1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészek új kézikönyve

Növénytan, talajtan, növényvédelem, géptan, szőlőtermesztés, borászat, gyümölcs-, zöldség- és dísznövénytermesztés

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 599 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-460-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Harmadik javított kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A növény, amellyel a kertésznek dolga van
A növényi test építőeleme - a sejt18
Ami a növény életéhez szükséges20
Az öröklődés alapjai20
A növény testének kialakulása22
A gyökér23
A hajtás24
A növények táplálkozása28
Vízforgalom28
Fotoszintézis29
A tápanyagok átalakítása30
A növények légzése31
Növekedés és fejlődés32
A növények szaporodása36
A növény és környezetének kapcsolata38
Talajok és trágyák
Nélkülözhetetlen ásványi tápanyagok42
A talajképződés folyamatai43
A talajok mechanikai összetétele, talajszövet44
A talajok szerkezete45
A talaj vízforgalma, levegő- és hőgazdálkodása46
A talaj kémiai összetétele47
Főbb talajtípusok51
Váztalajok51
Sötét színű erdőtalajok51
Barna erdőtalajok52
Csernozjom talaj52
Szikes talajok52
Réti talajok53
Láptalajok53
Vízi üledékek és hordalékok talajai53
Hiánytünetek a növényeken53
Nitrogén54
Foszfor54
Kálium54
Magnézium55
Kalcium55
Vas55
Bór55
Cink56
A talajok javítása trágyázással56
Nitrogéntartalmú műtrágyák57
Káliumtartalmú műtrágyák57
Foszfortartalmú műtrágyák58
Egyéb hatóanyagú műtrágyák58
Szerves trágyák59
Permettrágyázás60
Növényelemzés60
Talajelemzés61
Kertészeti növények védelme
Megbetegedést és károsodást előidéző tényezők64
Környezeti hatások64
Betegséget és károsodást okozó élő szervezetek66
Gyomok mint konkurens szervezetek68
A betegségek tünetei, kórképek és jelentőségük68
A hatásos védekezés feltételei és háztáji gazdálkodásban69
Gombaölő szerek kiválasztása és alkalmazása70
Rovarölő szerek kiválasztása és alkalmazása70
Gyomirtó szerek kiválasztása és alkalmazása71
Gyümölcstermő növények betegségei71
Almafa-lisztharmat71
Almafa-varasodás, körtefa-varasodás72
Alma-, körte- és birsmonília73
Birslevelek fabreás barnafoltossága73
Szilvalevelek vörösfoltossága73
Csonthéjasok klaszterospóriumos levéllyukacsossága73
Csonthéjasok moníliája74
Szilvarozsda74
Cseresznye- és meggylevelek blumeriellás levélfoltossága74
Kajszilevelek gnomóniás levélfoltossága75
Őszibarack-lisztharmat75
Őszibarack tafrinás levélfodrosodása75
Köszméte amerikai lisztharmata76
Ribiszke pszeudopezízás levélfoltossága76
Málna didimellás foltossága76
Szamócalevelek fehérfoltossága76
Szamóca szürkepenészes rothadása77
Gyümölcstermő növények kártevői77
Cserebogarak77
Bundásbogár77
Levélbarkók78
Kis farontó78
Nagy farontó78
Kis téliaraszoló, nagy téliaraszoló78
Amerikai fehér szővőlepke78
Gyűrűs pille79
Aranyfarkú pille79
Gyapjas pille79
Galagonyapillangó79
Kaliforniai pajzstetű79
Recés levélpoloska80
Piros gyümölcs-takácsatka80
Galagonya-takácsatka80
Bimbólikasztó bogár80
Rügyfúró bogár81
Almadarázs81
Körtedarázs81
Almamoly81
Sodrómolyok81
Körte-levélbolhák82
Vértetű82
Levélpirosító alma-levéltetű82
Cseresznyelégy82
Meggyeszelégy83
Füstösszárnyú levéldarázs83
A csonthéjasok szövődarázsa83
Barackmoly83
Keleti gyümölcsmoly83
Kéregmoly84
Zöld őszibarack-levéltetű, hamvas őszibarack-levéltetű, fekete őszibarac-levéltetű84
Akácpajzstetű, szilvapajzstetű84
Fekete szilvadarázs, sárga szilvadarázs84
Szilvamoly84
Hamvas szilva-levéltetű85
Mogyoróormányos86
Málnabogár86
Kis szamócavincellér, nagy szamócavincellér86
Szamócaeszelény86
Köszméte levéldarázs87
Nagy szamócasodró87
Szitaszárnyú ribiszkelepke87
Köszmétearaszoló87
Szamócaatka87
A szőlő betegségei88
Szőlőperonoszpóra88
Szőlőlisztharmat88
Szőlőorbánc89
Szőlőfürtök szürkerothadása89
Szőlő fakórothadása90
A szőlő kártevői90
Firkáló bogár90
Kendermagbogár90
Szőlőilonca90
Tarka (keresztes) szőlőmoly91
Nyerges szőlőmoly91
Filoxéra91
Darazsak91
Szilvasodró eszelény91
Szőlő-levélatka92
A zöldségnövények betegségei92
Palántabetegségek92
Burgonya- és paradicsomvész93
Uborka-, dinnye- és töklisztharmat93
Dinnye- és uborkaantraknózis93
Salátaperonoszpóra94
Hagymaperonoszpóra94
Hagyma fuzáriumos rothadása94
Sárgarépa fehérpenészes és feketerothadása95
Borsó aszkohitás levél- és hüvelyfoltossága95
Borsórozsda95
Babantraknózis95
Bab baktériumos hervadása és zsírfoltossága96
Babrozsda96
A zöldségnövények kártevői96
Lótücsök vagy vakondtücsök96
Pattanóbogarak97
Vetési bogolypille97
Üvegházi molytetű97
Közönséges takácsatka97
Repcefénybogár97
Földibolhák98
Repceszár-ormányos98
Káposztaormányos98
Káposztaszár-ormányos98
Káposztalégy98
Káposzta-bagolypille99
Káposztapillangó99
Káposztapoloska99
Borsótripsz99
Borsózsizsik99
Csipkéző bogarak100
Akácmoly100
Babzsizsik100
Dohánytripsz100
Hagymaaknázó légy100
Hagymalégy100
Spárgabogarak101
Spárgalégy101
A dísznövények betegségei101
Őszirózsa fuzáriumos hervadása101
Szegfű mikoszferellás levélfoltossága102
Szegfűrozsda102
Oroszlánszáj-rozsda102
Mályvarozsda102
Tulipán szürkéspenész foltossága103
Jácintrozsda103
Rózsalisztharmat103
Rózsalevelek marszoninás feketefoltossága103
Gladiólusz fuzáriumos betegsége104
Ciklámen szürkepenészes megbetegedése104
Krizantém szeptóriás levélfoltossága104
A dísznövények kártevői104
Szegfűtripsz105
Gladiólusztripsze105
Üvegházi tripszek105
Hosszúfarkú kósza pajzstetű105
Gyökérakta105
Gyökér-fonálféreg106
Kertészeti gépek és kézi eszközök
Kerti traktorok108
Csörlő111
Talajművelő eszközök112
Az ásó és munkája113
Kerti töltögető kapák114
Kerti hengerek114
Gereblyék115
Kerti fésűk116
A gyep- és pázsitápolás eszközei116
Kézi kapák117
Kézi kultivátorok117
Kézi toló kapák118
Fogatos kapák118
Kézi gyomláló eszközök118
Gyepvágó eszközök119
Ültető eszközök119
Szóró eszközök121
Fű- és pázsitinyíró eszközök122
Gyümölcs- és szőlőápoló eszközök124
Szedő, szüretelő és csomagoló eszközök127
Az öntözés eszközei129
Az öntözővíz szétosztására szolgáló eszközök131
Műtrágyakeverő készülékek134
Növényvédelmi gépek135
Kézi permetezők135
Háti permetezők136
Porozó készülékek139
Zöldség- és dísznövénytelepeken használható gépek és eszközök140
A talaj és a föld előkészítésének gépi eszközei140
Növényházak gépészeti berendezései143
Fűtés145
Szellőztetés145
Árnyékolás146
Mesterséges világítás146
Vízellátás147
Szállítás147
Szőlőtermesztés
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete153
Szőlőtermő területek - borvidékek155
Alföldi borvidékek155
Badacsonyi borvidék156
Balatofüred-Csopak borvidék156
Balatonmelléki borvidék157
Bükkaljai borvidék157
Egri borvidék157
Mátraalji borvidék158
Mecseki borvidék158
Mór-Császári borvidék159
Somlói borvidék159
Soproni borvidék159
Szekszárdi borvidék160
Tokajhegyaljai borvidék160
Villány-Siklósi borvidék161
Telepítésre engedélyezett minőségi fehérbor-szőlőfajták162
Telepítésre engedélyezett csemegeszőlő-fajták162
Borvidékbe nem sorolt "jó bortermőhely"-ek162
A szőlő rendszertani helye163
A szőlő alaktani leírása163
A szőlőtőke földbeni részei164
A szőlőtőke föld feletti, fás részei167
A szőlőtőke zöld részei169
A szőlő életműködése171
A szőlőtermesztés környezeti (ökológiai) tényezői171
Éghajlati tényezők173
A talaj175
Egyéb környezeti tényezők175
A szőlő szaporítása175
Európai vessző termesztése177
Alanyvessző termesztése179
Az európai és az alanyvessző feldolgozása, a szaporítóanyagnak alkalmas vessző jellemzői180
A sima vessző termelése182
Gyökeres dugvány előállítása189
Gyökeres szőlőoltvány előállítása194
A pótlás és az átoltás módszerei199
A szőlő telepítése200
A telepítés megtervezése200
A fajta megválasztása203
Alaptrágyázás (készlettrágyázás)205
A terület előkészítése a telepítéshez, forgatás207
A sor- és tőtávolság megválasztása209
A parcellák és a tőkehelyek kijelölése211
A szaporítóanyag megválasztása és előkészítése a telepítéshez211
Az ültetés idejé és módja212
Homoki szőlő telepítése215
Oltványszőlő telepítése216
A szőlő gyalogművelése216
A szőlőültetvény támaszrendszere217
A fiatal ültetvény ápolása222
A szőlő metszése224
A tőkeforma kialakítását meghatározó tényezők224
A szőlőtőke alakító metszése, tőkeművelődésmódok225
A keskenysoros szőlő tőkeművelésmódjai225
A közepes sortávolságú szőlő tőkeművelésmódjai227
A szélessoros szőlő tőkeművelésmódjai234
Házikerti lugasművelés237
A termő szőlő metszése242
A metszést követő munkák251
A hagyományos rendszerben telepített szőlő átalakítása252
A szőlő zöldmunkái253
Hajtásválogatás254
Kötözés és hajtásnevelés254
Hónaljazás, csonkázás255
Egyéb zöldmunkák256
Az elemi kárt szenvedett szőlő kezelése256
A szőlő talajművelése és öntözése257
A termő szőlő talajmunkái257
Vegyszeres gyomirtás258
Talajvédelmi munkák259
A szőlő öntözése260
A szőlő trágyázása261
A fontosabb ásványi anyagok hatása a szőlőre261
A szőlőtermesztésben használt szerves és műtrágyák262
A tápanyagok mennyiségének és ásványának megállapítása264
A trágyázás ideje és módja267
A talajjavítás módjai267
A leromlott szőlő rendbehozatalának módszerei269
A szőlő szüretelése270
A fürt érettségének megállapítása bor- és étkezési szőlőn271
A borszőlő szüretelése271
Az étkezési szőlő szedése, csomagolása, szállítása272
A szőlő téli eltartása273
Szőlőfajtaismeret273
Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok274
A borszőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok275
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok275
A direkttermő és a peronószpóra-ellenálló szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok285
Borászat
Fehér borok készítése294
A must kezelése erjedés előtt297
Erjesztés299
Fejtés301
Az állandó kénessavszint kialakítása304
A borok korai tisztító kezelése304
Darabban lévő borok kezelése308
Vörös sillerborok készítése309
A must és bor javítása311
A cukor- illetve szesztartalom emelése311
Szag- és színhibák javítása312
A must és bor minőségének megállapítása313
Mintavétel313
Mustfokolás314
A szesztartalom meghatározása314
Savmeghatározás315
Kénessav-meghatározás315
Borbetegségek, borhibák317
A fahordók kezelése319
Az új hordó előkészítése319
Az üres hordó gondozása320
Töltésre alkalmatlan hordók rendbehozatala321
Szőlőkészítés322
A szőlő feldolgozása322
A must tartósítása323
A must palackozása323
Mustsűrítés324
A mustsűrítés előmunkálatai324
A must besűrítése325
A sűrítmény cukorfokának megállapítása325
A sűrítmény tárolása326
A törkölybor (csiger) készítése326
Seprőbor327
Pálinkafőzési alapanyagok előállítása327
Erjesztett szőlőtörköly328
Borseprő328
Gyümölcsborok328
A gyümölcsborok készítsése333
A gyümölcsborok kezelése334
Édes gyümölcsborok készítése és kezelése335
Betegségek, hibák335
Almabor336
Csipkebogyóbor336
Meggybor336
Ribiszkebor337
Szamócabor337
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermő növények főbb részei343
A gyökérzet344
A törzs344
A korona344
A rügy345
A hajtás348
Tősarj, gyökérsarj348
A vessző348
A gally349
Az ág349
A gyümölcsösök telepítése350
Az ültetvények termőhelyeinek megválasztása350
Telepítési rendszerek350
Talajelőkészítés353
Az ültetés időpontja353
Az oltványok előkészítése a telepítéshez354
Az ültetés végrehajtása355
Telepítés utáni munkák355
A fiatal gyümölcsfák alakító metszése355
A metszés célja355
A metszés mértéke356
Gyorsított termőrefordítás357
A termő gyümölcsfák gondozása358
Koronaritkító metszés358
A gyümölcsfák ifjító metszése359
Termőremetszés360
A gyümölcsfák termőegyensúlyának kialakítása360
A termő gyümölcsfák egyéb ápolási munkái361
Almatermesztés363
Termesztési körzetek364
Termesztési igény364
Művelésmódok365
Alanyok374
Termékenyülése374
Talajművelés, trágyázás, öntözés375
Metszés375
Szüret és árufeldolgozás378
Termesztett fajtáink382
Körtetermesztés382
Termesztési körzetek383
Termesztési igénye383
Művelésmódok383
Alanyok384
Termékenyülése384
Terméstechnológia384
Termesztett fajtáink385
Birstermesztés388
Termesztési igénye388
Művelésmód388
Termesztéstechnológia388
Termesztett fajtáink388
Cseresznyetermelés389
Termesztési körzetek389
Termesztési igénye389
Művelésmód390
Alanyok390
Termékenyülése390
Termesztéstechnológia390
Termesztett fajtáink393
Meggytermesztés393
Termesztési eszközök393
Termesztési igénye394
Művelésmód394
Alanyok394
Termékenyülés395
Termesztéstechnológia395
Termesztett fajtáink397
Őszibaracktermesztés397
Termesztési körzetek398
Termesztési igénye398
Művelésmód398
Alanyok399
Termékenyülése399
Termesztéstechnológia400
Termesztett fajtáink401
Kajszitermelés405
Termesztési körzetek405
Termesztési igénye405
Művelésmód406
Alanyok406
Termékenyülése406
Termesztéstechnológiák407
Termesztett fajtáink407
Szilvatermelés407
Termesztési körzetek407
Termesztési igénye409
Művelésmód409
Alanyok409
Termékenyülése409
Termesztéstechnológia411
Termesztett fajtáink411
Diótermesztés411
Termesztési körzetek411
Termesztési igénye411
Művelésmódok412
Alanyok412
Termékenyülése412
Termesztéstechnológia412
Mogyorótermesztés413
Termesztési igénye413
Művelésmód413
Termékenyülése414
Termesztéstechnológia414
Termesztett fajtáink415
Mandulatermesztés415
Termesztési körzetek415
Termesztési igénye416
Művelésmód417
Termékenyülése417
Termesztéstechnológia417
Termesztett fajtáink417
Szamócatermesztés417
Termesztési körzetek417
Termesztési igénye418
Művelésmód418
Termékenyülése418
Termesztéstechnolóia421
Termesztett fajtáink421
Málnatermesztés421
Termesztési körzetek421
Termesztési igénye422
Művelésmód422
Termékenyülése422
Termesztéstechnológia422
Termesztett fajtáink424
Ribiszketermelés424
Termesztési körzetek424
Termesztési igénye425
Művelésmód425
Termékenyülés425
Termesztéstechnológiák427
Termesztett fajtáink427
Köszmétetermesztés427
Termesztési körzetek427
Termesztési igénye427
Művelésmódok427
Termékenyülése428
Termesztéstechnológia428
Termesztett fajtáink428
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztés feltételei431
A zöldségfélék szaporítása434
A szaporítás módja434
A szaporítás ideje434
Paprika439
Termesztési feltételei, környezeti igényei440
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás441
Termesztett fajták441
Szaporítása442
Ápolása443
Szedése444
Hajtatása444
Paradicsom445
Termesztési feltételei, környezeti igényei445
Vetésforgó, trágyázás, talajelőkészítés446
Termesztett fajtáink446
Szaporítása447
Ápolása448
Szedése448
Hajtatása448
Burgonya449
Termesztési feltételei, környezeti igényei449
Vetésfogó, trágyázás, talajelőkészítés449
Termeszett fajtáink450
Szaporítása450
Ápolása451
Téli tárolásra termesztett burgonya451
Tojásgyümölcs451
Uborka452
Termesztési feltételei, környezeti igényei452
Termesztett fajták453
Szaporítása453
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás454
Ápolása454
Szedése454
Hajtatása454
Sárgadinnye457
Termesztési feltételei, környezeti igényei458
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás458
Termesztett fajták459
Szaporítása459
Ápolása459
Szedése460
Görögdinnye460
Termesztési feltételei, környezeti igényei461
Termesztett fajták461
Szaporítása461
Szedése462
Spárgatök462
Termesztési feltételei, környezeti igényei462
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás462
Termesztett fajták463
Szaporítása463
Ápolása463
Szedése464
Hajtatása464
Sütőtök464
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás465
Szaporítása463
Ápolása464
Szedése465
Fejeskáposzta465
Termesztési feltételei, környezeti igényei466
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás466
Termesztett fajták466
Szaporítása467
Ápolása468
Szedése468
Tárolása468
Kelkáposzta69
Termesztési feltételei, környezeti igényei469
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás469
Termesztett fajták469
Szaporítása469
Ápolása470
Szedése470
Karalábé470
