kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 255 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Melléklettel. |
A pálinka | 7 |
Mi a pálinka? | 9 |
A pálinkafőzés menete | 11 |
Erjedés-erjesztés | 12 |
Az élesztő életfolyamata és életfeltételei | 13 |
A gyümölcsön és a cefrében található egyéb gombák és baktériumok | 19 |
A pálinka nyersanyagai | 23 |
Különféle gyümölcsök | 23 |
A szőlőfeldolgozás és a borgazdaság termékei | 28 |
Bor | 28 |
Szőlőtörköly | 29 |
Borseprő | 29 |
Egyéb nyersanyagok | 29 |
A nyersanyagok vizsgálata | 30 |
A létartalom vizsgálata | 30 |
Oldott szárazanyag- és cukortartalom meghatározása | 31 |
A cukor meghatározása kémiai módszerrel | 33 |
Laboratóriumi próbaerjesztés és desztilláció | 33 |
Sav- és pH-vizsgálat | 34 |
A bor, a törköly és a seprő vizsgálata | 35 |
A gyümölcs feldolgozása | 36 |
Mosás | 37 |
Aprítás | 38 |
Gőzöléses cefrézés | 39 |
Feldolgozás a lé elválasztásával | 39 |
A borókabogyó feldolgozása | 40 |
Az erjedés megindítása - előerjesztés | 41 |
Az erjesztés feltételei | 42 |
Az erjesztés | 47 |
A kierjedt cefre tárolása | 49 |
A szőlőtörköly erjesztése | 50 |
Az erjedés ellenőrzése, a cefre vizsgálata | 53 |
A lepárlás | 55 |
Lepárló készülékek és berendezések | 65 |
A lepárlás művelete | 80 |
A főzéssel és finomítással kapcsolatos műveletek | 89 |
Ellenőrzés, vizsgálatok | 92 |
Tüzelőanyag- és vízgazdálkodás | 93 |
A kész pálinka | 95 |
Raktározás, szállítás | 96 |
Mérés és számítás | 99 |
Érlelő raktározás | 102 |
A pálinka hibái | 103 |
Bírálat | 105 |
Melléktermékek és hulladékok | 108 |
A csemegebor | 111 |
Mi a csemegebor? | 113 |
Csemegetípusok | 117 |
Típus csemegeborok | 117 |
Különleges csemegeborok | 118 |
Likőrborok | 123 |
Aromatizált és ürmösborok | 124 |
A csemegebor alapanyagai | 125 |
Alapbor | 125 |
Borpárlat (finomszesz) | 125 |
Sűrített must | 125 |
Fagyasztott bor | 127 |
Fagyasztott must | 127 |
Egyéb anyagok | 128 |
Az alapanyag kiválasztása, feldolgozása és előkészítése | 129 |
Csemegebor készítése keveréssel | 131 |
Csemegebor készítése erjesztéssel | 135 |
Az érlelés | 137 |
Előkészítés az érlelésre | 137 |
Érési folyamatok | 138 |
Levegőztetés | 139 |
Hőkezelés | 139 |
Érlelés élesztőhártya alatt | 141 |
Mikrobiológiai érlelés | 142 |
Érlelési veszteségek | 142 |
Készrekezelés | 143 |
Hogyn készül az ürmös? | 145 |
Ízt és illatot adó fűszerek és drogok | 147 |
Az íz és az illat borba juttatása | 148 |
Ürmösborok összeállítása | 151 |
Csemegeborok vizsgálatai | 154 |
Rendeletek és szabványok | 155 |
Csemegeborokra vonatkozó törvényerejű rendeletek | 155 |
Csemege- és ürmösborokra vonatkozó szabványok | 155 |
A pezsgő | 157 |
Mi a pezsgő? | 159 |
Ünnepi ital marad-e a pezsgő? | 162 |
A barátok pincéjétől a pezsgőgyártásig | 163 |
Jó alapbor - jó pezsgő | 168 |
Alapbort termő vidékek | 169 |
A jó alapbor készítésének feltételei | 172 |
Az alapborok kiválasztása | 176 |
Az alapborok kezelése | 182 |
A likőrkészítés a pezsgőgyártás fontos része | 187 |
A likőrök alapanyagai | 187 |
A likőrök összetétele | 189 |
A likőrök összeállítása | 192 |
A likőrök kezelése | 193 |
A pezsgő különleges élesztői | 194 |
Az anyaélesztő szerepe | 195 |
Az anyaélesztő készítése | 197 |
Az élesztő számlálása | 198 |
Üzemi élesztőtenyészet | 199 |
Pezsgő készítése palackos erjesztéssel | 200 |
A töltőbor összeállítása | 201 |
A töltőbor összekeverése | 204 |
A pezsgőspalack | 205 |
A pezsgősdugó | 209 |
A nyerspezsgő töltése | 211 |
A pezsgőspince | 215 |
A pezsgő belső szállítása | 217 |
A nyerspezsgő kezelése | 219 |
A pezsgő serőtlenítése | 224 |
A pezsgő likőrözése | 231 |
Expedíciós dugaszolás | 233 |
Pezsgő készítése tankos erjesztéssel | 235 |
Erjesztőtankok | 236 |
A töltőbor összeállítása | 239 |
A tankpezsgő erjedése | 241 |
A kierjedt tankpezsgő kezelése | 242 |
A tankpezsgő palackozása | 248 |
Tárolás pincében | 250 |
A pezsgő szerelése | 250 |
Ajánlott irodalom | 252 |
A pálinka főzéséhez | 252 |
A csemegebor készítéséhez | 252 |
A pezsgő gyártásához | 253 |