kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 315 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-051-4 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Előszó | 5 |
Szabó Gyula: A keményítőgyártás története | |
Dr. László Elemér: A keményítő szerkezete, képződése, tulajdonságai | |
A keményítő szerkezete | 17 |
A keményítőszemcse szerkezete | 23 |
A keményítő képződése | 26 |
A keményítő elővegyületeinek szintézise | 26 |
A keményitő bioszintézise | 28 |
Az amilóz és az amilopektin képződése | 29 |
Az amilóz-amilopektin arány szabályozása | 32 |
A keményítő tulajdonságai | 35 |
A keményítőszemcsék tulajdonságai | 35 |
A keményítőoldat viszkozitása, reológiája | 38 |
A keményítőkomplex képzése | 45 |
A keményítő retrogradációja | 48 |
A keményítő kémiai tulajdonságai | 49 |
Dr. Sólyom Lajos: A keményítőipari alapanyagok | |
A burgonya | 54 |
A burgonya származása, jelentősége | 54 |
A burgonya rendszerezése és fajtái | 54 |
A burgonya morfológiája | 56 |
A burgonya táplálkozási értéke, összetétele | 57 |
A burgonyaellátás gondjai | 58 |
A burgonya betakarítása, tárolása | 60 |
A búza | 61 |
A búza származása, jelentősége | 61 |
A búza rendszerezése és fajtái | 64 |
A búzanövény morfológiája | 65 |
A hazai búzanemesítés | 67 |
A magyar búza hírneve és a minőség vizsgálatának fejlődése | 68 |
A búza és a liszt minősége | 69 |
A búza és a liszt táplálkozási értéke, összetétele | 72 |
A liszt utóérése, raktározása | 75 |
A liszt raktári kártevői | 77 |
A kukorica | 77 |
A kukorica származása | 77 |
A kukorcia rendszerezése és fajtái | 78 |
A kukorica különböző keresztezési típusai | 80 |
A különleges beltartalmi értékű és eltérő habitusú hibridek | 82 |
A kukoricanövény morfológiája | 83 |
A kukorica táplálkozási értéke, összetétele | 87 |
A kukorica jelentősége az élelmiszer-termelésben | 89 |
A kukorica szárítása, tárolása | 91 |
Egyéb keményítőtartalmú alapanyagok | 93 |
Rizs | 93 |
Manióka | 94 |
Batáta | 94 |
Vadgesztenye | 94 |
Rozs | 95 |
Árpa | 95 |
Triticale | 95 |
Dr. Hoske Ágoston: A keményítőipari enzimkészítmények | |
Oldható enzimkészítmények | 98 |
Alfa-amilázok | 98 |
Béta-amilázok | 101 |
Glükoamilázok | 101 |
Pullulanáz | 102 |
Egyéb Alfa-D (1-6) glükozidos kötést bontó enzimek | 103 |
Rögzített enzimkészítmények | 103 |
Rögzített glükoizomráz | 104 |
Rögzített glükoamiláz | 106 |
Rögzített alfa-amilázok | 109 |
Rögzített béta-amilázok | 110 |
Rögzített pullulanáz | 110 |
Rögzített enzimrendszerek | 110 |
Kudron József: A segédanyagok | |
Aktív szén | 115 |
Ammóniaoldat (szalmiákszesz, NH4OH) | 116 |
Formalin (CH2O) | 116 |
Foszforsav (ortofoszforsav, H3PO4) | 117 |
Kalcium-hidroxid /Ca(OH)2/ | 117 |
Kalcium-klorid (CaCl2) | 118 |
Kén (S) | 118 |
Kén-idoxid (So2) | 119 |
Kénessav (H2SO3) | 120 |
Kénsav (H2SO4) | 121 |
Kovaföld | 122 |
Magnézium-szulfát (MgSO4) | 123 |
Nátrium-hidroxid (NaOH) | 123 |
Nátrium-hipoklorit (NaOCl) | 124 |
Nátrium-karbonát (Na2CO3) | 124 |
Nátrium-szulfit (Na2SO3) | 125 |
Nátrium-tioszulfát (Na2S2O3) | 125 |
Réz(II)-szulfát (CuSO4) | 126 |
Sósav (HCl) | 126 |
Trinátrium-foszfát (Na3PO4) | 127 |
Vas(II)-szulfát (FeSO4) | 128 |
Pirokénessav (H2S2O5) | 128 |
A keményítőgyártás technológiája | |
Dr. Pándi Ferenc: A burgonyakeményítő gyártása | 130 |
A burgonya tisztítása | 130 |
A burgonya aprítása, zúzása | 130 |
A burgonya kimosása a reszelékből | 132 |
A keményítőtej tisztítása | 135 |
A keményítőtej víztelenítése | 136 |
A keményítő szárítása, csomagolása | 138 |
Novák Imre: A búzakeményítő gyártása | 140 |
A búzaliszt | 142 |
A búzakeményítő-gyártás folyamata | 143 |
Bende Pál: A kukoricakeményítő gyártása | 154 |
A beltartalom-szétválasztás lehetőségei | 154 |
A kukorica utótisztítása | 158 |
A kukoricafeldolgozás nedves eljárásssal | 158 |
Dr. Pándi Ferenc: Keményítőgyártás egyéb alapanyagokból | 164 |
A rizskeményítő gyártása | 164 |
A cirokkeményítő gyártása | 168 |
A maniókakeményítő gyártása | 170 |
A keményítőipari termékek előállítása és felhasználása | |
Dr. Ludvig László: A keményítőcukor-termékek gyártása | 173 |
A dextrin gyártása | 173 |
A keményítőszörp gyártása | 176 |
A keményítőcukor gyártása | 182 |
A glükoz-monohidrát gyártása | 182 |
A savas keményítőhidrolízis | 183 |
A dextróz gyártása savas hidrolízissel | 184 |
A dextróz gyártása enzim-enzimes hidrolízissel | 186 |
A savn-enzimes rendszerű glükóz-monohidrát-gyártás | 189 |
Az ízesített szőlőcukor előállítása | 191 |
A Corvital előállítása | 191 |
Nagy Zámbó Imre: Az izoszörp előállítása | 191 |
A keményítő cukortermékek felhasználása | 200 |
Dr. László Elemér: A keményítő származékai | 209 |
A keményítő észterszármazékai | 210 |
A keményítő éterszármazékai | 213 |
A dialdehid-keményítő gyártása | 217 |
Dr. László Elemér: Módosított, feltárt keményítők | 218 |
Hideg vízben duzzadó keményítők | 218 |
Savval módosított keményítők | 222 |
Hipoklorittal oxidált keményítők | 226 |
Dr. Ludvig László: A keményítőgyártás mellék- és ikertermékei | 227 |
A vitális glutin | 227 |
A devitális glutin | 228 |
A kukoricaglutén | 229 |
A kukoricacsíra | 230 |
A kukoricahéj és -dara (héjastakarmány) | 232 |
A kukorica áztatóvize (kukoricalekvár) | 233 |
A kukoricaszeszgyári moslék | 235 |
A keményítőgyártás energia- és vízgazdálkodása | |
Saáry Miklós: Hőenergia-gazdálkodás | 238 |
A keményítő szárítása | 240 |
A keményítőszárítás elméleti kérdései | 240 |
Az anyag szemcsenagysága | 245 |
A keményítőszárítók működésével összefüggő számítási folyamatok | 246 |
A keményítőipari szárítók | 251 |
Villamosenergia-gazdálkodás | 259 |
A meddő áramfogyasztás | 260 |
Dr. Ludvig László: Vízgazdálkodás | 262 |
A friss víz felhasználása | 262 |
A vízkészlet felhasználása | 263 |
A szennyvíztisztítás | 263 |
A burgonyakeményítő-gyártás szennyvize | 265 |
A búzakeményítő-gyártás szennyvize | 266 |
A kukoricakeményítő-gyártás szennyvize | 266 |
Bikfalvi Istvánné: | |
Dr. Újszászi János: Minőségellenőrzés és vizsgálati módszerei | |
Az alap- és segédanyagok minősítése | 269 |
A kukoricakeményítő gyártásra való alkalmasságának meghatározása Pelschenke-Lindemann szerint | 270 |
Kukorica amilóz-amilopektin arányának meghatározása | 273 |
A segédanyagok minősítése | 275 |
A jódabszorpció meghatározása | 276 |
Oldatok koncentrációjának meghatározása merülő refraktométerrel | 277 |
Alfa-amiláz enzim aktivitásának meghatározása módosított Wohlgemuth-módszer szerint | 278 |
Amiloglükozidáz enzim aktivitásának meghatározása | 280 |
Glükóz-izomeráz enzim aktivitásának meghatározása | 283 |
Gyártásközi vizsgálatok | 285 |
A kén-dioxid-tartalom meghatározása | 285 |
A keményítőtej szárazanyag-tartalmának meghatározása | 286 |
Az izomerizálási fok meghatározása | 288 |
A késztermékek vizsgálata | 289 |
Izoszörpvizsgálat | 289 |
Érzékszervi vizsgálat | 289 |
A szín műszeres vizsgálata | 290 |
A sűrűség meghatározása | 291 |
A szárazanyag-tartalom meghatározása | 291 |
A savfok meghatározása | 292 |
A hamutartalom meghatározása | 293 |
A kén-dioxid-tartalom meghatározása | 294 |
A jodometriás módszer elve | 294 |
A desztillációs módszer elve | 295 |
A redukáló anyagok meghatározása Lane-Eynon szerint | 296 |
A fruktóztartalom meghatározása | 298 |
A glükóz- és fruktóztartalom meghatározása folyadékkromatográfiás módszerrel | 300 |
A glükóz- és fruktóztartalom meghatározása | 301 |
Enzimes módszer | 301 |
A pH meghatározása | 303 |
A kukoricaizoszörp-gyártás melléktermékeinek vizsgálata | 304 |
A szárított csíra | 304 |
A szárított sikér | 304 |
A Pellet-takarmány | 304 |
Irodalom | 305 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.