kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 326 oldal |
Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakközépiskolai tankönyv |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-924-3 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 25940. 128 fekete-fehér ábrával illusztrálva. 9., változatlan kiadás. |
Bevezetés | 3 |
Térfogatos elemzés (titrimetria) | 5 |
A térfogatos elemzés elvi alapjai és felosztása | 5 |
A valóságos liter | 8 |
A térfogatos elemzés eszközei és használatuk | 9 |
A térfogatmérő eszközök kalibrálása (hitelesítése) | 17 |
A mérőoldat fogalma. A faktor (szorzószám) | 18 |
A mérőoldatok alapanyagai (titeralapanyagok) | 23 |
A térfogatos elemzés eredményének kiszámítása | 24 |
A névleges normáloldatok higítása vagy töményítése pontosan normállá | 28 |
Az indikátorokról általában | 31 |
A térfogatos elemzés gyakorlati kivitelezése | 31 |
A térfogatos elemzés hibái és azok kiküszöbölése | 32 |
Acidi-alkalimetria (sav-lúgmérés) | 35 |
A hidrogénion-koncentráció jelentősége, a víz elektrolitos disszociációja és a víz ionszorzata | 36 |
A pH fogalma | 38 |
Kiegyenlítő (puffer- vagy tompító) oldatok | 39 |
A sav-bázis indikátorok | 40 |
A sav-bázis indikátorok működésének elmélete | 41 |
Kísérleti körülmények hatása az indikátorokra | 44 |
Az indikátorok jellemző tulajdonságai. Az indikátorhiba | 45 |
A hidrogénionkoncentráció változása titrálás közben | 47 |
Gyakorlati útmutatások az indikátorok helyes megválasztására és használatára | 50 |
Néhány fontosabb sav-bázis indikátor | 50 |
Savmérőoldatok készítése | 53 |
Kiszorításos sav-bázis mérőmódszerek | 57 |
Gyakorlati szempontból jelentősebb bázisok térfogatos meghatározása | 58 |
Lúgmérőoldatok készítése | 70 |
Gyakorlati szempontból jelentősebb szervetlen savak térfogatos meghatározása | 73 |
Szerves savak meghatározása | 76 |
Észterek meghatározása | 84 |
Oxidimetria-reduktometria | 88 |
Permanganometria | 90 |
Jodometria | 101 |
Egyéb oxidációs és redukciós mérőmódszerek | 128 |
Csapadékképződésen alapuló mérőmódszerek (csapadékos titrálások) | 129 |
A csapadékos titrálások indikátorai | 130 |
0,2 n AgNO3 mérőoldat készítése és beállítása | 131 |
0,1 n ammóniumrodanid (NH4SCN) és 0,1 n káliumrodanid (KSCN) mérőoldat készítése és beállítása | 132 |
A klorid-ion meghatározása 0,1 n AgNO3-tal Mohr szerint | 132 |
Élelmiszerek konyhasótartalmának százalékos meghatározása | 133 |
Bromidok és jodidok meghatározása | 134 |
Meghatározások rodanid mérőoldattal vas(III)-ammóniumszulfát indikátor jelenlétében | 136 |
Fizikai és fizikai-kémiai törvényszerűségeken alapuló műszeres vizsgálati módszerek | |
Optikai (fénytani) mérőmódszerek | 140 |
Színerősségmérés (kolorimetria, fotometria) | 140 |
Zavarosságmérés (nefelometria) | 151 |
Fénytörőképesség meghatározása (refraktometria) | 152 |
Optikai forgatóképesség mérése (polarimetria) | 166 |
Elektrokémiai mérőmódszerek | 175 |
Polarográfia | 175 |
Polarometria (amperometria) | 176 |
A vezetőképességváltozás mérése (konduktometria) | 177 |
A hidrogénion-koncentráció mérése (pH-mérés) | 179 |
Egyéb fizikai mérőmódszerek | 185 |
A folyás- és cseppenéspont | 186 |
Dermedéspont | 186 |
Viszkozitás (belső súrlódás) | 187 |
A légnedvesség mérése | 190 |
Kromatográfia | 191 |
Különöző anyagok egyes összetevőinek vegyületcsoportjainak meghatározása | |
Az élelmiszerek fehérjetartalmának meghatározása | 206 |
Nyersfehérje meghatározása Kjeldahl-féle módszerrel | 206 |
Nyersfehérje meghatározása Parnas-Wagner-féle mikrodesztilláló készülékkel | 209 |
Vízben oldható nyersfehérje meghatározása | 212 |
Az aminosavak meghatározása formoltitrálással | 212 |
Szénhidrátok meghatározása | 213 |
Cukormeghatározás redukálóképesség alapján | 214 |
A keményítő vizsgálata | 218 |
A dextrin meghatározása | 223 |
A pentozánok meghatározása Tollens szerint | 223 |
A pektin minőségének vizsgálata és a pektintartalom meghatározása | 225 |
A nyersrost meghatározása Weende-i módszerrel | 228 |
Az élelmiszeripari üzemi víz vizsgálata | 230 |
Mintavétel | 230 |
Helyszíni szemle | 230 |
Helyszíni vizsgálatok | 231 |
Laboratóriumi vizsgálatok | 234 |
Mennyiségi vizsgálatok | 237 |
A víz minősítése | 240 |
Szénelemzés | 241 |
A szén nedvességtartalmának meghatározása | 241 |
A hamu meghatározása | 242 |
Az égésmeleg és fűtőérték meghatározása kaloriméterrel (MSZ 700 szerint) | 242 |
Gázelemzés | 252 |
Függelék | |
Vízlágyítás | 255 |
Komplexometria | 258 |
A hidrogénion-koncentráció átszámítása pH-ra és a pH átszámítása hidrogénion-koncentrációra | 263 |
Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata | 267 |
A C-vitamin vizsgálata | 270 |
Színképelemzés (spektroszkópia, spektrográfia) | 273 |
A fontosabb szervetlen vegyületek latinos, tudományos elnevezése (nomenklatura) | 276 |
Táblázatok | 279 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.