kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 187 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-17-6491-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 13439. |
Bevezetés | |
Dr. Perczel Sándor: Preperatív gyakorlatok, szervetlen és szerves anyagok előállítására | 5 |
Szervetlen készítmények | 8 |
Lecsapott kálcium-karbonát előállítása | 8 |
Kristályos kalcium-klorid (CaCl2-6H2O) előállítása | 9 |
Az ólom-kromát (PbCrO4) -krómsárga - előállítása | 10 |
Bázisos ólom-kromát (PbCrO4-PbO) - krómvörös - előállítása | 11 |
Bórsav (H3BO3) előállítása bóraxból | 11 |
Jód előállítása | 12 |
Vas(II)-szulfát (FeSO4-7H2O) előállítása | 13 |
Ammónium-szulfát (NH4)2SO4 előállítása | 13 |
Vas(II)-ammónium-szulfát [(NH4)2FE(SO4)2-6H2O] -Mohr-só - előállítása | 14 |
Kálium-alumínium-szulfát [KA1(SO4)2-12H2O] - közönséges timsó - előállítása | 15 |
Réz(II)-szulfát (CuSO4-5H2O) - rézgálic - előállítása (Első változat) | 17 |
Réz(II)-szulfát (CuSO4-5H2O) - rézgálic - előállítása (Második változat) | 17 |
Thénárd-kék előállítása | 18 |
Nátrium-tioszulfát (Na2S2O3-5H2O) - fixisó - előállítása | 19 |
Szerves készítmények | 20 |
A jodoform (CHI3) előállítása | 20 |
Metaldehid előállítása | 21 |
Benzoesav (C6H5COOH) előállítása benzaldehidből | 22 |
Furfurol előállítása | 22 |
Metiloranzs előállítása | 24 |
Naftalin tisztítása szublimálással | 25 |
Katalitikus reakciók tanulmányozása | 26 |
Homogén katalízis | 26 |
Fémionokkal katalizált folyamatok vizsgálata | 26 |
Hidrogén-peroxid bontása kálium-jodiddal | 27 |
Két katalizátor hatékonyabb, mint egy | 28 |
A katalizátor és az inhibitor hatása a reakciósebességre | 29 |
Hidrogén-peroxid katalitikus bontása enzimmel. A katalizátormérgezés vizsgálata | 30 |
Heterogén katalízis | 30 |
Heterogén katalízis tanulmányozása | 31 |
Hidrogén meggyújtása platinataplóval (Tanári kísérlet) | 31 |
Etil-alkohol dehidratálása katalizátorral (Tanári kísérlet) | 32 |
Etil-alkohol dehidrogénézése katalizátorral (Tanári kísérlet) | 34 |
Kockacukor égése | 36 |
Autokatalízis vizsgálata | 36 |
Minőségi kémiai analitikai gyakorlatok | 38 |
A kémiai elemzés feladata és módszerei | 38 |
Az ionok csoportosítása | 41 |
A kationok I. osztálya | 43 |
A kationok II. oszálya | 55 |
A kationok III. osztálya | 61 |
A kationok IV. osztálya | 72 |
A kationok V. osztálya | 78 |
Az anionok reakciói | 83 |
Az anionok I. osztálya | 84 |
Az anionok II. osztálya | 89 |
Az anionok III. osztálya | 91 |
Az anionok IV. osztálya | 94 |
Reagens nélküli analízis | 95 |
Mintafeladat | 96 |
Dr. Pálfalvi Aladárné | 98 |
Térfogatos elrendezés (titrimetria) | 98 |
Oxidi-rediktometria | 98 |
Permanganometria | 100 |
Jodometria | 104 |
Csapadékos titrálás | 108 |
0,1 mólos ezüst-nitrát-mérőoldat készítése | 108 |
Réz(II)ionok jodometriás meghatározása | 108 |
Komplexometria | 109 |
A komplexometriás titrálások végpontjelzése | 111 |
A mérőoldat készítése és faktorozása | 111 |
Kalciumionok meghatározása | 112 |
Magnéziumionok meghatározása | 112 |
A csapvíz - természetes vizek - kalcium- és magnéziumion-tartalmának meghatározása egymás mellett | 113 |
Kromek Sándor: Elektrotechnikai mérési gyakorlatok | 115 |
Elektrolitok vezetőképesség-változásán alapuló titrálások egyenértékpontjának meghatározása | 115 |
Erős bázis titrálása erős savval, vezetőképesség-változáson alapuló végpontjelzéssel (Első változat) | 117 |
Erős bázis titrálása erős savval (Második változat) | 119 |
Kénsavoldat titrálása nátrium-hidroxid-mérőoldattal (Harmadik változat) | 123 |
Gyenge sav mérése gyenge bázissal | 125 |
Gyenge bázis mérése erős savval: ivóvíz, talajvíz, ipari víz változó keménységének meghatározása | 126 |
Csapadékképződéssel járó reakció végpontjának megállapítása vezetőképességi titrálás révén | 129 |
Dr. Pfeiffer Ádám: Ipari és mezőgazdasági nyersanyagok és termékek vizsgálata | 131 |
Fémek előállítása | 131 |
Réz előállítása szenes redukcióval | 131 |
Lítium előállítása ömledékelektrolízissel | 132 |
Ón előállítása elektrolízissel | 133 |
Nemfémes és vegyületének előállítása | 133 |
Szilícium előállítása kvarchomokból | 133 |
Nátrium-szilikát előállítása kvarchomokból | 134 |
Ötvözetek vizsgálata | 135 |
Forrasztóón készítése | 135 |
Forrasztóón olvadáspontjának összehasonlítása az alkotó fémek olvadáspontjával | 136 |
Védekezés a korrózió ellen fémbevonattal | 136 |
Rézbevonat készítése szénrúdon | 137 |
Rézlemez nikkelezése | 138 |
Cinkbevonat készítése vaslemezen (horganyzás) | 138 |
Az alumínium eloxálása | 139 |
Az eloxált alumínium színezése | 140 |
Műanyagok vizsgálata | 140 |
Poli(vinil-klorid) (PVC) vizsgálata | 141 |
Polisztirol vizsgálata | 141 |
Metakrilsav-metilészter előállítása | 142 |
Aminoplaszt előállítása | 143 |
Cellulóz-nitrát előállítása és feldolgozása | 144 |
Gyógyszerek vizsgálata | 145 |
Acetil-szalicilsav (aszpirin) előállítása | 145 |
"Antifebrin" előállítása | 146 |
Betacid pasztilla vizsgálata | 147 |
Phenolphtalenum tabletta vizsgálata | 148 |
Chinidium sulfiricum tabletta vizsgálata | 149 |
Mezőgazdasági termékek feldolgozása és vizsgálata | 149 |
A cukorgyártás folyamatainak vizsgálata | 149 |
A tej vizsgálata | 150 |
A kazein előállítása tejből | 151 |
A globulinok és az albuminok kicsapása a tejsavóból | 151 |
A tejcukor kimutatása tejsavóból | 152 |
A zsír kinyerése tejből | 152 |
Olaj kioldása napraforgómagból | 153 |
Liszt zsírtartalmának kioldása | 154 |
Az alkoholos erjedés vizsgálata | 154 |
Savanyúkáposzta-lé tejsavtartalmának meghatározása | 155 |
Citrom citromsavtartalmának meghatározása | 156 |
Fehérbor szabad savtartalmának meghatározása | 157 |
Sózott hús konyhasótartalmának meghatározása | 158 |
C-vitamin kimutatása | 158 |
Búzaliszt nedvességtartalmának és szárazanyag-tartalmának meghatározása | 160 |
Tehéntúró szárazanyagának, illetve nedvességtartalmának meghatározása | 161 |
Dohány izzítási veszteségének és hamutartalmának meghatározása | 161 |
Növényvédő szerek készítése | 162 |
Bodói lé készítése | 162 |
Mészkénlé készítése | 163 |
A talaj vizsgálata | 164 |
A talaj pH-értékének meghatározása | 164 |
A talaj mésztartalmának (CaCO3) meghatározása | 165 |
A talaj mésztartalmának kvantitatív meghatározása | 166 |
Az Arany-féle kötöttségi szám meghatározása | 166 |
A víz vizsgálata | 167 |
A víz vasiontartalmának meghatározása | 168 |
Fenol kimutatása ipari vízben | 169 |
A kloridion kimutatása vízben | 170 |
A természetes vizek keménysége | 170 |
A víz lúgosságának és változó keménységének meghatározása | 171 |
A víz összes keménységének meghatározása | 172 |
Vízlágyítás | 173 |
Mosószerek vizsgálata | 174 |
A szappangyártás folyamata | 174 |
A szappan és a szintetikus mosószerek tulajdonságainak összehasonlítása | 175 |
Szintetikus mosószerek habzásának vizsgálata | 176 |
Színezékek vizsgálata | 177 |
Alizarin előállítása | 177 |
Fluoreszcein előállítása | 178 |
Pácfestés alizarinnal | 179 |
Festékek szelektív adszorpciója | 180 |
Nyers klorofilloldat készítése | 180 |
Növényi festékek szétválasztása | 181 |
Nyers klorofilloldat alkotórészeinek szétválasztása | 181 |
A nyers klorofilloldat reakciói | 182 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.