1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi ismeretek I-II.

Az "Anyag- és áruforgalmi tanfolyam tananyaga"/MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-7721-87-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet:

I. A TERMÉKFORGALOM ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
(Dr. Orbán Ferenc)
1. A termékforgalom általános szabályai 7
1,1 A termékforgalom alapelvei 7
1 .2 A mezőgazdasági termékforgalom sajátosságai 13
2. A mezőgazdasági termékforgalom új rendje 15
2.1 A mezőgazdasági termelő és a mezőgazdasági termék fogalma 15
2.2 A maga termelte mezőgazdasági termék meghatározása 16
2.3 A mezőgazdasági termékforgalom terjedelme 19
2.4 A mezőgazdasági nagyüzemek értékesítési tevékenysége 21
3. Egyes mezőgazdasági termékek felhasználásának feldolgozásának és forgalmazásának korlátozásai 24
3.1 A korlátozás általános kérdései 24
3.2 Az állatok forgalma és levágása 27
3.3 A dohány termelése, feldolgozása és forgalomba hozatala 30
3.4 A fűszerpaprika feldolgozása és forgalomba hozatala 31
3.5 A bor forgalomba hozatala 32
3.6 A kenyérgabona forgalma1 36
3.7 A gyapjú forgalma 37
3.8 A vetőmagvak forgalma 37
3.9 A szőlő, gyümölcsfa- és díszfaiskolai szaporítóanyag forgalma 39
3.10 Az erdészeti szaporítóanyagok forgalma 41
II. A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSI SZERZŐDÉS
(Dr. Mándy Endre)
1.. A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés helye és szerepe a jogrendszerben 43
1.1 A termékértékesítési szerződés általános kérdései 43
1.2 A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés elhatárolása más szerződéstípusoktól 46
2. A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés rendelkezéseinek diszpozitivitása 52
3. A külkereskedelmi vállalattal kötött mezőgazdasági termékértékesítési
szerződés sajátosságai 55
4. A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés alanyai 56
4.1 A termelők 56
4.2 A megrendelők 58
4.3 A felek szerződéskötését korlátozó rendelkezések 59
5. A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés létrejötte 61
5.1 Az ajánlat 61
5.2 Az előszerződés 62
5.3 A szerződés megkötése 64
6. A felek együttműködése a mezőgazdasági termékértékesítési szerződés
keretében 66
7. A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés lényeges tartalmi elemei 73
7.1 Megállapodás a szerződés tényleges tartalmában 73
7.2 A szerződés tárgya mennyiség és minőség szerint 75
7.3 A teljesítés helye 76
7.4 A teljesítés ideje 77
7.5 Az ár 78
8. A több évre szóló termékértékesítési szerződés jelentősége 82
9. A szerződésszegés 35
9.1 A szerződésszegés alapesete 85
9.2 A késedelem 86
9.3 A késedelem jogi következményei 87
9.4 A hibás teljesítés 88
9.5 A meghiusulás 91
10. A kártérítés 93
11. A kötbér 95
12. Mentesülés a szerződésszegés következményei alól 100
13. Mennyiségi és minőségi vita 102
13.1 A mennyiségi és minőségi kifogások elintézésének általános szabályai 102
13.2 A minőségi vitában eljáró szakemberek 104
13.3 A minőségi vitában eljáró szervek 105

II. kötet:

I. Fejezet: A belföldi élelmiszerellátás feladatai és problémái
(Tarcsay Rezsőné dr.) 7
1. Az élelmiszerellátás helye és szerepe a gazdasági életben 7
1.1 Az élelmiszerfogyasztás társadalmi-gazdasági jelentősége 8
2. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piaci sajátosságai 10
2.1 A szabályozott szocialista piac 10
2.2 A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piaci struktúrája 11
2.3 Az élelmiszertermékek keresletének jellemzői 13
2.4 A kínálat alakulása és jellemzői az élelmiszerek piacán 16
2.5 A választék-bővítés célja és forgalmazási feltételei 19
a/ A választékbővítés célja 19
b/ A választékbővítési tevékenység feltételei 19
c/ Személyi feltételek 20
d/ Tárgyi feltételek 21
3. A belföldi élelmiszerellátás általános jellemzői 23
3.1 A termelés és forgalmazás szervezése 23
- Az áruforgalom gazdasági folyamatainak jellemzői 23
- A keresletre ható tényezők 24
- A termelés és értékesítés összhangjának biztosítása 25
3.2 A belföldi élelmiszerforgalmazás útja 25
- Az áruforgalom útjának megválasztása 26
3.3 Az élelmiszerforgalmazás gyakorlati kérdései 28
Forgalmazási módok 28
- művi szállítás
- nagykereskedelmi vállalaton keresztül történő értékesítés 29
- készletezési problémák 29
- szállítás-terítés 30
4. A mezőgazdaság és élelmiszeripar eredményei az V. ötéves tervben 33
4.1 A termelés növekedésének eredményei 33
4.2 Az élelmiszerek forgalmazásának átalakulása 34
4.3 Az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom fejlődése 34
5. Gazdasági célkitűzések a VI. ötéves tervben 39
5.1 A VI. ötéves terv főbb jellemzői 39
a/ Az élelmiszeriparral szembeni követelmények 39
b/ A belföldi fogyasztás változásai 40
5.2 Az élelmiszerek értékesítésének várható fejlődése 1981-85. között 41
5.3 Az áruellátás szervezésével kapcsolatos feladatok 43
5.4 Az élelmiszerek, élvezeti cikkek kínálata kövesse a differenciált
fogyasztói keresletet 44
5.5 Egységes, korszerű táplálkozás elterjesztése 46
5.6 A háztartási munka könnyítése 47
5.7 A minőség javítása, minőségvédelem 47
5.8 Az ipar és kereskedelem együttműködése 48
II. Fejezet: Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme 53
1 . Az agrárexport és import néhány fontosabb kérdése 53
1.1 A magyar agrárexport szerepe, jelentősége az ország gazdasági
életében 53
1 .2 Agrárexportunk termékszerkezete 54
1.3 Agrárkivitelünk piaci struktúrája 57
1.4 A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importja 59
1.5 Árak és cserearányváltozások 60
1.6 Export-import egyenleg 61
1.7 Versenyképesség 62
1.8 A kivitel gazdaságossága 64
2. Külkereskedelmi értékesítési rendszer 67
3. A külkereskedelmi monopólium 73
3.1 A Külkereskedelmi Törvény 73
3.11 A külkereskedelem szervezeti rendszere 74
3.12 A külkereskedelem engedélyezési rendszere 75
3.2 Kereskedelmi szokványok és alkalmazásuk a külkereskedelemben 76
3.21 A nemzetközi kereskedelemben alkalmazott szokványok
INCOTERMS 77
3.22 A leszállított áru ellenértékének kiegyenlítése 80
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kereskedelmi ismeretek I-II. Kereskedelmi ismeretek I-II. Kereskedelmi ismeretek I-II.

A kötetek néhány lapján aláhúzások láthatóak.

Állapot:
1.880 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba