kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Varrott keménykötés |
Oldalszám: | 135 oldal |
Sorozatcím: | Kertünk, házunk, otthonunk |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-231-444-1 |
Megjegyzés: | 36 fekete-fehér ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
Bevezetés | 5 |
Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét? | 7 |
Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellet szólnak, azt jövedelmezővé teszik? | 9 |
Készítsük magunk a kecske istállóját! | 12 |
Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk? | 16 |
Az épületek berendezései | 21 |
A kecske tenyésztése | 26 |
Milyen a jó tenyészállat? | 26 |
Milyen állatokat vásároljunk? | 27 |
Néhány szó a hasznosítási típusokról | 32 |
Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták? | 33 |
A szánentáli kecske | 33 |
A toggengurgi kecske | 35 |
Az őzszínű kecske | 36 |
A núbiai kecske | 38 |
Az alpesi kecske | 38 |
A magyar parlagi kecske | 41 |
A tejhasznú kecskék küllemi megítélése | 42 |
A tejhasznú anyakecske külső testalakulásának bírálata | 44 |
A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése | 46 |
Hogyan tenyésszünk? | 47 |
A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása | 48 |
Házi törzskönyv készítése | 53 |
A tenyésztési adatok nyilvántartása | 54 |
Termelési adatok gyűjtése | 54 |
A kecskék egyedi megjelölése | 57 |
A kecske tartása | 59 |
A szaporítás | 59 |
A kecske ivarzása | 60 |
Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás | 60 |
Párosítás | 61 |
A vemhesség | 64 |
Az ellés | 66 |
Szaporodási zavarok | 69 |
Az újszülött kecskék gondozása | 70 |
Természetes felnevelés | 72 |
Mesterséges felnevelés | 73 |
Választás, a növendék kecskék felnevelése | 75 |
A kecske haszna | 78 |
Tejtermelés | 78 |
A tejelési időszak (laktáció) | 80 |
A tej zsír- és fehérjetartalma | 80 |
A fejés | 81 |
Hústermelés | 84 |
Gidák hizlalása | 86 |
Selejt anyák feljavítása | 86 |
Takarmányozás | 87 |
A kecske takarmányai | 88 |
A legelő | 88 |
Zöldtakarmányok | 90 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 91 |
Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok | 91 |
Széna és szalma | 92 |
Silózott és szalma | 93 |
Szemes takarmányok | 94 |
Ásványi anyagok | 95 |
Vitaminok | 96 |
A kecske vízszükséglete | 98 |
A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányjai | 98 |
Növendék kecskék takarmányozása | 99 |
Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása | 100 |
Tejtermelő anyakecskék takarmányozása | 101 |
Tenyészbakok takarmányozása | 103 |
A kecske ápolása és betegségei | 105 |
A betegségmegelőzés tennivalói | 105 |
A kecske betegségei | 109 |
Az emésztőszervek betegségei | 109 |
Élősködők és gombák okozta megbetegedések | 111 |
Fertőző betegségek | 113 |
Állategészségügyi program | 115 |
Nagyüzemi kecsketenyésztő gazdaságok és a kisüzem kapcsolata | 116 |
Együttműködési megállapodás | 117 |
Az együttműködés célja | 117 |
A termelőszövetkezet kötelezettsége | 117 |
A kistermelő kötelezettségei | 118 |
Értékesítési és térítési díjak | 119 |
Egyéb feltételek | 120 |
Gazdálkodj okosan! | 122 |
A kecske termékei a konyhában | 127 |
A gidahús | 127 |
Kecskegida kirántva | 127 |
Töltött kecskegida | 128 |
Gidapörkölt | 128 |
Gidapaprikás galuskával | 129 |
Fokhagymás gidacomb | 129 |
Kecskegulyás | 129 |
Paprikás kecskeszalámi | 130 |
Mit készíthetünk kecsketejből? | 130 |
Felhasznált irodalom | 132 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.