1.060.678

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Keményítő- és szeszesital-gyártás

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 117 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-295-9
Megjegyzés: 26 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ajánljuk e kötetet az élelmiszeriparban dolgozó szakmunkásoknak, betanított munkásoknak abból a célból, hogy szakmai ismereteiket bővítsék, műveltségüket növeljék. Legyenek könyveink tudásuk gyarapításának forrásai, munkájuknak hasznos segítői. Szeretnénk, ha e kötetekből ügyes kis kézikönyvtárat gyűjtenének össze, amely szakmai munkájukban megbízható iránytű lenne.

Tartalom

Keményítőgyártás
A keményítőgyártás története3
A keményítő fizikai és kémiai tulajdonságai3
Keményítőipari alapanyagok4
Kukorica4
A kukorica származása, jelentősége4
A kukorica morfológiája5
A kukorica táplálkozási értéke, összetétele6
A kukorica szárítása, tárolása7
Burgonya8
A burgonya származása, jelentősége8
A burgonya morfológiája9
A burgonya táplálkozási értéke, összetétele9
A burgonya tárolása10
Búza11
A búza származása, jelentősége11
A liszt utóérése, tárolása12
Egyéb keményítőtartalmú alapanyagok13
Rizs13
Manióka14
Batáta14
Vadgesztenye14
Rozs15
Árpa15
Triticale15
A burgonyakeményítő-gyártás technológiája17
A burgonya tisztítása, mosása17
Reszelés, zúzás17
A keményítő kimosása18
A nyers keményítő tisztítása, finomítása19
A keményítőtej víztelenítése, szárítása19
A búzakeményítő-előállítás technológiája22
A liszt átvétele, tárolása, tészta készítése23
A keményítő kimosása, tisztítása, víztelenítése, szárítása24
A sikér feldolgozása27
Kukoricakeményítő előállítása30
A kukorica tisztítása30
A kukorica áztatása31
A kukorica durva őrlése, csíraelválasztás32
Finom őrlés, rostleválasztás33
A nyers keményítőtej tisztítása, a fehérje elválasztása35
A tisztított keményítőtej víztelenítése36
A kukoricakeményítő-gyártás ikertermékei, hasznosításuk37
Áztatóvíz37
Kukoricacsíra37
Héj- és dararész38
Gluten38
A keményítő cukortermékei40
keményítőszörpféleségek gyártása40
Keményítő hidrolízise savkatalizátorral40
Keményítő folytonos üzemű savas hidrolízise40
Enzimek alkalmazása a keményítőszörp- és cukorféleségek előállításában42
Alfa-amilázok43
Béta-amilázok45
Glükoamilázok45
Glükózizomeráz46
Immobilizált, rögzített enzimek47
A keményítőszörp gyártása enzimes hidrolízissel49
A hidrolizált keményítőszörp tisztítása, besűrítése50
Keményítőszörpök tárolása, szállítása51
Keményítőcukor gyártása51
Kristályos dextróz gyártása52
Ízesített dextrózpasztillák készítése54
Izoszörp gyártása55
Invertszörp tisztítása, besűrítése57
Az izoszörp tárolása és szállítása57
Módosított keményítők, keményítőszármazékok62
Duzzadó keményítők62
Hígan fövő keményítők64
Dextrinek65
Pörkdextrin előállítása66
A keményíatő savazása és előszárítása66
Pörkölés66
A dextrin hűtése67
Nedvesítés67
Szitálás67
folytonos dextringyártás67
Enzimes dextringyártás69
Keményítőéterek és -észterek69
Munkavédelmi és baleset-elhárítási rendszabályok72
Szeszes italok gyártása
A szeszes ital fogalma74
A gyümölcspálinka74
A likőr74
A gyümölcspálinka gyártása75
A gyümölcsszeszipar nyersanyagai75
A gyümölcsök összetétele76
Gyümölcsök és borgazdasági termékek77
A gyümölcscefre készítése78
A gyümölcs átvétele, vizsgálata79
A cefrézés műveletei80
A cefre kiegészítése81
Cefreszállítás82
Különleges cefrézési eljárások82
A gyümölcscefre erjesztése83
A gyümölcsszesziparban alkalmazott élesztők83
Erjesztőberendezés és -helyiség83
Erjesztési eljárások84
Az erjedés során bekövetkező változások84
Az erjedés ellenőrzése85
Hibás erjedési folyamatok és megelőzésük85
A kierjedt gyümölcscefrék lepárlása86
A lepárlás fogalma és elméleti alapjai87
A lepárlás műveletei89
Vákuumos pálinkafőzés92
Borpárlat előállítása93
Likőrgyártás96
A likőripari termékek csoportosítása, jellemzése96
A likőrgyártás anyagai97
Finomszesz97
borpárlat98
Gabonaszesz98
Cukor98
Víz98
Ízesítőanyagok98
Színezőanyagok100
Féltermékek előállítása100
Vízlágyítás100
Cukorszirup készítése101
Gyümölcslevek készítése101
Drogkivonatok készítése102
Drogpárlatok készítése103
Késztermékek összeállítása103
A receptek szerepe és használata104
A recept szerinti likőr-összeállítás műveletei105
A szeszes italok raktározása, érlelése, derítése, szűrése107
A szeszes italok palackozása, kimért italok töltése108
A palackozás műveletei108
A kimért italok töltése109
Minőség-ellenőrzés110
Minőség-ellenőrzés és minőségszabályozás110
Baleseti veszélyforrások és elhárításuk a szeszesital-iparban, higiéniai követelmények111
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem