Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 193 oldal |
Sorozatcím: | Biogazda kiskönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 13 cm |
ISBN: | 963-286-043-8 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Előszó | 5 |
A szőlő ökológiai termesztése | 7 |
A hagyományos (nagyüzemi) termesztési technológia | 8 |
A szőlő integrált (környezetkímélő) termesztési módszere | 10 |
A szőlő organikus-biológiai termesztése | 13 |
Az ökológiai/bio szőlőtermesztés nemzetközi gyakorlata | 16 |
Szőlőtermelők szövetsége Großriedenthal-Neudegg | 17 |
Speciális bor termelésének technológiai szabályai a közös értékesítés alapján | 19 |
Magyarország borvidékei | 33 |
Amit a telepítés előtt figyelembe kell venni | 47 |
A terület kiválasztása | 47 |
Fajtahasználat | 48 |
A talajjal szembeni követelmények | 53 |
Tenyészterület | 53 |
Művelési mód | 54 |
Tápanyagellátás | 57 |
A szőlő tápanyagigénye, a tápanyagok szerepe | 58 |
A szükséges tápanyagmennyiség | 58 |
Tápanyagféleségek | 61 |
Vízellátás | 62 |
Talajművelés | 64 |
Takarónövényes művelés | 66 |
Takarónövényes talajművelés száraz körülmények között | 69 |
Fitotechnikai műveletek | 70 |
Növényvédelem | 72 |
Biológiai védekezés (hasznos élő szervezetek alkalmazása) | 77 |
Biotechnikai védekezés (nemesítés) | 82 |
Biotechnikai védekezés | 83 |
Előrejelzés, modellek | 83 |
Az ökológiai termesztésben alkalmazható vegyszeres növényvédelmi technológia | 86 |
Az Altervitis Egyesület "Európai Fajták Munkacsoportjának" szőlőtermesztési technológiai ajánlása | 86 |
A terület kiválasztása | 86 |
Fajtaválasztás | 87 |
Tenyészterület, tőkeszám, művelési mód | 88 |
Lombkezelés | 89 |
Talajművelés | 89 |
Tápanyag-gazdálkodás | 90 |
Növényvédelem | 91 |
Következtetések | 94 |
Az ökológiai gazdálkodásban használható anyagok | 95 |
Ökológiai borkészítés | 117 |
Bioborkészítés | 117 |
Mi a biobor? | 117 |
Általános előírások a bioborok készítéséhez | 117 |
A bioborkészítés főbb szempontjai | 118 |
A biobor készítésénél alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása | 119 |
A szüreti időpont megválasztása | 125 |
A szüretelés | 126 |
A szőlő feldolgozása | 129 |
Szőlő- és cefrekészítés | 130 |
Lényerés és mustkezelés | 130 |
Borkészítés | 133 |
Az erjesztés | 133 |
Az újborok további kezelése | 136 |
Iskolázó pinceműveletek | 140 |
A borok előkészítése palackozásra | 142 |
A bioborok palackozása | 143 |
Az altervitis Magyar Ökológiai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete technológiai ajánlása | 145 |
Biomust | 155 |
A biomust előállítás technológiai követelményei (üzemi méretű technológia) | 155 |
Ökológiai szőlőtermesztés a gyakorlatban | 160 |
Tóth László - Balatonboglár-Látrány | 160 |
Termesztéstechnológia | 161 |
Biobor készítése, palackozás, értékesítés | 168 |
Móricz biogazdaság - Felsőnyék | 170 |
Biodinamikus gazdálkodás a családi gazdaságban - Móricz Attila | 172 |
Biológiai növényvédelem | 175 |
Ökonómiai megfontolások a biodinamikus gazdálkodásban | 177 |
RAI VINI Kft. - Eger-Ostoros | 180 |
Bio Vitis Bt. - Tapolca | 182 |
Felhasznált irodalom | 184 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.