1.062.898

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészek kézikönyve

Dísznövény-, zöldség-, faiskolai, gyümölcs- és szőlőtermesztési és borászati ismeretek

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 527 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Kertészek kézikönyve alapfokon tárgyalja azt az ismeretanyagot, amelyre a jó szakembernek feltétlenül szüksége van, s egyúttal népszerű tájékoztatással is szolgál az érdeklődők széles rétegei számára.
A kertészet minden ágának - dísznövény, zöldség, faiskola, gyümölcs, szőlő és bor - valamennyi fontos tudnivalóját megtaláljuk benne.
Azt mondhatjuk, hogy mindenkinek szól, akinek valami köze van a kertészethez, sőt a mezőgazdasághoz. Szól tehát a kisembereknek, akiknek háztáji kertjében egyaránt találunk virágot, gyümölcsfát, szőlőt. De hasznos kézikönyve lehet a képzett kertészeknek is, mert a tárgymutató alapján ők is utánanézhetnek problémáiknak: egyszerű, rövid, de legtöbb esetben kielégítő választ találnak majd benne.
A könyv közli azokat az általános - botanikai, agrometeorológiai, talajtani, növényvédelmi - ismereteket is, amelyek a többi fejezet alaposabb megértéséhez szükségesek.

Tartalom

Növénytani ismeretek (Andorasovszky István)
A növény külső alaktana (Morfológia)11
A gyökér11
A szár12
A levél13
A virág13
Megporzás14
Megtermékenyítés14
A termés14
A magvak15
A növények belső szerkezete (Anatómia)15
A növényi sejt15
A sejtosztódás16
Növényi szövetek17
A szervek szövettana18
A növények életfolyamatai (Fiziológia)19
Az élő szervezet és a környezet19
Érzékenység19
Mozgás20
Disszimilálás, légzés20
Táplálkozás20
Párologtatás21
A táplálkozás más módjai21
Növekedés21
Fejlődés22
Szaporodás22
Öröklődés, változékonyság23
Új növényfajták, előállítása24
A növények rendszerezése (Szisztematika)25
Vírusok25
Baktériumok26
Moszatok26
Gombák26
Zuzmók26
Mohok27
Edényes virágtalanok27
Nyitvatermők27
Zárvatermők27
Talaj és éghajlat (Terts István)
A talaj29
A talaj keletkezése29
A talaj összetétele29
A termőföld fontosabb tulajdonságai30
A talaj osztályozása32
A talaj változása32
A talaj vizsgálata36
A trágyázás38
Szervestrágyák38
Műtrágyák40
A trágyázás módja41
Agrometeorológia42
Éghajlatkialakító tényezők43
Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata44
Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen48
Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor)
Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika)49
Állati kártevők50
Növényi kórokozók52
Gyomok52
A kártevők elleni harc módszerei53
Növényvédőszerek54
Gombaölőszerek55
Rovarítószerek57
Gyomirtószerek59
Csávázószerek60
Növényvédő gépek60
Motoros növényvédő gépek60
Háti permetező- és porozógépek61
Háti permetező- és porozógépek61
Csávázógépek61
Repülőgépes növényvédelem61
Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna)60
Általános rész63
Dísznövénytermesztő üzemek64
Dísznövények szaporítása65
Termelőedények72
Földnemek72
Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben73
Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben74
Szabadföldi dísznövények77
Egynyári növények77
Kétnyári növények82
Évelő dísznövények83
Díszfák és díszcserjék91
Üvegházi növények103
Virágos dísznövények103
Cserepes levél-dísznövények113
Hajtatás119
Általános tudnivalók119
Különféle dísznövények hajtatása120
Pázsitkészítés és fenntartás124
Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György)
A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai125
Öntözéses zöldségtermesztés128
A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint128
Az öntözés módszerei128
Zöldségnövények szaporítása132
Szaporító berendezések132
A vetőmag137
A vetés139
A palánták ápolása140
Védekezési munkák a melegágyban141
Kiültetés150
A zöldséghajtatás150
A vetésforgó150
Kétszakaszos zöldséges vetésforgó150
Háromszakaszos zöldséges vetésforgó154
Hatszakaszos zöldséges vetésforgó154
Kombinált vetésforgó155
Zöldségnövények műtrágyázása165
A termés tárolása. A zöldségtermesztés gépesítése és a termés tárolása165
A termés tárolása168
Szervezés és gépesítés170
Káposztafélék termesztése171
Fejes káposzta172
Kelkáposzta173
Vörös káposzta174
Karalábé175
Karfiol175
Bimbóskel175
A káposztafélék betegségei és kártevői178
A káposztafélék korai termesztése179
Gumós- és gyökérnövények termesztése179
Sárgarépa179
Petrezselyem182
Zeller183
Retek183
Cékla183
Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői183
Gyökér- és gumósnövények korai termesztése185
Kabakosok termesztése188
Görögdinnye190
Sárgadinnye (Cukordinnye)192
Uborka 192
Tök (Spárgatök)192
Sütőtök193
Laskatök193
Kabakosok betegségei és kártevői193
Kabakosok korai termesztése193
Csucsorfélék termesztése194
Paradicsom194
Paprika198
Tojásgyümölcs201
Burgonya201
A csucsorfélék betegségei és kártevői202
Paradicsom és paprika korai termesztése203
Hüvelyesek termesztése205
Borsó205
Bokorbab208
Karósbab209
Hagymafélék termesztése211
Vöröshagyma211
Fokhagyma214
Póréhagyma214
Téli sarjadékhagyma214
Metélőhagyma215
A hagymák betegségei és kárvetői215
A hagyma korai termesztése215
Levélzöldségek termesztése216
Fejes saláta216
Spenót218
Újzélandi spenót218
Levélzöldségek korai termesztése219
Csemegekukorica219
Évelő zöldségek termesztése220
Spárga220
Sóska223
Torma223
Az évelő zöldségnövények korai termesztése225
A csiperkegomba termesztése225
Zöldségmag-termesztés (Csatáry Szücs Kálmán)229
A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik229
Vetésforgó, trágyázás230
A magtermesztés agrotechnikája231
Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán)237
Egyévesek238
Kétévesek246
Évelők253
Gyümölcstermesztés (Rayman János)
A gyümölcstermesztés jelentősége257
A gyümölcstermesztés jelentősége257
A gyümölcstermesztés kialakulása258
A gyümölcstermő növényeink csoportosítása259
A gyümölcsfa részei260
Gyökérzet260
Törzs261
Korona261
Termőrészek261
Rügyek264
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése265
A szaporítás célja265
A szaporítás módjai265
Az ivaros szaporítás266
Az ivartalan szaporítás268
A gyümölcsfaiskola működése278
A gyümölcsfaiskolai termesztés278
A faiskola kiegészítő részei288
A faiskolai nyilvántartások290
Az új gyümölcsös telepítése293
A gyümölcsös tervezése293
A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása294
A gyümölcsfák térigénye294
Táblaalakítás, útvezetés294
Ültetési rendszerek297
Telepítési terv készítése297
A telepítés talajelőkészítése298
A fák helyének kitűzése299
A telepítés időpontja299
A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése301
Az oltványok előkészítése a telepítéshez301
A telepítés301
A telepítés védelme a nyúlkárok ellen302
A telepítés nyilvántartása302
A fiatal gyümölcsös kezelése303
A metszés célja303
A metszés elmélete304
A metszés elemei304
A koronanevelés305
A termőgyümölcsös gondozása307
A termő-gyümölcsfák karbantartása318
Ifjítás, átoltás318
A termés gondozása324
A termőfelület mérése3278
Tápanyagutánpótlás zöldtrágyázással328
A zöldtrágyanövények felhasználása330
Az almagyümölcsűek termesztése330
A csonthéja gyümölcsűek termesztése334
A héjasgyümölcsűek termesztése369
A gyümölcstermőtájak és a telepíthető gyümölcsfajták386
Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc)
A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége395
A szőlő részei396
A szőlőtőke gyökérzete397
A szőlőtőke föld feletti részei397
Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez400
Oltványkészítés402
Oltvány és vessző gyökereztetése406
A szaporítóanyag vermelés410
A szőlő telepítése411
A telepítési hely kiválasztása411
Talajvizsgálat416
Fajtakiválasztás417
Gyalogszőlő létesítése419
Gyümölcsfa mint szőlőköztes419
A talaj előkészítése420
Forgatás422
Homoktalajok szélkár elleni védelme422
A terület beosztása426
A szaporítóanyag előkészítése426
Az ültetés431
A szőlő támaszberendezése433
Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése433
A termőszőlő kezelése433
Fedés (takarás)433
Trágyázás434
Nyitás437
Metszés437
Harmatgyökerezés452
Metszés utáni munkák453
Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása454
A hajtások kezelése460
Talajmunkák461
A szőlő betegségei és kártevői elleni vélekezés462
A szőlőtermesztés gépesítése475
Talajforgatógép476
Sorközművelő-, permetező- és porozógépek476
Szőlőoltvány-kiszedőgép477
Talajegyengetőgépek477
Szüret és a szőlő feldolgozása479
A csemegeszőlő szüretelése479
A borszőlő szüretelése és sajtolása479
A must fokolása480
A fehér borok készítése481
A vörös és siller borok készítése482
Borkezelés483
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük483
Az alkoholtartalom meghatározása484
A borok fejlődése és érése485
Alapvető pinceműveletek485
Javító pinceműveletek487
Iskolászó pinceműveletek488
Borbetegségek489
Borhibák490
Melléktermékek felhasználása490
Szőlőtermesztés a házikertben491
Az alanyvessző-telep kezelése492
Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól494
Irodalom505
Tárgymutató513
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem