1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: KJK-KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 405 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-224-539-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Leendő Kereskedő!
Mielőtt elkezdené a kereskedelmi és vállalkozási ismeretek tanulmányozását bizonyára kíváncsi arra, hogy mennyiben segít Önnek ez a tantárgy a szakma fortélyainak... Tovább

Előszó

Kedves Leendő Kereskedő!
Mielőtt elkezdené a kereskedelmi és vállalkozási ismeretek tanulmányozását bizonyára kíváncsi arra, hogy mennyiben segít Önnek ez a tantárgy a szakma fortélyainak elsajátításában, s a kétévi tanulás során milyen ismeretekkel fog gyarapodni.
Mivel tanulmányai végeztével feltehetően valamely kereskedelmi vállalkozásban tevékenykedik majd, meg kell ismernie ezen vállalkozások gazdálkodásának sajátosságait.
A gazdasági élettel való ismerkedést a családok gazdálkodásának tanulmányozásával kezdjük. A családi gazdálkodásban szerzett ismeretek, tapasztalatok felhasználása segít a vevők várható döntéseinek, valamint a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodásának megismerésében is.
A sikeres kereskedői munka végzéséhez elengedhetetlen az áruforgalom részfolyamatainak - a beszerzésnek, a készletezésnek és az értékesítésnek - az ismerete. Tudni kell, hogy
- milyen módjai vannak a várható igények felmérésének,
- hogyan kell kapcsolatot teremteni a vevőkkel, szállítókkal, bankokkal és hivatalokkal,
- melyek az áruforgalmi munkafolyamat megszervezésének leghatékonyabb módjai.
Egy-egy kereskedelmi vállalkozás akkor sikeres, ha hosszabb távon nyereséget ér el, s ezáltal képes tevékenységét fejleszteni, vagyonát gyarapítani. Ez a tulajdonosoknak és az alkalmazottaknak közös érdeke.
Tanulmányai során megismeri a különböző vállalkozástípusokat, az eredményképződés folyamatát, valamint a vállalkozási tevékenység elemzésének fontosabb módszereit. Elsajátít alapvető jogi és adózási ismereteket is.
Elégedett vevők nélkül nincs sikeres kereskedelmi vállalkozás. A szakmai ismereteken kívül munkája során nélkülözhetetlen az általános műveltség, a nyelvtudás, a vevőkkel szembeni kulturált, udvarias viselkedés.
Vissza

Tartalom

Bevezetés 11
1. A fogyasztói döntés tényezői 13
1.1. A család J 13
1.2. A család gazdálkodása 14
1.2.1. Gazdálkodás a családban 14
1.2.2. A háztartások erőforrásai 14
1.2.3. A háztartások erőforrásai közötti kapcsolat 17
1.3. A gazdasági élet szereplői. A háztartások helye a gazdaságban 18
1.3.1. A háztartások és a vállalkozások tevékenységének közös
és eltérő vonásai 18
1.3.2. A háztartások helye a gazdaságban 19
1.4. A fogyasztói döntés tényezői 20
1.4.1. A szükségletek rendszere 21
1.4.2. Az áru hasznossága 21
1.4.3. Az áru ára 21
1.4.4. A rendelkezésre álló pénzjövedelem 22
1.5. A háztartások pénzgazdálkodása 22
1.5.1. A bevételek forrásai 23
1.5.2. A bevételek megjelenési formái 27
1.5.3. A bevételek nagyságát meghatározó tényezők 27
1.5.4. A háztartások kiadásai 29
1.5.5. A családi költségvetés 30
1.5.6. A családi költségvetés egyensúlya. A hitelfelvétel
és a megtakarítások 33
1.6. A jövedelemnagyság mérőszámai 38
1.6.1. Bruttó és nettó jövedelem 38
1.6.2. Nominál- és reáljövedelem 40
1.7. Életszínvonal, életminőség 40
1.7.1. Az életszínvonal 40
1.7.2. Az életminőség 42
Összefoglalás 44
Feladatok 47
2. A kereskedelem tevékenysége 51
2.1. A kereskedelem nemzetgazdasági szerepe, jelentősége 51
2.2. A kereskedelem fogalma 52
2.3. A kereskedelem mint tevékenység 52
2.4. A kereskedelem mint szervezet 54
2.4.1. A kereskedelem tagozódása 54
2.4.2. A kereskedelmi vállalkozások szervezeti felépítése 56
2.5. A kereskedelmi munka díja 63
2.6. Az áru fogalma, csoportosítása, forgalomképessége 64
2.6.1. Az áru fogalma 64
2.6.2. Az áruk csoportosítása 64
2.6.3. Az áruk forgalomképessége 66
Összefoglalás 69
Feladatok 71
3. Az áruforgalom és a gazdálkodás 73
3.1. Az árubeszerzés 74
3.1.1. A beszerzendő áruk mennyiségének és összetételének meghatározása 75
3.1.2. A szállítók kiválasztása 77
3.1.3. Az áruk megrendelése 79
3.1.4. Az áruk átvétele 80
3.2. A készletezés 84
3.2.1. A készletezés technikai műveletei 84
3.2.2. A készletgazdálkodás 88
3.2.3. A készletek számbavétele és nyilvántartása 89
3.2.4. A készlet és a forgalom összefüggése 96
3.3. Az értékesítés 97
3.3.1. Az áruk előkészítése az értékesítésre 98
3.3.2. Az értékesítés folyamata 104
3.3.3. Az értékesítési módok 107
3.3.4. A vásárlási döntés folyamata, a vásárlók befolyásolása 111
3.3.5. Fogyasztói érdekvédelem 113
Összefoglalás 115
Feladatok 120
4. Az áruforgalmi munka személyi feltételei.
Munkakörök a kiskereskedelmi egységekben 125
4.1. A boltvezető, az áruházi osztályvezető feladatai 126
4.1.1. Az áruk forgalmazásával kapcsolatos vezetői feladatok 127
4.1.2. Az áruforgalom feltételeinek biztosításával kapcsolatos vezetői
feladatok 127
4.1.3. A vezető nyilvántartási, ügyviteli feladatai 128
4.2. A bolti, áruházi eladó feladatai 129
4.2.1. Az áruk forgalmazásával kapcsolatos eladói feladatok 129
4.2.2. A forgalmazás feltételeinek biztosításával kapcsolatos eladói feladatok 130
4.2.3. Az eladó nyilvántartási, ügyviteli feladatai 130
4.3. A pénztáros feladatai 130
4.3.1. A pénztáros feladata az áruk forgalmazásával kapcsolatban 131
4.3.2. A pénztáros feladatai a munkavégzés feltételeinek biztosításával
kapcsolatban 132
4.3.3. A pénztáros nyilvántartási, ügyviteli feladatai 132
4.4. Egyéb munkakörök 134
Összefoglalás 135
Feladatok 136
5. A kereskedelmi vállalkozások gazdálkodása 4 139
5.1. A vállalkozások nyereségérdekeltsége 139
5.2. Az általános forgalmi adó szerepe, jellemzői 141
5.3. Az árbevétel nagyságát befolyásoló tényezők 144
5.3.1. Az eladott mennyiség 145
5.3.2. Az eladási árak alakulása 150
5.4. Az árbevétel elemzése 154
5.4.1. Az elemzés leggyakoribb módszerei 154
5.4.2. Az árbevétel időbeli alakulásának elemzése 155
5.4.3. A tényleges és tervezett árbevétel összehasonlítása 159
5.4.4. Az árbevétel összetételének elemzése 162
5.5. Árrés, árréstömeg 165
5.6. A forgalmazás költségei 165
5.6.1. A költséggazdálkodás 165
5.6.2. A költségek csoportosítása 167
5.6.3. A költségek alakulására ható tényezők 169
5.7. Az eredmény 174
5.7.1. Az eredmény keletkezése 174
5.7.2. Az eredmény nagyságát befolyásoló tényezők 174
5.7.3. Az eredmény felhasználása 176
5.7.4. Az eredmény nagyságát befolyásoló tényezők elemzése 178
Összefoglalás 184
Feladatok 186
6. A vállalkozások 191
6.1. A vállalkozások szerepe és működése 191
6.1.1. A vállalkozások szerepe 191
6.1.2. A vállalkozások működésének közös vonásai 192
6.2. A vállalkozások csoportosítása 196
6.3. A társas vállalkozások jellemzői 197
6.3.1. A gazdasági társaságok alapítása 198
6.3.2. A gazdasági társaságok szervezete 200
6.3.3. A gazdasági társaságok megszűnése 201
6.4. A társas vállalkozások formái 205
6.4.1. A közkereseti társaság (kkt.) 205
6.4.2. A betéti társaság (bt.) 206
6.4.3. A korlátolt felelősségű társaság (kft.) 206
KIEGÉSZÍTŐ ANYAG
A korlátolt felelősségű társaság szervezete 209
6.4.4. A részvénytársaság (rt.) 211
KIEGÉSZÍTŐ ANYAG
A részvénytársaságról 211
6.4.5. A közös vállalat 217
6.5. Az egyéni vállalkozás 217
6.5.1. Az egyéni vállalkozás fogalma 217
6.5.2. Az egyéni vállalkozás alapítása 218
6.5.3. A vállalkozói tevékenység megkezdésének feltételei 220
6.5.4. A vállalkozói közreműködés és felelősség 220
6.5.5. Az egyéni vállalkozás megszűnése 221
6.6. A szövetkezetek 222
6.6.1. A szövetkezetek alapítása 222
6.6.2. A szövetkezeti tagok jogai és kötelességei 223
KIEGÉSZÍTŐ ANYAG
A szövetkezetekről 224
6.6.3. A szövetkezetek által nyújtott juttatások 225
6.6.4. A szövetkezetek megszűnése 226
6.7. A vállalkozási formák közötti választás szempontjai 226
6.7.1. A rendelkezésre álló tőke nagysága 226
6.7.2. Az önállósági törekvések 227
6.7.3. A kockázatvállalási készség 228
6.7.4. A bevitt vagyon mobilizálhatósága 228
6.7.5. A vállalkozástól várt előnyök 229
Összefoglalás 230
Feladatok 232
7. A vállalkozás indítása 237
7.1. Az ötlet 237
7.1.1 Az ötlet keletkezése 237
7.1.2. Az ötlet megvalósíthatóságát befolyásoló tényezők 239
7.2. A piac 240
7.2.1. A piac fogalma, szereplői 240
7.2.2. A piac elemei, a piac működése 241
7.2.3. A piackutatás 242
7.3. A gazdasági-társadalmi környezet hatása a vállalkozásra 248
7.4. A marketingorientált vállalkozás 250
7.4.1. Marketing, marketingstratégia 250
7.4.2. A piac szegmentálása 251
7.4.3. A marketingkommunikáció 253
7.5. Az üzleti terv 261
7.5.1. Az üzleti terv szerepe 261
7.5.2. Az üzleti terv részei 262
Összefoglalás 266
Feladatok 269
8. A kereskedelmi vállalkozások működésének személyi feltételei 271
8.1. A létszámgazdálkodás fontossága és feladatai 271
8.1.1. A létszámszükséglet meghatározása 272
8.1.2. A létszám összetételének meghatározása 275
8.1.3. A létszám hatékony foglalkoztatása. A termelékenység fogalma,
számítása 277
8.1.4. A termelékenység alakulására ható tényezők 280
8.1.5. Mintafeladatok a termelékenység elemzéséhez 282
8.2. Bérgazdálkodás 286
8.2.1. A bér szerkezete 286
8.2.2. A bérgazdálkodás mutatói 288
8.2.3. A bérgazdálkodás mutatóiból levonható következtetések 289
8.3. A munkáltató és a munkavállaló kapcsolatának jogi szabályozása 291
8.3.1. A munkaviszony létesítése 292
8.3.2. A munkaviszony módosítása és megszűnése 295
8.3.3. A munkavégzés szabályai 298
8.3.4. Munkaidő és pihenőidő 298
8.3.5. Kártérítési felelősség 300
8.3.6. A foglalkoztatással kapcsolatos társadalombiztosítási szabályok 302
8.3.7. A társadalombiztosításhoz kapcsolódó adminisztrációs
és nyilvántartási feladatok 305
Összefoglalás 306
Feladatok 309
9. A kereskedelmi vállalkozások vagyona 315
9.1. A vagyon szerepe a gazdálkodásban 315
9.2. Az eszközök 317
9.2.1. A befektetett eszközök 317
9.2.2. A forgóeszközök 319
9.3. A források 321
9.3.1. A saját tőke 321
9.3.2. A céltartalék 322
9.3.3. A kötelezettségek 323
9.4. A vagyon kimutatása: a mérleg 323
Összefoglalás 327
Feladatok 329
10. A kereskedelmi vállalkozások finanszírozása 333
10.1. A finanszírozás saját forrásai 333
10.2. A finanszírozás idegen forrásai 333
10.2.1. A bankhitel 333
10.2.2. A kötvénykibocsátás 336
10.2.3. Kölcsönfelvétel más gazdálkodó szervezetektől 337
Összefoglalás 344
Feladatok 345
11. A kereskedelmi vállalkozások pénzforgalmának lebonyolítása 347
11.1. A pénzforgalom 347
11.2. A készpénz nélküli fizetés szabályai és módjai 347
11.2.1. Bankszámla nyitása, fajtái, a bankszámlák feletti rendelkezés 347
11.2.2. A készpénz nélküli fizetési módok 349
11.3. A készpénzzel történő fizetés szabályai 355
11.3.1. A készpénzforgalom 355
11.3.2. A házipénztárból történő készpénzkifizetések 355
11.3.3. Készpénzfizetés a bankszámlára, készpénzfelvétel a bankszámláról 356
Összefoglalás 360
Feladatok 362
12. A vállalkozás eredmény kimutatása, államháztartási kapcsolatai 363
12.1. Az eredménykimutatás 363
12.1.1. Az eredmény szerkezete 363
12.1.2. Az eredmény kimutatás tartalma, felhasználása, formái 364
12.1.3. Az összköltség-eljárással készített eredmény kimutatás 365
12.2. A vállalkozás és az államháztartás kapcsolata 374
12.2.1. Az adórendszer, az adózással kapcsolatos alapfogalmak 375
12.2.2. A fogyasztáshoz kapcsolódó adók 377
12.2.3. A jövedelemhez kapcsolódó adók 384
12.2.4. A létszámgazdálkodáshoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek 393
12.2.5. A vállalkozások egyéb fizetési kötelezettségei 396
Összefoglalás 398
Feladatok 400
Felhasznált irodalom 405
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem