kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Skandi-Wald Könyvkiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 279 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-85885-3-5 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám 15305. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 3 |
Bevezetés a szerves kémiába | 5 |
A szerves kémia története | 5 |
A szerves vegyületek elkülönített tárgyalásának okai | 9 |
A szerves vegyületek csoportosítása | 12 |
Összefoglalás | |
Szénhidrogének | 16 |
A szénhidrogének jellemzése, csoportosítása | 16 |
Nyílt láncú, telített (alifás) szénhidrogének: alkánok | 18 |
Az alkánok homológ sora | 18 |
Az alkánok szerkezete | 22 |
Az alkánok fizikai tulajdonságai | 25 |
Az alkánok kémiai tulajdonságai | 27 |
Az alkánok előállítása | 32 |
Fontosabb alkánok | 34 |
Telített, gyűrűs szénhidrogének: cikloalkánok | 35 |
Telítetlen szénhidrogének | 37 |
A kétszeres kovalens kötést tartalmazó szénhidrogének jellemzése, csoportosítása | 37 |
A kettős kötés szerkezete | 39 |
Az alkének homológ sora | 40 |
Az alkének fizikai tulajdonságai | 42 |
Az alkének kémiai tulajdonságai | 43 |
Az alkének előállítása | 48 |
Fontosabb alkének | 50 |
A háromszoros kovalens kötést tartalmazó szénhidrogének jellemzése, csoportosítása | 51 |
A hármas kötés szerkezete | 51 |
Az alkinek homológ sora | 52 |
Az alkinek fizikai tulajdonságai | 52 |
Az alkinek kémiai tulajdonságai | 53 |
Az acetilén előállítása | 57 |
Aromás szénhidrogének | 58 |
Az aromás szénhidrogének jellemzése, csoportosítása | 58 |
A benzol fizikai tulajdonságai | 60 |
A benzol kémiai tulajdonságai | 60 |
A benzol előállítása | 68 |
A benzol homológjai | 70 |
Többgyűrűs aromás szénhidrogének | 73 |
Összefoglalás | 77 |
A szénhidrogének halogénezett származékai | 78 |
A halogénszármazékok fogalma, csoportosítása | 78 |
A halogénszármazékok fizikai tulajdonságai | 79 |
A halogénszármazékok kémiai tulajdonságai | 81 |
A halogénezett szénhidrogének előállítása | 87 |
Fontosabb halogénezett szénhidrogének | 89 |
Összefoglalás | 90 |
Szulfonsavak | 91 |
A szulfonsavak jellemzése, csoportosítása | 91 |
A szulfonsavak tulajdonságai | 92 |
A szulfonsavak előállítása | 94 |
Fontosabb szulfonsavak | 94 |
Összefoglalás | 95 |
Nitrovegyületek és nitrozovegyületek | 96 |
A nitrovegyületek jellemzése, csoportosítása | 96 |
A nitrovegyületek fizikai tulajdonságai | 97 |
A nitrovegyületek kémiai tulajdonságai | 98 |
A nitrovegyületek előállítása | 99 |
Fontosabb nitrovegyületek | 100 |
Nitrozovegyületek | 100 |
Összefoglalás | 100 |
A szénhidrogének hidroxiszármazékai | 101 |
A hidroxiszármazékok jellemzése, csoportosítása | 101 |
Alkoholok | 102 |
Az alkoholok jellemzése, csoportosítása | 102 |
Az egyértékű alkoholok fizikai tulajdonságai | 103 |
Az alkoholok kémiai tulajdonságai | 106 |
Az alkoholok előállítása | 111 |
Fontosabb egyértékű alkoholok | 113 |
Enolok | 115 |
Fenolok | 116 |
A fenolok jellemzése, csoportosítása | 116 |
A fenolok szerkezete, fizikai tulajdonságai | 116 |
A fenolok kémiai tulajdonságai | 116 |
A fenolok előállítása | 121 |
Fontosabb fenolok, fenolszármazékok | 122 |
Összefoglalás | 124 |
Éterek | 125 |
Az éterek tulajdonságai | 126 |
Az éterek előállítása | 127 |
Fontosabb éterek | 127 |
Tiolok és tioéterek | 128 |
Aminok és diazóniumvegyületek | 129 |
Az aminok jellemzése, csoportosítása | 129 |
Az aminok fizikai tulajdonságai | 130 |
Az aminok kémiai tulajdonságai | 131 |
Az aminok előállítása | 136 |
Fontosabb aminok és származékaik | 137 |
Diazóniumvegyületek | 138 |
Összefoglalás | 140 |
Oxovegyületek | 142 |
Az oxovegyületek jellemzése, csoportosítása | 142 |
Az oxovegyületek szerkezete, fizikai tulajdonságai | 144 |
Az oxovegyületek kémiai tulajdonságai | 145 |
Az oxovegyületek előállítása | 151 |
Fontosabb oxovegyületek | 152 |
Összefoglalás | 154 |
Szénhidrátok | 155 |
A szénhidrátok jellemzése, csoportosítása | 155 |
Monoszacharidok, diszacharidok, oligoszacharidok (cukorszerű szénhidrátok) | 156 |
A cukorszerű szénhidrátok fizikai tulajdonságai | 156 |
A monoszacharidok csoportosítása | 158 |
A monoszacharidok szerkezete | 158 |
A monoszacharidok kémiai tulajdonságai | 164 |
Fontosabb monoszacharidok | 167 |
Diszacharidok | 169 |
Poliszacharidok | 172 |
A keményítő | 173 |
A cellulóz | 175 |
Összefoglalás | 176 |
Karbonsavak és származékaik | 177 |
A karbonsavak fogalma, csoportosítása | 177 |
A karbonsavak fizikai tulajdonságai | 178 |
A karbonsavak kémiai tulajdonságai | 181 |
A karbonsavak savi jellege | 182 |
A karbonsavszármazékok képzése | 184 |
Dekarboxilezés | 185 |
A szénváz reakciói | 186 |
A karbonsavak előállítása | 187 |
Karbonsavszármazékok | 189 |
Karbonsavhalogenidek | 191 |
Karbonsavanhidridek | 193 |
Észterek | 194 |
Karbonsavamidok | 197 |
Nitrilek | 197 |
Fontosabb karbonsavak és származékaik | 199 |
Telített monokarbonsavak és származékaik | 199 |
Telítetlen monokarbonsavak és származékaik | 203 |
Aromás monokarbonsavak és származékaik | 204 |
Dikarbonsavak és származékaik | 204 |
Összefoglalás | 205 |
Aminosavak és fehérjék | |
Aminosavak | 208 |
Az aminosavak csoportosítása | 208 |
Az alfa-aminosavak tulajdonságai | 208 |
Az alfa-aminosavak előállítása | 214 |
Fontosabb aminosavak | 215 |
Fehérjék | 215 |
A fehérjék szerkezete | 216 |
A fehérjék tulajdonságai | 220 |
Összefoglalás | 222 |
Feladatgyűjtemény | |
Bevezetés a szerves kémiába | 225 |
Szénhidrogének | 228 |
Alkánok | 228 |
Cikloalkánok | 231 |
Alkének | 231 |
Alkinek | 233 |
Aromás szénhidrogének | 234 |
A szénhidrogének halogénezett származékai | 238 |
Szulfonsavak | 240 |
Nitrovegyületek | 241 |
Hidroxiszármazékok | 242 |
Alkoholok | 242 |
Enolok | 244 |
Fenolok | 245 |
Éterek | 247 |
Tioalkoholok, tiofenolok és tioéterek | 248 |
Aminok | 249 |
Diazóniumvegyületek | 251 |
Oxovegyületek | 252 |
Szénhidrátok | 255 |
Karbonsavak | 259 |
Karbonsavszármazékok | 266 |
Aminosavak, fehérjék | 270 |
A számítási feladatok eredményei | 272 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.