1.059.326

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémiai gyakorlatok az élő szervezetek anyagaival

Fakultativ jegyzet

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Országos Pedagógiai Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: M-55.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A fakultatív kémiaórákon sokféle tevékenység folyhat a tanulók érdeklődésétől, az iskola felszereltségétől és a szaktanár szándékától függően.
Az eddigiek során számos elméleti ismereteket,... Tovább

Előszó

A fakultatív kémiaórákon sokféle tevékenység folyhat a tanulók érdeklődésétől, az iskola felszereltségétől és a szaktanár szándékától függően.
Az eddigiek során számos elméleti ismereteket, számolási feladatokat és kisérleti anyagokat tartalmzó könyv és egyéb kiadvány növelte a fakultatív kémiaoktatás választékát. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Általános kísérletek
A legfontosabb elemek kimutatása az élő szervezetek vegyületeiben1
Az organogén (elsődleges biogén) elemek kimutatása2
Néhány másodlagos biogén elem kimutatása5
Az élő szervezetekben előforduló legfontosabb vegyületek vizsgálata9
A fehérjék vizsgálata10
A szénhidrátok vizsgálata16
A lipidek vizsgálata31
Speciális kisérletek36
Kisérletek növényekkel és mikroorganizmusokkal37
Zöld növények szén-dioxid felhasználása a fotoszintézishez37
A klorofill kivonása zöld levélből39
A nyers klorofill-oldat alkotórészeinek szétválasztása39
Antocián vizságlata50
A magok csirázáshoz oxigén szükséges52
A csirázó magvak oxigénfogyasztásának kimutatása54
A zöld levélből párolgó víz kimutatása55
Élesztőgombák hatásának vizsgálata56
Az alkoholos erjedés tanulmányozása58
A tejsavas erjedés tanulmányozása60
Az ecetsavas erjedés tanulmányozása62
C-vitamin kimutatása citromlében63
Növények savtartalmának vizsgálata65
Az ozmózis jelenségének tanulmányozása67
Az ozmózis vizsgálata növényi sejtekkel69
Növényi eredetű amiláz enzim működésének vizsgálata70
A növényi eredetű amiláz működésének hőmérsékletösszefüggése76
Növényi eredetű amiláz működésének pH-függése77
Az enzimek specifikusságának vizsgálata78
Az enzimműködés gátlása80
Ureáz enzim kimutatása szójalisztben81
Kísérletek az emberi és az állati szervezet anyagaival83
A nyál összetételének vizsgálata83
A nyál eznzimtartalmának kimutatása84
A nyálamiláz-működés eredményének kimutatása86
A nyálamiláz működésének gátlása87
Zselatin hidrolizise sósavval88
Tojásfehérje hidrolizise sósavval88
Tojásfehérje hidrolizise tripszinnel.91
Zsírbontás lipáz enzimmel92
A-vitamin kimutatása94
Véralvadás gátlása kémiai módszerrel95
A vörösvértestek ozmotikus tulajdonságai96
A vérfesték kimutatása vérből97
A vérfesték oxigénkötő képességének vizsgálata99
A kilégzett levegő szén-dioxid tartalmának kimutatása100
Emberi vizelet kémhatásának és ammónia tartalmának kimutatása101
Ionok kimutatása vizeletben102
Kóros vizelet vizsgálatának módjai103
Tyúktojáshéj anyagának vizsgálata105
Gerincesek csontjának vizsgálata106
Tyúktojás lágy hártyájának vizsgálata107
Gyapjú- és pamutfonál összehasonlítása109
Táplálkozáskémiai kisérletek110
Táplálkozási alapismeretek110
A legfontosabb táplálékok vizsgálata114
A tej és tejtermékek114
Felhasznált irodalom203
Néhány reagens készítése205
Néhány beszerzési lehetőség206
Tartalomjegyzék207
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem