kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 205 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági áruforgalmazó technikus, mezőgazdasági vállalkozó szakképesítés tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9185-51-65 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: Má-1013. |
STATISZTIKAI ALAPISMERETEK | 3 |
A statisztika fogalma, célja, csoportosítása | 3 |
A statisztika fogalma | 3 |
A statisztika célja | 3 |
A statisztika csoportosítása | 3 |
Statisztikai alapfogalmak | 3 |
A statisztikai sokaság, a megfigyelési egység, a statisztikai ismérv | 3 |
Statisztikai programkészítés | 5 |
Adatgyűjtés | 5 |
Feldolgozás | 6 |
A statisztikai adatok elemzése és közlése | 6 |
A statisztikai táblák | 9 |
A grafikonok | 10 |
A viszonyszámok | 13 |
A viszonyszámok fogalma, kifejezési módjai | 13 |
A viszonyszámok fajtái | 15 |
A dinamikus viszonyszámok | 15 |
A tervfeladat- és tervteljesítési viszonyszámok | 19 |
A térben összehasonlító viszonyszámok | 21 |
A megoszlási és koordinációs viszonyszámok | 21 |
Az intenzitási viszonyszámok | 23 |
A középértékek | 28 |
A helyzeti középértékek | 29 |
A számított középértékek (az átlagok) | 30 |
A számtani átlag | 30 |
A mértani átlag | 31 |
A kronológikus átlag | 31 |
Az indexek | 33 |
Az index fogalma | 33 |
Az értékindex | 33 |
A volumenindex | 35 |
Az árindex | 36 |
Összefüggések az indexek között | 37 |
A szóródás | 38 |
A szóródás terjedelme | 38 |
A szórás (négyzetes eltérés) | 39 |
A relatív szórás | 39 |
BELKERESKEDELMI ISMERETEK | 44 |
A kereskedelem szerepe, szervezetei. A kiskereskedelem árusítóhelyei | 44 |
A kereskedelem kialakulása, fejlődése | 44 |
A kereskedelem helye, szerepe a nemzetgazdaságban | 45 |
A kereskedelmi munka díja | 46 |
A kereskedelem fogalma | 47 |
A kereskedelem feladatai | 47 |
A kereskedelem szervezeti tagozódása | 49 |
A kereskedelmi vállalatok hálózati egységei | 51 |
A nagykereskedelem hálózati egységei | 51 |
A kiskereskedelem hálózati egységei üzemi forma és szakosítás szerint | 53 |
A kiskereskedelem hálózati egységeiben alkalmazott értékesítési módok | 55 |
A bolt külső, belső képe. A bolt helyiségei, berendezési tárgyai | 58 |
A bolt külső képe | 58 |
A bolt belső képe, helyiségei, berendezése | 61 |
Az értékesítés | 69 |
Az áruk előkészítése az értékesítésre | 70 |
Az áruk csomagolása | 70 |
A fogyasztói ár feltüntetése | 70 |
Az áruk elhelyezése az eladótérben | 71 |
Az értékesítés folyamata | 72 |
A vevő ogadása | 73 |
Az áru bemutatása | 73 |
Az ellenérték elszámolása | 74 |
A vásárolt áru becsomagolása | 74 |
Az értékesítést elősegítő módszerek | 75 |
A reklámozás | 75 |
Az eladáshelyi ösztönzők | 77 |
A kereskedelmi akciók | 77 |
A PR-tevékenység | 78 |
A vállalkozás arculatának kialakítása | 79 |
A boltvezető, az eladó, a pénztáros feladatai | 80 |
A boltvezető feladatai | 80 |
Az eladó feladatai | 83 |
A pénztáros feladatai | 84 |
Az értékesítés elemzése, tervezése | 87 |
Az árubeszerzés | 93 |
Az árubeszerzés célja, jelentősége, kockázatossága | 93 |
Az árubeszerzés célja, jelentősége | 93 |
A beszerzés forrásai | 93 |
A beszerzés kockázatossága | 94 |
A beszerzés mozzanatai | 94 |
A beszerzendő áruk mennyiségének és összetételének meghatározása | 94 |
A szállítók kiválasztása | 96 |
Az üzleti kapcsolat kialakítása | 97 |
Az áruk megrendelése | 98 |
Az áruk átvétele | 99 |
A beszerzés pénzügyi lebonyolítása | 103 |
Az átutalás | 103 |
Beszedési megbízás (inkasszó) | 104 |
A csekk | 104 |
A beszerzés elemzése és tervezése | 105 |
A készletezés | 108 |
A készletezés megszervezése | 108 |
A készletezés feltételeinek biztosítása. A raktárak felszerelése, a tárolási módok kialakítása | 108 |
A készletezés lebonyolítása | 110 |
A készletgazdálkodás. Készletek elemzése | 112 |
A készletek nagysága és összetétele | 112 |
A készletnagyság megállapítása | 113 |
A készletek forgási sebessége | 116 |
A készletek tervezése | 117 |
Költséggazdálkodás a kereskedelemben | 119 |
A költségek csoportosítása | 120 |
A költségek nagyságát meghatározó tényezők | 122 |
A költségek elemzése | 125 |
A költségek tervezése | 130 |
Az árképzés | 134 |
Az árakkal kapcsolatos alapfogalmak | 134 |
A termelői ár | 134 |
A nagykereskedelmi ár | 135 |
A fogyasztói ár | 135 |
Az általános forgalmi adó (ÁFA) | 135 |
A fogyasztási adó és a fogyasztói árkiegészítés | 139 |
Árrés, árréstömeg, haszonkulcs, árrésszint | 140 |
A fogyasztói ár felépítése | 141 |
Árképzés a kiskereskedelemben | 142 |
Az árréstömeg elemzése, tervezése | 145 |
A nyereség | 148 |
Az eredmény fogalma, keletkezése | 148 |
A nyereség növelésének módjai | 149 |
A bevételek növelésének módjai | 149 |
A ráfordítások optimális szinten tartásának módjai | 150 |
Az eredmény felhasználása | 150 |
Az eredmény elemzése | 152 |
Az eredmény tervezése | 153 |
KÜLKERESKEDELMI ISMERETEK | 156 |
Szokások, szokványok, viselkedési szabályok a nemzetközi üzleti életben | 156 |
Szokások a nemzetközi üzleti életben | 156 |
Szokványok a nemzetközi üzleti életben | 157 |
Nemzetközi jogi egyezmények a külkereskedelem szabályozásában | 158 |
Üzlettípusok a nemzetközi kereskedelemben | 160 |
A külkereskedelmi ügylet fogalma, szakaszai | 160 |
A külkereskedelmi ügyletek típusai | 161 |
Az adásvételi ügyletek | 162 |
A csereügyletek | 162 |
A vállalkozási ügyletek | 163 |
Megbízási ügyletek | 164 |
Fizetési módok a külkereskedelemben | 164 |
A fizetés eszköze | 165 |
A fizetés ideje | 165 |
A fizetés módja | 166 |
Nyitott fizetés - átutalás | 166 |
Okmányos fizetési mód | 166 |
SZÁMVITELI ISMERETEK | 170 |
A számvitel lényege, fogalma, feladata | 170 |
A számvitel lényege | 170 |
A számviteli információk tartalma | 170 |
A számvitel által nyújtott információk felhasználói | 170 |
A számvitel által nyújtott tájékoztatás formája | 172 |
A számvitel fogalma, jellemzői | 172 |
A számvitel részterületei | 172 |
A beszámoló | 173 |
A könyvvezetés | 175 |
A könyvvizsgálat | 177 |
Nyilvánosságra hozatal | 177 |
A számvitel feladatai, számviteli mérésmódok | 177 |
A számvitel feladatai (funkciói) | 177 |
Számviteli mérésmódok | 178 |
A számvitel jogi szabályozása, alapelvei | 179 |
A számviteli törvény | 179 |
A számviteli alapelvek | 179 |
Összefoglalás: Számviteli alapfogalmak | 184 |
Feladatok | 185 |
Egyszeres könyvvitel | 186 |
Az egyszeres könyvvitel alap- és kiegészítő nyilvántartásai | 186 |
Az egyszeres könyvvezetés általános szabályai | 187 |
A naplófőkönyv vezetése | 188 |
A naplófőkönyv rovatai | 188 |
A naplófőkönyv vezetésének általános szabályai | 190 |
A leggyakoribb gazdasági események könyvelése a naplófőkönyvben | 191 |
A naplófőkönyv nyitása | 191 |
Az értékesítés árbevételének elszámolása | 191 |
Egyéb adóalapba beszámító bevételek elszámolása | 192 |
Az egyéb eredményt nem képező bevételek könyvelése | 192 |
Anyag és árubeszerzés könyvelése | 192 |
A munkabérek elszámolása | 193 |
Tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésének könyvelése | 193 |
A tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítésének könyvelése | 194 |
A fizetett adók könyvelése | 194 |
Osztalék fizetése a vállalkozás tulajdonosai részére | 194 |
Az év végi zárlati teendők | 194 |
Az egyszerűsített mérleg | 200 |
Tartalom | 207 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.