1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémiai gyakorlatok

Felsőfokú Élelmiszeripari Üzemgépészeti szakágazat számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 320 oldal
Sorozatcím: Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumi jegyzet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 108 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban végző üzemgépész szakemberek olyan üzemekben helyezkednek el, ahol munkájuk során elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülnek az üzemi laboratórium egyes... Tovább

Előszó

A Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban végző üzemgépész szakemberek olyan üzemekben helyezkednek el, ahol munkájuk során elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülnek az üzemi laboratórium egyes problémáival is. Szükséges tehát, hogy tanulmányaik folyamán elsajátítsák azokat a legalapvetőbb ismereteket, amelyekkel laboratóriumi feladatokat is meg tudnak oldania.
Jegyzetünk célja, hogy a két féléven át tartó kémiai - illetve alkalmazott kémiai - gyakorlathoz útmutatást és segítséget adjon.
A jegyzet első részében ismertetjük a legegyszerűbb és legfontosabb laboratóriumi eszközöket, anyagokat és azok helyes használatát. Továbbá az egyszerűbb fizikai müveleteket és méréseket.
Vissza

Tartalom

Laboratóriumi gyakorlatok élelmiszeripari üzemgépész
hallgatók részére
Bevezetés 3
Általános tudnivalók a kémiai laboratóriumi müveletekről 5
I. Laboratóriumi rendszabályok 5
1. Általános munkaszabályok 5
2. Elővigyázatossági szabályok 7
3. Tűzvédelmi szabályok 8
4. Elsősegélynyújtás 9
II. A kémiai laboratóriumban használt szerkezeti anyagok és vegyszerek 11
1. Üvegből készült edények 11
2. Porceláneszközök 17
3. Fémeszközök 18
4. Fából és egyéb anyagból készült eszközök 22
5. A hőközlés eszközei:
5.1 közvetlen hőközlés, gázégők 24
5.2 közvetett hőközlés: légfürdő, folyadékos
fürdők, homokfürdő 27
6. A hőmérséklet mérésére szolgáló eszközök 29
7. A laboratóriumi eszközök használata, tisztítása
és karbantartása 30
8. A forgalomban lévő vegyszerek és minőségük 32
9. A vegyületek elnevezése 33
10. Mérgező anyagok és azok kezelése 35
11. Gázok tárolása, gázpalackok kezelése 37
III. Alapvető laboratóriumi műveletek 39
1. Egyszerűbb laboratóriumi készülékek összeállítása 39
1.1 Üvegcsövek megmunkálása 39
1.2 Dugók megmunkálása 43
1.3 Gyakorlati feladat: fecskendő palack összeszerelése 44
2. Fizikai elválasztó és anyagtisztitó müveletek... 45
2.1 Dekantálás 45
2.2 Centrifugálás 46
2.3 Szűrés 46
2.4 Gyakorlati feladatok: 47
2.4.1 szennyezett oldatok szűrése légköri nyomáson 47
2.4.2 szűrés csökkentett nyomáson 49
2.5 Száritás 51
2.6 Desztillálás: egyszerű, frakcionált- vizgőz és vákuumdesztilláció 51
2.7 Gyakorlati feladatok: 54
2.7.1 oldott sókat tartalmazó vizesoldat desztillálása 54
2.7.2 szén-tetraklorid tisztítása vákuumdesztillációval 56
2.8 Szublimálás 57
2.9 Extrahálás 58
2.10 Kirázás, elválasztás 59
2.11 Oldás, bepárlás 60
2.12 Kristályosítás 65
2.13 Gyakorlati feladat: 64
Szennyezett timsó tisztítása átkristályosítással 64
3. Mérések a laboratóriumban
3.1 A mérésekről általában 66
3.2 A mérőeszközök hitelesítése 67
3.3 Tömegmérés. Mérlegek 69
3.3.1 Táramérleg 70
3.3.2 Analitikai mérleg 71
3.3.3 Súlyeorozat 73
3.3.4 A légfékes analitikai mérleg 74
3.3.5 Mérés az analitikai mérlegen 78.
3.3.6.Mérési szabályok 79
3.4 Térfogatmérés 81
3.4.1 Térfogatmérő eszközök 82
3.4.2 Térfogatmérő eszközök használata 84
3.4.3.Térfogatmérő eszközök tisztítása 85
3.4.4 Térfogatmérő eszközök hitelesítése ... 86
3.4.5 Gyakorlati feladat: büretta kalibrálása . 87
3.5 Sűrűségmérés 90
3.5.1 A sűrűség és fajsúly fogalma 90
3.5.2 A fajsúlymérés eszközei 90
3.5.3 Gyakorlati feladat: Areométeres mérések 95
3.5.4 Gyakorlati feladat: oldatok töménységének meghatározása piknométerrel a
fajsúly alapján 96
3.5.5 Gyakorlati feladat: szilárd anyag fajsúlyának meghatározása piknométerrel.
A szén fajsúlyának meghatározása 98
3.5.6 Gyakorlati feladat: fémek fajsúlyának meghatározása piknométerrel 101
3.5.7 Gyakorlati feladat: folyadék fajsúlyának meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 102
3.5.8 Gyakorlati feladat: szilárd test fajsúlyának meghatározása Mohr-Westphal 105
mérleggel
3.6 Az anyagok hőmérsékletváltozással kapcsolatos fizikai állandóinak mérése 106
3.6.1 Olvadás- és fagyáspont meghatározása.. 106
5.6.2 Forráspont meghatározása 108
3.6.3 Gyakorlati feladat: dermedéspont meghatározása Zsukov szerint 111
4. A laboratóriumban használt oldatok készítése 113
4.1 Az oldatok töménysége 113
4.2 Oldatok készítésével kapcsolatos tudnivalók 114
4.3 Példák az oldatok készítésével kapcsolatos
számítási feladatokra 115
4.3.1 Súlyszázalékos oldat készítése 115
4.3.2 Normál oldat készítése 115
4.3.3 Higitási feladat 117
4.3. Keverési számítás 117
4.4 Gyakorlati feladatok: 118
4.4.1 Súly %-os oldat készítése és koncentrációjának ellenőrzése a fajsúly alapján 118
4.4.2 Normáloldat készítése II9
B. A kémiai elemző módszerek általános ismertetése 123
I. A minőségi elemzés 123
1. A minőségi elemzés módszerei 123
2. Egyes élelmiszeripari jelentőségű ionok kimutatása 125
2.1 Fontosabb kationok 125
2.2 Fontosabb anionok 128
II. Mennyiségi elemzés 133
A mennyiségi elemzés célja és felosztása 133
1. Súly szerinti elemzés 133
1.1 A súly szerinti elemzésről általában 133
1.2 Gyakorlati feladat: üzemi viz szulfát-ion tartalmának meghatározása 134
2. Térfogatos elemzés 139
2.1 A térfogatos elemzésről általában 139
2.1.1 A térfogatos elemzés elve és módjai ... 139
2.1.2 A térfogatos elemzés eszközei 140
2.1.3 A mérőoldatok.Egyenértéksúly 140
2.1.4 Faktorozás 142
2.1.5 Indikátorok 144
2.2 Acidi - alkalimetria 144
2.2.1 Az acidi-alkalimetria elve 144
2.2.2 Az ekvivalenciapont 145
2.2.3 A sav-bázis indikátorok 147
2.2.4 Indikátorexponens és átcsapási tartomány 148
2.2.5 A pH változása titrálás közben 149
2.2.6 Néhány fontosabb sav-bázis indikátor.. 152
2.2.7 Gyakorlati feladat; savmérőoldatok készítése és faktorának meghatározása 155
2.2.8 NaOH-oldat meghatározása 158
2.2.9 Gyakorlati feladat: lúgmérőoldat készítése és faktorozása I59
2.2.10 H2SO4-oldat meghatározása 161
2.3 Oxidimetria
2.3.1 Az oxidáció és redukció elektrokémiai értelmezése 162
2.3.2 Az elektródpotenciál 163
2.3.5 A redoxpotenciál 164
2.3.4 Oxidimetriáfí indikátorok 156
2.3.5 Az oxidációs érték fogalma 167
2.3.6 Az egyenértéksúly kiszámítása 167
2.3.7 A permanganometria alapjai 168
2.3.8 Gyakorlati feladat: Permanganát mérőoldat készítése és faktorozása 168
2.4 Komplexometria
2.4.1 A komplexometriás méghatározások elve.. 172
2.4.2 Komplexometriás mérőoldatok 175
2.4.3 Komplexometriás indikátorok 174
2.4.4.Gyakorlati feladat; Komplexon III mérőoldat készítése és faktorozása 175
C. A. Élelmiszeripari üzemgépészek egyes fontosabb mennyiségi vizsgálatai
I. Élelmiszeripari üzemi viz/ivóviz, kazánviz/ vizsgálata 179
1. A MSZ előírásai az élelmiszeripari üzemi vízzel kapcsolatban 179
2, Az ivóviz vizsgálatának módszerei 182
Laboratóriumi vizsgálatok. Gyakorlati feladatok
3.1 Ammónia meghatározása ivóvizben /gyors módszer/ 183
3.2 Ammónia meghatározása szennyvízben /kvantitatív vizsgálat/ 183
3.3 Nitrit-ion meghatározása 184
3.4 Nitrát-ion meghatározása 185
5.3 Klorid-ion tartalom 186
3.6 Ivóvíz lúgosságának és változó keménységének
meghatározása 187
3.7 Ivóvíz állandó és összes keménység meghatározása Wartha-Pfeiffer szerint 188
3.8 Ivóvíz Ca- és Mg-ion meghatározása komplexometriásan 190
3.9 Ivóvíz oxigénfogyasztása 192
4. Ioncserélő mügyanták alkalmazása a vizlágyitásban és a vizvizsgálatoknál 194
4.1 Az ioncserélő anyagok története és jelentősége 194
4.2 Az ioncsere-folyamat jellemzése 195
4.3 Az ioncserélő anyagok kémiája 197
4.4 Az ioncserélőkkel szemben támasztott követelmények 200
4.5 Ioncserélő oszlopok alkalmazásainak módszerei 201
4.3.1 Teljes ioncsere 201
4.5.2 Kromatográfiás elválasztások 202
4.5.2 A kromatográfiás meghatározás
és felosztása 202
4.5.2.2 Ioncserélő kromatográfia 205
4.6 Gyakorlati feladat: Ivóviz összes alkáli- és
alkáli-földfém tartalmának meghatározása 206
II. Szénelemzés 210
1. Átlagminta vétele 210
2. Szén nedvességtartalmának meghatározása 211
2.1 Gyakorlati feladat: higroszkópos nedvességtartalom 211
2.2 (gyakorlati feladat: higroszkópos nedvességtartalom desztillációs módszerrel 212
3. A szén hamutartalmának meghatározása 215
3.1 Fogalom meghatározása 215
3.2 Gyakorlati feladat: hamutartalom meghatározása gyors módszerrel 215
4.Kéntartalom meghatározása 217
Gyakorlati feladat: összes kén meghatározása
Eschka szerint 217
5. Égésmeleg és fűtőérték meghatározása kaloriméterrel 220
5.1 A kalorimetriás meghatározások elve 221
3.2 A kaloriméter összeszerelése 223
5.3 Gyakorlati feladat: a szén fűtőértékének
meghatározása 227
III. Ásványolajtermékek vizsgálata 237
1. Kenőolajok viszkozitásának mérése 237
1.1 A viszkozitás mértékegységei 237
1.2 A viszkozitás mérésére szolgáló eszközök... 239
1.3 Gyakorlati feladat: kenőolaj kinematikai
viszkozitásának mérése módosított Ostwaldféle viszkoziméterrel 240
1.4 Gyakorlati feladat: kenőolaj relativ viszkozitásának meghatározása Engler-féle viszkoziméterrel 244
2. Lobbanáspont és gyulladáspont meghatározása 246
2.1 Lobbanáspont és gyulladáspont meghatározására szolgáló eszközök 247
2 2 Gyakorlati feladat: ásványolaj lobbanáspontjának meghatározás Marcusson-féle készülékkel 248
3. Ásványolajtermékek savasságának és savszámának meghatározása 251
3.1 Gyakorlati feladat: ásványolajtermék savszámának meghatározása 251
3.2 Gyakorlati feladat: ásványolajtermék vizoldható savasságának meghatározása 233
4. Ásványolajtermékek elszappanosítási számának meghatározása 254
5. Gyakorlati feladat: kenőolaj elszappanosítási
számának meghatározása 254
5. Ásványolajtermékek jód-brómszámának meghatározása 256
IV. Acél, nyersvas és öntöttvas vizsgálata 259
1. Ötvöző alkotórészek minőségi vizsgálata 260
1.1 Gyakorlati feladat: Ismeretlen fémminta minőségi elemzése csepp-reakció útján 260
2. Ötvöző alkotórészek mennyiségi vizsgálata 265
2.1 A krómtartalom meghatározása 264
2.1.1 A meghatározás módszerei 264
2.1.2 A potenciometrikus titrálás elve 264
2.1.3 Gyakorlati feladat: Acél krómtartalmának meghatározása potenciometrikus titrálással 268
2.2 A nikkeltartalom meghatározása 274
2.2.1 A meghatározás módszerei 275
2.2.2 Gyakorlati feladat: acél nikkeltartalmának meghatározása gravimetrikusan ... 276
2.2.5 A fotóméteres meghatározások elve 279
2.2.5.1 A fényelnyeléssel kapcsolatos alapfogalmak 280
2.2.3.2 A spektrofotométer szerkezete és működése 281
2.2.4 Gyakorlati feladat: acél nikkeltartalmának meghatározása fotométeres eljárással 284
2.2.4.1 Az ismeretlen töménységű oldat extinkciójának meghatározása... 286
2.2.4.2 A kalibrációs görbe felvétele.. 289-320

Cseh Józsefné

Cseh Józsefné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cseh Józsefné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem