1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi ismeretek a modulrendszerű képzéshez

Belső jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 390 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült a 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása szakmai követelménymodul Általános áruismeret és Áruforgalmi ismeretek- és gyakorlatok Tananyagegységekhez valamint a 0005-06 Kereskedelmi egység szabályszerű működtetése szakmai követelménymodulhoz. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjaink felgyorsult gazdasági változásai, a világpiac begyűrűződő hatásai mindennapi életünkbe új fordulatokat hoztak, a gazdasági szereplőktől új szemléletet kívánnak, új ismereteket igényelnek.... Tovább

Előszó

Napjaink felgyorsult gazdasági változásai, a világpiac begyűrűződő hatásai mindennapi életünkbe új fordulatokat hoztak, a gazdasági szereplőktől új szemléletet kívánnak, új ismereteket igényelnek. Ezeknek megfelelően kell a szakmai képzés tartalmát átalakítani, az élet kívánta elvárásoknak megfelelően formálni. Az új képzési jegyzék, a szakmák összetétele a mai piaci igényeket tükrözi. A kezünkben tartott könyv a kereskedelmi szakmai képzés olyan részterületeit, moduljait dolgozza fel, melyek valamennyi kereskedelmi szakmának alapelemei, az ismeretek elsajátítása után pedig komplex látásmód birtokába jutnak az olvasók. Aki ezen a területen kíván dolgozni, tisztában kell lennie az általa értékesíteni kívánt árufajták legfőbb minőségi követelményeivel, az áruforgalom egész folyamatával, valamennyi apró összetevőjével. Nemcsak az értékesítési egységet kell tudnia jól kialakítania, gazdasági és minőségi szempontból a lehető legjobb helyről kell beszereznie az árut, optimális készletgazdálkodást kell folytatnia, legyen akár a gazdálkodó egység tulajdonosa, akár jó szakemberként számon tartott, megbecsült alkalmazott. Az értékesítés megszervezésénél a legnagyobb szakértelemmel kell igazodnia - szem előtt tartva az interdependencia (kölcsönös függőség) elvét- az értékesíteni kívánt áruféleségekhez. Kereskedelmi egységünk nyitásához ismernünk kell számos szükséges dokumentációt, azok intézési helyét, valamint a működés során - jogszabályok által- előírt folyamatok betartását, betartatását, fennmaradásunk elengedhetetlen feltétele a köztük lévő eligazodás, változásaikkal való folytonos lépéstartás. A fent említett ismeretek megszerzéséhez nyújt útmutatást könyvünk, melynek információi már egy sikeres képzési folyamat által teszteltek. Örömmel tölt el bennünket a gondolat és reméljük másoknak is segíthetünk a tanulás folyamatában. Minden olvasónknak jó felkészülést kívánunk!
Bacsa Istvánné lektor Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 9
I. ÁLTALÁNOS ÁRUISMERET 11
1. Az áru fogalma, csoportosítása 11
1.1. Az áruk csoportosítása 11
1.2. Az áru eladhatósága 14
1.3. Árurendszerek 14
1.4. A vonalkódok jelentősége, elterjedésének okai 20
Kérdések 28
2. A minőség 29
2.1. Az áru minőségére ható tényezők 29
2.2. A minőség objektív és szubjektív jellemzői 31
2.3. Minőségi osztályok 32
2.4. Minőségtanúsítás 33
2.5. Szabványok és szabványosítás 38
2.6. Nemzetközi minőségbiztosítási rendszerek 39
2.7. A minőségbiztosítás alapelvei 43
Kérdések 44
3. Fogyasztói érdekvédelem 45
3.1. A fogyasztókat megillető jogok 46
3.2. A fogyasztói érdekek védelmét biztosító jogszabályi előírások. 46
3.3. Az áruk forgalomba hozatalának kötelező előírásai 56
3.4. A szavatosság 57
3.5. A jótállás 59
3.6. A hatósági ellenőrzés a kereskedelemben 63
Kérdések 66
Összefoglalás I. Általános áruismeret 66
II. ÁRUFORGALMI ISMERETEK 69
1. Az áruátvétel 71
1.1. Az áruátvétel elhelyezése a beszerzés folyamatában 71
1.2. Az áruátvétel előkészítése, az áru fogadása 72
1.3. Az áruátvétel lebonyolítása 76
1.4. Az áruátvétel adminisztrációs feladatai és bizonylatai 79
1.5. Szállítókkal szembeni kifogások intézésének módjai, szabályai 80
Kérdések 81
2. Az áruk tárolása és raktározása 83
2.1. Tárolás, állagvédelem, vagyon-, tűz-, balesetvédelmi-, közegészségügyi előírások 83
2.2. Tárolási módok 87
2.3. Árumozgató gépek, eszközök 89
Kérdések 91
3. Készletezés 93
3.1. A készlet összetételének, nagyságának meghatározása 93
3.2. A leltározás célja, szerepe 95
Kérdések 99
4. Az áruk eladásra történő előkészítése 101
4.1. Az áruelőkészítés műveletei 101
4.2. Az áruk eladótéri elhelyezésére szolgáló berendezések 106
Kérdések 111
5. Értékesítési módok 113
5.1. Hagyományos értékesítés 113
5.2. Önkiválasztó értékesítés 114
5.3. Minta utáni értékesítés 114
5.4. Önkiszolgáló értékesítés 115
Kérdések 118
6. A vásárlási döntés folyamata 119
6.1. A vásárlási döntést befolyásoló tényezők 119
6.2. A vásárlók befolyásolásának eszközei 120
6.3. Vevőtípusok 120
Kérdések 122
7. Az eladás folyamata 123
7.1. A vevő fogadása 123
7.2. Az áru bemutatása 125
7.3. Az ellenérték elszámolása 126
7.4. Az áru becsomagolása 127
7.5. Értékesítés utáni teendők 127
Kérdések 129
8. A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések ..131
8.1. A pénztárgépek 132
8.2. Hűtőberendezések 135
8.3. A mérlegek 136
8.4. Szeletelő-, aprító-, és csomagológépek 138
8.5. Árumozgató eszközök és gépek 138
8.6. Vagyonvédelmi eszközök, berendezések 139
Kérdések 144
9. Munkakörök a kereskedelemben 145
9.1. A boltvezető feladatai 146
9.2. Az eladó feladatai 147
9.3. A pénztáros feladatai 147
Kérdések 153
Összefoglalás II. Áruforgalmi ismeretek 153
Irodalomjegyzék az I. és II. fejezethez 157
III. A KERESKEDELMI EGYSÉG SZABÁLYSZERŰ MŰKÖDTETÉSE 159
1. Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben 161
1.1. Kockázat, kockázatértékelés 161
1.2. A kockázatértékelés elemei 163
Kérdések 170
2. Munka- és balesetvédelmi előírások a kereskedelemben 173
2.1. Munka- és balesetvédelmi alapfogalmak 173
2.2. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szabályai 176
2.3. A munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések ügyvitele. 182
2.4. A munkavédelem hatósági felügyelete 184
Kérdések 186
3. A kereskedelmi egységekre vonatkozó tűzvédelmi szabályok... 187
3.1. Tűz- és égésvédelmi alapfogalmak 187
3.2. Tűzmegelőzési feladatok 189
3.3. A tűz jelzése 190
3.4. A tűz oltása 192
3.5. A gazdálkodó szervezetek tűzvédelemmel és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatai 192
3.6. A kereskedelmi egységben használható tűzoltási módok 200
Kérdések 206
4. Élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása a kereskedelmi egységekben 209
4.1. A HACCP rendszer lényege 209
4.2. A HACCP rendszer bevezetésének célja, hét alapelve 211
4.3. A rendszer kialakításának lenesei kiskereskedelmi egységekben 212
4.4. Az áruforgalmi tevékenység veszélyelemzése és az ebből adódó gyakorlati teendők 212
4.5. Felkészülés a hatósági ellenőrzésre 221
Kérdések 223
5. Áru- és vagyonvédelem a kereskedelemben 225
5.1. Az áru- és vagyonvédelem fontossága 225
5.2. Az üzlet veszélyeztetettségét befolyásoló tényezők 226
5.3. A lopás 227
5.4. A bolti lopások megelőzési lehetősége 233
5.5. Rendkívüli események kezelése 235
Kérdések 240
6. A kereskedelem feladatai a környezetvédelem területén 241
6.1. A környezetvédelem jelentősége 242
6.2. A környezettudatos vállalkozás 245
6.3. A kereskedelem helye és szerepe a környezetvédelemben 246
6.4. A reklám szerepe 258
Kérdések 260
7. Pénzforgalom a kereskedelemben 261
7.1. A pénzforgalom fogalma és fajtái 262
7.2. Bankszámla nyitása, fajtái, a bankszámlák feletti rendelkezés 263
7.3. A kereskedelemben leggyakrabban használt készpénz nélküli fizetési módok 267
7.4. A készpénzforgalom 268
Kérdések 272
8. Bizonylatkezelés a kereskedelmi egységekben 273
8.1. A bizonylat fogalma, a bizonylatok osztályozása 273
8.2. A bizonylatok alaki és tartalmi kellékei 275
8.3. Bizonylati fegyelem 276
8.4. Bizonylati Szabályzat, Bizonylati Album 281
8.5. Szigorú számadásra kötelezett nyomtatványok 282
Kérdések 288
9. A munkaviszony jogi szabályozása 289
9.1. Munkaviszony létesítése 289
9.2. A belépő dolgozókkal kapcsolatos adminisztrációs feladatok 292
9.3. A munkarend kialakítása 292
9.4. A munkavállalót megillető szabadidő formái 293
9.5. A szabadság kiadása 295
9.6. A munkavégzés szabályai 295
9.7. Kártérítési felelősség 297
9.8. A munkaszerződés módosítása 299
9.9. A munkaviszony megszűnése, illetve megszüntetése 299
9.10. Munkaügyi ellenőrzés 303
9.11. Jelenléti ív 306
9.12. A munka díjazása 307
9.13. Munkabéren kívüli juttatások 313
9.14. Nyugdíj- és egészségbiztosítás 316
9.15. A munkaviszony szabályozása vállalati szinten 318
Kérdések 304
10. Iratkezelés, üzleti levelezés, a kereskedelemben 327
10.1 .Az iratkezelés szervezete 327
10.2. Az iratok iktatása 328
10.3. Az iratok tárolása, megőrzése 330
10.4. Az iratok selejtezése, megsemmisítése 330
10.5. Az iratkezeléshez használt eszközök 331
10.6. Az üzleti levelezés 331
Kérdések 342
11. A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos gyakorlati teendők 343
11.1 Az üzlet nyitásához szükséges hatósági engedélyek 343
11.2. Az üzlet elnevezése, feliratai 345
11.3. A nyitva tartásra vonatkozó szabályok 346
11.4. A területfoglalással kapcsolatos szabályok 347
11.5. A bolti környezet gondozása 348
Kérdések 357
Összefoglalás III. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése 358
Irodalomjegyzék a III. fejezethez 359
Megoldókulcs 361
Függelék 373
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem