kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 562 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Növénytani ismeretek (Andorasovszky István) | |
A növény külső alaktana (Morfológia) | 11 |
A gyökér | 11 |
A szár | 12 |
A levél | 13 |
A virág | 14 |
Megporzás | 14 |
Megtermékenyítés | 15 |
A termés | 15 |
A magvak | 15 |
A növények belső szerkezete (Anatómia) | 16 |
A növényi sejt | 16 |
A sejtosztódás | 17 |
Növényi szövetek | 18 |
A szervek szövettana | 19 |
A növények életfolyamatai (Fiziológia) | 20 |
Az élő szervezet és a környezet | 20 |
Érzékenység | 21 |
Mozgás | 21 |
Disszimilálás, légzés | 22 |
Táplálkozás | 22 |
Párologtatás | 22 |
A táplálkozás más módjai | 23 |
Növekedés | 23 |
Fejlődés | 23 |
Szaporodás | 24 |
Öröklődés, változékonyság | 25 |
Új növényfajták, előállítása | 26 |
A növények rendszerezése (Szisztematika) | 27 |
Vírusok | 28 |
Baktériumok | 28 |
Moszatok | 28 |
Gombák | 29 |
Zuzmók | 29 |
Mohok | 29 |
Edényes virágtalanok | 29 |
Nyitvatermők | 29 |
Zárvatermők | 30 |
Talaj és éghajlat (Terts István) | |
A talaj | 31 |
A talaj keletkezése | 31 |
A talaj összetétele | 31 |
A termőföld fontosabb tulajdonságai | 32 |
A talaj osztályozása | 34 |
A talaj változása | 35 |
A talaj vizsgálata | 38 |
A trágyázás | 40 |
Szervestrágyák | 40 |
Műtrágyák | 43 |
A trágyázás módja | 44 |
Agrometeorológia | 45 |
Éghajlatkialakító tényezők | 45 |
Az éghajlati elemek és hazánk éghajlata | 48 |
Küzdelem az éghajlat mostohasága ellen | 51 |
Növényvédelem a kertészetben (Ivády Sándor) | |
Kárvetők és betegségek felismerése és csoportosítása (Diagnosztika) | 54 |
Állati kártevők | 55 |
Növényi kórokozók | 56 |
A kártevők elleni harc módszerei | 57 |
Növényvédő-szerek | 58 |
Gombaölő-szerek | 60 |
Rovarító-szerek | 62 |
Gyomirtó-szerek | 64 |
Növényvédő gépek | 65 |
Motoros növényvédő gépek | 65 |
Háti permetező- és porozógépek | 65 |
Dísznövénytermesztés (Vécseyné, Ticsénszky Marianna) | |
Általános rész | 67 |
Dísznövénytermesztő üzemek | 68 |
Dísznövények szaporítása | 69 |
Termelőedények | 77 |
Földnemek | 77 |
Napi kezelési munkák a dísznövénytermesztésben | 79 |
Időszaki munkák a dísznövénytermesztésben | 80 |
Szabadföldi dísznövények | 82 |
Egynyári növények | 82 |
Kétnyári növények | 89 |
Évelő dísznövények | 90 |
Díszfák és díszcserjék | 99 |
Üvegházi növények | 113 |
Virágos dísznövények | 113 |
Cserepes levél-dísznövények | 124 |
Hajtatás | 131 |
Általános tudnivalók | 131 |
A különféle dísznövények hajtatása | 132 |
Pázsitkészítés és fenntartás | 135 |
Zöldség- és kertimag termesztés (Tiborcz György) | |
A zöldségtermesztés jelentősége, a növények termőtájai | 137 |
Öntözéses zöldségtermesztés | 140 |
A zöldségnövények csoportosítása vízigényük szerint | 140 |
Az öntözés módszerei | 141 |
Zöldségnövények szaporítása | 144 |
Szaporító berendezések | 144 |
A vetőmag | 150 |
A vetés | 153 |
A palánták ápolása | 153 |
Védekezési munkák a melegágyban | 155 |
Kiültetés | 156 |
A szaporítóberendezés kettős kihasználása | 157 |
A vetésforgó | 159 |
Kétszakaszos zöldséges vetésforgó | 159 |
Háromszakaszos zöldséges vetésforgó | 160 |
Hatszakaszos zöldséges vetésforgó | 160 |
Zöldséges füves vetésforgó | 161 |
Kombinált vetésforgó | 161 |
A zöldségnövények műtrágyázása | 161 |
A termés tárolása. A zöldségtermesztő üzem szervezése és gépesítése | 165 |
Gépesítés | 165 |
A termés tárolása | 166 |
Káposztafélék termesztése | 174 |
Fejes káposzta | 174 |
Kelkáposzta | 178 |
Vörös káposzta | 180 |
Karalábé | 180 |
Karfiol | 181 |
Bimbóskel | 183 |
A káposztafélék betegségei és kártevői | 184 |
A káposztafélék korai termesztése | 185 |
Gumós- és gyökérnövények termesztése | 185 |
Sárgarépa | 185 |
Petrezselyem | 188 |
Zeller | 189 |
Retek | 189 |
Cékla | 191 |
Gyökér- és gumósnövények betegségei és kártevői | 192 |
Gyökgumósok korai termesztése | 193 |
Kabakosok termesztése | 194 |
Görögdinnye | 194 |
Sárgadinnye (Cukordinnye) | 196 |
Uborka | 199 |
Tök (Spárgatök) | 201 |
Sütőtök | 202 |
Laskatök | 203 |
Kabakosok betegségei és kártevői | 203 |
Kabakosok korai termesztése | 204 |
Csucsorfélék termesztése | 205 |
Paradicsom | 205 |
Paprika | 209 |
Tojásgyümölcs | 212 |
Burgonya | 212 |
A csucsorfélék betegségei és kártevői | 213 |
Paradicsom és paprika korai termesztése | 215 |
Hüvelyesek termesztése | 216 |
Borsó | 216 |
Bokorbab | 219 |
Karósbab | 222 |
Hagymafélék termesztése | 223 |
Vöröshagyma | 223 |
Fokhagyma | 226 |
Póréhagyma | 226 |
Téli sarjadékhagyma | 226 |
Metélőhagyma | 227 |
A hagymák betegségei és kárvetői | 227 |
A hagyma korai termesztése | 228 |
Levélzöldségek termesztése | 228 |
Fejes saláta | 228 |
Spenót | 230 |
Újzélandi spenót | 231 |
Levélzöldségek korai termesztése | 231 |
Csemegekukorica | 232 |
Évelő zöldségek termesztése | 233 |
Spárga | 233 |
Sóska | 236 |
Torma | 237 |
Az évelő zöldségnövények korai termesztése | 238 |
Csiperkegomba termesztése | 240 |
Zöldségmag-termesztés. Általános rész (Csatáry Szücs Kálmán) | 243 |
A zöldségmag-termesztés célja, jelentősége, termesztési adottságaik | 243 |
Vetésforgó, trágyázás | 244 |
A magtermesztés agrotechnikája | 245 |
Részletes magtermesztési ismeretek (Csatáry Szücs Kálmán) | 253 |
Egyévesek | 253 |
Kétévesek | 263 |
Évelők | 271 |
Gyümölcstermesztés (Rayman János) | |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 275 |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 275 |
A gyümölcstermesztés kialakulása | 276 |
Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 278 |
A gyümölcsfa részei | 279 |
Gyökérzet | 279 |
Törzs | 279 |
Korona | 280 |
Termőrészek | 280 |
Rügyek | 283 |
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése | 284 |
A szaporítás célja | 284 |
A szaporítás módjai | 285 |
Az ivaros szaporítás | 285 |
Az ivartalan szaporítás | 288 |
A gyümölcsfaiskola működése | 299 |
Gyümölcsfaiskolai termesztés | 300 |
A faiskola kiegészítő részei | 311 |
A faiskolai nyilvántartások | 312 |
Az új gyümölcsös telepítése | 316 |
A gyümölcsös formái | 317 |
A gyümölcsös tervezése | 317 |
A telepítendő gyümölcsnemek és fajták megválasztása | 317 |
A gyümölcsfák térigénye | 318 |
Táblaalakítás, útvezetés | 320 |
Ültetési rendszerek | 320 |
Telepítési terv készítése | 321 |
A telepítés talajelőkészítése | 322 |
A fák helyének kitűzése | 323 |
A telepítés időpontja | 324 |
A gyümölcsfacsemete-küldemények kezelése | 324 |
Az oltványok előkészítése a telepítéshez | 325 |
A telepítés | 325 |
A telepítés védelme a nyúlkárok ellen | 326 |
A telepítés nyilvántartása | 327 |
A fiatal gyümölcsös kezelése | 327 |
A metszés célja | 328 |
A metszés elmélete | 328 |
A metszés elemei | 329 |
A koronanevelés | 332 |
A termőgyümölcsös gondozása | 343 |
Átmeneti metszés, fokozatos termőrebocsátás | 343 |
A termő-gyümölcsfák karbantartása | 344 |
Ifjítás, átoltás | 352 |
A termés gondozása | 355 |
A termőfelület mérése | 358 |
Köztestermesztés | 359 |
A köztestermesztés célja | 359 |
Közvetlenüül hasznot hajtó köztesnövények | 360 |
Közvetve hasznot hajtó köztesnövények | 361 |
Az almagyümölcsűek termesztése | 363 |
Az alma | 363 |
A körte | 374 |
A birs | 378 |
A naspolya | 379 |
A csonthéjas-gyümölcsűek termesztése | 380 |
Cseresznye | 380 |
Meggy | 383 |
Szilva | 385 |
Kajszi | 389 |
Őszibarack | 392 |
A héjasgyümölcsűek termesztése | 395 |
Mandula | 395 |
Dió | 397 |
Gesztenye | 400 |
Mogyoró | 401 |
A bogyósgyümölcsűek termesztése | 401 |
Köszméte | 402 |
Ribizke | 406 |
Málna | 408 |
Szeder | 414 |
Szamóca | 414 |
A gyümölcstermő tájak és az azokban telepíthető gyümölcsfajták | 420 |
Szőlőtermelés (Prohászka Ferenc) | |
A szőlőtermelés népgazdasági jelentősége | 427 |
A szőlő részei | 429 |
A szőlőtőke gyökérzete | 429 |
A szőlőtőke föld feletti részei | 431 |
Szaporítóanyag-előállítás a szőlő telepítéséhez | 433 |
Oltványkészítés | 434 |
Oltvány és vessző gyökereztetése | 438 |
A szaporítóanyag vermelés | 443 |
A szőlő telepítése | 444 |
A telepítési hely kiválasztása | 444 |
Talajvizsgálat | 446 |
Fajtakiválasztás | 447 |
Gyalogszőlő létesítése | 448 |
Gyümölcsfa mint szőlőköztes | 448 |
A talaj előkészítése | 449 |
Forgatás | 450 |
Homoktalajok szélkár elleni védelme | 451 |
A terület beosztása | 451 |
A szaporítóanyag előkészítése | 453 |
Az ültetés | 455 |
A szőlő támaszberendezése | 458 |
Új ültetésű, fiatal szőlők kezelése | 461 |
A termőszőlő kezelése | 461 |
Fedés | 461 |
Trágyázás | 462 |
Nyitás | 465 |
Metszés | 465 |
Harmatgyökerezés | 479 |
Metszés utáni munkák | 480 |
Tőkehiányok pótlása és a tőkék átoltása | 481 |
A hajtások kezelése | 489 |
Talajmunkák | 490 |
A szőlő betegségei és kártevői elleni védekezés | 491 |
A szőlőtermelés gépesítése | 506 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 510 |
Csemegeszőlő szüretelése | 510 |
Borszőlő szüretelése és sajtolása | 511 |
A must fokolása | 512 |
Fehér borok készítése | 513 |
Vörös- és sillerborok készítése | 514 |
Borkezelés | 515 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 515 |
Alkoholtartalom meghatározása | 517 |
A borok fejlődése és érése | 517 |
Alapvető pinceműveletek | 518 |
Javító pinceműveletek | 521 |
Borbetegségek | 522 |
Borhibák | 523 |
Melléktermékek felhasználása | 524 |
Szőlőtermelés a házikertben | 524 |
Alapvessző-telep kezelése | 526 |
Borvidékek, bortermőhelyek | 527 |
Táblázat 60 szőlőfajta jellemző tulajdonságairól | 538 |
Irodalom | 548 |
Tárgymutató | 550 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.