kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 138 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-9239-75-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 5 |
A kecsketartás feltételei | 7 |
Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét? | 7 |
Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellett szólnak, azt jövedelmezővé teszik? | 9 |
Készítsük magunk a kecske istállóját? | 11 |
Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk? | 15 |
Az épületek berendezései | 19 |
A kecske tenyésztése | 23 |
Milyen a jó tenyészállat? | 23 |
Milyen állatokat vásároljunk? | 24 |
Néhány szó a hasznosítási típusokról | 28 |
Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták? | 29 |
A szánentáli kecske | 29 |
A toggenburgi kecske | 30 |
Az őzszínű kecske | 31 |
Az angol-núbiai kecske | 32 |
Az alpesi kecske | 33 |
A magyar parlagi kecske | 33 |
A tejhasznú kecskék küllemi megítélése | 34 |
A tejhasznú anyagkecske külső testalakulásának bírálata | 34 |
A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése | 37 |
Hogyan tenyésszünk? | 37 |
A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása | 38 |
Záh törzskönyv készítése | 43 |
A tenyésztési adatok nyilvántartása | 43 |
A termelési adatok gyűjtése | 44 |
A kecskék egyedi megjelölése | 46 |
A kecske tartása | 48 |
A szaporítás | 48 |
A kecske ivarzása | 48 |
Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás | 49 |
Párosítás | 50 |
A vemhesség | 52 |
Az ellés | 54 |
Szaporodási zavarok | 56 |
Az állatok felnevelése | 57 |
Az újszülött kecskék gondozása | 57 |
Természetes felnevelés | 59 |
Mesterséges felnevelés | 60 |
Választás, a növendék kecskék felnevelése | 62 |
A kecske haszna | 65 |
Tejtermelés | 65 |
A tejelési időszak (laktáció) | 67 |
A fejés | 68 |
A fejőgépek tisztítása | 70 |
A tej hűtése és a hűtés fontossága | 71 |
Hústermelés | 74 |
A gidák hizlalása | 74 |
A selejt anyák feljavítása | 75 |
A kecske bőre | 76 |
Takarmányozás | 77 |
Takarmányok, takarmánykiegészítők | 78 |
A legelő | 78 |
Zöldtakarmányok | 80 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 81 |
Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok | 81 |
Szálastakarmányok | 81 |
Silózott takarmányok (szilázsok) | 83 |
Szemes takarmányok | 83 |
Ásványi anyagok | 84 |
Vitaminok | 86 |
A kecske vízszükséglete | 87 |
A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányadagjai | 87 |
A növendék kecskék takarmányozása | 89 |
Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása | 90 |
A tejtermelő anyakecskék takarmányozása | 91 |
A tenyészbakok takarmányozása | 93 |
A kecske ápolása és betegségei | 94 |
A betegségmegelőzés tennivalói | 94 |
A kecske betegségei | 97 |
Az emésztőszervek betegségei | 97 |
Élősködők és gombák okozta megbetegedések | 99 |
Fertőző betegségek | 100 |
Állategészségügyi program | 102 |
A kecske termékei a konyhában | 103 |
A gidahús | 103 |
Mit készíthetünk kecsketejből? | 106 |
Savanyított tejtermékek | 106 |
A kecsketej fölözése | 111 |
A sajtgyártás alapelvei | 112 |
Gomolyakészítés nyers kecsketejből | 114 |
Falusi kecskekrémsajt | 123 |
Különleges sajtok készítése | 124 |
Függelék | 126 |
Fontosabb címek, ahol a kecsketenyésztő segítséget remélhet | 133 |
Felhasznált irodalom | 134 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.