kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 693 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Kovács Sándor: A konzervipar jelenlegi helyzete és jövője | 7 |
A magyar konzervipar helye és jelentősége | 7 |
A konzervipar és a mezőgazdaság vertikuma | 9 |
A közelmúlt eredményei és a jelenlegi helyzet | 10 |
Centralizáció, koncentráció, területi megoszlás | 14 |
Műszaki felkészültségünk | 17 |
A negyedik 5 éves terv előirányzatai | 19 |
Farkas József: A tartósítási eljárások elméleti alapjai | 21 |
Élelmiszerromlások és tartósítási módszerek | 21 |
Tartósítás hőközléssel | 22 |
A mikroorganizmusok hőpusztulása | 22 |
A mikroorganizmusok hőtűrése | 24 |
A mikroorganizmusok hőpusztulásának hőmérséklet-függése | 27 |
A túlélési görbék logaritmikustól eltérő formái | 28 |
A mikroorganizmusok hőtűrését befolyásoló tényezők | 29 |
A hőkezelés-szükséglet meghatározása | 33 |
A nagy hőmérsékletű, rövid ideig tartó hőkezelési eljárások elmélete | 42 |
A hőkezeléssel sterilezett konzervek romlásának formái és okai | 43 |
Tartósítás vízelvonással | 45 |
Az élelmiszerek víztartalmának kötésmódjai | 45 |
Az élelmiszerek vízállapota és a mikrobás romlás összefüggése | 47 |
A dehidratált élelmiszerek reverzibilitása | 52 |
A dehidratált élelmiszerek tárolási stabilitásának optimális nedvességtartalma | 52 |
Tartósítás savanyítással | 53 |
Természetes savanyítás | 54 |
Mesterséges savanyítás | 55 |
Kiss István: Tartósítás vegyszerekkel | 55 |
A só és a cukor | 57 |
A konzerválószerek | 59 |
Az antioxidánsok | 65 |
Egyéb tartósítási módszerek | 66 |
Tárolás alacsony hőmérsékleten | 66 |
Az előszárítás utáni gyorsfagyasztás | 68 |
Fagyasztva szárítás (liofilezés) | 68 |
Besűrítés vízkifagyasztással | 69 |
Csírátlanító szűrés | 69 |
Ionizáló sugárzás | 69 |
Kombinált tartósítási eljárások | 72 |
Enzimek tartósítóipari jelentősége | 74 |
A tartósítóipar számára fontos enzimek | 77 |
Enzimes változások | 78 |
Nem enzimes elváltozások | 79 |
Konzervipari nyersanyagok és tartósított élelmiszerek összetétele, tápértéke, vitamintartalma | 80 |
Tápanyagok és vitaminok sorsa különböző tartósítási műveletek során | 83 |
Kilb Gyula: A tartósítóipar növényi nyersanyagairól | 86 |
A szükséges nyersanyagok beszerzése | 86 |
Szerződéses termeltetés | 87 |
Nyersanyag-előfeldolgozók szerepe | 88 |
Szabad felvásárlás | 89 |
A nyersanyagátvétel | 89 |
A főbb konzervipari zöldségfélék termesztési helyzete | 93 |
Néhány új konzervipari zöldségféle | 98 |
A főbb konzervipari gyümölcsfélék termesztési helyzete | 100 |
Zöldség- és gyümölcsfélék betakarításának gépesítése | 103 |
A növényvédő- és gyomirtószerek hatása a nyersanyag felhasználhatóságára | 106 |
Növényvédőszerek | 108 |
Néhány javaslat a gyümölcs- és zöldségfélék egységes elnevezése érdekében | 110 |
Gépek, berendezések, eszközök | 111 |
Szállítóberendezések | 111 |
Kerényi János: Targoncák | 111 |
Üveg- és dobozszállító-berendezések | 112 |
Fluidizációs szállítócsatorna | 114 |
Szivattyúk | 116 |
Hock Gyula: Hűtőházi rakodó- és szállítógépek | 121 |
Hűtőkocsik | 121 |
Kerényi János: Mosógépek | 122 |
Nyersanyagmosó-gépek | 122 |
Üveg-, doboz-, láda- és palackmosó-gépek | 124 |
Osztályozógépek | 128 |
Magozó-, szártépő- és csumázógépek | 132 |
Univerzális magozógépek | 132 |
Egyéb magozógépek, felezőgépek | 134 |
Bolygatóműves szártépőgép | 139 |
Csumázógépek | 140 |
Hámozóberendezések | 141 |
Mechanikus hámozók | 141 |
Lúghámozók | 144 |
Gőzhámozók | 145 |
Darabológépek | 148 |
Vágó- és szeletelőgépek | 148 |
Körmendy Imre: Zúzógépek | 151 |
Gyümölcs- és zöldségprések | 162 |
Létisztító berendezések | 165 |
Szűrési segédanyagok | 165 |
Szűrőkészülékek | 169 |
Centrifugák (szeparátorok) | 178 |
Hőcserélő berendezések | 185 |
Előfőzők, gőzölők, főzőüstök | 185 |
Csöves hőcserélők | 185 |
Lemezes hőcserélők | 185 |
Besűrítők | 192 |
Bepárlók | 192 |
Fagyasztásos besűrítők | 202 |
Fordított ozmózissal működő besűrítők | 203 |
Aromakinyerő berendezések | 203 |
Kerényi János: Töltőgépek | 205 |
Darabos árut töltő berendezések | 205 |
Pépes árut töltő berendezések | 209 |
Pürét, velőt töltő berendezések | 210 |
Folyadékot töltő berendezések | 214 |
Szilárd, darabos, szemcsés anyagokat és por tokatöltő berendezések | 217 |
Zárógépek | 219 |
Schmied János: Légköri nyomáson működő pasztőrözők és sterilezők | 220 |
Szakaszos üzeműek | 221 |
Folytonos üzeműek | 221 |
Túlnyomáson működő pasztőrözők és sterilezők | 227 |
Szakaszos üzeműek | 227 |
Folytonos üzeműek | 230 |
Kerényi János: Címkéző- és csomagológépek | 238 |
Szárítóberendezések | 242 |
Hock Gyula: Gyorsfagyasztó berendezések | 248 |
Kontakt és félkontakt gyorsfagyasztók | 248 |
Hideg légárammal működő fagyasztók | 250 |
Hideg oldattal működő fagyasztók | 253 |
Folyékony gázokkal működő fagyasztők | 253 |
Liofilező berendezések | 255 |
Konzervipari technológia | 256 |
Ott József: Általános szempontok a sterilezési techn ológia kialakításához | 256 |
Aszeptikus gyártástechnika | 264 |
Levek, pépes anyagok aszeptikus töltése és tárolása | 265 |
Szilárd és folyékony részt tartalmazó termékek aszeptikus tartósítása | 271 |
Bodrogi Rezső - Kardos Ernő - Koncz Imre: Zöldségkonzervek készítése | 272 |
Zöldborsó | 272 |
Hüvelyes bab sós felöntőlében, hőkezeléssel tartósítva | 279 |
Karfiol | 280 |
Karfiol féltermék vegyes főzelékfélékhez | 281 |
Spárgakonzerv | 282 |
Vegyes főzelék és finomfőzelék | 282 |
Tökkonzerv | 283 |
Előtartósított gomba | 284 |
Rókagomba-konzerv | 285 |
Csiperkegomba-konzerv | 285 |
Tejfölös csiperkegomba | 286 |
Hámozott paradicsom | 286 |
Hámozatlan paradicsom | 287 |
Sűrített paradicsom | 287 |
Lecsó zsír nélkül | 291 |
Ráclecsó | 292 |
Magyar lecsó | 292 |
Zsíros lecsó | 292 |
Gogosári | 292 |
Zöldséggel töltött paprika | 293 |
Csemegekukorica | 295 |
Gyümölcskonzervek készítése | 296 |
Befőttak | 296 |
Puddinggyümölcsök | 305 |
Gyümölcsbólék | 306 |
Gyümölcshúsok (pulpok és velők) | 307 |
Darabos gyümölcsízek (dzsemek) | 309 |
Kenhető és sajtszerű gyümölcsízek | 314 |
Gyümölcslev ek, gyümölcsszörpök készítése | 315 |
Vegyszerekkel tartósított gyümölcslevek (anyalev ek) | 318 |
Aszeptikusan tartósított gyümölcslevek és -alapanyagok | 319 |
Sűrített gyümölcslevek | 319 |
Sűrített gyümölcsvelők | 322 |
Gyümölcsszö9rpök | 323 |
Különleges gyümölcsszörpök | 324 |
Ízesített szörpök | 325 |
Gyümölcsből készült ivólevek | 325 |
Derített, szűrt ivólevek | 327 |
rostos ivólevek | 328 |
Gyümölcsborok készítése | 331 |
Savanyúságok készítése | 332 |
Kovászos uborka | 332 |
Sósvizes uborka | 332 |
Ecetes uborka | 332 |
Finn uborka | 333 |
Csemegeuborka | 333 |
Csemegeuborka szovjet ízlés szerint ízesítve | 336 |
Uborkasaláta | 336 |
Patisszon | 337 |
Ecetes paprika | 338 |
Paprikasaláta hőkezeléssel tartósítva | 339 |
Paprikasaláta hőkezelés nélkül tartósítva | 340 |
Tölteni való paprika | 340 |
Marinált paprika | 340 |
Káposztával töltött ecetes paprika | 341 |
Káposztával töltött paprika | 342 |
Ecetes zöldparadicsom | 342 |
Sósvizes zöldparadicsom | 342 |
Savanyított káposzta | 343 |
Vágott vegyes savanyúság | 343 |
Balaton saláta | 343 |
Darabos, vegyes savanyúság (szovjet ízlés szerint ízesítve) | 344 |
Kockázott uborka vagy relish | 345 |
Mixed pickles | 346 |
Sózott hüvelyes bab | 346 |
Hordós hagyma | 347 |
Ecetes cékla | 347 |
Bébicékla | 348 |
Sózott tök | 349 |
Ecetes gomba | 349 |
Gyermekételek készítése | 349 |
Zöldségalapú gyermekételek (tejjel, hússal vagy májjal) | 351 |
Junior ételek (1-3 éves gyermekeknek) | 352 |
Gyümölcspürék | 355 |
Nektárok | 355 |
Gyorsfagyasztott termékek készítése | 355 |
Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 355 |
Hock Gyula - Kardos Ernő: Gyorsfagyasztott zöldségfélék | 359 |
Kardos Ernő: Szárított termékek készítése | 360 |
Előkészítés | 360 |
Szárítás | 361 |
Utókezelés | 364 |
Raktározás | 367 |
Galli Ildikó: Szárított vöröshagyma | 368 |
Szárított fokhagyma | 370 |
Szárított burgonya | 371 |
Szárított sárgarépa | 372 |
Szárított petrezselyem | 372 |
Szárított karalábé | 373 |
Szárított zeller | 373 |
Szárított karfiol | 374 |
Szárított petrezselyem- és zellerzöldje | 374 |
Szárított kelkáposzta | 374 |
Szárított zöldborsó | 375 |
Szárított zöldbab | 375 |
Szárított paradicsom alakú paprika | 376 |
Paradicsompor | 376 |
Szárított zöldségkeverék (Julienne) | 376 |
Aszalt alma | 377 |
Aszalt szilva | 377 |
Szárított levesek (levesporok) | 378 |
Ételízesítők | 382 |
Csomagolóanyagok, segédanyagok és eszközök | 384 |
Karácsony Dezső: Fehérlemez-csomagolás | 384 |
Az ónozott lemezgyártás technológiája | 384 |
Az ónozott lemezek méretei | 386 |
Az ónozott lemezek mechanikai tulajdonságai | 389 |
A lemezek ónbevonata | 393 |
Az ónozott lemezek osztályozása | 398 |
Az ónozott lemezek csomagolása | 400 |
Az ónozott lemezek vizsgálata | 400 |
A krómozott lemez | 405 |
Fehérlemezek lakkozása, festése | 406 |
Belső lakkok | 407 |
Külső lakkok | 411 |
Varratlakkok | 412 |
A lakkozás és az ofszetnyomás tgechnológiája | 413 |
A lakkok és a lakkozás vizsgálata | 422 |
Dobozgyártás fehérlemezből | 427 |
Chrien Károly: Tető-fenék gyártása | 427 |
Dobozpalást gyártása | 431 |
Fenék zárása | 434 |
Dobozok próbázása | 437 |
Karácsony Dezső: Segédanyagok dobozok gyártásához | 438 |
Dobozok ellenőrzése | 439 |
Balla Ferenc: Alumíniumcsomagolás | 456 |
Az alumínium mint csomagolóanyag | 456 |
Fóliából készült csomagolások | 458 |
Vékony szalag (lemez) mint csomagolóanyag | 460 |
Alumínium dobozok | 462 |
Feltéphető alumínium dobozfedelek | 463 |
Alu-seal dobozok | 465 |
Alumínium tubusok | 466 |
Vastag falú alumínium kannák és hordók | 467 |
Üvegcsomagolás | 468 |
Az üveg tulajdonságai, hibái | 468 |
Az üveg szállítása | 471 |
Konzerves üvegek fajtái és szájkiképzésük | 471 |
Chrien Károly: Konzerves üvegek zárószerkezetei | 475 |
Balla Ferenc: Konzerves üvegek zárása | 480 |
Üvegpalackok | 484 |
Kunos Ignác: Műanyagcsomagolás | 486 |
Egyszerű fóliából gyártott, hajlékony falú csomagolóeszközök | 486 |
Kombinált fóliából gyártott, hajlékony falú csomagolóeszközök | 491 |
Merev falú csomagolóeszközök | 496 |
Szállítási, gyűjtő csomagolóeszközök | 497 |
Műanyag-csomagolóeszközök gyártása | 500 |
Konzervipari energiagazdálkodás | 503 |
Kovács Jenő: Melegüzemi energiagazdálkodás | 503 |
Hőigények és a hőellátási rendszerek | 506 |
Kazántelepek gazdaságos üzeme | 508 |
Gőzelosztó hálózatok | 522 |
Kondenzautomaták | 522 |
Villamosenergia-ellátás | 523 |
Transzformátorok gazdaságos üzeme | 527 |
Vízellátás és szennyvízkezelés | 528 |
Berki Ferenc: Szárítóüzemi energiagazdálkodás | 532 |
A fajlagos hőenergia értékét befolyásoló tényezők | 533 |
A szárítók teljesítményének és a szárító levegő páratelítettségének kölcsönhatása | 534 |
A szárítók hatásfoka és a fajlagos hőenergia-felhasználás | 534 |
Hock Gyula: Hűtőüzemi energiagazdálkodás | 536 |
Villamosenergia-gazdálkodás | 536 |
Hűtővíz-gazdálkodás | 549 |
Energetikai vizsgálatok | 551 |
Konzervipari vizsgálati és értékelő módszerek | 554 |
Karácsony Dezső: Konzervipari laboratóriumi vizsgálatok | 554 |
A nyersanyagok laboratóriumi vizsgálatai | 554 |
A kész termékek laboratóriumi vizsgálatai | 555 |
Fizikai vizsgálati módszerek | 561 |
Kémiai laboratóriumi vizsgálatok | 569 |
Termékcsoportok szerinti vizsgálatok | 574 |
A segédanyagok laboratóriumi vizsgálatai | 579 |
Fábri Ilona: A konzervgyártás mikrobiológiai vizsgálatai | 586 |
Mikrobiológiai ellenőrzés szempontjai | 586 |
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek | 594 |
Steril mintavétel | 594 |
Élőcsíraszám meghatározása | 596 |
Romlást okozó fő mikrobacsoportok szelektív kimutatása | 598 |
Mikróbák hőpusztulásának vizsgálata | 599 |
Közegészségügyi mikrobiológiai minősítés | 600 |
Mikrobák gyors azonosítása | 603 |
Szennyezőanyagok mikroszkópos vizsgálata | 604 |
Fertőtlenítőszerek antimikrobás hatásának vizsgálata | 605 |
Kindler József - Karácsony Dezső: A laboratóriumi adatok feldolgozása | 606 |
Az adatrendezés | 608 |
A statisztikai következtetés és becslés | 615 |
Az ellenőrzőkártyák | 622 |
Fábri Ilona: Az üzemi higiéne és ellenőrzése | 630 |
A higiéne feltételei | 630 |
A takarítás és fertőtlenítés | 633 |
A higiéne ellenőrzése | 639 |
Felhasznált irodalom jegyzéke | 640 |
Tárgymutató | 655 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.