vörösborszőlőfajták | 448 |
Csemegeszőlőfajták | 449 |
Direkttermők | 451 |
Alanyfajták | 452 |
A szüret | 454 |
A termés érése | 454 |
A csemegeszőlő szedése és előkészítése értékesítésre | 455 |
A borszőlő szedése | 456 |
A borszőlő feldolgozása | 458 |
A fehérborok készítése | 459 |
A vörösborok készítése | 464 |
Tokaji borok készítése | 465 |
Készített csemegeborok és pezsgő előállítása | 466 |
A bor érlelése és kezelése | 468 |
Egyszerű pinceműveletek | 468 |
Iskolázó borkezelés | 472 |
A borok korai stabilizálása | 475 |
A bor ellenőrző vizsgálata | 476 |
Borbetegségek, borhibák | 478 |
Függelék | |
A zöldségtermesztésben használt üvegfelületek hasznosítása dísznövénytermesztéssel (Kerényi Elek) | 485 |
Asparagus | 487 |
Begonia | 488 |
Ciklamen | 491 |
Dieffenbachia | 493 |
Krizantén | 494 |
Muskátli | 496 |
Primula | 497 |
Szegfű | 498 |
Tömegkiültetésre alkalmas egynyári dísznövények | 500 |
Kertépítés (Dr. Mőcsényi Mihály) | 502 |
Kerttechnika | 502 |
Helyszínrajz | 502 |
Tereprendezés | 503 |
Vízellátás, öntözés | 506 |
Utak | 507 |
Támfalépítés | 509 |
Lépcsők építése | 510 |
A víz a kertben | 510 |
Sportberendezések | 512 |
Idősebb növények átültetése | 513 |
Munkavezetés, művezetés | 514 |
Kertépítés | 514 |
A zöldterületek jelentősége | 514 |
Kerttervezés | 515 |
Falvak, mezőgazdasági üzemek fásítása | 526 |
A zöldterületek karbantartása | 533 |
Irodalom | 535 |
Tárgymutató | 539 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.