Termesztési feltételei, környezeti igényei470
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás471
Termesztett fajták471
Szaporítása472
Ápolása472
Szedése472
Hajtatása473
Karfiol473
Termesztési feltételei, környezeti igényei473
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás474
Termesztett fajták474
Szaporítása474
Ápolása474
Hajtatása475
Bimbóskel475
Termesztési feltételei, környezeti igényei475
Fejessaláta476
Termesztési feltételei, környezeti igényei476
Termesztett fajták476
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás476
Szaporítása477
Ápolása477
Szedése478
Hajtatása479
Kötözősaláta479
Tépősaláta479
Endiviasaláta479
Cikóriasaláta480
Madársaláta480
Spenót480
Termesztési feltételei, környezeti igényei480
Termesztett fajták480
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás481
Szaporítása481
Ápolása481
Szedése481
Sóska481
Környezeti igényei482
Szaporítása, ápolása, szedése482
Hajtatása482
Vöröshagyma482
Termesztési feltételei, környezeti igényei483
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás483
Termesztett fajták483
Szaporítása484
Szedése484
Hajtatása485
Egyéb hagymafélék485
Fokhagyma485
Póréhagyma485
Téli sarjadékhagyma486
Metélőhagyma487
Sárgarépa487
Termesztési feltételei, környezeti igényei487
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás487
Termesztett fajták488
Szaporítása488
Ápolása489
Szedése489
Petrezselyem489
Termesztési feltételei, környezeti igényei489
Termesztett fajták490
Szaporítása490
Ápolása490
Szedése490
Hajtatása491
Cékla491
Termesztési feltételei, környezeti igényei491
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás491
Termesztett fajták492
Szaporítása492
Ápolása492
Szedése492
Zeller492
Termesztési feltételei, környezeti igényei493
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás493
Termesztett fajták493
Szaporítása493
Ápolása493
Szedése493
Retek493
Termesztési feltételei, környezeti igényei494
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás494
Termesztett fajták495
Szaporítása495
Hajtatása495
Torma495
Termesztési feltételei, környezeti igényei495
Szaporítása496
Ápolása496
Szedése496
Borsó496
Termesztési feltételei, környezeti igényei496
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás497
Termesztett fajták497
Szaporítása, ápolása, tárolása497
Bab497
Termesztési feltételei, környezeti igényei497
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás498
Termesztett fajták498
Szaporítása498
Ápolása498
Szedése498
Karósbab499
Spárga499
Szaporítása499
Ápolása500
Hajtatása500
Csiperkegomba500
Termesztésének feltételei501
Milyen legyen a gombatermesztésre használt trágya?502
Komposztálás502
Ágyazás502
Takarás503
Kezelés503
Szedés503
Dísznövénytermesztés
A növekedés és fejlődés folyamatának meghatározása a dísznövénytermesztésben506
A környezeti feltételek és a dísznövénytermesztés507
A fény507
A hőmérséklet509
A víz és szerepe509
Tápanyagok510
Díszkertészeti földnemek és különleges földkeverékek512
Elterjedt szaporítási módok513
Növekedést gátló és serkentő anyagok516
Kezelhető növények a következők 519
Vágott virágok kezelése520
Dísznövények nevezéktana521
Szabadföldi dísznövények termesztése522
Egynyári dísznövények522
Kétnyári dísznövények526
Évelő dísznövények528
Tulipánhagyma és vágott tulipán termesztése530
Jácint termesztése534
Nárcisz termesztése536
Kardivrág termesztése538
Díszfák, díszcserjék termesztése549
Kertészeti gyepek létesítése557
Szabadföldi rózsatermelés552
Üveg alatt termesztett dísznövények559
Cserepes virágos dísznövények559
Cserepes levéldísznövények567
Üvegházi vágott virágok571
Üvegházi szegfűtermelés573
Dísznövények hajtatása579
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kertészek új kézikönyve Kertészek új kézikönyve Kertészek új kézikönyve Kertészek új kézikönyve

A védőborító szakadt.

Állapot:
2.240 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba