1.062.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémia

Studium

Szerkesztő
Lektor
Gödöllő
Kiadó: Agrárfelsőoktatási Intézmények Felvételi Előkészítő Bizottsága
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 71 oldal
Sorozatcím: Studium
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A kémiának a szén vegyületeivel foglalkozó részét szerves kémiának vagy organikus kémiának nevezzük. A szén néhány egyszerű vegyületét (szén-monoxid, szén-dioxid, szénsav, karbonátok,... Tovább

Előszó

Részlet:
A kémiának a szén vegyületeivel foglalkozó részét szerves kémiának vagy organikus kémiának nevezzük. A szén néhány egyszerű vegyületét (szén-monoxid, szén-dioxid, szénsav, karbonátok, karbidok, ciánvegyületek stb.) azonban a szervetlen (anorganikus) kémiában tárgyaljuk.
Régi törekvése a természetkutatóknak, hogy megállapítsák az élettelen ásványi anyagok és az élő szervezetek anyagainak szerkezete közti különbséget. Vissza

Tartalom

XVI. témakör
III. SZERVES KÉMIA 3
16. A SZERVES VEGYÜLETEK FOGALMA ÉS CSOPORTOSÍTÁSA, SZÉN-HIDROGÉNEK 3
16.1 A szerves vegyületek fogalma 3
16.2 A szerves vegyületek jellemzése és csoportosítása 4
16.3 Szénhidrogének 8
16.3.1 Paraffinok (alkánok) 8
16.3.2 Alkének (olefinek) 12
16.3.3 Alkinek (acetilén-szénhidrogének) 14
16.3.4 A szénhidrogének halogén származékai 14
Kérdések és feladatok (161-170) 16
XVII. témakör
17. AROMÁS SZÉNHIDROGÉNEK, HETEROCIKLUSOS VEGYÜLETEK 19
17.1 Aromás szénhidrogének 19
17.1.1 A benzol és származékai 19
17.1.2 Több gyűrűs szénhidrogének 22
17.2 Heterociklusos vegyületek 23
Kérdések és feladatok (171-180) 24
XVIII. témakör
18. ALKOHOLOK, OXOVEGYÜLETEK, KARBONSAVAK 27
18.1 Alkoholok 27
18.1.1 Egyértékű telített alkoholok 27
18.1.2 Egyértékű telítetlen alkoholok 29
18.1.3 Többértékű alkoholok 29
18.1.4 Fenolok 30
18.1.5 Éterek 30
18.2 Oxovegyületek 31
18.3 Karbonsavak 33
18.3.1 Egyértékű, nyíltláncú, telített karbonsavak 34
18.3.2 Egyértékű, nyíltláncú, telítetlen karbonsavak 35
18.3.3 Dikarbonsavak 36
18.3.4 Hidroxi-karbonsavak 36
18.3.5 Oxo-karbonsavak 38
18.3.6 Amino-karbonsavak 38
18.3.7 Aromás karbonsavak 38
Kérdések és feladatok (181-190) 40
XIX. témakör
19. ÉSZTEREK, AMINOK, AMIDOK, SZÉNHIDRÁTOK 43
19.1 Észterek 43
19.1.1 Szervetlen savak észterei 44
19.1.2 Szerves savak észterei 44
19.1.3 Zsírok és olajok (lipidek) 45
19.2 Aminok és amidok 46
19.2.1 Aminok 46
19.2.2 Amidok 48
19.3. Szénhidrátok 48
19.3.1 Monoszaharidok 49
19.3.2 Oligoszaharidok 52
19.3.3 Poliszaharidok 53
Kérdések és feladatok (191-200) 56
XX. témakör
20. AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK, NUKLEINSAVAK 59
20.1 Aminosavak 59
20.2 Fehérjék 61
20.3 Nukleinsavak 64
Kérdések és feladatok (201-210) 69
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem