kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 283 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-925-1 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 25939. 174 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | 3 |
ÁLTALÁNOS RÉSZ | 5 |
Alapfogalmak | 5 |
Általános tudnivalók a kémiai laboratóriumról | 5 |
A kémiai laboratórium és a hozzá tartozó helyiségek | 6 |
Laboratóriumi rend- és munkaszabályok | 6 |
Általános szabályok | 6 |
Balesetelhárítás és elsősegélynyújtás | 7 |
Fontosabb laboratóriumi eszközök | 8 |
Üvegeszközök és -edények | 8 |
Üvegpoharak és -lombikok | 8 |
Tölcsérek | 10 |
Egyéb üvegeszközök | 11 |
Porcelán-eszközök és -edények | 13 |
Fémeszközök | 14 |
Állványok | 14 |
Fogók, diók | 15 |
Egyéb fémeszközök | 16 |
Fémtégelyek és -tálak | 18 |
Gázégők | 19 |
Egyéb eszközök, készülékek | 20 |
A laboratóriumi eszközök és edények karbantartása, tisztítása és használata | 22 |
Alapvető laboratóriumi műveletek | 23 |
Üvegtechnikai munkálatok | 23 |
Az anyagok előkészítése laboratóriumi vizsgálatokhoz | 27 |
Mintavétel | 27 |
A minta előkészítése az elemzéshez | 29 |
Az oldatok bepárologtatása | 30 |
Az általánosan használt laboratóriumi mérőeszközök (mérés) | 31 |
A súlymérés (tömegmérés) eszközei. A laboratóriumban használt mérlegek | 31 |
Az analitikai vagy elemzési mérleg | 32 |
Általános irányelvek a súlyméréshez | 38 |
Fajsúlymérés | 41 |
A fajsúly fogalma | 41 |
Fajsúlymérés areométerrel | 42 |
Folyadékok fajsúlyának meghatározása piknométerrel | 44 |
Szilárd anyagok fajsúlyának meghatározása piknométerrel | 46 |
Fajsúlymérés Mohr-Westphal-féle mérleggel | 47 |
Interpoláció fajsúlytáblázatokból | 49 |
Oldatok készítése | 50 |
Az oldat fogalma és fajtái | 50 |
Oldószerek. Oldatok készítése | 52 |
Az oldatok töménysége. Számítások az oldatok készítésével kapcsolatban | 53 |
Lecsapás, dekantálás, centrifugálás és szűrés | 62 |
Lecsapás | 62 |
Dekantálás, centrifugálás | 63 |
Szűrés | 64 |
Kristályosítás | 69 |
Anyagok fontosabb fizikai állandóinak meghatározása és mérésének eszközei | 72 |
A hőmérséklet mérése | 72 |
Olvadáspont és fagyáspont meghatározása | 74 |
Forráspont meghatározása | 75 |
Desztillálás (lepárlás) | 76 |
A desztillálás általában | 76 |
A desztillálás eszközei | 76 |
Útmutatások a desztilláláshoz, egyszerű desztillálókészülékek összeállítása | 79 |
Szakaszos lepárlás (frakcionált desztilláció) | 81 |
Vákuumdesztilláció | 81 |
Vízgőzdesztilláció | 82 |
Gázok előállítása és felismerése a kémia laboratóriumban | 83 |
A gázfejlesztés eszközei | 83 |
Néhány fontosabb gáz előállítása | 84 |
Gázok mosása és szárítása | 86 |
Gázok tárolása laboratóriumban | 88 |
A laboratóriumban használt vegyszerek és minőségük | 89 |
A mérgező anyagok és az ellenük való védekezés | 90 |
KÉMIAI MINŐSÉGI ELEMZÉS (KVALITATÍV ANALÍZIS) | 93 |
Az elemzés feladata és módszerei | 93 |
Az elemzés szempontjából fontosabb kémiai folyamatok | 95 |
A gyakrabban előforduló kémiai változások fajai | 95 |
Az elektrolitos disszociáció | 97 |
Ionreakciók | 99 |
Hidrolízis | 100 |
Kolloid oldatok | 101 |
Komplex ionok és komplex vegyületek | 102 |
Gyakorlati útmutatások a minőségi elemzéshez | 106 |
A minőségi elemzéshez használt fontosabb kémszerek | 106 |
Általános tudnivalók | 106 |
Kémszeroldatok készítése | 107 |
A minőségi elemzés módszere | 110 |
A kationok beosztása | 112 |
Az I. osztály kationjai | 112 |
A II. osztály kationjai | 121 |
A III. osztály kationjai | 123 |
A IV. osztály kationjai | 134 |
Az V. osztály kationjai | 137 |
Az anionok beosztása | 142 |
Az I. osztály anionjai | 142 |
A II. osztály anionjai | 148 |
A III. osztály anionjai | 151 |
A IV. osztály anionjai | 154 |
Az V. osztály anionjai | 157 |
Az egyszerű minőségi elemzés menete | 161 |
Elővizsgálat | 161 |
Az anyag feloldása | 163 |
A kationok megkeresése | 163 |
Az anionok megkeresése | 163 |
Összetett elemzés | 163 |
MENNYISÉGI ELEMZÉS (KVANTITATÍV ANALÍZIS) | 164 |
Súlyszerinti elemzés (gravimetria) | 169 |
A súlyszerinti elemzés műveletei | 169 |
A súlyszerinti elemzésnél gyakrabban előforduló hibák | 171 |
A súlyszerinti elemzés eszközei | 171 |
Hő- és oldóhatáson alapuló módszerek | 175 |
A nedvesség- és szárazanyagtartalomról általában | 176 |
Szárításon alapuló nedvességtartalom-meghatározás | 179 |
Lepárláson alapuló víztartalom-meghatározás | 194 |
Az izzítási veszteség és hamutartalom meghatározása | 195 |
Élelmiszerek homoktartalmának meghatározása | 205 |
Vizes, alkoholos és egyéb kivonat (extrakt) meghatározása | 210 |
Zsiradékok mennyiségének meghatározása élelmiszerekből | 212 |
Csapadék létesítésén (lecsapáson) alapuló eljárások | 225 |
A csapadéklétesítés (lecsapásos gravimetria) módszerei és műveletei | 227 |
Egyes ionok súlyszerinti meghatározása csapadékos módszerrel | 235 |
Súlyszerinti meghatározás elektromos módszerrel (elektrogravimetria) | 242 |
Gázok súlyszerinti meghatározása (CO2-tartalom meghatározása) | 244 |
Mértékegységek | 247 |
Táblázatok | 249 |
Felhasznált irodalom | 279 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.