Bevezető | 3 |
Az üzemi társadalmi ellenőrzés szervezeti kérdései | 7 |
A csoport-, illetve brigádvezetők feladatai | 10 |
A kereskedelmi osztályok, csoportok kötelességei | 12 |
A kereskedelmi vállalatok feladatai | 13 |
A társadalmi ellenőrök feladatai | 14 |
Az 52/1963. (K. É. 19.) BkM. sz. utasítás | 14 |
A kereskedelem általános üzleti szabályzata (KÁÜSZ) | 19 |
A társadalmi ellenőrök munkamódszere | 20 |
Az ellenőrzési terület felosztása | 20 |
Az ellenőrzés módja | 23 |
Általános ellenőrzés, célfeladat, kontrollvizsgálat | 26 |
Mintavétel | 29 |
Az egyes élelmiszerek mintavételi szabályai | 33 |
A gombák forgalombahozatának ellenőrzési szempontjai | 36 |
Próbavásárások | 39 |
A társadalmi ellenőrhálózat szakosítása | 42 |
A társadalmi ellenőrök szervezett oktatása | 43 |
Jelentések elkészítése | 47 |
A panaszkönyv ellenőrzése | 49 |
Általános tudnivalók a tisztaságról | 52 |
Az élelmiszerkereskedelem közegészségügyi szabályai | 52 |
A vendéglátóipari és utasellátó vállalatok közegészségügyi és tiszataságrendje | 59 |
A vendéglátópari és utasellátó vállalatoknál ételminta megőrzése | 65 |
A közegészségügyi ellenőrzés alá tartozó üzletekben egészségügyi ellenőrzési könyv rendszeresítése | 66 |
A piaci és utcai élelmiszerárusítás közegészségügyi szabályai | 67 |
A csoportos étkeztetés célját szolgáló konyhaüzmek ellenőrzésének egészségügyi szempontjai | 76 |
A bolt | 78 |
A bolt helyiségei | 78 |
A kereskedelmi hálózat szakosítása | 81 |
Eladási formák | 85 |
Fűszer- és csemegeboltok ellenőrzése | 88 |
Az áru ellenőrzésének főbb szempontjai | 88 |
A mérés ellenőrzés | 91 |
Az áru kiszolgálása | 93 |
Az élelmiszerboltok berendezése | 97 |
Egyes élelmiszeráruk előkészítése | 99 |
Az áruk elhelyezése, raktározása | 100 |
Tejboltok ellenőrzése | 107 |
Berendezés, felszerelés | 107 |
A tej minőségének és árának ellenőrzése | 108 |
Kiegészítő cikkek árusítása | 111 |
Tisztasági követelmények | 112 |
Húsboltok ellenőrzése | 114 |
A húsboltok legfontosabb felszerelési tárgyainak rövid ismertetése | 115 |
Milyen áruféleségeket tarthatnak a húsboltok | 116 |
A húsboltok tisztántartása | 117 |
Az áru tárolása | 118 |
Áruellenőrzés | 118 |
Zöldség-, gyümölcsboltok ellenőrzése | 122 |
Zöldségfélék kezelése és tárolása | 123 |
Gyümölcsök kezelése és tárolása | 130 |
A vendéglátóipari tevékenység ellenőrzése | 134 |
A vendéglátóipar árrendszere | 135 |
Éttermek ellenőrzése | 140 |
Cukrászdák ellenőrzése | 145 |
Eszpresszók ellenőrzése | 149 |
Italboltok ellenőrzése | 151 |
Kisvendéglők ellenőrzése | 153 |
Önkiszolgáló éttermek ellenőrzése | 155 |
Üzemi konyhák ellenőrzése | 157 |
Elhelyezés, berendezés és felszerelés | 159 |
Panaszkönyvek ellenőrzése | 163 |
Az üzemi vendéglátásban dolgozók magatartása | 164 |
Az üzemélelmezés különböző szolgáltatásainak árai | 165 |
A mérő- és adagolóeszközök pontossága és a helyes adagolás | 167 |
Az üzemi vendéglátó egységekre vonatkozó kereskedelmi rendelkezések | 168 |
Önkiszolgáló éttermek jelentősége és ellenőrzése | 173 |
Az ételek tálalásának ellenőrzése | 177 |
Iparcikküzletek ellenőrzése | 184 |
Textil-méteráru üzlet | 184 |
Konfekció üzletek ellenőrzése | 189 |
Darab-, kötött-, illetve divatáruüzlet ellenőrzése | 191 |
Cipőüzlet ellenőrzése | 192 |
Vas-, műszaki- és rádióüzletek ellenőrzése | 194 |
Vegyi, háztartási és illatszer üzletek ellenőrzése | 197 |
Üveg-, porcelán-, műanyagboltok ellenőrzése | 200 |
Papír-, írószerüzletek ellenőrzése | 204 |
Áruházi rendszer | 204 |
Piacok és csarnokok ellenőrzése | 206 |
Árusításra jogosultak | 206 |
Milyen áruk hozhatók forgalomba a csarnokokban, piacokon és vásárokon | 206 |
A vásárcsarnokok, piacok és vásárok általános rendje | 207 |
Önkiszolgáló boltok ellenőrzése | 211 |
Hagyományos eladás vagy önkiszolgálás | 211 |
A társadalmi ellenőrök feladata az önkiszolgáló boltokban | 215 |
A csomagolás jelentősége | 215 |
Milyen legyen az áruk elhelyezése | 217 |
A vásárlók tájékoztatása | 219 |
Egyéb ellenőrzési szempontok | 220 |
Vásárok ellenőrzése | 222 |
A vásárok jelentősége | 222 |
A vásárolt ellenőrzések megszervezése | 222 |
Búcsúk ellenőrzése | 225 |
A kereskedelem tömegkapcsolatának újabb formái | 226 |
Kérdőívek, statisztikai adatfelmérések | 227 |
Vevőnakétok rendszere | 227 |
Körzeti kereskedelmi felelősök | 229 |
Az ellenőrző munka rögzítésével kapcsolatos tudnivalók | 232 |
Bejegyzés az ellenőrzési naplóba | 232 |
Jegyzőkönyv felvétele | 234 |
Függelék: iratminták | 239 |