1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kecsketartás a kisüzemben

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-444-1
Megjegyzés: 36 fekete-fehér ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak otthon - a ház körül - állattartással. A ház körüli állattartás, állattenyésztés jelentős népgazdasági tényezővé, a tartók számára hasznos... Tovább

Előszó

Az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak otthon - a ház körül - állattartással. A ház körüli állattartás, állattenyésztés jelentős népgazdasági tényezővé, a tartók számára hasznos jövedelemforrássá vált. További fejlesztése állami támogatást élvez. A kisállatok tenyésztésével sokan kedvtelésből foglalkoznak, többen aktív pihenésnek tekintik az állattartást, a legtöbben azonban anyagi megfontolásból, gazdasági haszon reményében tartanak állatot. Tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy ki milyen célból foglalatoskodik sertéssel, baromfival, nyúllal, birkával, kecskével, hanem az, hogy tevékenységével az egészséges, aktív pihenésen túl a népgazdaság számára is jelentős új értéket állít elő, ami részben kikapcsolódást jelent, részben anyagi hasznot hoz.
Az utóbbi időben az eddig is közkedvelt, háztájiban tartott állatokon - szarvasmarha, sertés, baromfi - túl egyre növekszik az érdeklődés a valaha "szegény ember tehenének" tartott kecske iránt. Egyre többen keresnek meg minket aktív dolgozók - akik között van bányász, asztalos, orvos, banktisztviselő, esztergályos, háziasszony és sok nyugdíjas is - azzal, hogy adjunk segítséget az otthoni kecsketenyésztéshez, mondjuk meg, mit etessenek, hogyan fejjenek, mikor pároztassanak stb., stb. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét?7
Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellet szólnak, azt jövedelmezővé teszik?9
Készítsük magunk a kecske istállóját!12
Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk?16
Az épületek berendezései21
A kecske tenyésztése26
Milyen a jó tenyészállat?26
Milyen állatokat vásároljunk?27
Néhány szó a hasznosítási típusokról32
Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták?33
A szánentáli kecske33
A toggengurgi kecske35
Az őzszínű kecske36
A núbiai kecske38
Az alpesi kecske38
A magyar parlagi kecske41
A tejhasznú kecskék küllemi megítélése42
A tejhasznú anyakecske külső testalakulásának bírálata44
A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése46
Hogyan tenyésszünk?47
A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása48
Házi törzskönyv készítése53
A tenyésztési adatok nyilvántartása54
Termelési adatok gyűjtése54
A kecskék egyedi megjelölése57
A kecske tartása59
A szaporítás59
A kecske ivarzása60
Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás60
Párosítás61
A vemhesség64
Az ellés66
Szaporodási zavarok69
Az újszülött kecskék gondozása70
Természetes felnevelés72
Mesterséges felnevelés73
Választás, a növendék kecskék felnevelése75
A kecske haszna78
Tejtermelés78
A tejelési időszak (laktáció)80
A tej zsír- és fehérjetartalma80
A fejés81
Hústermelés84
Gidák hizlalása86
Selejt anyák feljavítása86
Takarmányozás87
A kecske takarmányai88
A legelő88
Zöldtakarmányok90
Gyökér- és gumós takarmányok91
Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok91
Széna és szalma92
Silózott és szalma93
Szemes takarmányok94
Ásványi anyagok95
Vitaminok96
A kecske vízszükséglete98
A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányjai98
Növendék kecskék takarmányozása99
Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása100
Tejtermelő anyakecskék takarmányozása101
Tenyészbakok takarmányozása103
A kecske ápolása és betegségei105
A betegségmegelőzés tennivalói105
A kecske betegségei109
Az emésztőszervek betegségei109
Élősködők és gombák okozta megbetegedések111
Fertőző betegségek113
Állategészségügyi program115
Nagyüzemi kecsketenyésztő gazdaságok és a kisüzem kapcsolata116
Együttműködési megállapodás117
Az együttműködés célja117
A termelőszövetkezet kötelezettsége117
A kistermelő kötelezettségei118
Értékesítési és térítési díjak119
Egyéb feltételek120
Gazdálkodj okosan!122
A kecske termékei a konyhában127
A gidahús127
Kecskegida kirántva127
Töltött kecskegida128
Gidapörkölt128
Gidapaprikás galuskával129
Fokhagymás gidacomb129
Kecskegulyás129
Paprikás kecskeszalámi130
Mit készíthetünk kecsketejből?130
Felhasznált irodalom132
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem