1.063.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kecsketenyésztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 166 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-307-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A kecsketenyésztők kézikönyvének megjelenését nagy érdeklődés, várakozás előzte meg. A fokozott érdeklődés annak köszönhető, hogy az állattenyésztési szakmában az utóbbi időben gyökeres szemléletváltozás történt, és a valamikor "szegény ember tehenének" nevezett kecske sokoldalú hasznosíthatósága révén a mindennapi életben kivívta megérdemelt helyét. Így reményeink szerint e munkánk közreadásával eleget teszünk a szakemberek és érdeklődők igényeinek.

Tartalom

Előszó9
Bevezetés11
A kecsketenyésztés mint "rejtett tartalék"11
A kecske háziasítása (domesztikációja)13
A bezoárkecske (Capra aegagrus)13
A csavart szarvú vadkecske (Capra falconieri)14
A Capra prisca14
A kőszáli kecske (Capra Ibex)14
A kecsketenyésztés múltja és jelene15
A kecske gazdasági jelentősége16
A kecsketenyésztés külföldön17
A kecsketenyésztés múltja és jelene Magyarországon22
A kecske külleme25
A kecske tenyésztése28
A kecske értékmérő tulajdonságai28
Külső értékmérő tulajdonságok28
Belső értékmérő tulajdonságok29
A kecske életkorának meghatározása33
Kecskefajták és csoportosításuk36
Magyarország kecskeállománya36
Svájci kecskefajták37
Német kecskefajták41
Osztrák kecskefajták44
Spanyol kecskefajták45
Francia kecskefajták46
Angol kecskefajták48
Orosz kecskefajták49
Ázsiai kecskefajták50
Indiai, délkelet-ázsiai kecskefajták52
Afrikai kecskefajták53
Amerikai kecskefajta54
A tenyészcél meghatározása, tenyésztési eljárások54
Tenyésztési eljárások55
Tenyészkiválasztás, szelekció57
A kecske törzskönyvezése57
A törzskönyvezés végrehajtása59
A tenyésztés ellenőrzése60
Küllemi bírálat61
A kecske szaporodása63
A nemihormon-rendszer63
Ivarzás, üzekedés63
Pároztatás64
Mesterséges termékenyítés65
Az ivarzás szinkronizálása65
Ivarzási rendellenességek, szaporodási zavarok65
A vemhesség időszaka66
Ellés67
A kecske elhelyezése, tartás, gondozása69
A kecsketartás módjai69
Kötetlen tartás70
Lekötéses istállózó tartás70
Iparszerű kecsketartás71
A korszerű kecsketelep épületei72
A kecskeistálló72
Ellető-gidanevelő73
A fejőház74
A bakok elhelyezése74
Egyéb épületek75
Ajánlott korszerű eszközök, gépek, berendezések75
A kecske gondozása80
Az újszülött gidák ápolása80
A bőrápolás80
A körömápolás81
A szarvtalanítás81
A tenyészállatok megjelölése82
Az ivartalanítás83
A fürdetés83
Megfigyelés, oltás84
A kecske kezelésének alapvető teendői84
Gyakori kezelések85
A kecske takarmányozása86
A kecske emésztési mechanizmusa86
Emésztési reakciók a bendőben87
A takarmányok táplálóértékének mérési módszerei87
A kecske táplálóanyag-szükséglete91
Életfenntartó szükséglet91
Az anyakecskék táplálóanyag-szükséglete92
A növendék kecskék táplálóanyag-szükséglete96
A tenyészbakok táplálóanyagszükséglete97
A kecsketakarmányok beltartalma98
A víztartalom98
A szárazanyag-tartalom98
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők103
Takarmányozási módok106
Nyári takarmányozás108
Téli takarmányozás109
A gidák és a gödölyék felnevelése és takarmányozása110
Természetes nevelés110
Mesterséges nevelés111
A kecskék takarmányai112
Zöldtakarmányok112
Legelők112
Gyep- és rétalkotó zöldtakarmányok114
Termesztett zöldtakarmányok115
Lédús takarmányok115
Melléktermékek116
Abraktakarmányok116
A kecske betegségei és kezelésük117
Légző-, emésztőszervi és anyagcsere-betegségek118
Fertőző betegségek124
Paraziták okozta betegségek127
Külső paraziták127
Belső paraziták127
Vemhességgel, elléssel összefüggő és ellés utáni betegségek130
A kecske termékei, feldolgozásuk és hasznosításuk133
A kecske hústermelése133
A kecskehús osztályozása136
A kecskehús íze136
A kecskehús összetétele136
A kecske tejtermelése137
A laktáció139
A tejtermelést befolyásoló tényezők141
A kecske fejése142
A kifejt kecsketej kezelése144
A kecsketej feldolgozása145
Tejfölkészítés145
Vajkészítés146
Sajtkészítés147
Túrókészítés149
A kecske egyéb termékei150
Utószó156
Irodalom157
Függelék159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem