kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Zala Megyei Levéltár |
---|---|
Kiadás helye: | Zalaegerszeg |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 369 oldal |
Sorozatcím: | Zalai Gyűjtemény |
Kötetszám: | 20 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-01-4553-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Tartalomjegyzék | |
Bevezető | 5 |
A Zala megyei horvátok története | 7 |
A községek története | 33 |
Tótszentmárton | 33 |
Tótszerdahely | 48 |
Molnári | 64 |
Semjénháza | 73 |
Petrivente | 81 |
Vente | 89 |
Murakeresztúr | 90 |
Kollátszeg | 102 |
Fityeház | 106 |
Bajcsa | 114 |
Horvát falvaink anyagi kultúrája | 123 |
A falvak települési szerkezete | 125 |
Építkezés | 134 |
A favázas szerkezetű zsúpos háza alaprajzi változatai, anyag és az építés módja | 139 |
A tömésház térhódítása és építési módja | 144 |
A téglaház és fejlődése | 146 |
A lakóház toldalékai és a telek egyéb építményei | 148 |
A ház berendezése | 154 |
A szoba hagyományos berendezése | 156 |
A füstöskonyha berendezése | 169 |
A kamra hagyományos berendezése | 170 |
A berendezéshez tartozó fontosabb textiliák | 173 |
A ház berendezésének átalakulása | 175 |
A mai lakásbelső | 177 |
A viselet | 178 |
A női viselet és átalakulása | 179 |
A férfiak viselete | 197 |
A gyermekek viselete | 201 |
A stafírung | 202 |
A táplálkozás | 205 |
Levesek | 206 |
Főzelékek | 207 |
Mártások | 208 |
Kásák, tésztafélék | 208 |
Tejesételek | 211 |
Húsok és sültek | 211 |
Egyéb ételek és tartósítási módok | 213 |
A kukoricakenyér | 215 |
Étrendek | 216 |
Gazdálkodás | 221 |
Gyűjtögetés | 227 |
Méhészkedés | 232 |
Halászat | 233 |
Állattartás | 238 |
Földművelés | 244 |
Iparosok és félparaszti elemek | 247 |
A gazdaság és életforma átalakulása | 254 |
Geschichte und materielle kultur der kroaten an der mur. zusammenfassung | 259 |
Irodalom | 263 |
Rövidítések jegyzéke | 271 |
Táblajegyzék | 272 |
Rajzok, fotók | 275 |