1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémiai kísérletgyűjtemény IV.

Gimnázium IV. osztály

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-17-6491-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 13439.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A IV. osztályos kémiai kísérletgyűjtemény folytatása az előző évi gyakorlati feladatoknak. Ez a gyűjtemény is olyan kísérleteket tartalmaz, amelyek az elméleti anyag témaköreinek jobb megértését,... Tovább

Előszó

A IV. osztályos kémiai kísérletgyűjtemény folytatása az előző évi gyakorlati feladatoknak. Ez a gyűjtemény is olyan kísérleteket tartalmaz, amelyek az elméleti anyag témaköreinek jobb megértését, elmélyítését és gyakorlati alkalmazását biztosítják.
A gyakorlatok általános célja továbbá az anyag tulajdonságainak tevékeny megismerése, melyhez a lehetőséget a kísérletgyűjtemény következő témaköreinek feldolgozása biztosítja. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Dr. Perczel Sándor: Preperatív gyakorlatok, szervetlen és szerves anyagok előállítására5
Szervetlen készítmények8
Lecsapott kálcium-karbonát előállítása8
Kristályos kalcium-klorid (CaCl2-6H2O) előállítása9
Az ólom-kromát (PbCrO4) -krómsárga - előállítása10
Bázisos ólom-kromát (PbCrO4-PbO) - krómvörös - előállítása11
Bórsav (H3BO3) előállítása bóraxból11
Jód előállítása12
Vas(II)-szulfát (FeSO4-7H2O) előállítása13
Ammónium-szulfát (NH4)2SO4 előállítása13
Vas(II)-ammónium-szulfát [(NH4)2FE(SO4)2-6H2O] -Mohr-só - előállítása14
Kálium-alumínium-szulfát [KA1(SO4)2-12H2O] - közönséges timsó - előállítása15
Réz(II)-szulfát (CuSO4-5H2O) - rézgálic - előállítása (Első változat)17
Réz(II)-szulfát (CuSO4-5H2O) - rézgálic - előállítása (Második változat)17
Thénárd-kék előállítása18
Nátrium-tioszulfát (Na2S2O3-5H2O) - fixisó - előállítása19
Szerves készítmények20
A jodoform (CHI3) előállítása20
Metaldehid előállítása21
Benzoesav (C6H5COOH) előállítása benzaldehidből22
Furfurol előállítása22
Metiloranzs előállítása24
Naftalin tisztítása szublimálással25
Katalitikus reakciók tanulmányozása26
Homogén katalízis26
Fémionokkal katalizált folyamatok vizsgálata26
Hidrogén-peroxid bontása kálium-jodiddal27
Két katalizátor hatékonyabb, mint egy28
A katalizátor és az inhibitor hatása a reakciósebességre29
Hidrogén-peroxid katalitikus bontása enzimmel. A katalizátormérgezés vizsgálata30
Heterogén katalízis30
Heterogén katalízis tanulmányozása31
Hidrogén meggyújtása platinataplóval (Tanári kísérlet)31
Etil-alkohol dehidratálása katalizátorral (Tanári kísérlet)32
Etil-alkohol dehidrogénézése katalizátorral (Tanári kísérlet)34
Kockacukor égése36
Autokatalízis vizsgálata36
Minőségi kémiai analitikai gyakorlatok38
A kémiai elemzés feladata és módszerei38
Az ionok csoportosítása41
A kationok I. osztálya43
A kationok II. oszálya55
A kationok III. osztálya61
A kationok IV. osztálya72
A kationok V. osztálya78
Az anionok reakciói83
Az anionok I. osztálya84
Az anionok II. osztálya89
Az anionok III. osztálya91
Az anionok IV. osztálya94
Reagens nélküli analízis95
Mintafeladat96
Dr. Pálfalvi Aladárné98
Térfogatos elrendezés (titrimetria)98
Oxidi-rediktometria98
Permanganometria100
Jodometria104
Csapadékos titrálás108
0,1 mólos ezüst-nitrát-mérőoldat készítése108
Réz(II)ionok jodometriás meghatározása108
Komplexometria109
A komplexometriás titrálások végpontjelzése111
A mérőoldat készítése és faktorozása111
Kalciumionok meghatározása112
Magnéziumionok meghatározása112
A csapvíz - természetes vizek - kalcium- és magnéziumion-tartalmának meghatározása egymás mellett113
Kromek Sándor: Elektrotechnikai mérési gyakorlatok115
Elektrolitok vezetőképesség-változásán alapuló titrálások egyenértékpontjának meghatározása115
Erős bázis titrálása erős savval, vezetőképesség-változáson alapuló végpontjelzéssel (Első változat)117
Erős bázis titrálása erős savval (Második változat)119
Kénsavoldat titrálása nátrium-hidroxid-mérőoldattal (Harmadik változat)123
Gyenge sav mérése gyenge bázissal125
Gyenge bázis mérése erős savval: ivóvíz, talajvíz, ipari víz változó keménységének meghatározása126
Csapadékképződéssel járó reakció végpontjának megállapítása vezetőképességi titrálás révén129
Dr. Pfeiffer Ádám: Ipari és mezőgazdasági nyersanyagok és termékek vizsgálata131
Fémek előállítása131
Réz előállítása szenes redukcióval131
Lítium előállítása ömledékelektrolízissel132
Ón előállítása elektrolízissel133
Nemfémes és vegyületének előállítása133
Szilícium előállítása kvarchomokból133
Nátrium-szilikát előállítása kvarchomokból134
Ötvözetek vizsgálata135
Forrasztóón készítése135
Forrasztóón olvadáspontjának összehasonlítása az alkotó fémek olvadáspontjával136
Védekezés a korrózió ellen fémbevonattal136
Rézbevonat készítése szénrúdon137
Rézlemez nikkelezése138
Cinkbevonat készítése vaslemezen (horganyzás)138
Az alumínium eloxálása139
Az eloxált alumínium színezése140
Műanyagok vizsgálata140
Poli(vinil-klorid) (PVC) vizsgálata141
Polisztirol vizsgálata141
Metakrilsav-metilészter előállítása142
Aminoplaszt előállítása143
Cellulóz-nitrát előállítása és feldolgozása144
Gyógyszerek vizsgálata145
Acetil-szalicilsav (aszpirin) előállítása145
"Antifebrin" előállítása146
Betacid pasztilla vizsgálata147
Phenolphtalenum tabletta vizsgálata148
Chinidium sulfiricum tabletta vizsgálata149
Mezőgazdasági termékek feldolgozása és vizsgálata149
A cukorgyártás folyamatainak vizsgálata149
A tej vizsgálata150
A kazein előállítása tejből151
A globulinok és az albuminok kicsapása a tejsavóból151
A tejcukor kimutatása tejsavóból152
A zsír kinyerése tejből152
Olaj kioldása napraforgómagból153
Liszt zsírtartalmának kioldása154
Az alkoholos erjedés vizsgálata154
Savanyúkáposzta-lé tejsavtartalmának meghatározása155
Citrom citromsavtartalmának meghatározása156
Fehérbor szabad savtartalmának meghatározása157
Sózott hús konyhasótartalmának meghatározása158
C-vitamin kimutatása158
Búzaliszt nedvességtartalmának és szárazanyag-tartalmának meghatározása160
Tehéntúró szárazanyagának, illetve nedvességtartalmának meghatározása161
Dohány izzítási veszteségének és hamutartalmának meghatározása161
Növényvédő szerek készítése162
Bodói lé készítése162
Mészkénlé készítése163
A talaj vizsgálata164
A talaj pH-értékének meghatározása164
A talaj mésztartalmának (CaCO3) meghatározása165
A talaj mésztartalmának kvantitatív meghatározása166
Az Arany-féle kötöttségi szám meghatározása166
A víz vizsgálata167
A víz vasiontartalmának meghatározása168
Fenol kimutatása ipari vízben169
A kloridion kimutatása vízben170
A természetes vizek keménysége170
A víz lúgosságának és változó keménységének meghatározása171
A víz összes keménységének meghatározása172
Vízlágyítás173
Mosószerek vizsgálata174
A szappangyártás folyamata174
A szappan és a szintetikus mosószerek tulajdonságainak összehasonlítása175
Szintetikus mosószerek habzásának vizsgálata176
Színezékek vizsgálata177
Alizarin előállítása177
Fluoreszcein előállítása178
Pácfestés alizarinnal179
Festékek szelektív adszorpciója180
Nyers klorofilloldat készítése180
Növényi festékek szétválasztása181
Nyers klorofilloldat alkotórészeinek szétválasztása181
A nyers klorofilloldat reakciói182
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem