Előszó | 2 |
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
Az állattenyésztés fogalma | 15 |
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 16 |
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás | 18 |
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán | 22 |
Elvadulás (dedomesztikáció) | 25 |
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése | 26 |
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése | 28 |
A környezet hatása a szervezetre | 29 |
Takarmányozás | 30 |
Éghajlat | 32 |
Hőmérséklet | 32 |
Nedvesség | 34 |
Fény | 34 |
Egyéb éghajlati tényezők | 35 |
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása | 36 |
A honosulás (akklimatizáció) | 38 |
A szervezetre ható belső tényezők | 40 |
Ivarjelleg | 44 |
Ivartalanítás | 46 |
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata | 46 |
Testméretek felvétele | 50 |
Fejlettség (testsúly) | 52 |
Kondíció | 55 |
Arányosság (homogenitás) | 56 |
Kültakaró | 57 |
Színeződés | 58 |
Formalizmus az állattenyésztésben | 61 |
Az átöröklés | 62 |
Az immunitás és a betegségek átöröklése | 72 |
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése | 75 |
A vércsoportok jelentősége az állattenyésztésben | 80 |
Mennyiségi tulajdonságok átöröklése | 84 |
Biometriai alapfogalmak | 89 |
A vegetatív hibridek | 89 |
Biometriai alapfogalmak | 90 |
A biometria területe | 91 |
Az átlag és a szórás kiszámítása | 93 |
Korrelációk | 95 |
A regresszió és a korreláció kiszámítása | 96 |
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata | 98 |
Gazdasági állatok rendszerezése | 102 |
A faj | 102 |
A fajta | 103 |
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben | 110 |
A fajtatisztaság. A telivér, félvér. | 111 |
Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció | 112 |
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük | 113 |
Termelőképesség | 116 |
Tejelékenység | 116 |
Hús- és zsírtermelőképesség | 117 |
A fejlődés gyorsasága, koraérés | 119 |
Erőtermelés | 120 |
Gyapjútermelés | 121 |
Tojástermelés | 121 |
Termékenység. Szaporaság | 122 |
Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 123 |
Szellemi és ösztönszerű képességek | 124 |
Igényesség, igénytelenség | 125 |
Konstitúció | 125 |
Egészség | 129 |
A szaporodás | 130 |
A szaporodás fogalma | 130 |
Ivarzás | 130 |
Párzás (fedezés, hágás stb.) | 132 |
Megtermékenyülés | 133 |
Meddőség | 134 |
A pároztatás módjai | 135 |
Az egy apaállatra számítható nőstények száma | 136 |
Mesterséges termékenyítés | 137 |
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése | 141 |
A vemhesség tartama | 143 |
A vemhesség megállapításának módjai | 145 |
Az ellés, elvetélés | 146 |
A közeledő ellés jelei | 147 |
Az ellés lefolyása | 147 |
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után | 148 |
Ikerellés, egypetés ikrek | 150 |
Növekedés és fejlődés | 151 |
Ivarérettség, tenyészérettség | 156 |
A kor szerepe az állatok életében | 158 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) | 160 |
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján | 166 |
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban | 167 |
Az ivadékvizsgálat | 170 |
A párosítás alapelvei | 175 |
A tenyésztési eljárások | 176 |
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés) | 177 |
Beltenyésztés (Rokontenyésztés.) | 179 |
Vérvonaltenyésztés | 181 |
Keresztezés | 182 |
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése | 198 |
A törzskönyvezés | 200 |
Az egyedi megjelölés módszerei | 203 |
Az állatok fényképezés | 204 |
Állatkiállítások | 205 |
Gazdasági állatok elhelyezése és gondozása | 207 |
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények | 207 |
Az istállóépítés | 208 |
A természetszerű tartás, fészerek, karámok, kifutók | 211 |
A legeltetés | 213 |
Az állatok ápolása | 214 |
Az állatok szállítása | 216 |
Balesetelhárítás az állattenyésztésben | 217 |
Az állattenyésztés gépesítés | 218 |
Ajánlott irodalom | 218 |
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA | |
Bevezetés | 223 |
Gazdasági állataink takarmányozásának története | 224 |
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyakorlatban | 226 |
Az állati szervezet kémiai összetétele | 227 |
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában | 228 |
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma | 229 |
Zsírok és zsírnemű anyagok (lipidek) | 230 |
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonat | 233 |
A takarmányok teriméje | 238 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 239 |
Vitaminok | 255 |
Zsírban oldódó vitaminok | 256 |
Vízben oldódó vitaminok | 260 |
Antibiotikumok | 266 |
Hormonok és anyagcserére ható anyagok | 267 |
Antimetabilitok | 268 |
A takarmányok megemésztése | 269 |
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 272 |
A közbülső anyagcsere | 275 |
A nitrogénforgalom | 275 |
A szénforgalom | 277 |
Az energiaforgalom | 279 |
Az ásványianyag-forgalom | 283 |
A vízforgalom | 292 |
A takarmányok táplálóértéke | 293 |
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 301 |
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 301 |
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete | 304 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 304 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 308 |
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 309 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 310 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 313 |
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete | 319 |
A munka táplálóanyag-szükséglete | 321 |
A takarmányértékesítés | 322 |
Takarmányismeret | 326 |
Zöldtakarmányok | 326 |
A legelő jelentősége | 326 |
Gyeplegelők | 327 |
Mesterséges legelők | 333 |
Alkalmi legelők | 334 |
Kaszált zöldtakarmányok | 334 |
Silózott takarmányok | 343 |
Gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések | 345 |
Széna-, szalma- és pelyvafélék | 347 |
Magvak és termések | 353 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 358 |
Állati eredetű takarmányok | 366 |
Egyéb takarmányok | 370 |
A takarmány minőségének megítélése | 379 |
A takarmányok eltartása és etetése | 384 |
A takarmányok eltartása | 384 |
A szénakészítés | 384 |
A takarmányok előkészítése | 415 |
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | 420 |
A jó takarmányellátás megszervezése | 442 |
Ajánlott irodalom | 443 |
A különböző zsírtartalmú tej átszámítása 4%-os zsírtartalmú tejmennyiségre | 446 |
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma | 450 |
Gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 479 |
Név- és tárgymutató | 513 |