1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kecsketenyésztés kisgazdaságokban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 138 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-9239-75-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A kecsketartás feltételei7
Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét?7
Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellett szólnak, azt jövedelmezővé teszik?9
Készítsük magunk a kecske istállóját?11
Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk?15
Az épületek berendezései19
A kecske tenyésztése23
Milyen a jó tenyészállat?23
Milyen állatokat vásároljunk?24
Néhány szó a hasznosítási típusokról28
Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták?29
A szánentáli kecske29
A toggenburgi kecske30
Az őzszínű kecske31
Az angol-núbiai kecske32
Az alpesi kecske33
A magyar parlagi kecske33
A tejhasznú kecskék küllemi megítélése34
A tejhasznú anyagkecske külső testalakulásának bírálata34
A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése37
Hogyan tenyésszünk?37
A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása38
Záh törzskönyv készítése43
A tenyésztési adatok nyilvántartása43
A termelési adatok gyűjtése44
A kecskék egyedi megjelölése46
A kecske tartása48
A szaporítás48
A kecske ivarzása48
Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás 49
Párosítás50
A vemhesség52
Az ellés54
Szaporodási zavarok56
Az állatok felnevelése57
Az újszülött kecskék gondozása57
Természetes felnevelés59
Mesterséges felnevelés60
Választás, a növendék kecskék felnevelése62
A kecske haszna65
Tejtermelés65
A tejelési időszak (laktáció)67
A fejés68
A fejőgépek tisztítása70
A tej hűtése és a hűtés fontossága71
Hústermelés74
A gidák hizlalása74
A selejt anyák feljavítása75
A kecske bőre76
Takarmányozás77
Takarmányok, takarmánykiegészítők78
A legelő78
Zöldtakarmányok80
Gyökér- és gumós takarmányok81
Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok81
Szálastakarmányok81
Silózott takarmányok (szilázsok)83
Szemes takarmányok83
Ásványi anyagok84
Vitaminok86
A kecske vízszükséglete87
A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányadagjai87
A növendék kecskék takarmányozása89
Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása90
A tejtermelő anyakecskék takarmányozása91
A tenyészbakok takarmányozása93
A kecske ápolása és betegségei94
A betegségmegelőzés tennivalói94
A kecske betegségei97
Az emésztőszervek betegségei97
Élősködők és gombák okozta megbetegedések99
Fertőző betegségek100
Állategészségügyi program102
A kecske termékei a konyhában103
A gidahús103
Mit készíthetünk kecsketejből?106
Savanyított tejtermékek106
A kecsketej fölözése111
A sajtgyártás alapelvei112
Gomolyakészítés nyers kecsketejből114
Falusi kecskekrémsajt123
Különleges sajtok készítése124
Függelék126
Fontosabb címek, ahol a kecsketenyésztő segítséget remélhet133
Felhasznált irodalom134
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem