kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 166 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-356-307-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
Előszó | 9 |
Bevezetés | 11 |
A kecsketenyésztés mint "rejtett tartalék" | 11 |
A kecske háziasítása (domesztikációja) | 13 |
A bezoárkecske (Capra aegagrus) | 13 |
A csavart szarvú vadkecske (Capra falconieri) | 14 |
A Capra prisca | 14 |
A kőszáli kecske (Capra Ibex) | 14 |
A kecsketenyésztés múltja és jelene | 15 |
A kecske gazdasági jelentősége | 16 |
A kecsketenyésztés külföldön | 17 |
A kecsketenyésztés múltja és jelene Magyarországon | 22 |
A kecske külleme | 25 |
A kecske tenyésztése | 28 |
A kecske értékmérő tulajdonságai | 28 |
Külső értékmérő tulajdonságok | 28 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 29 |
A kecske életkorának meghatározása | 33 |
Kecskefajták és csoportosításuk | 36 |
Magyarország kecskeállománya | 36 |
Svájci kecskefajták | 37 |
Német kecskefajták | 41 |
Osztrák kecskefajták | 44 |
Spanyol kecskefajták | 45 |
Francia kecskefajták | 46 |
Angol kecskefajták | 48 |
Orosz kecskefajták | 49 |
Ázsiai kecskefajták | 50 |
Indiai, délkelet-ázsiai kecskefajták | 52 |
Afrikai kecskefajták | 53 |
Amerikai kecskefajta | 54 |
A tenyészcél meghatározása, tenyésztési eljárások | 54 |
Tenyésztési eljárások | 55 |
Tenyészkiválasztás, szelekció | 57 |
A kecske törzskönyvezése | 57 |
A törzskönyvezés végrehajtása | 59 |
A tenyésztés ellenőrzése | 60 |
Küllemi bírálat | 61 |
A kecske szaporodása | 63 |
A nemihormon-rendszer | 63 |
Ivarzás, üzekedés | 63 |
Pároztatás | 64 |
Mesterséges termékenyítés | 65 |
Az ivarzás szinkronizálása | 65 |
Ivarzási rendellenességek, szaporodási zavarok | 65 |
A vemhesség időszaka | 66 |
Ellés | 67 |
A kecske elhelyezése, tartás, gondozása | 69 |
A kecsketartás módjai | 69 |
Kötetlen tartás | 70 |
Lekötéses istállózó tartás | 70 |
Iparszerű kecsketartás | 71 |
A korszerű kecsketelep épületei | 72 |
A kecskeistálló | 72 |
Ellető-gidanevelő | 73 |
A fejőház | 74 |
A bakok elhelyezése | 74 |
Egyéb épületek | 75 |
Ajánlott korszerű eszközök, gépek, berendezések | 75 |
A kecske gondozása | 80 |
Az újszülött gidák ápolása | 80 |
A bőrápolás | 80 |
A körömápolás | 81 |
A szarvtalanítás | 81 |
A tenyészállatok megjelölése | 82 |
Az ivartalanítás | 83 |
A fürdetés | 83 |
Megfigyelés, oltás | 84 |
A kecske kezelésének alapvető teendői | 84 |
Gyakori kezelések | 85 |
A kecske takarmányozása | 86 |
A kecske emésztési mechanizmusa | 86 |
Emésztési reakciók a bendőben | 87 |
A takarmányok táplálóértékének mérési módszerei | 87 |
A kecske táplálóanyag-szükséglete | 91 |
Életfenntartó szükséglet | 91 |
Az anyakecskék táplálóanyag-szükséglete | 92 |
A növendék kecskék táplálóanyag-szükséglete | 96 |
A tenyészbakok táplálóanyagszükséglete | 97 |
A kecsketakarmányok beltartalma | 98 |
A víztartalom | 98 |
A szárazanyag-tartalom | 98 |
A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 103 |
Takarmányozási módok | 106 |
Nyári takarmányozás | 108 |
Téli takarmányozás | 109 |
A gidák és a gödölyék felnevelése és takarmányozása | 110 |
Természetes nevelés | 110 |
Mesterséges nevelés | 111 |
A kecskék takarmányai | 112 |
Zöldtakarmányok | 112 |
Legelők | 112 |
Gyep- és rétalkotó zöldtakarmányok | 114 |
Termesztett zöldtakarmányok | 115 |
Lédús takarmányok | 115 |
Melléktermékek | 116 |
Abraktakarmányok | 116 |
A kecske betegségei és kezelésük | 117 |
Légző-, emésztőszervi és anyagcsere-betegségek | 118 |
Fertőző betegségek | 124 |
Paraziták okozta betegségek | 127 |
Külső paraziták | 127 |
Belső paraziták | 127 |
Vemhességgel, elléssel összefüggő és ellés utáni betegségek | 130 |
A kecske termékei, feldolgozásuk és hasznosításuk | 133 |
A kecske hústermelése | 133 |
A kecskehús osztályozása | 136 |
A kecskehús íze | 136 |
A kecskehús összetétele | 136 |
A kecske tejtermelése | 137 |
A laktáció | 139 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 141 |
A kecske fejése | 142 |
A kifejt kecsketej kezelése | 144 |
A kecsketej feldolgozása | 145 |
Tejfölkészítés | 145 |
Vajkészítés | 146 |
Sajtkészítés | 147 |
Túrókészítés | 149 |
A kecske egyéb termékei | 150 |
Utószó | 156 |
Irodalom | 157 |
Függelék | 159 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.