Közgazdasági alapismeretek | 7 |
A szükségletek | 7 |
A szükségletek csoportosítása | 7 |
A kereslet | 9 |
A kereslet csoportosítása | 9 |
A keresletet befolyásoló tényezők | 11 |
Kínálat | 13 |
Az ár | 14 |
A fogyasztás | 15 |
A fogyasztás terjedelme és összetétele | 15 |
A fogyasztási cikkek piaca | 17 |
A piac fogalma, összetevői, a piaci egyensőly | 17 |
A piaci mechanizmus működése | 18 |
A piaci verseny | 19 |
A gazdálkodás | 20 |
A szükségletek szerepe a gazdálkodásban | 21 |
A kereskedelem feladata a gazdálkodás folyamatában | 22 |
Az üzlet környezete | 24 |
A piaci környezet | |
A gazdasági, társadalmi és kulturális környezet | 26 |
Üzleti tervezés | 27 |
A tervezésről általában | 27 |
A vállalkozás működésének tervezése | 27 |
A vállalkozás elindításának tervezése | 27 |
Működő vállalkozás tervezése | 28 |
Az üzleti terv | 30 |
Az üzleti gazdálkodás | 32 |
Az üzlet gazdálkodási lehetőségeinek számbavétele | 32 |
Az eredmény | 32 |
Az eredmény keletkezése | 32 |
A számviteli eredmény | 33 |
Az eredményre ható tényezők | 34 |
Az eredmény felhasználása | 36 |
Az eredmény elemzése | 36 |
A nyereség tervezése | 40 |
Eredmény és vagyon | 40 |
A vagyon szerepe a gazdálkodásban | 40 |
Az eredmény és a vagyon összefüggése | 41 |
Az árbevétel keletkezése | 41 |
Áruforgalmi és egyéb árbevétel | 41 |
Bruttó és nettó árbevétel | 42 |
Az árbevétel elemzése, tervezése | 42 |
Árképzés a kereskedelemben | 47 |
Az ár fogalma, gazdasági szerepe | 47 |
A vállalati ármagatartást befolyásoló külső és belső tényezők | 47 |
Az árkialakítás és ármagatartás jogi szabályozása | 47 |
Az árrés, mint a kereskedelmi vállalkozások eredményességének kiemelt mutatója | 55 |
Az árképzéshez kapcsolódó számítások | 61 |
Költséggazdálkodás | 63 |
A költséggazdálkodás alapfogalma | 63 |
A költségek csoportosítása | 65 |
A kereskedelmi költségek nagyságát meghatározó tényezők | 70 |
A költségek elemzése | 72 |
A költségek tervezése | 78 |
Az élőmunkával történő gazdálkodás | 79 |
A létszámgazdálkodás szükségessége, feladatai | 79 |
Bérgazdálkodás | 86 |
Bérrendszer | 86 |
Eszközgazdálkodás | 89 |
Az eszközök csoportosítása | 89 |
Az eszközök értékcsökkenése | 91 |
Az eszközök hatékonysága | 90 |
Az üzletek fejlesztése | 94 |
A fejlesztés elemei | 95 |
Az üzlet pénzügyi gazdálkodása | 97 |
A kereskedelmi vállalkozások tevékenységésnek finanszírozása | 98 |
Költségvetési kapcsolatok | 103 |
Vállalkozási formák a kereskedelemben | 105 |
A gazdálkodó szervezetek csoportosítása | 105 |
Az egyéni vállalkozás | 105 |
Az egyéni vállalkozás alapítása | 106 |
A vállalkozói közreműködés és felelősség | 106 |
Az egyéni vállalkozás megszűnése | 107 |
A társas vállalkozások | 107 |
A társas vállalkozások jellemzői | 107 |
A társas vállalkozások formái | 112 |
A szövetkezetek | 118 |
A szövetkezet alapítása | 119 |
A szövetkezeti tagok jogai és kötelességei | 119 |
A szövetkezet szervezete | 120 |
A szövetkezetek megszűnése | 120 |
Az állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok | 121 |
Felhasznált irodalom | 122 |