1.059.344

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kecsketenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Galgahévíz
Kiadó: Gaia Alapítvány
Kiadás helye: Galgahévíz
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 398 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-00-3229-5
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz1
Előszó az első kiadáshoz2
Bevezetés (Molnár J.)3
A kecsketartás hatása a gyermek érzelmi fejlődésére5
A világ kecsketenyésztése kecsketartás múltja, jelene, jövője8
A kecsketartás jelene (Molnár A.)8
A kecsketartás múltja (Molnár A.)9
A kecsketenyésztés helye az állattenyésztési politikában (Molnár J.)10
Tenyésztéspolitikai tennivalók a kecsketenyésztésben (Molnár J.)14
A kecske viselkedése (Tóth S. - Molnár J.)15
Kecske elnevezések (Molnár J.)21
Kecske származása és fajtái23
Kecske származása (Molnár A. - Molnár Á. - Molnár J.)23
A kecskék két nemzetségét, a Capra és a Hemitragus-t különböztetjük meg25
A kecske háziasítása28
Kecskefajták (Molnár A.)35
Rövid fülű, szarvatlan, illetve rövid, vagy kardalakú szarvú kecsék36
Poitevin44
Észak-európai kecskefajták45
Spanyol kecskefajták45
Rövid fülű, csavart szarvú kecskefajták51
Pashmina vagy kasmír kecskék53
Pakisztán56
Angóra kecske56
Hosszú, lógó fülű, szarvalt kecskék56
Indiai szubkontinens kecske fajtái60
Hosszú fülű, tejelő kecskefajták63
Magyar kecskefajták (Molnár J.)65
Új fajták meghonosítása és a fajtaváltás tudnivalói (Molnár J.)71
A magyar tincses és a nemesített magyar kecske helye a Nemzeti Agrár - Környezetvédelmi Programban (NAKP) (Molnár J.)75
A magyar húshasznosítású kecske kitenyésztésének szükségessége (Molnár J.)80
Általános tenyésztési ismeretek (Molnár J.)83
Tenyésztési szakkifejezések83
Génmegőrző - az őshonos kecskék fajtafenntartása87
Tenyészállat kiválasztás88
Tenyészbakok tenyészértéke83
A kecskebakok ivadékvizsgálata90
Tenyészkecskék bírálata93
Irányelvek a részletes bírálathoz94
Az állatok bírálata során leggyakrabban felvett testméretek és azok mérései95
Szőrt és gyapjút termelő kecskék kiegészítő bírálata96
A kecske kiállítások97
Törzskönyvezés97
Kecske megjelölése99
A fülszámok jelentése, értelmezése100
A kecskék szaporodása102
Hormonális szabályozás (Tóth S.)102
Nőstény kecske ivari ciklusa és terméketlensége (Tóth S.)103
A nőstény kecskék terméketlensége104
Bakkecske ivari ciklusa és terméketlensége (Tóth S.)105
A bakok terméketlensége (Tóth S.)105
A szarvatlan kecskék és a terméketlenség (Molnár J.)106
Tenyésztésbevétel (Molnár J.)109
A gödölyék tenyésztésbe vétele109
A bakok tenyésztésbe vétele109
Tervszerű párosítás (Molnár J.)109
Ellés (Tóth S.)111
Kecske növekedése és fejlődése (Molnár J.)115
A növekedési szakaszok ismeretének jelentősége118
A kecske tartása (Molnár J.)125
A kecsketartó telep125
A telep elhelyezése125
Az istálló belső tere126
A férőhelyszükséglet127
A természetes nevelés127
Mesterséges nevelés127
A selejtezés szempontjai128
A tartási mód129
Bakkecske ivartalanítása133
Körmözés134
Szarvatlanítás136
A szagmirigy és eltávolítása137
A szagmirigyekről általában137
A szarv mirigyeinek elhelyezkedése és eltávolítása139
A szagmirigy eltávolítás összefoglaló értékelése140
A kecske életkorának megállapítása141
A kecskék rögzítése147
A kecske takarmányozásának elmélete (Molnár J.)149
A kecske emésztése149
A táplálóanyagok egyensúlya150
A kecsketakarmányozás általános tudnivalói150
Kecske tápanyagszükséglete151
Kecske energiaszükséglete151
Különböző energia-rendszerek átszámítási faktorai152
A tápérték energia felhasználásának biológiai sorrendje152
A mozgás energiaszükséglete165
A reproduktív szervek termelésének szükséglete167
A kondíciót megtartó energiaszükséglet168
A testtömeggyarapodás szükséglete169
A növekedés táplálóanyag igénye169
A kifejlett kecskék súlygyarapodásának értékelése171
A köztakaró felépítésének energiaszükséglete172
Fehérjeszükséglet173
Vitaminszükséglet174
Vízszükséglet176
Ásványianyag szükséglet177
Mérgező ásvány anyagok183
Táplálóanyag szükségleteket tartalmazó táblázatok184
Takarmányadagok összeállítása184
Kecskék táplálóanyag szükséglete187
Alkalmazott takarmányozás (Molnár J.)198
Olló takarmányozása198
A szopós ollók takarmányozása198
A föcstej-táplálási időszak198
Az olló tejtáplálási időszak199
Milyen tejpótlót itassunk199
A tejpótló koncentrációjának beállítása201
A tej sorsa az oltógyomorban201
A tejpótló összeállítása202
A pingvintej felhasználásának technológiája202
Nevelés savanyított tejjel204
Mennyi savat használjunk a tej savanyításához?204
A savanyított tej itatásából levonható következtetések205
A sikeres mesterséges nevelés összefoglaló értékelése206
Az elválasztáskori takarmányozás206
A sikeres választás feltételei207
A háromhetes korban vásárolt ollók választása207
A választás utáni takarmányozás207
A négyhónapos kor utáni takarmányozás207
Ásványianyag- és vitamin-kiegészítés208
Zárttartásban az ollók a következő vitamin kiegészítést kapják208
Növendékkecske takarmányozása209
A tejelő kecske takarmányozása209
A vemhes és szárazonálló kecskék takarmányozása210
Kövzetlenül az ellés előtti takarmányozás211
A tejelő kecske takarmányozása211
Az anyák előkészítése vemhesítésre211
Az energiafelvétel hatása a tejtermelésre212
A fehérjefogyasztás hatása a tejtermelésre212
A takarmány összetételének hatása a tejtermelésre213
A vemhesség utolsó két hónapjában és a laktáció idején nyújtott takarmányozás hatása a kecske tejtermelésére213
A takarmányozás színvonalának hatása a kecske tejtermelésére214
Az ellés utáni takarmányozási színvonal értékelése215
A laktáció elején történő alultáplálás hatása a kecske tejtermelésére216
A többlet energia etetés válaszreakciója216
Az intenzív kecsketejtermelés összefoglaló értékelése219
A kecskék szárazon állása221
Tenyészbak takarmányozása211
Kecske takarmányok (Molnár J.)223
Abraktakarmányok223
Az abrakkeverékben leggyakrabban használt alapanyagok223
Állati eredetű takarmányok224
Szálastakarmányok224
A pelletált (granulált) és a brikettezett takarmányok225
A szálastakarmányok brikettezéséhez226
Keveréktakarmányok készítése kisgazdaságokban226
Takarmány mennyiség és tároló hely számítás228
Legelő és legelőgazdálkodás (Molnár J.)231
A legelő hozamának növelési lehetősége (Molnár A.)232
Legeltetési módok (Molnár A.)232
A legelők vegyes hasznosítása kecskével és szarvasmarhával (Molnár A.)233
A kecskék vándorló legeltetése233
A legeltetés mellett szóló érvek233
A legeltetés ellen szóló érvek234
A kecskék legeltetéséről234
A legeltetési módok értékelése235
Kiegészítő gondolatok a kecske legeltetés tartásmódjához237
Villanypásztor és használata (Tűz A.)240
A villanypásztor alkalmazása lehetővé teszi241
Az elektromos kerítéssel szemben támasztott legfontosabb követelmények241
Az elektromos kerítés főbb részei242
Áramforrások243
Napelemes impulzusgerjesztők243
A földelés243
A kerítéshuzal244
A szigetelők245
A kerítésoszlopok245
Villámvédelem245
Kecske hústermelése (Molnár Á. - Molnár J.)246
Kecske hústermelése (Tóth S.)246
A levágott állat húsrészei és előnyös felhasználásuk249
A kecskehús ízének javítása249
A kecskehús összetétele250
Kecskehús feldolgozása250
Ételek251
Kolbászfélék készítése kecskehúsból256
Kecske szőre és termelése (Molnár A. - Molnár J.)257
Cashgora kecskék és cashgora szőr259
Moher259
Kasmír kecskék és kasmír szőr260
Kasmír (pashum, tifilit)261
Kecske tejtermelése (Molnár J.)263
Kecske laktációja263
A laktációs görbe266
Kecsketej általános jellemzése269
A növények organikus hatóanyagai és a tej "BIOSZ"-tartalma (Olvasmány)272
A nagy biosz-tartalmú tej, bioaktív anyagainak hatásáról275
A nagy biosz-tartalmú tej termeléséről276
A kecske által a gödöllői legelőn fogyasztott néhány gyógyhatású növény és azok hatásának felsorolásai277
Gyógyhatású kecsketej előállítási kísérletek (Molnár A.)279
A "kecsketej-anémia" téves megfigyelés eredménye (Olvasmány)283
A tej nyerése, kezelésének és feldolgozásának gépesítése (Tűz A. - Molnár J.)285
A kecske fejése285
A kecske kézi fejése285
A gépi fejés288
A gépi fejés élettani, műszaki összefüggései288
A tejleadás folyamata288
A fejés technikai megvalósításának feltétele és eszközei290
A fejőberendezés legfontosabb részegységei295
A tejgyűjtő vagy kollektor295
A pulzátor296
A fejősajtár301
A minőségi tejnyerés feltételei302
A fejőberendezések tiszítása304
Tej elsődleges kezelése304
A tejfeldolgozás gépesítése306
A vajgyártás eszközei309
A termelői tejjel szemben támasztott követelmények (Molnár J.)310
A termelői tej, egészségügy - higiéniai követeményei, amelyek valamennyi gazdasági állatfaj tej termelésekor irányadók311
A termelői tej bakteriológiai minősítése312
A termelői tej fizikai és kémiai tulajdonságainak követelményei312
A tej savfoka313
A tej, zsír, - fehérje és kazein tartalmának összefüggései314
Javaslat a termelői kecsketej objektív értékelésére316
A tej feldolgozása (Molnár A. - Molnár J.)319
Sajt- és túrókészítés319
A tej oltós alvadása320
A sajtok érlelése321
A sajtgyártás alapanyagai321
A tej321
A sajtkultúrák321
Az oltók322
A házi sajtkészítés eszközei326
A sajtruha326
A házi készítésű sajtok formái326
Prések327
A tej hőkezelésére használt üst328
A gomolya sajtok készítése328
Túrókészítés329
A savanyú étkezési túró készítése330
Az oltós étkezési túró készítése330
Rögös állományú túró készítése331
Az édes alvasztású túró készítése331
Krémtúró készítése331
A gomolya sajtokból készült liptói túró (brinza) és a székelytúró készítése331
Friss sajtok készítése332
Túrósajt készítése333
Az Ostyepka készítés333
A szalagsajt vagy parenyica készítése334
A krémsajt készítése335
Lágysajtok készítése kecsketejből335
Kisgazda sajt336
Kis holland sajt337
Brie-típusú sajt337
Savanyú tejkészítmények (aludttej, kefir, joghurt)338
Aludttej3388
Kefír341
Joghurt343
Acidofilusz tej (reform joghurt)343
A kecske bőre és felhasználása (Tóth S.)344
A bőr lefejtése344
A bőr kikészítése345
Kecsketenyésztés egészségügyi ismeretek, kecske betegségei (Molnár J.)346
A stressz-hatás346
A kecskebetegséget előidéző okok csoportosítása347
A kecske egészségének védelme347
Az olló egészségvédelme348
A kolosztrum szerepe a betegségek megelőzésében348
Lehet-e vakcinázni az újszülött ollót?348
A szérum348
Az újszülött gondozása350
Mikroorganizmusok szerepe az immunitás kialakulásában350
Az olló betegségei351
Fertőző betegségek351
Fertőző betegségek jellemzői351
Enterobacteriozisok352
Enterotoxaemiák352
Colibacillosoisok352
Echtyahem (varas szájfájás)353
Pasteurellosisok353
Staphylococcosis353
Parazitás betegségek354
Coccidiosis354
Strongylosis354
Monesiosis354
Külső parazitózisok355
Dermatomycosis (Bőrgombásság)355
Az olló takarmányozási és anyagcsere zavarai355
A mesterséges tejtáplálással kapcsolatos megbetegedések356
A takarmányozás betegségei356
Dizenteria357
Ásványi anyagforgalom betegségei357
Angolkór357
Kifejlett kecskék betegségei357
Kecske parazitás betegségei357
A betegség kártételei358
A bélrendszer parazitái358
A lárvák elleni küzdelem néhány elemének ismerete359
A légzőszervek parazitás fertőzései360
Májmételykór360
Tarlósömör361
Kokcidiózis361
Külső parazitózisok361
Tetvek361
Demodex atkák okozta rühösség361
Rühösség egyéb formái362
Egyéb megbetegedések362
Felfúvódás362
Székrekedés363
Hasmenés363
Kólika364
Tőgygyulladás364
Büdössántaság365
Lábtörés366
Nyelőcső dugulás366
Idegen anyag okozta tüdőgyulladás366
Ketózis (Ellés után megfekvés, vemhességi toxémia)367
Ellési bénulás (tejláz)367
Húgykövesség368
Az ásványi anyagforgalom betegségei368
Magnéziumhiány (hypomagnesia) vagy klímabetegség368
Foszforhiány368
Fertőző betegségek369
Liszteriozis369
Pasteurellosis369
Tetanusz370
Tályogok370
Kecskehimlő370
Tarlósömör370
Fertőző hólyagos bőrgyulladás371
Louping ill (ugro-betegség)371
Chlamydiosis372
Fertőző szájgyulladás372
Fertőző tüdő- és mellhártya gyulladás372
Ragadós száj- és körömfájás373
Lépfene (Anthrax)373
Brucellózis373
Gümőkór373
Álgümőkóros bélgyulladás373
A kecske izületi gyulladással együtt járó agyvelőgyulladás373
Járványos nyirokcsomógyulladás (Caseous lymphadenitis, CLA)374
Surlókór (Scrapie)374
Vakság375
Tüdőgyulladás375
Ivarszervi megbetegedések375
Meddőség375
Heresorvadás375
Petefészekciszta375
Anoestrus (ivarzás hiány)376
Álvemhesség376
A hüvely és a méhnyak prolapsusa (hüvely előesés)377
Méhelőgyulladás377
Méhgyulladás377
Vetélés378
Mérgezések378
Leggyakrabban előforduló növényi mérgezések378
Leggyakrabban növények által okozott mérgezések379
Herbicidek és peszticidek által okozott mérgezések380
Záró gondolatok (Molnár J.)380
Felhasznált irodalom382
Kecsketenyésztő egyesületek címei384
Függelék386
Pároztatási napló387
Ellési napló388
Állomány termelési lap389
Kecske termelési lap390
Kecske származási lap391
Bírálati lap392
Tenyészetek nyilvántartása393
Törzskönyvi nyilványtartásba vétel kérelme394
Törzskönyvi bejelenetőlap395
Teljesítényvizsgálat iránti kérelem396
Törzskönyvi nyilvántartó lap397
Törzskönyvi bizonyítvány398
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem