A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszeripari kapacitás és kapacitáskihasználás mérési módszere

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 100 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt években az ipargazdasági kutatás, a gyorsabb gazdasági eredmény biztosítása végett, az igen elmaradott élelmiszer-technika /gépesítés, automatizálás/ fejlesztését helyezte előtérbe.... Tovább

Előszó

Az elmúlt években az ipargazdasági kutatás, a gyorsabb gazdasági eredmény biztosítása végett, az igen elmaradott élelmiszer-technika /gépesítés, automatizálás/ fejlesztését helyezte előtérbe. Napjainkban kezdünk oda jutni, hogy az élelmiszer-technológia fejlesztése jelentheti a gazdaságilag eredményesebb továbblépést.
Témánkban most a technika tárgykörében végzünk kutatást, éspedig azért, mert a kapacitással kapcsolatos kérdések beilleszkednek a mind szélesebb skálán, lendületesen fejlődő ipargazdasági és iparszervezési kutatások fogalomrendjébe. Továbbmenőlegesen pedig azért, mert az élelmiszeripar állóeszköz-gazdálkodásának hatékonyságát jelentős mértékben a termelőberendezések kihasználása határozza meg. Minek következtében nélkülözhetetlen az ember-gép rendszerek kapacitásának és a kapacitások kihasználhatóságának ismerete, elvi rendszerezése és a rendszer gyakorlati alkalmazása.
A tárgykör irodalmának tanulmányozásakor kitűnik, hogy gyakran eltérő szóhasználat mellett kapcsolódó fogalmak átfednek, egyértelműen eligazító összefoglaló mű hiányában.
Ez a körülmény szükségessé teszi, hogy az élelmiszer-gazdaság területén, a Mezőgazdasági és élelmezésügyi Minisztérium igénye szerint megkíséreljük a fogalomrend egységesítését, megfelelő mérési, elemzési módszerek kialakítását, amelyekkel az ipar irányítóinak, a vállalatok vezető gárdájának megfelelő tájékoztatását biztosítani lehet. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Jelölésrendszer 6
1. A tárgykör általános helyzete 9
1.1 A szakirodalom áttekintése és a módszerek kritikai elemzése 11
1.2 A tárgykörrel kapcsolatos fogalmak meghatározása 17
1.21 A kapacitás fogalmi értelmezése 17
1.22 A kapacitásszintek 19
1.23 Kapacitásnormák 21
1.24 Megszabott időtartamok, vagy időalapok elemzése 24
1.241 Időalap meghatározás 27
2. A tárgykör élelmiszeripari sajátosságai 32
2.1 A szezonidő-alap és számítása 32
2.2 Összefüggés a folytonos és a szakaszos üzemelés kapacitásai között 34
3. Kapacitáskihasználás 36
3.1 Intenzív kihasználás 38
3.2 Extenzív kihasználás 39
3.3 Gant-féle kapacitáskihasználási sávos diagram alkalmazása 39
4. A kapacitásszámítás módszertana 42
4.1 A kapacitásnorma meghatározása statisztikai adattömeg alapján 44
4.2 Idénykihasználási tényezőnormativa meghatározásának módszere 46
4.3 Időalapszámítás módszere 48
4.4 A konkrét s3zámítások menete 51
5. Komplex, összehasonlítható mutatószámrendszer kialakításának lehetőségei és korlátai 52
5.1 Hasonló célú termelőkapacitások összeadásának lehetőségei 54
Összefoglalás 55
Irodalomjegyzék 59
Melléklet /mintapéldák/ 61-75
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem