1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémia

Általános kémia, környezeti kémia

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 107 oldal
Sorozatcím: Calibra Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-16-2367-X
Megjegyzés: 8. kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: CA 0050.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az elvontabb gondolkodást igénylő termokémia, reakciókinetikai és az elektrokémia az életkori sajátosságok miatt került a kémia tanulmányok végére, de tárgyalásuk során alkalom nyílik rá, hogy bizonyos fogalmak, jelenségek, eljárások más szempontok szerint és elméletileg jobban megalapozva újra szóba kerüljenek. A Környezetünk kémiája című fejezet témái között szerepel a levegő szennyezés, a füstköd, az üvegházhatás és az ózonlyuk. A Kémia a háztartásban és az Egészséges táplálkozás című fejezet azokat az anyagokat és tulajdonságaikat veszi sorra, melyekkel naponta találkozunk, és felhívja a figyelmet az egészségre káros anyagokra is.

Tartalom

Termokémia. A fizikai és kémiai folyamatok hőhatásai 5
Az oldáshő 7
Kémiai változások energiaviszonyai 8
A termokémia főtétele; a Hess-tétel 10
A reakcióhő és a képződéshők közötti összefüggés 11
A kémiai változásokkal kapcsolatos energiaviszonyok összefoglalása 13
Reakciókinetika 15
Reakciósebesség 17
A reakciósebesség függ a koncentrációtól 17
A reakciósebesség függ a hőmérséklettől 18
A reakciósebességet befolyásolja a katalizátor 19
A dinamikus egyensúly kialakulása 20
Az egyensúly eltolása 23
Dinamikus egyensúlyok (Kiegészítő tananyag) 24
Néhány egyensúlyra vezető folyamat a nagyiparban 26
CO gáz eltávolítása gázelegyekből (Kiegészítő tananyag) 26
Ammóniaszintézis 27
A kénsavgyártás 28
Egyensúlyi folyamatok vizes oldatokban 29
Gyenge savak - gyenge bázisok (Kiegészítő tananyag) 30
Közömbösítés, sav-bázis titrálás 32
Sók hidrolízise, sók kémhatása (Kiegészítő tananyag) 33
Elektrokémia 35
Elektrolitok áramvezetése 37
Galvánelemek 38
A redoxireakciók értelmezése a standardpotenciálok alapján 42
Elektrolízis 43
Az elektrolízis mennyiségi törvényei 46
Az elektrolízis ipari alkalmazásai 47
A NaCl olvadék- és oldatelektrolízise 47
A timföld elektrolízise 48
A réz raffinálása (Kiegészítő tananyag) 49
Elektrokémiai korrózió, védekezés a korrózió ellen 50
Az elektrokémiai folyamatok összefoglalása 51
Környezetünk kémiája 53
A légkör 55
A savas esők és a savas ülepedés 59
Levegőszennyezés mérése és a mérések tapasztalatai 61
A levegő portartalma és mérése 61
A legveszélyesebb szerves légszennyező vegyületek 62
Az üvegházhatás, fotokémiai folyamatok, ózonlyuk 64
Üvegházhatás üvegházgázok 64
Fotokémiai reakciók és az ózonlyuk 66
A füstköd vagy szmog 68
A leggyakoribb légszennyező anyagok és hatásuk az élő szervezetre 70
A légszennyezés csökkentésének módszerei 72
A természetes vizek és szennyezéseik 73
A természetes vizek 74
A természetes vizek szennyeződései 75
A jó ivóvíz követelményei 75
Az Európa Tanács víz-kartája 75
A természetes vizekben előforduló szervetlen szennyeződések
és meghatározásuk elméleti alapjai 76
Ivóvíz kloridion koncentrációjának meghatározása 77
A természetes vizekben előforduló nehézfémionok és nitrogéntartalmú ionok
hatása az élő szervezetre (Olvasmány) 78
A víz minőségének meghatározása 80
A vízben oldott oxigén kimutatása Winkler módszere szerint 81
Az oxigén kimutatásának elvi alapjai 81
A természetes vizek oxigén-fogyasztásának meghatározása 82
A hulladék és a szemét környezetünkben (Olvasmány) 82
Egészséges táplálkozás 85
Tápanyagaink és a helyes táplálkozás 87
A szénhidrátok 88
A zsírok 89
A fehérjék 89
Járulékos tápanyagok, a vitaminok 91
Élvezeti cikkek. Egészségre káros anyagok 95
Az „enyhe" méreg: az alkohol 95
Az alkaloidák 96
A kávé, a gondokat okozó élvezeti cikk. A koffein 97
A dohányzás beteggé tesz. A nikotin 97
A kábítószerek néhány jól ismert vegyülete 98
Kémia a háztartásban 101
Mosószerek 103
Tisztítószerek 105
Műanyagok tisztítása 105
Tisztítás komplexképződéssel 105
Vegyszerek a konyhában 106
Konyhasó 106
Szódabikarbóna 106
Sütőporok 106
Konzerválószerek 107
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem