1.054.131

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Képlet- és adattár műveleti, technológiai számításokhoz

Ideiglenes tankönyv az élelmiszeripari szakközépiskolák tanulói számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: MÉM Szakoktatási és Kutatási Főosztálya
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 118 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható mellékletekkel. Tankönyvi száma: ASZI-001.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Képlet- és adattár célja, hogy segítse a műveleti és technológiai számításokat képletekkel és az élelmiszeripar területéről vett különböző adatokkal. Talán kevés, talán sok az az ismeretanyag,... Tovább

Előszó

A Képlet- és adattár célja, hogy segítse a műveleti és technológiai számításokat képletekkel és az élelmiszeripar területéről vett különböző adatokkal. Talán kevés, talán sok az az ismeretanyag, melyet a könyv tartalmaz. Ezért tartalmát a tanítási gyakorlat igényei szerint kell felhasználni. Az egyenletekbe bármely homogén mértékegység-rendszer helyettesíthető. Kevés kivétellel, ezért nem is adtuk meg az egyenletekben szereplő kifejezések mértékegységét. Pl. ugyanaz az egyenlet fejezi ki a tömegmérleget és a tömegáram-mérleget is, vagy az anyagmérleget és az anyagáram-mérleget is. A tankönyvet használók semmiképpen ne tekintsék ezt a könyvet olyan segédletnek, mely a tudást is pótolja. A fogalmakat és az eljárásokat meg kell tanulni. Tanulás nélkül a könyv csak nagy nehézségek árán és bizonytalanul használható. A közölt irodalom segítségével és felhasználásával a Képlet- és adattárból hiányzó ismeretek pótolhatók, illetve a további igényeknek megfelelően azok kiegészíthetők.

Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 3
JELÖLÉSEK 5
Görög betűk 7
Alkalmazott jelölések 7
KÖZEGEK ÁRAMLÁSA ÉS KÖZEGÁRAMLÁSON ALAPULÓ MŰVELETEK (Szalay Júlia) 11
Gáztörvények ideális gázokra 13
Viszkozitás 13
Hidrosztatika 14
Hidrodinamika 14
Az áramlás jellemzői 14
Folytonossági tétel 14
Áramló közegek energiái 15
Bemoulli-egyenlet 15
Bemoulli-egyenlet alkalmazása 15
Áramlásmérés 20
Folyadékok és gázok szállítása 21
Szemcsés halmazok jellemzői 23
Szemcsés anyagok szállítása 23
Ülepítés 25
Gravitációs ülepítés 25
Centrifugális ülepítés 27
Szűrés 28
Szakaszos szűrés 28
Folyamatos szűrés 29
Keverés 29
Keverők kiválasztása 30
Nem newtoni folyadékok keverése 30
Aprítás 33
Szitálás 35
HŐÁTADÁSI MŰVELETEK (Kovács Sándor) 37
Hőcserélés 39
Gázok, gőzök normál állapota 39
Hőcsere egyszerű esetei 39
Hőcsere összetett formái 39
Víz fajlagos entalpiája .41
Tartósítás 43
Tartósítás hőkezeléssel . . . .43
Vízaktivitás és ozmózisnyomás 45
Bepárlás 48
Szakaszos folyamatra 48
Többfokozatú folyamatra . . . 49
Termodinamikai folyamatok jellemzői 51
Hűtés-Fagyasztás 52
Gázzal (túlhevített gőzzel) üzemelő hűtőkörfolyamatok 53
ANYAGÁTADÁSI MŰVELETEK (Kovács Sándor) 55
Főzisösszetétel kifejezésmódjai 57
Diffúzió gáz- és folyadékfázis között 58
Ellenáramú abszorpció és deszorpció 60
Ideális abszorpciós hűtőkörfolyamat 62
Vízgőz diffúziója több rétegű falon keresztül 65
Anyagátadás szilárd- és folyadékfázis között 66
Szárítás-nedvesítés 68
Kristályosítás 72
Lepárlás 75
TÁBLÁZATOK 79
1. táblázat Konzervipari termékek vízaktivitási értéke
2. táblázat Élelmiszerek av = 0,7 vízaktivitáshoz tartozó kritikus víztartalom 20 °C-on ... 82
3. táblázat Mikroorganizmusok szaporodásának minimális vízaktivitás igénye 82
4. táblázat Penészgombákat gátló vízaktivitási értékek 82
5. táblázat Élelmiszerek vízaktivitása 83
6. táblázat Tűzálló anyagok átlagos fajlagos hőkapacitása 20 °C és t között 83
7. táblázat Fém, kő, szigetelőanyagok, stb. sűrűsége, fajlagos hőkapacitása
és hővezetési együtthatója 84
8. táblázat: Szilárd anyagok sugárzási együtthatója 85
9. táblázat: Különféle anyagok sugárzásának E emissziós aránya 87
10. táblázat: Egyes tüzelőanyagok és technikai gázok átlagos összetétele és fűtőértéke ... 88
11. táblázat: A víz és vízgőz termodinamikai tulajdonságai telített állapotban (nyomástáblázat) 89
12. táblázat: A víz és vízgőz termodinamikai tulajdonságai telített állapotban
(hőmérséklet-táblázat) 90
13. táblázat: Túlhevített vízgőz termodinamikai tulajdonságai 91
14. táblázat Hűtöanyagok tulajdonságai 92
15. táblázat Az ammónia termodinamikai tulajdonságai telített állapotban 93
16. táblázat Gázok Henry-állandói oldószerekben 94
17. táblázat Gázok vízoldhatósága 95
18. táblázat Kétkomponensű gázelegyek D diffúziós együtthatója 0,1 MPa-on és 298 K-en . 95
19. táblázat Kétkomponensű folyadékelegyek diffúziós együtthatója 0,1 MPa-on és 298 K-en 95
20. táblázat Gáz-folyadék egyensúlyi adatok 96
21. táblázat Etanol-víz elegyedési entalpiája a mólarány függvényében 97
22. táblázat Telített nedves levegő 98
23. táblázat Folyadékcirkulációs szilárd-folyadék fázis extrakciós Pi értéke lapkák
kilúgozása esetén 101
24. táblázat Pi értéke hengeres testek kilúgozása esetén 101
25. táblázat Pi értéke gömbalakú testek kilúgozása esetén 102
26. táblázat Ellenáramú szilárd-folyadék fázis extrakciója xn/xo értéke lapkák
kilúgozása esetén 102
27. táblázat xn/xo értéke hengeres testek kilúgozása esetén 103
28. táblázat xn/xo értéke gömb alakú testek kilúgozása esetén 103
29. táblázat Egyes élelmiszerek víztartalma, fajlagos hőkapacitása és fagyáshője 104
30. táblázat Élelmiszeripari termékek és anyagok fizikai és hőtani adatai 106
31. táblázat Különböző élelmiszerekből kifagyó vízmennyiség a hőmérséklet függvényében 109
32. táblázat Néhány élelmiszer -50 °C-ra vonatkoztatott entalpia értékei RIEDEL szerint .
IRODALOMJEGYZÉK 113
ÁBRAJEGYZÉK
1. ábra: A folyadékok és gázok áramlási sebessége a qv térfogatáram és d csőátmérő
függvényében 16
2. ábra: Gázok és folyadékok gazdaságos sebessége a cső belsőátmérő függvényében 17
3. ábra: A Xs csősúrlódási tényező függése a Re-től és a csőfal relatív érdességétől 19
4. ábra: Az Le egyenértékű csőhossz, szerelvények és csőidomok esetén 20
5. ábra: Centrifugálszivattyú-jelleggörbék 22
6. ábra: Ventillátor-jelleggörbék 22
7. ábra: Pneumatikus szállítás megengedhető legkisebb sebessége 25
8. ábra: Nyomásveszteség függése a levegő sebességétől a csőben 25
9. ábra: A súrlódási tényező függése a Re-tűl és a szfericitástól 26
10. ábra: Keverőelemek ellenállástényezője a Re-szám függvényében 31
11. ábra: Diagram a keverési teljesítmény-szükséglet megállapításához 32
12. ábra: kőz meghatározása 40
13. ábra: A vízgőz lg p-h diagramja 42
14. ábra: Néhány mikroorganizmus abszolút hőpusztulási görbéje 44
15. ábra: Élelmiszeripari termékeket befolyásoló tényezők és a vízaktivitás összefüggése 46
16. ábra: Kukorica egyensúlyi izotermái 47
17. ábra: 1 - aszaltszilva; 2 - aszalt alma; 3 - szárított tészta; 4 - szárított borsó
egyensúlyi görbéi 47
18. ábra: Bepárló blokksémája a számításokhoz 48
19. ábra: Marhahús fajlagos hőkapacitása a nedvességtartalom és hőmérséklet
függvényében 52
20. ábra: Hűtőkörfolyamat gáz-gőz halmazállapotú közeggel 53
21. ábra: Egyfokozatú zárt hűtőkörfolyamat lg p-h diagramja a képletek értelmezéséhez 54
22. ábra: Jelölésrendszer az anyagátadás közepes hajtóerejének meghatározásához 60
23. ábra: Jelölésrendszer az abszorpciós hűtőkörfolyamat tömeg-, anyag-,
energiamérlegének készítéséhez 63
24. ábra: Víz-ammónia h-w diagramja 64
25. ábra: Ammónia-víz forráspont és egyensúlyi görbéje 65
26. ábra: Pi értéke a Fo-szám és folyadékarány függvényében 67
27. ábra: xn/xo értéke a Fo-szám és folyadékarány függvényében 68
28. ábra: Szárítási sebesség görbéje a nedvességtartalom függvényében 70
29. ábra: Szárítás folyamatának ábrázolása a nedves levegő h-y diagramban 70
30. ábra: Nedvességtartalom alakulása a szilárd fázis felületén és a levegő fő tömegében 70
31. ábra: A kilépő levegő közepes hőmérséklete 70
32. ábra: Levegő-vízgőz h-y diagramja 71
33. ábra: Levegő-vízgőz h-y diagramja 200 °C-ig 72
34. ábra: Szacharózoldat kristályosodási együtthatója a telítettség függvényében 73
35. ábra: Cukoroldatok telítettsége a hőmérséklet és koncentráció függvényében 74
36. ábra: Tiszta cukoroldatok viszkozitása 74
37. ábra: Egyensúlyi (Flash) disztillálás képleteinek értelmezése 76
38 ábra: Folyamatos üzemű rektifikálás képleteinek értelmezése 77
39. ábra: Etanol-víz elegy h-x diagramja 78
40. ábra: Etanol-víz elegy elegyedési entalpiája 78
Táblázatok 79
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem