A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bioszőlő, biobor

Ökológiai szőlőtermesztés és borászat

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 193 oldal
Sorozatcím: Biogazda kiskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN: 963-286-043-8
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerzők átadják mindazt az ismeretet, ami a termőhely, a fajta, a tenyészterület, a művelésmód kiválasztásáról, a talajművelés, a tápanyagellátás, a filotechnika és a növényvédelem területéről tudni kell azoknak, akik át akarnak térni az ökológiai szőlőtermesztésre Csak ezen ismeretek birtokában elégíthetők ki a szőlő igényei, ami a kiváló minőségű bioszőlő előállításának feltétele. Az ökológiai termesztéssel előállított szőlő az alapja a biobor készítésének, amelynek lépéseit, technológiai, kezelési mozzanatait, a betartandó szabályokat, előírásokat ismertetik a szerzők. A könyv végén bemutatkozó ökológiai szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó gazdálkodók sikerei bizonyítják, hogy ez a technológia megvalósítható s fenntartható.

Tartalom

Előszó5
A szőlő ökológiai termesztése7
A hagyományos (nagyüzemi) termesztési technológia8
A szőlő integrált (környezetkímélő) termesztési módszere10
A szőlő organikus-biológiai termesztése13
Az ökológiai/bio szőlőtermesztés nemzetközi gyakorlata16
Szőlőtermelők szövetsége Großriedenthal-Neudegg17
Speciális bor termelésének technológiai szabályai a közös értékesítés alapján19
Magyarország borvidékei33
Amit a telepítés előtt figyelembe kell venni47
A terület kiválasztása47
Fajtahasználat48
A talajjal szembeni követelmények53
Tenyészterület53
Művelési mód54
Tápanyagellátás57
A szőlő tápanyagigénye, a tápanyagok szerepe58
A szükséges tápanyagmennyiség58
Tápanyagféleségek61
Vízellátás62
Talajművelés64
Takarónövényes művelés66
Takarónövényes talajművelés száraz körülmények között69
Fitotechnikai műveletek70
Növényvédelem72
Biológiai védekezés (hasznos élő szervezetek alkalmazása)77
Biotechnikai védekezés (nemesítés)82
Biotechnikai védekezés 83
Előrejelzés, modellek83
Az ökológiai termesztésben alkalmazható vegyszeres növényvédelmi technológia86
Az Altervitis Egyesület "Európai Fajták Munkacsoportjának" szőlőtermesztési technológiai ajánlása86
A terület kiválasztása86
Fajtaválasztás87
Tenyészterület, tőkeszám, művelési mód88
Lombkezelés89
Talajművelés89
Tápanyag-gazdálkodás90
Növényvédelem91
Következtetések94
Az ökológiai gazdálkodásban használható anyagok95
Ökológiai borkészítés117
Bioborkészítés117
Mi a biobor?117
Általános előírások a bioborok készítéséhez117
A bioborkészítés főbb szempontjai118
A biobor készítésénél alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása119
A szüreti időpont megválasztása125
A szüretelés126
A szőlő feldolgozása129
Szőlő- és cefrekészítés130
Lényerés és mustkezelés130
Borkészítés133
Az erjesztés133
Az újborok további kezelése136
Iskolázó pinceműveletek140
A borok előkészítése palackozásra142
A bioborok palackozása143
Az altervitis Magyar Ökológiai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete technológiai ajánlása145
Biomust155
A biomust előállítás technológiai követelményei (üzemi méretű technológia)155
Ökológiai szőlőtermesztés a gyakorlatban160
Tóth László - Balatonboglár-Látrány160
Termesztéstechnológia161
Biobor készítése, palackozás, értékesítés168
Móricz biogazdaság - Felsőnyék170
Biodinamikus gazdálkodás a családi gazdaságban - Móricz Attila172
Biológiai növényvédelem175
Ökonómiai megfontolások a biodinamikus gazdálkodásban177
RAI VINI Kft. - Eger-Ostoros180
Bio Vitis Bt. - Tapolca182
Felhasznált irodalom184
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem